7 мита за кърмене

1. Или имаш мляко, или нямаш
Невярно!
Повечето жени произвеждат съвсем достатъчно кърма след раждането. Много от тях правят дори мляко в повече! Понякога се случва бебето да наддава бавно, но това много често се дължи на недостатъчно добра организация на кърменето – например бебето се храни под час, а не когато има нужда, или суче определен брой минути, а не колкото му трябва – в резултат на което то не получава всичкото мляко, което майката има. Затова е много важно майките да имат правилна информация и реалистични очаквания за живота с  новороденото, за да имат един чудесен старт с кърменето.
.
2. Кърмата може просто да пресъхне и спре
Невярно!
Кърменето е физиологичен процес, подвластен на хормонален и автокринен контрол – производството на мляко зависи от това дали и колко се празни гърдата. Затова и млякото не пресъхва току-така и изведнъж. Даже когато има причини кърмата да намалее (например, ако бебето приема повече други храни, вместо майчина кърма), това става постепенно.Някои от причините, които карат майките да мислят, че кърмата е спряла:
 • Гърдите не се усещат така пълни и твърди, както в началото. В първите дни след раждането много майки забелязват, че гърдите им са препълнени с кърма, след което ги усещат по-меки и по-празни от преди. Това е нормално и се свързва с регулиране на кърмата, обичайно няколко седмици след раждането: тялото почва да прави толкова мляко, отколкото има нужда бебето. Ако бебето суче на поискване, наддава на тегло и пълни пелените редовно, няма причина за притеснение.
 • Бебето внезапно започва да иска повече – т.нар. „скок в растежа”. Повечето бебета преминават през такива периоди, по-изявено или не толкова. Няколко дни по-често кърмене според желанията на бебето ще помогнат количеството мляко да се нагоди според неговите нужди и нещата да се върнат в предишния коловоз.
3. Модерните бебешки млека са (почти) същите по състав и качества като кърмата
Невярно!
Това е един от най-заблуждаващите и може би най-разпостранени митове за кърмене. Както и при изобретяването на тези млека преди стотина години, така и сега, това си остава дълбоко невярно. Кърмата е жива течност, съдържаща видовоспецифични вещества, които не могат да се наподобят от купешките бебешки млека. Последните не съдържат антитела, живи клетки (включително стволови клетки), ензими, хормони;за сметка на това са наситени с повече кадмий, желязо и алуминий от майчината кърма.Бебешките млека съдържат значително повече протеин от кърмата, защото се произвеждат от краве мляко, предназначено в оригинал за телета. Протеините и мазнините в купешките бебешки млека са различни от тези в кърмата. Не на последно място, бебешките млека са статична, непроменяща се субстанция, която трябва да задоволи нуждите на бебето в течение на половин година – за разлика от майчиното мляко, което се променя в хода на храненето, през първата седмица, всеки следващ ден, от жена до жена и според нуждите на бебето.
Майчиното мляко е бутиково производство – направено специално за нуждите на вашето бебе в този момент.
4. Кърмачката трябва много да внимава какво яде и пие
Невярно!
Кърмещата жена трябва да яде балансирано, здравословно меню с разнообразни храни – точно както е правила по време на бременността си. Няма нужда да яде специални храни, за да прави мляко – тялото й чудесно се справя с тази задача при нормален, балансиран хранителен режим.
Тя също така няма нужда да избягва определени храни – може да яде и боб, и зеле, и люто, може да пие газирано…
Понякога, в много редки случаи, някои по-чувствителни бебета могат да реагират на храна, която майката е яла, но това е необичайно и най-често изключването на дадена храна от менюто за известно време след потвърждаване, че тя е проблемна, е достатъчно добро решение. Често бебета, склонни към колики и газове, ще ги имат независимо как се храни майката и подобряване на техниката за кърмене може повече да помогне, отколкото ограничаване на храните на майката.
5. Кърмата след 6-тия месец не съдържа нищо важно
Невярно!
Майчиното мляко няма срок на годност и не спира да е първокласно във всеки един момент
от развитието на бебето. Тялото ни няма вътрешен часовник, който да отмерва 6, 12 или 24 месеца на бебето, за да започне да прави мляко второ качество. Безспорно кърмата се променя по състав с възрастта на бебето – единствено, за да се напасне по възможно най-точния начин към нуждите му в момента. И 6, и 12 и 24 месеца след раждането майчиното мляко съдържа антитела, ензими, хранителни вещества и фактори, важни за доброто и правилно развитие на детето.
6. Бебето трябва да се храни на режим, за да не му се разшири стомаха
Невярно!
Всъщност именно храненето на режим може да накара някои бебета да се хранят лакомо и с повече, отколкото им е нужно, за да са сигурни, че ще им стигне до следващото хранене. Бебетата се чувстват по-добре, когато се хранят често и на по-малки порции тогава, когато са гладни. Такова навременно задоволяване на нуждите им помага да развият добър усет за апетит и като по-големи да се хранят тогава, когато са гладни и с толкова, от колкото имат нужда.
7. За да знае колко мляко прави, майката трябва да се изцеди
Невярно!
И най-съвършената помпа на света остава механично приспособление, създадено да имитира бебето, което общува с майка си на много нива чрез допир, мирис, вкус и поглед.

