Подаръци ще има!

Идва Коледа, а с нея познатия рефрен, радвал поколения деца наред „подаръци ще има за всички от сърце!“ Че ще има – ще има, въпросът е – какви? Споделям някои идеи за подаръци за деца, които лично аз харесвам. Ограничавам се до определен възрастов диапазон, който познавам 😀 Залагам на дървени играчки, както и на такива от естествени материали, защото това ме влече, а и защото по магазините има достатъчно от другия вид. Използвам връзки към няколко е-магазина, за улеснение и илюстрация – много от играчките могат да бъдат намерени във физически магазини. Не успях да обхвана и половината неща от тези, които наистина харесвам за коледни подаръци, но се съмнявам да имам време да допълня с още – има толкова чудесни предложения.

0-1 години
Това за мен е най-трудната възраст за подаръци – да се подаряват дрехи е скучно или може да не се уцели вкуса на родителите, а са още твърде малки, за да се зарадват на играчка истински. За бебе под годинка подаръците са основно за родителите му 🙂 Все пак, аз бих заложила на:

За най-малките, текстилна играчка за гушкане и дъвчене


Ярките цветове на играчките привличат и задържат вниманието на бебетата; мекият текстил ги прави удобни за гушкане – някои деца запазват предпочитание към дадена играчка за дълго време. Разнообразни модели има в повечето детски магазини, някои са комбинирани с гумени дъвкалки, цени от 5 до 30 лв.
Комплект прибори за хранене, по възможност метални.

Така са по-трайни и бебето свиква на истински неща, пригодени за малки човеци. Не се притеснявайте, че бебето ще направи поразия с вилицата – в повечето случаи зъбците са достатъчно тъпи, за да не се набоде, и достатъчно остри, за да служат все пак за хранене; ножът не реже, но може да служи за притискане. Бебетата над 9-10 месеца със страшен ентусиазъм искат да държат прибори сами (нищо, че често не си уцелват устите) и това е отличен преходен комплект, който може да се ползва до 4г.  Има такива комплекти на различни марки, цените варират от 8 до 30 лв/комплект.

Дървена играчка за бутане…


…и дърпане

Дори да не са близо до прохождане, такава играчка може да бъде подарена в перспектива. Откак имам деца, особено харесвам остроумните дървени буталки с пляскащи крака, много по-приятно от тракащите пластмасови китайски чудеса; има и вариант с потропващи дървени топчета и прочее вариации. По-тежки са от пластмасовите и помагат за по-добър баланс. След като детето започне да се придвижва, с ходене или лазене, играчка за дърпане може да го следва навсякъде. Вече има много магазини за дървени играчки, реални и електронни, които предлагат голямо разнообразие, включително от български производители. Цените са средно от 14 до 35 лв.

1-3 години

Конструктор с едри елементи

Т.нар. Мега Блокс. Супер удобно за малките все още не много умели ръце. Лесен за сглобяване и труден за губене под дивана – всяка част е с размер на средна чаша за чай. Цена 15-35 лв, в зависимост от броя елементи.

Играчка с формички

Такава играчка може да е отначало трудна за едногодишно, но скоро може да стане любима. Да се уцелят формите в правилните прорези чудесно помага за развитието на фината моторика. Някои играчки са съчетани с учене на цвят – всяка формичка е в определен цвят и влиза в дупка със съответен цвят. Цена – 12-40 лв.

Низанка

Преместване на топченца и форми, низане и подреждане на елементи, „шиене“ на дрехи – всички са много забавни за малките деца и насърчават умелите пръстчета. Много често са дървени, което си е допълнителен плюс. Цена – 10-35 лв.

Музикални инструменти

Ужасът на всички родители – Играчки, Вдигащи Шум. Истината е обаче, че уви, децата могат да вдигат голям шум и без нито една играчка наоколо, така че по-добре да се подпомогне креативността им – а защо не и добрият вкус с дървени, вместо пластмасови играчки? (Съвсем отделно ви казвам на ухо, че дървените вдигат значително по-нисък и по-малко дразнещ шум от електронните пластмасови, но това все едно не сте го чули от мен).

