Галерия

Бърз коледен календар в последната минута

Чорапеният коледен календар е публикуван за първи път 2012г. в BG-Damma

Коледните календари за отброяване на дните до празника се срещат все по-често и у нас. Има много готови варианти (най-често свързани с шоколадови бонбони вътре – които одобрявам горещо, ако бяха предвидени в двойно количество и надписани „за майки“). Ако искате обаче да направите по-различен коледен календар, който да помогне на детето да отброява оставащите дни до празника, ето една бърза и лесна идея.

PB290215_copy1

Какво ви трябва:

  • канап (или въженце, панделка, рафия)
  • няколко кабърчета
  • 24 чорапа
  • 24 щипки
  • разпечатани или изрисувани цифри от 1 до 24

Време за направа: под 20 минути

Тази година реших да правя по-различен коледен календар. Вече съм правила различни, като календар с ‘бонбони’ от креп хартия и ролки от тоалетна хартия или календар от декорирани и опаковани кибритени кутийки. Но понякога мързелът ми е по-голям от ентусиазма, затова тазгодишното очакване на Коледа ще бъде с чорапен календар.

Тъй като, освен мързелива, съм и практична, реших направо да взема по няколко чифта на всеки член от семейството – 12 чифта чорапи – х3 на човек. Нищо работа, предвид активно действащото Чорапено Чудовище у дома, което е изпояло сума бройки и имаме само по един от чифт.
В началото ми се искаше да взема само червени и зелени чорапи, но веднъж, че е малко досадно цяла година да ходи човек с чорапи в тези два цвята, и после, просто не намерих хубави зелени чорапи. А и луд на шаренко се радва, какво да ви кажа… крайният резултат показа, че не съм сгрешила в избора, получи се цветно и приятно.
Самият канап закрепях на няколко пъти, защото след първите опити се оказа, че няма достатъчно място за чорапите да висят свободно и редовете се припокриват. След няколко размествания постигнах нужния резултат – не твърде високо, за да се вижда и стига и не твърде ниско, за да не се люлее котката по чорапите.

Разпечатах готови цифри – в моя случай и цифрите, и чорапите са всъщност 25, защото в последният ще стои най-важната задача за месеца: „отваряне на подаръците“. Нямам цветен принтер, затова оцветявах на ръка хартиените цифри. Закрепването с щипки ми се видя най-лесно и логично, предвид цялата идея на календара.

Вътре ще има различни неща, по едно всеки ден: няколко дребни подаръчета, но най-вече неща за правене – от украса на дома и елхата, през посещения в музей и вечер „по женски“ с лакиране на всички малки пръстчета у дома (имам момичета), до телевизионна вечер с пуканки и коледни филми и пикник на пода в хола. Такива неща – като цяло, неизискващи много ресурси или енергия от моя страна, но забавно за децата.

След като една година направих неномериран календар и активностите за деня се падаха в произволен ред, повече не допускам такива изненади, които са изцяло за моя сметка. Вече правя предварителен списък в кой ден какво ще се прави, като го съобразявам и с училището на голямото дете; държа списъка на тайно място и правя справка какво ни предстои, за да съм подготвена, ако трябва да правя или взимам нещо в аванс. Всеки ден от вечерта слагам листче с дейността за следващия ден в съответния чорап на календара – предвид любопитството на децата, не мога да разчитам на вродена честност да не надзърнат в другите чорапи.
Момичетата вече нямат търпение да стане 1-ви декември и да бръкнат в първия чорап.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s