Галерия

Детето ви е с наднормено тегло? Ето, дайте му джънк фууд.

Едно от четири деца в училищна възраст е с наднормено тегло. А едно от десет е с отклонение в здравословното състояние, според здравното министерство (явно наднорменото тегло все още не се приема за отклонение от здравословното състояние).

И така, да обобщим: близо четвърт от учениците са с наднормено тегло, немалка част страдат от астма и диабет. Решението на министерството на здравеопазването и министерството на физическото възпитание и спорта? Да ги насърчат да ядат джънк фуд бургери от верига за бързо хранене. Убягва ли ви разумната мисъл и логиката в това? И на мен.

Министрите на здравеопазването и на физическото възпитание и спорта с усмивка продават джънк фууд

Министрите на здравеопазването и на физическото възпитание и спорта с усмивка продават джънк фууд (снимка zdrave.net)

„Ще има масови и редовни проверки на хранителните продукти, предлагани в училищата, защото има тенденция да станем затлъстяваща нация с предпоставки за развитие на диабет и сърдечни болести”, коментира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. „По отношение на храненето особено важно е изграждането на навици за рационално и здравословно хранене, което в редица случаи не се стимулира от семейната среда”, допълни той.

Значи, от една страна, МЗ излиза с тревожни данни за затлъстяването и наднорменото тегло при децата и се тревожи за хранителните продукти, предлагани в училищата, защото имат негативно влияние на здравето на подрастващите. Искат те да изградят полезни навици за здравословно и рационално хранене. За да насърчат това, министъра на здравеопазването и министъра на физическото възпитание и спорта застават зад щанда на верига за бързо хранене и продават джънк храни на децата. Какво, какво? По-гнило и лицемерно от това не би могло и да бъде.

Тук не става дума за дарителската кампания на въпросната верига – всеки е свободен да дарява парите си както сметне за добре. Не става дума и „за“ и „против“ бързото хранене и бургерите, които всеки човек е свободен да харесва или нехаресва, да яде или да не яде, да дава на детето си или не.

Но когато министърът на здравеопазването и министърът на спорта застават зад щанда на верига за джънк фууд да продават боклучава храна, за която е известно, че спомага за излишни килограми при деца (и възрастни) и излизат публично в новините, горди от действията си, че насърчават подрастващите и родителите им да употребяват тази храна, с каквато и да била цел – това чисто и просто е нередно, неморално, неетично и неправилно. Тези, които на теория би трябвало да са отговорни за здравето на децата ни и да се грижат за здравословното им хранене и физическото им възпитание, не би трябвало да насърчават точно обратното на здравословно и рационално, в каквато и благородна форма да е облечено то.

Има нещо безкрайно сбъркано във факта, че здравното министерство и министерството на спорта насърчават нездравословното хранене открито, публично и с усмивка, когато в същото време излизат с тревожни данни за влошеното здраве на децата и недостатъчната им физическа активност, не мислите ли?


източник

12 responses to “Детето ви е с наднормено тегло? Ето, дайте му джънк фууд.

 1. Абсолютно съм съгласна с теб!

 2. Дори да яде най-здравословната храна на света,ако по цял ден виси във фейса или блогва човек пак ще бъде с наднормено тегло. Преди години баничките,кифлите и бозата бяха джънк фууд и странно защо нямаше проблем с наднорменото тегло при децата.Не мислиш ли че корена на проблема се крие в липсата на движение и залежаване пред компютъра вместо детето да играе навън.Но като родител всеки толерира това,защото детето си стои в къщи и така мама е по-спокойна.А министрите за PR утре и наркотици ще продават.

 3. Както казах, това не е „за“ или „против“ джънк фууд-а. За нея всеки е свободен да прави каквото сметне за добре. За физическата форма на децата също – няма начин при малко часове физическо, които в най-лошия случай се трансформират в ЧК, а в най-добрия – се позволява на учениците да играят федербал и баскетбол едва-едва, като съм виждала дори момичета на токчета… тоест, изначално тези неща са си сгрешени в последните години.

