Коледни подаръци v.2.0

Ако случайно все още не сте довършили пазаруването на коледните подаръци за децата или ви се налага да измислите още нещо за някое приятелско дете, а вече не се сещате за нищо, даже след като сте прегледали предната версия за идеи за подаръци в блога – ето един примерен вариант с интересни и полезни според мен неща за деца 🙂

Copyright (c) 123RF Stock Photos

За по-големите (3+):
Twister – забавно е да гледате как децата ви се омотават. Единственият недостатък на тази игра е, че иска поне двама играчи. Ако са две+ деца в семейството, могат да играят заедно. Ако не, ще се наложи да каните приятелчета на гости или да се жертвате сами. Възраст 6+ без горна граница.
Семейна игра тип Енциклопедия – по магазините се появи голям избор от подобни игри в различни области – история, география, обща култура… забавно е. Обикновено са за възраст 8+.
Оранжерия – рекламират я по телевизията. Не обичам да се поддавам на рекламирани играчки, но оранжерията изглежда добър избор за зимните месеци и по-естетичен вариант от мокър памук с бобче. Не знам обаче какво става после с растението, което ще поникне вътре – а е жалко след толкова усилия да го хвърли човек. Друг недостатък е, че човек може да прекара само определено време, отдаден на зяпане колко бавно расте едно растение… Възраст 4+ според мен.
Млад химик – като горното, с елементи на изненада, ако детето нацели някои неочаквани комбинации. 7+
Игра за баланс (за редене) – чудесна настолна игра – редят се различни елементи (според купения комплект), като целта е да останат балансирани и кулата (или каквато форма е) да не се срути. Може да се играе и от един играч или да се ползва като настолна игра за цялото семейство с редуване за поставяне на елементите. Има такива от дърво, което веднага им качва стойността в моите очи. Възраст 3+.
Шах, табла – класически настолни игри. Ако поне някой в семейството играе, си струва да вземете на детето или да го научите. Могат да се играят и онлайн с виртуални или въображаеми противници. Възраст 5+, но при млади дарования може и по-рано.
Дама – не онази за скачане, а с пулове от табла 🙂 Възраст 3-4+
Оригами/киригами – да сгъваш хартия и тя да става на форма си е забавно. Позволява да се прави от един човек или повече. Можете да ползвате готови книги за оригами/киригами или да намерите в интернет по-специални модели.  Възраст 4+.
Пъзел – класика. Ако детето обича такива неща, вземете му да реди Мона Лиза и забравете за него в следващите 6 месеца.
Домино – още една класическа настолна семейна игра. Има опростени варианти с картинки за най-малките, затова възраст 3+
Карти за игри – така де, как ще имате равностоен партньор за бридж белот, ако не си го обучите от малък? Разбира се, с карти за игра могат да се играят и други, по-прости игри, като дзвънк, гледай си работата и т.н.

За по-малките (1-3):
Пъзел с едри елементи – дори да са прости парчета. Може да се изненадате колко трудно може да им е да уцелят нещо, което за вас е очевидно.
Активна дъска – по възможност с истински неща за правене (ще публикувам скоро с каква активна дъска се сдоби Ръкавичка с помощта на дядо си в ролята на майстора).
Игра едно-в-друго (рингове, кубчета) – източник на безкрайно забавление, прости неща, които искат редуване по големина, за да влязат едно в друго или да се наредят като кула, могат да ангажират за дълго вниманието на децата.
Карти с маркер – на пазара напоследък се появиха страхотни комплекти с ‘активни’ карти със задачи, които се вършат с маркер за бяла дъска. Самите карти са за многократна употреба и се изтриват лесно. По-големите могат да изпълняват сложни задачи, а по-малките просто да рисуват по тях. Те са ми лични фаворити и обичам да ги подарявам както на моите, така и на чужди деца.
Музикални инструменти – ксилофон, барабан… и тапи за уши.
Килимче за рисуване с вода – има както ‘маркови’, така и по-немаркови на по-ниска цена. Чудесно забавление без опасност да пострадат мебели и стени, тъй като писалката се пълни с чешмяна вода. Най-големия риск е нещо да се намокри, което си е нищожна опасност, сравнено с перманентен маркер по новата тапицерия.
Боулинг – има малки домашни комплекти с меки кегли. Може и да се импровизира с други играчки, разбира се. Малките обикновено се забавляват.

Какво ще намерят под елхата вашите деца?  xmas-smiley-010santa2

3 responses to “Коледни подаръци v.2.0

  1. Приключихме подготовката за коледните празници, но килимчето май ще е моят фаворит за РД на средното джудже през март 😉 А кеглите използват освен всичко друго и за да се удрят по главите 😉

  2. Сподели правилата на играта Дзвънк, моля те!

  3. +1 за дзвънк 😉
    На въпроса – моят 14 месечник не се забавлява с игри и играчки. За момента фаворитите са прахосмукачката и кабели, зарядни (особено едното), маркучи. Е, и разните електроники, но те пък не ми пасват на моите разбирания. Та за момента подаръка клони към ръчна прахосмукачка за сухо и мокро 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s