Got Milk?

Преди години живях няколко седмици в Англия. Едно от нещата, които ме очароваха най-много в хранителните магазини, бяха големите опаковки свежи понички с пълнеж, а другото – различните разфасовки прясно мляко, от 0,250 мл до 2-3 литрови опаковки. Много време се надявах и тук да се появят, но освен еднократно спорадично намиране на UHT 0,5л, друг път не успях да видя в нашите магазини такава благина.

В моето семейство за домашна употреба би било много по-удобно да купуваме по 2 литра мляко, вместо еднолитровите опаковки, а в офиса си много повече бих предпочела 0,5л или дори 0,25л, които ползваме за кафето и като взема еднолитрова опаковка, дори съхранена в хладилника, редовно се разваля преди да я употребим.

Така че, искам да споделя с вас какво открих днес (е, може и да не е съвсем новост, въпреки че съм доста уверена, че е отскоро на пазара):

Интересно решение да се сложи прясно мляко в кофички за кисело. И го намерих на щанда за кисело мляко 😆 Вероятно ще е по-удачно да има някаква друга на цвят, по-еднородна опаковка, която да го отличава от киселите млека, даже да не стои точно до тях. Иначе има голям риск ползващите го да го бъркат с киселото, което води до дразнещи инциденти, като отваряне на цялото фолио, вместо само пробиване на дупки за по-лесно пиене (ако предположим, че не го пресипваме в каничка или бутилка). По подобен начин се бърка млякото, което е в UHT опаковки с дизайн, поразително приличащ на опаковка сок – почти редовно се случва някой вкъщи да бърка кутиите, а кафе с портокалов сок вътре си е гадост.

Въпреки че много харесвам мляко, което се продава в различни по размер бутилки като тази тук, признавам, че идеята за кофичка от кисело мляко ми допадна. С малкото дете изпихме една още в магазина, докато обикаляхме между рафтовете – млякото е свежо и приятно на вкус.

Другата приятна изненада беше нормалният срок на годност – 10 дена. Някак е приятно да знае човек, че пие обикновено мляко без супер-способности да издържи една година, даже да стои на библиотечната лавица. Цената – под 0,80 ст. беше приятен бонус.

Дано скоро се появят още варианти за по-малки и по-големи разфасовки прясно мляко, вярвам, че ще има търсене.

И докато сме на млечна тема – сиренето, което напоследък взимам, е натрошено овче на „Карабунар“ на супер-приятелска цена. Харесва на всички ни, въпреки че баба ми поклати глава и заяви твърдо, че няма нищо общо с овчето сирене, което майка й правела едно време.

Какви добри млечни продукти без сухо мляко, консерванти, супер-сили и прочее екстри пазарувате напоследък?

Update: 4 дена след купуването, подвареното мляко, съхранявано в хладилник, е започнало да се вкисва. Надявам се, че това наистина значи, че е „истинско“ и ако е така, одобрявам.

*

disclosure statement: тази публикация не е платена и няма общо с производителите на гореспоменатите продукти; отразява единствено моя вкус на потребител.

12 responses to “Got Milk?

 1. За съжаление пастьоризирането не убива достатъчно бактерии и производителят малко подвежда, че това мляко може да се пие без варене. Ако ще пия от опаковката, UHT е по-безопасно, въпреки химическите обвинения.

 2. А какво пречи да подвариш пастьоризираното мляко?

 3. В селото в което живеят родителите ми има хора с крави, които правят сирене и продават. Разликата с „купешкото“ е от небето до земята. Бях забравила вкуса на истинското сирене и в първият момент малко се сепнах, когато видях че на пипане е много по- твърдо. Но пък се рендосва без проблеми върху салатата- като едно време 🙂
  В един от старозагорските магазини пък намерих прясно мляко – непастьоризирано. Просто си го купуваш и си го сваряваш в къщи. Все се каня да заквася за проба. Трайността му в магазина беше три дни, което ме навежда на мисълта че е читаво. На вкус също беше добро – ние всяка сутрин си правим фрапе и пием огромни количества

 4. А аз преди време четох в сайта на др Меркола, че има много почитатели в САЩ и Великобритания на прясното неварено мляко. Казваха, че много от ценните му качества се губят при варенето (както е и при кърмата разбира се :)), а риска от консумирането му твърде преувеличен. Също така ензима, към който толкова много хора имат непоносимост съвсем усвояем ако млякото не е топлообработено.
  Аз живея в Уелс и си намерихме млекар. който ни доставя пълномаслено мляко от местни крави(уви пастьоризирано) до вратата всяка сутрин,в стъклена бутилка. Ние после я измиваме и я оставяме пак там. Много ми е „романтично“ 🙂

 5. Алфатар – кисело, прясно мляко (трябва да се вари), сирене. Някакси са по-нормални, знам ли…

 6. Pingback: Got Milk? | Bulgarian Blog

 7. Update: 4 дена след купуването, подвареното мляко, съхранявано в хладилник, е започнало да се вкисва. Надявам се, че това наистина значи, че е „истинско“ и ако е така, одобрявам.

 8. Тук, където живея, няма голям избор на прясно мляко, крави също няма, нищо, че сме на село… Винаги съм била доволна обаче от тези в „каничките“. А като изрежеш дъното на каничката и разшириш малко дупката се получава чудесен „шприц“ за домашни кебапчета:)
  От бялото сирене досега в България ми допада най-много гръцкото на големи бучки, което продават в ЛИДЛ. Поне знам какво съдържа. Пак оттам купувам вместо кашкавал едни италиански малки питчици „Caciotta“ – и те са чудесни на вкус и с естествен състав.
  Съжалявам да го кажа, но когато си дойдохме в България исках да купувам само български продукти, за жалост след поредица разочарования сега се доверявам повече на вносните 😦

 9. У дома консумираме предимно домашно краве мляко. За мое учудване и изненада издържа сварено в хладилника по 5 дни. Не съм наясно на какво се дължи този факт …

 10. Мария Димитрова

  Карабунар също предлагат прясно мляко 3% в кофичка за кисело мляко повече от година вече!

 11. Колко интересно! Не знаех, а ползвам неща на тази марка. Явно точно прясното им мляко го няма в магазините, в които пазарувам.

 12. Проблемът с варенето и дори пастьоризацията е, че след тях млякото остава все така пълно с калций, но вече станал част от неусвоима от нас, хомо сапиенсите, молекула. Т.е. пием мляко, но не получаваме калций. Дори млякото – особено прясното – се превръща в труднообработваема за нас храна. Затова вариантът е или да се пие несварено/непастьоризирано – ако ви стиска – или въобще да го оставим настрана и да се обърнем към други източници на калций – като сусама и прочие. … Това е то за млякото и калция, ако говорим за полезност, но съгласна съм, че няма адекватен заменим източник на кафе с мляко, мляко с какао, овесени ядки с мляко и т.н. ;)))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s