Хранителни факти

Препоръките на педиатрични, здравни и прокърмачески организации по цял свят са детето да се кърми до две години и повече, ако майката и детето го желаят. Зад препоръката освен чисто физическите, здравни и емоционални ползи от кърменето, стоят и други факти.

Кърмата има уникални свойства: тя е жива. Майчината кърма се променя постоянно и на всеки етап от развитието на детето съдържа точно такива съставки и в такива пропорции, каквито са му необходими в този момент. И кърмата на всяка майка е точно за нейното бебе, различава се по състав както от кърмата на други майки, така и се променя заедно с детето и нуждите му. Много от съставките на майчиното мляко не могат да бъдат намерени в нито една друга детска храна. И което е още по-хубаво, кърмата няма срок на годност: тя остава чудесен ценен източник на белтъчини, мазнини, ензими, хормони, витамини и микроелементи, които се усвояват бързо и лесно, през първия, третия, шестия, двадесет и осмия месец… на всеки етап от лактацията. Една основателна причина гърдите всъщност да не идват екипирани с етикети 🙂

Фотограф: Ari Nordhagen of Amen Photography която е един от артистите зад календара за 2013 на Nevada Breastfeeds. Това са две от фотографиите за календара. Използвано с изрично разрешение.

За етикета: кърмата на всяка жена се различава малко или много от това на други майки; този етикет е съставен сборно по усреднени данни от Nutrition Data.

One response to “Хранителни факти

  1. Много интересна и полезна информация. Някои факти за кърмата не ги знаех 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s