  Това, което всъщност е въпросът е, как така МЗ и МФВС са решили, че е подходящо, етично и редно министрите им да насърчават и публично да рекламират на обществото употребата на храни, за които се знае колко са нездравословни?

 4. В казармата такива говна ядахме, че Макдоналдс са като Боьф Строганов в сравнение с тях и въпреки това всички бяха здрави и релефни – всичко е от режима.

 5. Съмнява ме точно McDonalds да са причина за затлъстяването при децата. Нездравословният начин на живот е много повече от яденето на картофки с кока-кола.

 6. Винаги е по-удобно да превхърлиш вината на външни фактори

 7. Тук говорим за държавна политика и лобиране на уж „най-високо“ ниво. Това е недопустимото, всичко останало е въпрос на личен избор.

 8. Как така рекламират МакДоналдс? Обяснете, моля за тези, които не гледат телевизия!
  Иначе- на всеки е известно че нито само храненето нито само спорта могат да решат проблема със затлъстяването. Каквото и да ядеш- ако не се движиш тялото ти няма да е тонизирано. Също така и да се скъсаш от спорт- лапаш ли яко няма да отслабнеш 🙂
  Но да рекламират боклучава храна е все едно да рекламират лежането пред телевизора, ясно е че е лоша идея…

 9. Невена Митрополитска

  На мен пък ми е известно, че проблемът със затлъстяването се разрешава най-вече с храненето. Живея в Канада и две от децата ми ходят на училище. В училището няма стол, но има столова и децата си носят храна. Училището в в жилищна зона и около него по регламент не може да има магазинчета, барчета и т. н., така че възможност за излизане и купуване отвън няма. Забранено е носенето на сладки неща. Предвидени са две закуски, за които детето може да си донесе едно от четирите неща: сирене, кисело мляко, плодове или зеленчуци. И ни предупреждават да са пресни плодовете, а не едни като компот, които се продават пакетирани, защото в тях имало захар. За обеда не е толкова строг регламентът, там само ти казват какво е забрананено, т.е. джънк. Храненето на децата през деня ми излиза съвсем евтино, досто по-евтино, отколкото би ми излизало ако трябваше да възприемат навиците на хранене в България, т.е. да си купуват разни боклуци. И най-важното е, че е здравословно. Ето ви един пример, когато здравословното хранене на децата не е въпрос на пари, а на желание и организация.

 10. Всеки родител лично отговоаря да създаде добри хранителни навици на детето си. Ако то свикне да закусва плодове, да не яде боклуци, да пие много прясна вода, а не сокове, да си носи ядки в джобчето и т.н., няма да има проблеми. Ако родителите има как да отделят време за игра или поне да запишат децата на добри спортове като йога, плуване, бойни изкуства, танци и т.н., ще има и физическа култура. Всичко е въпрос на лични приоритети.

  Но както казва и Невена по-горе, в Канада има регламенти, които помагат тези хранителни навици и добри намерения да се запазват и в училище. А тук е пълна анархия и за това са виновни именно тези министри, които рекламират боклучавите храни, допускат около училищата да се продават боклуци, не задължават училищата да имат някакви стандарти за хранене, а всяко дете е принудено да се оправя както може. Потресена съм, не бях чула тази новина, но това е престъпление спрямо децата ни.

  Има и друго нещо – ако чакаме министрите да ни оправят, лошо ни се пише. Аз предпочитам да не разчитам на тях.

 11. Не знам за нашите политици, но например в САЩ президентите доста често си правят ПР кампаниите в най-голямата им верига за бързо хранене, сами се сещате коя. Това че нашите го правят по малко по-различен начин изобщо не ме впечатлява. Те и без това тука всичко го правят проформа и изобщо не се замислят. Може дори да не са знаели за какво точно се снима платения репортаж.
  Иначе съм съгласен с коментарите по-горе, че всеки сам си решава какво, кога, колко и по колко пъти на ден да яде. Персонално всеки си носи отговорност за здравето или ако той не може в случая неговите родители.

 12. Pingback: “Месец на кърменето”? Не съвсем… | Царството на Бу

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s