Често изцеденото мляко ще е значително по-малко от млякото, което бебето успява да изсуче,
затова изцеждането не е достатъчно, за да се съди колко мляко има майката.
За да е сигурна, че бебето й получава нужното му мляко, често е достатъчно майката да следи как пълни пелените, как наддава и дали се развива добре.

автор: Бу, ЛЛЛ лидер, IBCLC международно сертифициран консултант по лактация, юли-август 2011 в сп. „Първите седем“

3 responses to “7 мита за кърмене

 1. Pingback: 7 мита за кърмене | Bulgarian Blog

 2. Здравей,
  голямо БРАВО за статията:) Отговаряш на много важни въпроси, които аз самата имах преди да родя детето си. Тези митове са основната причина повечето жени да не кърмят децата си както трябва и колкото трябва. И лошото е че главните им разпространители са именно лекарите.
  Ето моят пример: 1. Веднага след раждането слагах бебето на гърда и то сучеше жадно, акушерката минаваше, стискаше гърдите ми, оттам не потичаше нищо и естествено чувах изречнието „О,о,о ама ти нямаш никаква кърма“. Това не обезкуражаваше и започнах да дохранвам, разбира се по препоръка на персонала, да не би бебето да остане гладно. 2. Държах да го храня на режим, „защото така е правилно и полезно за детето – да не се разглезва, да не ти се качва на главата“ и все нямах достатъчно кърма. Посъветваха ме да се изцеждам, за да видя колко яде всъщност и резултатите бяха повече от отчайващи, твърде малко кърма, за да може да се наяде бебето, значи ТЕ бяха прави.
  Така дохранвах и кърмех до 7-мия месец, когато ми казаха, че вече няма смисъл да кърмя, кърмата не съдържа нищо полезно. Резултатът: атопичен дерматит на малката, който ни побърка до първата й годинка.
  Мисля че на първо място за кърменето трябва да бъде ограмотяван медицинския персонал, на който повечето майки се осланят веднага след раждането и след това ЛИЧНИТЕ лекари, на които им е все едно дали ще кърмиш или не. След това и майките ТРЯБВА да се информират предварително, а не да смятат като мен, че всичко ще дойде от само себе си, защото кърменето е естествен процес.
  Дай боже повече майки да четат този блог:)))

 3. Здравейте Бу!

  Ясно че повечето млади майки имат проблем с „недостатъчно кърма“-както медицинския персонал им казва.На мен също ми даваха адаптирано мляко да храня бебето,но след като се прибрах в къщи от болницата,всичко си дойде на мястото и нужда от дохранване нямаше.

  Какво мислите за дебелите бебета ,хранени само с кърма?

  Моето бебе преполови 4тия месец.След консултацията днес една от лекарките ме направи на 2 стотинки,защото бебето ми било прекалено дебело/8.300кг-като горната граница е 8.600кг/.Според нея трябва да спра да го храня нощем,а да му давам чай.В моя случай опасното било да не получи рахит.Аз казах че му давам Вигантол по 2 капки.Според нея нямало да помогне…

  След като е лято и бебето получава достатъчно слънчева светлина,давам му допълнително витамин Д мисля че не искам да вярвам на лекарката.Изключвам се веднага,щом чуя лекар да препоръчва други течности преди 6тия месец ,освен кърма .
  Съжалявам че не мога да имам респект към човек който дори не ме изслушва и си казва само 1 и същ урок за всички случаи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s