7 неща, които да правиш, докато кърмиш

Breastfeeding meme

Някои мои писания могат да бъдат прочетени и в новото безплатно списание за родители, издавано от Първите седем. В първия хартиен брой бяха публикувани „Истината за майчинството“ и статия за захранването. Първите седем редовно публикуват и статии в сайта си, освен на хартия – ето ме и там, в отговор на Точица, която излезе с Things To Do While Breastfeeding – това е моят списък със седем неща, които човек да прави, докато кърми 🙂

Първите седмици и месеци с малко бебе имат един страничен ефект,
измислен от природата, за да си почине тялото на майката след месеците бременност и последвалото раждане: всяко кърмене може да продължава достатъчно дълго време, че човек да си каже, хм, как ли да оползотворя времето, докато храня бебето?

1. Да опознаете бебето си. Може да е смешно на пръв поглед, но много майки откриват колко им е приятно просто да гледат малкото човече, докато се храни, заспива доволно на гърдата и после прави физиономии насън. Тези минути, прекарани в тясна прегръдка и кожа-до-кожа, могат да повлияят много положително за успешно изграждане на връзката майка-бебе (не забравяйте после да дадете възможност и на таткото да изгради своя връзка татко-бебе!)

2. Да четете книга. Няма да има друг момент в отглеждането на малко дете скоро, когато да можете да седнете и да четете спокойно страница след страница… така че, сега му е времето! Скоро бебето ще започне да суче за все по-кратко, после ще започне да се опитва да открадне книгата и да я сдъвче… и край със спокойните минути с приятна книга в ръка, поне докато малкото е будно.

3. Да гледате филм. Както в т.2 – сега имате супершанс да наваксате с всички най-нови или по-стари филми и сериали, за които все не остава време. Удобни възглавници под гърба и ръцете за по-голям комфорт, кана вода, дистанционно – филмфестът може да започне!

4. Да правите списъци. Винаги е по-лесно да се структурира и потенциално – свърши нещо, ако има списък, по който човек да се движи. Независимо дали става дума за пазаруване или генералното подреждане на къщата с изхвърляне на ненужните неща, което отлагаме последните две години – списъкът помага. А за да се направи добър и пълен списък, трябва време и малко спокойствие… което кърменето ви осигурява.

5. Да обърнете внимание на по-голямото дете. С ново бебе у дома много майки откриват, че просто нямат достатъчно време, сили и желание да обръщат достатъчно време на по-голямото… за да не страда и да не се разочарова то от присъствието на новото братче/сестричка, времето, прекарано в кърмене, може да е съчетано със занимания, посветени на по-голямото – четене на книга, играене на тиха игра, слушане на подготовката на уроците за следващия ден…

6. Да се разхождате. Очевидно, ще е необходима удобна носилка за бебето, например слинг, който да позволява удобно кърмене „на крак”. Ако имате такова, обаче, и вие, както много други майки, ще установите, че кърмейки, човек може да отметне куп задачи – от разходка до пазаруване.

7. Да спите. Номер седем е моят личен фаворит и съм почти винаги готова да го вкарам в употреба. С новороденото, удобно паркирано отгоре ви или пък – отстрани (при спазени правила за безопасен сън!), спуснати завеси, изключен телефон… и Спящата красавица може ряпа да яде.

Каква е вашата любима дейност по време на кърмене? 🙂

Автор Бу за Първите седем

8 responses to “7 неща, които да правиш, докато кърмиш

 1. Опознаването на човечето и определено сънят и то не защото не си доспивам, а просто защото ми е голям кеф да спя до бебето!

  Не трябва да се забравя и сърфирането из интернет, обаче – от блогването до фейсбученето!

 2. Компютърът беше толкова очевиден избор, че просто го пропуснах. Въпреки че аз практически живея пред него 😀 Може би си права, че трябваше да го посоча… Nursing At Keyboard е кредото на повечето майки днес, май :)))

 3. Факт! Аз и филмите и книгите там гледам/чета! Ще трябва да се отучвам май, защото не ми се иска това да е прекалено за пример – нали знаеш за детската градина, в която накарали децата да играят на семейство и това, на което се паднало да бъде баща, хванало вестника и седнало „пред телевизора“. Не знам даже дали при теб не го бях срещнала този пример. 🙂
  Не ми се иска някой ден Огнян така да играе баща си или (ако не им достигат момичета) мен. 😀

 4. Всичко съм правила, само компютъра го избягвах – освен, че ми беше неудобно, винаги съм си мислела, че е по-добре да бъде далеч от мен и бебето (излъчвания, шумове…). От друга страна, хард дискът издава типичен бял шум, успокояващ колики и други терзания…
  Все пак номер едно си остава спането!
  Бих добавила събирането на тен на плажа, поход в планината, пеене и танцуване (особено по време на колики)!

 5. деница

  Амиии…първите два месеца наистина бяха продължение на бременността….дълги кърмения…спане в слинга пред компютъра или на гости при приятели, спане върху корема ми през нощта….тогава сякаш ми беше тегаво, но година по–късно си спомням с такова умиление…

 6. Още една идея от мен: дихателни практики или наричани още упражнения за дишане 🙂
  1. успокоява детето
  2. успокоява майката
  3. подобрява храносмилането
  4. тонизира мускулите на коремната стена
  5. увеличава дихателния обем
  6. зарежда мама с енергия и още и още

 7. номер 6 редовно… Слингът беше моята 3та и 4та ръка… 🙂 И до ден днешен съм благодарна на приятелката ми, която ми го подари преди повече от 7 години. От тогава е изгледал (износил) около 5 бебета (2 мои + 3 на мои приятелки) и още е здрав…

 8. Към всичко мога да добавя и например извършване на разни козметични процедури, правене на маникюр, бъркане на яхния. Всяко от тях изпробвано.
  А, и най-накрая ще имате време да си разчистите телефона от стара и ненужна информация :)))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s