Галерия

Папа Франциск подкрепя кърменето на обществено място

Обновяване: неочаквано за мнозина, папа Франциск се оказа защитник на кърменето, и още повече на кърменето на обществено място, когато окуражи майки да кърмят децата си в Сикстинската капела.

„Ако са гладни, майки, нахранете ги, без да се замисляте, защото те са най-важните хора тук.“

По време на церемоция в Сикстинската капела папа Франциск кръсти 32 бебета. Той насърчи майките да ги кърмят:
„Днес хорът ще пее, но най-хубавият хор измежду всички е хорът на бебетата, които ще правят шум. Някои от тях ще плачат, защото не се чувстват удобно или защото са гладни,“ казва той на родителите. „Ако са гладни, майки, нахранете ги, без да се замисляте, защото те са най-важните хора тук.“

Папа Франциск дава интервю за в-к „La Stampa“, The Vatican Insider. Интервюто е озаглавено с думите му, „Никога не се плашете от нежността“. В него се засяга и въпросът за световния глад – и папа Франциск успява по много интересен начин да насочи фокуса не само към проблема с гладуващите деца по света, но и да засегне въпроса за кърменето на обществено място и ясно да покаже, че подкрепя както кърменето, така и кърменето на обществено място.

Новият папа определено вдига летвата високо и не разочарова с неординарното си поведение и смелостта да изказва мнение в ригидната среда, в която се намира. Дори човек да няма вяра в религиозните институции и представителите им, трябва да отдаде дължимото на папа Франциск, който очевидно разбира, че освен папа, е сериозен и голям ролеви модел за стотици хиляди – което прави посланието му още по-важно и ценно.

Вероятно това е един добър начин религиозните водачи да приобщят допълнително хората, както и да покажат, че са нормални, земни и като всички. Сигурно мнозина биха се радвали да срещнат такова отношение и тук.

8-he-loves-babies

В: Като говорим за страдащите деца, не можем да забравим трагедията на тези, които страдат от глад

“С всичката храна, която остава и после бива изхвърляна, можем да нахраним толкова много хора. Ако можехме да спрем да пилеем и започнехме да рециклираме храна, световният глад щеше много да намалее. Бях поразен от една статистика, която казва, че десет хиляди деца умират от глад всеки ден по света. Има толкова много деца, които плачат, защото са гладни.

На генералната аудиенция в сряда онзи ден имаше млада майка зад една от бариерите, с бебе само на няколко месеца.

Детето си изплакваше очите, когато минах покрай тях. Майката го галеше.

Казах й: госпожо, мисля, че детето е гладно.

„Да, вероятно е време…“, отговори тя.

„Моля ви, дайте му нещо да яде!“, казах аз.

Тя бе срамежлива и не искаше да кърми на обществено място, докато папата преминаваше.

Бих искал да кажа същото на човечеството: дайте на хората нещо да ядат! Тази жена имаше мляко, което да даде на детето си; ние имаме достатъчно храна в света да нахраним всички.

Ако работим с хуманитарните организации и можем всички да се съгласим да не пилеем храна, а вместо това да я изпратим на тези, които се нуждаят, можехме да направим толкова много за решаване на проблема с глада в света. Бих искал да повторя на човечеството това, което казах на тази майка: дайте храна на тези, които са гладни! Нека надеждата и нежността на Коледа да отърсят безразличието ви.“

Нещо дори по-важно: папа Франциск подкрепя кърменето на обществено място и знае, че е важно то да се случва не само от сега, а много отпреди да заеме важния пост:311699_10151536526179120_1941784507_n

Буенос Айрес, 24 март 2005, източник на снимката –  EL PAIS.

Само така, папа Франциск!

9 responses to “Папа Франциск подкрепя кърменето на обществено място

 1. Прекрасно и правилно отношение към кърменето! Зарадва ме този постинг и тази информация! Много!!!

 2. Браво! 🙂

 3. Страхотна статия, с невероятно послание, чак ме заболя как вчера разбрах за поредната майка спряла с хапче кърмата си „за да не я боли“, след раждане чрез секцио (по желание) ?!

 4. Какво да не я боли???? Не разбрах….

 5. За световния глад не са виновни домакинствата, изхвърлящи половинка сух хляб или два гнили домата, а корпорациите които предпочитат да изхвърлят тонове храна, вместо да я дадат на гладните. Ето и един местен пример:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=459792

 6. Denia, нормална ли си? Тази храна затова е бракувана, защото се очаква, че е негодна за консумиране.

 7. Ами не, явно не съм нормална. Смятам, че храна, която не отговаря на стандартите за продажба (не отровна, а с изтекъл срок на годност или в непродаваем вид) не трябва да бъде охранявана от полицията, а достъпна за крайно нуждаещите се и те сами да решават дали препочитат да гладуват или да рискуват хранително отравяне. Както пише в линка, по-използваемата храна и без това най-вероятно свършва в кварталните супермаркети.

 8. Пипи късото чорапче

  Браво на папата. А дали имаме подкрепата му да дишаме въздух?

 9. блиндирани врати

  Аз не виждам какво е лошото на кърменото на вън!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s