Iron-ично

ревю на ютия Philips PerfectCare

Преди около месец направих нещо неочаквано. Нещо, с което сама изненадах себе си (а след 33 години съвместен живот това не е лесно, нали :)) А именно – записах се за тест за гладене с новата ютия Philips PerfectCare. Забележете най-важната част – записах се доброволно! Това смело експериментаторско начинание има дори нотка мазохизъм в себе си – все едно да мразиш да четеш, но да се запишеш за изразително четене на „Война и мир“ пред публика…

Повечето от хората, четящи този блог от по-дълго време знаят, че не съм на „ти“ с това, което хората определят като „добра домакиня“. Не, че не мога – мога, и още как. Но… не искам, не ми е интересно, не ме привлича, имам по-приятни неща за правене, защо пък точно аз, къде отиде равенството и братството, не стига всичко друго, а и това отгоре… и така нататък, обяснения един куп и особено като опре ножа до кокал – всички до едно валидни!

И с това наум – сами си представяте колко странно изглежда желанието ми да гладя – хлъц – доброволно. Тук трябва да отбележа, че мога да гладя – но не обичам. Тъй като не обичам гладенето, правя всичко възможно да го избегна – от старателно сгъване на мокрото пране и хубаво простиране така, че да е минимално измачкано, до чисто и просто избиране на дрехи, които ще искат най-малко или никакво гладене. Ако наистина се налага – гладя, с нежелание. Гладила съм бебешките дрехи (голямото повече, малкото по-кратко), чат-пат си оглаждам някоя по така дреха, която не върви без гладене… но това са редки моменти, старателно избягвани. Но да се върнем на теста…

Заявката ми за участие беше проста: не обичам да гладя. Следователно, ако гладенето с тази ютия убеди мен, низвергващата гладенето като рутинна домакинска процедура, че е нещо ако не приятно, то поне не предизвикващо потрес, то всеки ще се убеди в същото. Защото, съгласете се, ако обичате да гладите, гладенето с по-добра и по-хубава от вашата ютия само ще ви радва и ще ви улесни работата. Но ако просто не обичате да гладите? Каква радост ще ви донесе една (ъх!) ютия?

За моя немалка изненада бях сред избраните да тестват ютията (някак не вярвах, че наистина някой ще избере именно човек, който не обича да глади, да глади). И малко се стреснах – божичко, ами това са си 21 дена гладене, в какво се забърках, що за автогол!

И така, последваха 21 дена, изпълнени с много пара и гладене 🙂 имаше предизвикателства, отправени от екипа на ютията – например, последователно гладене на памук, дънки и коприна без изчакване ютията да загрее и охлади – пляс! – едно след друго, веднага; или – да оставим ютията за 5 минути върху най-деликатната дреха у дома (включена, разбира се). Имаше и други предизвикателства от участниците в темата за ютията, които от сърце и душа се постараха да тестват всички потенциални неща, които PerfectCare може да прави.

Гладих най-разнообразни неща. Повечето от нещата, които реших да гладя, бяха неща, които реално човек би гладил, такива, които в истинския живот наистина ще попаднат под плочата на ютията, защото имат нужда от гладене. Не видях особен смисъл да тествам как глади ютията неща, които по принцип не бих гладила (а може и да е проговорил вродения ми мързел). Гладих все пак и странни неща, бутикови заявки от любопитни наблюдатели в темата, както и по собствено вдъхновение. Например, смачкана хартия, която в крайна сметка се изглади добре, гладих с пара, без да свалям от корниза, пердета, или пък – подлепвах плат и лепих текстилни апликации върху скъсана дреха. И с всички тях ютията се справи добре.

Но рядко ще ни се наложи да си гладим хартията или окачените пердета, затова прескачам директно до най-важните качества на тестваната ютия PerfectCare:

1) няма нужда от настройка за различните тъкани и материи. Наистина. Даже тотално отсъства копче за нагласяне на температурата. Просто гладите всичко, наред. И няма проблем, даже да редувате дънки, коприна, полар, памучна покривка, вискозена дреха, тензух, полиестер… Всичко, което по принцип се поддава на гладене, се глади без проблем с ютията. Край на сортирането на прането според означенията на ютията кое на колко се глади! Край на страха да не изгорите някоя дреха. Край на чуденето дали етикетът отговаря на истината или притесненията да изгладите дреха, на която сте отрязали етикета и не помните на колко се глади… Перфектно за хора, които не са съвсем наясно коя материя на каква температура се глади.

2) има пара. Не, има ПАРА. PerfectCare има парогенератор (досега такова нещо не бях виждала на живо, камо ли да ползвам), който подава супермощна пара в хода на гладенето – 230 грама или до 5 бара (каквото и да значи то, мощно е). Да, с този парогенератор ютията е значително по-обемна, но хей, на кого му пука, щом благодарение на тази мощна пара гладенето е толкова по-лесно! Честно – сравнено със старата ни ютия (хубава марка, среден клас) – разликата с тази пара е огромна.

Има и други удобства, като голям резервоар за вода, който може да се пълни директно от чешмата, включително по време на гладенето, дълъг кабел, който позволява парогенератора да стои дори на земята по време на гладенето, както и много бърза и лесна система Easy De-Calc за премахване на котления камък с няколко лесни действия. Толкова е опростена, че и 8-годишната Госпожичка се пробва успешно да глади с нея.

В заключение: признавам си – ютията е страхотна. Рядко хваля нещо толкова прозаично като домакински уред, но което си трябва, си е редно 🙂 С нея даже аз, заклет неприятел на гладенето, установих, че то може да е лесно, да не отнема време и да е дори забавно. Цената й е висока, но ако човек има парите, си струва, определено.

Заедно с мен ютията тестваха още 2 експериментаторки 🙂 Вижте много мнения, клипове и коментари в темата за ютията в Бг-Мамма.

Дали след теста на ютията ще почна вдъхновено да гладя всичко, което не е достатъчно здраво закрепено за земята? Особено ако нямам такава ютия – не, надали. Ако я имам – вероятно ще гладя повече от преди, признавам. Но… без крайности. Ако ме видите с неизгладена риза, не ми придиряйте – това е небрежен шик 😉

***

disclaimer: ютията с вид на космически кораб и безгрешно гладене на разнородни тъкани дойде при мен за 21-дневен тест. Мненията за нея са лично мои и не са срещу никакъв вид заплащане.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s