Лекарства против настинка, грип и кашлица по време на кърмене

Тази статия е от общоинформационен характер и не може да замени посещението при лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.
Много кърмещи майки често си задават въпроси за безопасността на лекарства против алергия, кашлица и настинка. Въпреки че на пазара има много продукти, активните съставки в повечето препарати за кашлица и настинка са едни и същи и включват следните:

Парацетамол/Ацетаминофен (Acetaminophen): Парацетамолът е съвместим с кърменето, тъй като само малки количества се излъчват в кърмата. Не превишавайте 4 грама/ден. Често срещани търговски имена: Парацетамол, Колдрекс, Терафлу, Панадол.

Ибупрофен (Ibuprofen):  Ибупрофенът е предпочитаният аналгетик за кърмещите майки, тъй като само малки количества преминават в кърмата (0.6% от майчината доза). Често срещани търговски имена: Нурофен, Адвил.

Гуайфенезин (Guaifenesin):  Това е отхрачващо средство, което се използва да втечни секрециите в дихателните пътища. То не потиска кашлицата. Недобрата ефикасност на отхрачващите средства като цяло предполага, че те не осигуряват достатъчно оправдание да се ползват при кърмещи майки. Все пак, не са описани нежелани ефекти при бебетата. Често срещани търговски имена: Рефезин, Колдрекс бронхо.

Декстрометорфан (Dextromethorphan): Това е противокашлично средство, което изглежда действа, като повишава прага на кашлицата в мозъка. То е най-безопасно сред противокашличните и е малко вероятно да премине в млякото. Следете за сънливост. Често срещани търговски имена: Грипостад, Грипекс, Колдрекс, Тайлол.

Псевдоефедрин (Pseudoephedrine): Псевдоефедринът е съединение, стимулирано от адреналина, което се използва за отпушване на носа (не е антихистамин). Излъчва се в кърмата в ниски количества, но все пак, този продукт трябва да се използва внимателно, тъй като може да намали производството на кърма при майки в късен етап на лактация (майки, кърмещи бебета >8 месеца). Може да има повишена токсичност, когато се използва с моноаминооксидазни инхибитори (МАОИ, срещани в някои антидепресанти).  Често срещани търговски имена: Грипекс, Аспирин комплекс, Клариназе, Бронхолитин, Нурофен, Тайлол.

Дифенхидрамин (Diphenhydramine):  Дифенхидраминът е антихистамин, който често се използва при алергии и проблеми със синусите. Смята се, че малки количества се излъчват в кърмата. Въпреки че нивата в кърмата са ниски, това лекарство може да причини сънливост, следователно не е идеално за кърмещи майки. Като цяло се предпочитат неседативни антихистамини. Те включват Cetirizine (Зиртек, Zyrtec), Loratidine (Кларитин, Claritin), and Fexofenadine (Евофекс, Ewofex). Въпреки че се твърди, че дифенхидраминът може да засегне продукцията на кърма, ние не подкрепяме тази теория.

За повече информация относно употребата на лекарства за алергия, кашлица и настинка при бременни или кърмещи майки, обадете се на The InfantRisk Center at +01(806)352-2519 (в САЩ) и някой от нашите съветници ще може да ви каже кое лекарство е точното за вас.

За конкретни лекарства, активни съставки и информация за тях, която да споделите и обсъдите с лекаря си, за да ви изпише подходящия за вас медикамент, обадете се на 0888-555-385, където някой от доброволните лидери или помощници за кърмене на Ла Лече Лига ще ви окаже подкрепа.

Превод и редакция Бу от сайта на д-р Хейл, InfantRisk

Снимка сopyright (c) 123RF Stock Photos

One response to “Лекарства против настинка, грип и кашлица по време на кърмене

  1. Pingback: Breastfeeding and everything u need to know/ Кърмене и всичко което трябва да знаете « teddy bears and rabbits / мечета и зайчета

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s