3-5 години

Комплект с мъниста

Повечето момиченца с удоволствие се разкрасяват с ярки дървени гердани и гривни – а още по-добре е, ако са си ги направили сами. Цена 4-6 лв.

Сглобяем пъзел/макет

Особено удачен за деца, които имат интерес да разглобяват на съставни части и после да сглобяват обратно. Цена 9-25 лв.

Просто пъзел

Няма какво да се каже – забавлението е гарантирано 🙂 отново и отново.

Балансна кула

Тов е семпъл вариант за по-малки деца – може би сте гледали подобна игра във Форт Боаяр – целта е да се направи възможно най-висока кула, а който я бутне – губи играта.

От елементите могат да се строят и други неща, така че е интересна. Подобно упражнение може да се прави и с най-простите варианти на дървен конструктор, съдържащи само блокчета. Цена – 15-20 лв.

.

.

.

Дървена касичка

Насърчете спестовността 🙂 може и с проста уговорка, че за всяко сложено вътре левче/банкнота вие ще дадете още толкова. Това може да накара доста да преосмислят дали искат непременно всичко, което видят в магазина, или са склонни да спестяват за някое наистина голямо желание. Повече за децата и парите вижте при Деница от На ти с парите. Цена за касичка – от 8 лв.

Дървени играчки за преобличане

Идват на цели семейства, което е безспорен плюс – готови за игра на мама и татко. Това е един от фаворитите ми от години насам. Цена 20-30 лв.

Дървена кухня

Винаги забавна и за момиченца и за момченца – ще се наслаждавате на специално сътворени, измислени и приготвени само за вас наужким храни дълго време! Цена от 70 лв нагоре.

.

.

.

Пумпал

Дежа вю от нашето детство, нали 🙂 Малките човеци от днешно време неочаквано много ги харесват.

.

.

5-8 години

Мега пъзели

Пъзели с над 100 части са добри за деца над 5 – а ако им вземете пъзел с 1000 части, примерно, може да не ги видите няколко дена, докато се справят с нареждането (неочакван бонус!)

Сложна баланс играчка

Ще забавлява и родителите, докато успеят да закрепят всички елементи. В екстремна форма може да се играе със зърна грах. Цена 12-20 лв (или цената на килограм грах).

.

.

.

Сметало

Детето ви е в предучилищна група или първи клас – разнообразете ученето на математиката с едно хубаво сметало. Цена от 5 лв.

Танграм

Помните играта, нали? Можете да изрежете танграм и от хартия, разбира се, или от плътен картон. Цена 0-7 лв.

.

.

.

.

„Направи си сам приказка“

Чудесен набор, направен от издателство Точица, съдържащ всичко, което да помогне на детето да измисля безброй вариации и комбинации на приказки и истории, в зависимост от това, кои карти е избрало и как е решило да ги нареди. Цена 16 лв.

.

И разбира се, книги, книги, книги – приказки, енциклопедии, разкази, всякакви книги за всички възрасти са добре дошъл подарък според мен 🙂

15 responses to “Подаръци ще има!

 1. Въпреки желанието ми да наложа дървенията и образователните играчки, дъщеря ми си поръча тази година на Дядо Коледа (за мой ужас по две причини долуспоменати) кукла Барби Мерлия. „Ами друго не искам, мамо…“
  А слуша хайвана. Как да и отрежеш мераците. И колкото и да не обичам дългокраките Барбита, преглътнах и започнах да се оглеждам за съответното Барби. Ей тука вече идва ужас номер 2 – никъде го няма! Започвам трескаво да издирвам из магазините в нета, след като установих, че в Пловдивдските няма шанс да го открия. Няма и в нета… Няма и при вносителя…
  След споделено нещастие в всеизвестен един форум 🙂 получих идея да я разубедя. Последва атака от моя страна – „виж какви интересни играчки има… аууу дай да сменим поръчката,а? Той Дядо ти Коледа няма да има против…“ Да, ама не – Искам само една играчка, ама да е Мерлия с делфинчето…
  И тогава една добра Фея (т.е. две добри Феи) намериха една единствена останала кукла в един магазин :)))
  Кой, да му се невиди, е измислил писмата до Дядо Коледа?

