Галерия

Ревю: How you were born

Започвам нова категория: ревюта на книги за кърмене, раждане, родителство. За съжаление, не мога да обещая, че ще бъде непременно за заглавия на български език, но се надявам да има и такива. Много ще се радвам да коментирате под публикацията какво мнение имате за ревюто/книгата.

How you were born [как се роди] – приятен, прост начин да се започне разговорът за естественото раждане с детето.

index

Книгата е част от поредица книги за деца от Моника Калаф и Микел Фуентес, които разказват проста история с не много думи, придружени от красиви илюстрации. В серията са включени „Твоят татко и аз“, „Когато беше в корема ми“ и „Ти, аз и гърдата“.

Както се сещате и от заглавията на книгите в поредицата, книгите се фокусират върху естествените неща, като естествено раждане, кърмене. Това е освежаващ поглед, предвид че са насочени към най-малките и дава позитивен пример, на фона на многото антиподи 🙂

За голямата си дъщеря преди няколко години избрах да й прочета книгата, с която сме израснали кажи-речи всички, „Бебе на нулева възраст“ от Мари-Клод Моншо. Тя си остава мой фаворит още от как аз бях дете 🙂 в нея обаче самото раждане е пропуснато. В „Истината за бебетата“ от същата авторка пък, всичко е поднесено много нежно, но с много-много думи, описания, сравнения и е като цяло за малко по-големи деца.

„How you were born“ е подходяща за деца на възраст 3-6 години – когато вече имат някакви въпроси, заслужават да знаят истината, защото онова с щъркелите вече не минава, но пък съвсем не се нуждаят от техническите детайли по зачеване, износване и раждане. В книгата има много красиви илюстрации, включително на раждащо се бебе и сучещо бебе, но поднесени по символичен начин, който няма да смути нито децата, нито четящия родител.

Текстът е съвсем малко – по изречение на страница, най-важното от картинката. Малката ми дъщеря, почти на 5, много я хареса. Слушаше с много голямо внимание и поиска веднага да й я прочета втори път. След това задаваше различни въпроси в тази връзка – и тя ли е плувала така в корема ми? И нея ли я е посрещнала акушерката при раждането? Татко й ли е прерязал пъпната връв като таткото от книгата? [Не.] Защо? Понеже знае, че е кърмена и спомените й са съвсем свежи, просто отбеляза между другото кърмените бебета на картинките, но историята за раждането й беше по-интересна.

В книгата се споменава, че родителите се готвят за домашно раждане, но си приготвят багаж и за болницата, за всеки случай. После не се доизяснява къде се ражда бебето, за да може да се ползва без притеснения и от двата вида родители, съответно да даде начало за разговор с детето. Майката явно не лежи по гръб, докато има контракции, ползва и топла вана, после акушерка посреща бебето на бял свят с внимание и нежност, таткото прерязва пъпната връв и то засуква гърдата. Едно чудесно раждане 🙂

DSC_0431
Оценка:   5 от 5
Оценка на детето: „Много ми хареса, мамо! Утре пак да ми я прочетеш!“

2 responses to “Ревю: How you were born

  1. Браво Бу, невероятна статия! Страхотен блог

  2. Чудесна книга, аз скоро търсих материали по темата и попаднах на доста сносни книги на родния пазар.
    Малко черен хумор – като чета описанието на раждането тук, се замислям какво ли би станало ако някой автор реши да опише раждането при нас в България, ама така както си е…?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s