Галерия

Кърмене «а ла карт»: защо да не се спазва стриктен режим

превод: Елена Божинова
от книгата „Детето ми не иска да яде“, Карлос Гонсалес

51336Z6BM-L

Режимите за кърмене са мит. Имаше време, когато се мислеше, че бебетата трябва да се кърмят всеки три часа, или всеки четири часа и за точно десет минути на всяка гърда! Някога чудили ли сте се защо десет минути, а не девет или единадесет. Очевидно е, че това са закръглени цифри. Така че, как така стана, че повярвахме, че «закръглена цифра» е «точна цифра»?

Разбира се, възрастните никога не се хранят «десет минути от всяко блюдо всеки четири часа». Колко време ни трябва на нас да приключим с храненето си? Ами, това зависи от това колко бързо се храним! С децата е същото. Ако сучат бързо, може да изкарат по-малко от десет минути и ако сучат бавно, ще им трябва повече време.

Ние наистина се храним в определено време, но само защото работата ни принуждава да организираме графика си по този начин. Обикновено когато имаме свободен ден, прескачаме обичайния си режим, без изобщо да застрашаваме здравето си. Въпреки това, все още има хора, които вярват, че бебетата трябва да свикнат срежим и говорят с отнесени референции към дисциплина или добро храносмилане.

За възрастния храната може да почака. Метаболизмът ни ни дава възможност да чакаме за следващото ни хранене и храната ни ще бъде същата сега или след час. Но детето ви не може да чака. Пристъпите му на глад са спешни и храната му се променя, ако храненията се забавят. Човешкото мляко не е мъртва храна, а жива тъкан в процес на непрестанна промяна. Маслеността на млякото се увеличава в течение на кърменето. Млякото в началото на кърменето е с ниска масленост, а млякото към края на кърмене е с по-високо маслено съдържание; може да е с до пет пъти по-висока масленост.

Средното маслено съдържание на всяко едно кърмене ще зависи от четири фактора: ще намалява, колкото по-дълго време е минало от последното кърмене (по-дълъг интеревал, по-ниска масленост); и ще ще се увеличи с концентрацията на масленост към края на предишното кърмене, количеството мляко, което бебето е приело на предишното кърмене и количеството, което е поело в настоящото кърмене. Според отличния преглед на Woolridge върху физиологията на кърменето четирите фактора , които влият върху маслеността на млякото са следните:

 1. Интервал от предишното кърмене
 2. Масленост в края на предишното хранене
 3. Количеството кърма, поето по време на предишното хранене
 4. Количеството кърма, поето по време на настоящото хранене

Когато детото се храни от двете страни, то рядко изпразва втората гърда. Можем да опростим това и да кажем, че то пие две-трети нискомаслено мляко и една трета сметана. Ако то поеме мляко с ниска масленост (и следователно, с по-малко калории), бебето може да приеме по-голямо количество и следователно, да консумира повече протеин. Всъщност бебе, което изпива 50 мл (1.5oz) от двете гърди не е поема същото (количество и качество мляко – б.пр) като бебе, което поема 100 мл (3oz) само от едната гърда; и диетата на бебе, което поема 80 мл (2.7 oz) всеки два часа ще бъде тотално различна от диетата на бебе, което пие 160 мл (5.4 oz) всеки четири часа.

Контролиращите композицията на млякото фактори все още се изучават и верояно това, което не знаем все още е повече, от онова, което знаем. Например, забелязвано е, че едната гърда често произвежда повече мляко с по-високо съдържание на протеин в сравнение с другата. Може би това е само съвпадение или вероятно детето ви може да си избира , като суче повече от едната или от другата страна, хранене с повече протеин.

А вие си мислехте, че детето ви винаги получава една и съща храна? Мислили ли сте, че е скучно да прекараш месеци, пиещ само мляко. Е, не е така с майчиното мляко. Детето ви има на разположение голям избор от неща «от менюто», от които да избира, от лека супичка до сметанов десерт. Доколкото бебето не може да говори (или пък гърдата да го разбере), бебето дава поръчката си по три начина:

 1.  Чрез количеството кърма, което то изпива на всяко хранене (тоест суче по-кратко или по-дълго време и с по-голяма или по-малка интензивност)
 2. интервалът между две хранения
 3. сучене от едната или от двете гърди

Това, което детето прави когато е на гърдата, за да поеме точно това, от което има нужда е чисто инженерство. Детето има тотален и перфектен контрол върху диетата си дотогава, докато може да променя свободно променливите. Това означава хранене на поискване: да оставим детето да реши когато иска да суче, колко време иска да суче и дали иска едната или двете страни.

Когато детето не е оставено да контролира механизмите, през по-голяма част от времето то успява да получи адекватна диета като управлява другите две променливи. В един експеримент, бебета били държани само върхе едната гърда на хранене в продължение на една седмица и на двете гърди следващата (реда на всяка седмица е бил случаен). На теория, бебетата би трябвало да са приели много повече високомаслена кърма по време на дните, когато са били държани само на едната страна, в сравнение с дните, когато са им били предлагани двете страни. Обаче, бебетата спонтанно променяли честотата и продължението на храненията си и били способни да приемат подобни количества мазнина (но различни количества мляко).

Но ако бебето не е оставено да променя честотата и продължителността на храненията си и ако не е оставено да решава дали иска да суче от едната страна или и от двете, то е загубено. То няма да пие млякото, от което има нужда, а ще трябва да се оправя с каквото му се даде. Ако диетата му е твърде отдалечена от реалните му нужди, то ще има проблеми с наддаването или ще прекарва деня си гладно и плачливо. Това е причината, поради която кърменето по режим рядко сработва и колкото по стриктен е режимът, толкова по-катастрофален е резултатът. Бебетата имат нужда да се кърмят не по точно време; само тогава могат да получат балансирана диета.

От първия си ден, макара че изглежда, че просто пие кърма, детето ви си избира диетата от широк спектър от избори и то винаги избира разумно, както по отношение на количеството, така и по отношение на качеството.

Carlos Gonzales,
My Child Won’t Eat
http://www.amazon.co.uk/My-Child-Wont-Eat-mealtimes/dp/1780660057
с благодарности към Елена Божинова за превода

4 responses to “Кърмене «а ла карт»: защо да не се спазва стриктен режим

 1. Красимира

  Много вярно е всичко в тази статия! Само се надявам тя да бъде прочетена от все повече баби, защото повечето трудно проумяват как бебето може да бъде толкова сложен и прецизен организъм, който напълно добре знае какво иска и кога го иска. Аз лично кърмя бебето си изцяло съобразявайки се с неговите нужди, без да гледам часовници или честота на кърмене и се убедих, че бебенцето ми наистина знае какво иска и кога го иска – резултатът е едно здраво, добре нахранено и щастливо бебе, което проплаква само, когато има нужда от нещо, наддава добре и аз съм значително по-спокойна.

 2. A zashto samo ot babi triabva da bade procheteno goreizlojenoto?Da statiiata e mnogo interesna i poychitelna!

 3. Imam vapros:-Imame bebe na 26 dni,koeto se karmi i sled karmata my se dava po 0,60ml Laptamil comfort 1laj.+1laj.hip,kolko vsashnost i na vsiako karmene li triabva da se dava izkystvenoto mliako?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s