  Купих и един дървен динозавър – като пъзел, цветен, всяко парче има буква в единия край и цифра в другия.
  Живях с надежда, че утре ще почивам, за да помогна още малко на Дядо Коледа, но ме орязаха с пълен работен съботен ден 😦

 2. Аз нищо, че съм на 25, много бих се зарадвала ако някой ми подари дървената кухня 😀 Бу, дали може да направиш „Подаръци ще има! 2“ – продължение с идеи за подаръци за възрастни, голяма мъка е избирането на подаръци :(((

 3. Марич, страхотна идея 🙂 стига да събера достатъчно добри предложения, с удоволствие ще постна.

  А ние подарихме на голямата (7г)… акумулаторна подочистачка (Jes, подобна на твоята). Малко на майтап й казахме 0 това ти е за Коледа. Тя грейна, блесна и се засмя доволна. Леко смутени й казахме – ама друг подарък няма да има, нали знаеш? Добре – каза тя бодро – този ми стига!

  Изумени бяхме и двамата с баща й… такава неочаквана скромност сефте виждаме за седем години.

 4. Mного интересни и полезни идеи.Благодаря, Бу:-)

 5. Бу, чудесна подборка. Аз още не съм свършила с пазаруването за Марги (1 г.) и съм страшно благодарна! Я, кажи, моля те, тези низанки къде си ги виждала, щото аз досега на такова нещо не съм попадала, а много гледам и сайтове и офлайн магазини?
  И ксилофон много исках да й купя, но все ги пишат, че са 3+, ама май ще взема да й купя все пак-

 6. Ах, тя картинката била линк…. :))))

 7. Баланската кула ми е позната под името „Дженга“. Правилата също са различни – целта е изтегляйки по едно паралелепипедче само с 2 пръста да не събориш кулата, а още по-добре, ако така си подредиш нещата, че следващия играч да е прецакан 🙂 Трудно и забавно е и за възрастен !:)

 8. Днес купих дървен хипопотам за дърпане и съм много доволна. Един такъв розов, колелцата му са в различни цветове, а като го дърпаш главата му се клати! :)) :hugs

 9. Много хубави идеи 🙂 За Коледа ще получи „Хрониките на Нарния“, въпреки че самоотвержено писа на д. Коледа да не й носел подарък, ами да ни снабди с количка за бебето, скицник за мен и папки за баща й. За НГ – един комплект експерименти на „Космос“, за РД – разни художествени материали, тя много се захласва. Може и балансната кула да й взема, че ми е интересна 🙂 За именния се зарадва много на комплект за правене на кристали.

 10. На скоро влязох в един магазин за дървени играчки за деца и останах очарован от тях. Много интересни играчки!

 11. Страхотни идеи,браво!Племенницата ми е на година и половина и за нея ми беше най-трудно да избера подарък,защото татко й не позволява играчки,предназначени за деца над 3 години,да влизат вкъщи!Е,прав е,спор няма!Купихме един музикален буквар,една кукла,която пее „Мила моя мамо“ и една дървена гъсеничка за теглене.Ама все си мисля,че ще се уплаши детето от тая пееща кукла…

 12. и аз имах пост в блога си за дървените играчки..за играчките които да остаряват с нас и да растат с детето : )) обичам ги много,надявам се и моя син да ги заобича и хареса колкото мен поне : )
  страхотен пост Бу :*

 13. За кулата (Джнега и т.н.) да ви кажа, че това е една от любимите играчки на голямата ми щерка. Има 2 комплекта и ги ползва като конструктор – строи къщи, паркове, градини, мебели и най-различни чудати неща. Определено е една от най-мултифункционалните играчки, които има и с които определно много се забавлява.

 14. Pingback: Коледни подаръци v.2.0 « Царството на Бу

 15. Здравейте! Поздраввявам Ви за увлекателното и интересно четиво! Беше ми изключително полезно! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s