Кърменето на обществени места: къде всъщност е проблемът

От два дена интернет жужи, бръмчи и избухва все по-силно покрай прецедент за България: майка заведе дело за дискриминация срещу нея, защото охрана в столичен МОЛ я е накарала да напусне сградата, когато се опитала да накърми бебето си.

Това се превърна в новина номер едно за нула време. Обикаля ежедневниците, националните телевизии, форуми, Фейсбук страници. Мненията са изключително разнопосочни, но като цяло има три основни модела: кърменето е нещо нормално и майката е в правото си; че кърменето е хубава работа, ама ако може, да не го виждаме, чуваме и разбираме; и накрая, абсурд, с право са я изгонили, какво ми се е разкърмила на обществено място. В медиите се експлоатира тая благодатна тема основно откъм гледната точка на скандала: има ли дискриминация? „Прилично“ ли е да се кърми на обществено място? Не е там проблемът обаче.

Проблемът не е и в това, че майка е кърмила на обществено място – това е отдавна прието в обществото ни и всъщност имаме достатъчно стабилни и хилядолетни традиции в това отношение. Обществото ни не може да се оплаче, с история в кърменето която е била жива и активна допреди някакви си 60-70 години и в последните 11 години се съживява и възражда все по-успешно. Едно от най-нормалните неща е било и остава това, да се нахрани едно бебе, когато е гладно. Проблемът не е дори в това, че охраната е изгонила майката, при това с извинения, че „правилата са такива“. Самата Деница Панайотова казва, че не обвинява охранителя за действията му, защото той е изпълнявал нареждания.

Ще ви кажа къде ни е проблемът.

Хората не искат да приемат и да смелят идеята за майки с деца на обществени места. Изобщо.

Детското поведение се разглежда като отклонение от нормата, ако не копира едно към едно поведението на възрастния. Ние не искаме девианти. Извинете. Приберете си децата.

Ще прозвучи стряскащо, но е прост факт: голяма част от обществото ни е много анти-детски настроена. Да, звучи изненадващо, на фона на традиционния образ на българина, който обича деца, който имаме в главата си. Обича ги – своите. Другите ги приема, ако няма как. Когато не са шумни и досадни, особено на обществени места. Обществото ни е с много закостенели престави за поведението на децата, които ако изобщо се водят „сред хора“, трябва да са тихи, прилични, възпитани, да не говорят, да не досаждат, да не тичат, да не викат, да не пречат на възрастните. Децата могат да се появят като придатък към родителите си, ако е неизбежно, но придатък, който да не прави впечатление и да не привлича внимание. Ако отидете в ресторант, детето не трябва по никакъв начин да „пречи“ на околните (т.е. да не демонстрира никакво детско поведение, а да се държи като вертикално ощетен възрастен). В момента в интернет шестват яростни мнения, че майка с дете нямала работа в МОЛа изобщо. И това е казано със сериозен тон.

Ако в магазина, МОЛа или на улицата детето ви се тръшне и „прави сцена“, обирате изключително укорителни и строги погледи, в които без проблем ще прочетете какъв некадърен родител сте, щом
1) не успявате да контролирате детето си и да го накарате да се държи прилично така, както се очаква от него на публично място (т.е. както смята за „правилно“ всеки случаен човек, който се смята за длъжен да ви даде акъл как се гледат „правилно“ деца)
2) изобщо сте решили да го изведете сред хора, вместо да го водите само на подходящи за деца места – т.е. на детската площадка и у дома
3) не се съобразявате с околните, техните чувства и мнение, а им натрапвате вашето дете

В конкретния случай проблемът не е в кърменето. В болшинството случаи майките кърмят по начин, който им е удобен на тях и бебето. Това по правило значи, че не се събличат до кръста, не „развяват“ гърдите си, а съвършено нормално хранят бебето си така, че преминаващ човек трудно би разбрал, че то яде и по всяка вероятност изобщо няма да обърне внимание.

За да види някой детайлна гледка на гърдата на кърмещата жена… значи се е заврял твърде близо.

Протестиращите срещу действията на майката не се замислят, че 100% от хората са раждани от майки и минимум 91% от тях са кърмени поне някакво време, отново – от майки. Тоест получава се протест срещу самата човешка същност.

Интересно е да се отбележи, че болшинството мъже, без значение дали имат деца, приемат съвършено нормално кърменето, включително на обществено място, нямат никакъв проблем с това, ако бебето е гладно, майката да го накърми, нито възприемат кърменето като сексуален акт или като демонстрация. Мъжете мислят практично: бебето е гладно; бебето е кърмаче; майката го кърми. Точка по въпроса.
Изобщо не изпадат в разсъждения и полемики дали тая майка не кърми нарочно, за да „демонстрира“ факта, че кърми, или пък го прави може би за да привлече вниманието на околните, или… [въведете изсмукан от пръстите сценарий защо една майка би накърмила бебето си]

Проблемът е това:

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/s720x720/11080976_10206008029697577_6271379722241505374_n.jpg?oh=a8a75ecc98781dc5af308369da8214e5&oe=5575E4DA&__gda__=1438399692_4fce927eb87f5a4a6a90d1185b17a2df

Стойте си у дома, щом имате деца. Никой не е длъжен да ги вижда! Ние сме в МОЛа, за да се забавляваме, да се разхождаме, да се покажем на хората и да видим тях. Някакви майки и деца не се вписват в нашите разбирания за „готини хора“, отивайте си у дома.

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/11050234_10153762734472814_2278198860385884519_n.jpg?oh=7b8d47548b7e31ff81d5baf8067f42e1&oe=55B38DE9&__gda__=1437735423_12dda00bfad3d10f60eef7c4f15858b2

Отново. Стойте си у дома! Какво, като сте майки? Нямате работа сред хората, че и децата помъкнали. Гадна работа е това, да помислим за гърдите не като за средство за съблазняване и достойни за показване на околните, а изпълняващи първичната си цел, да изхранват бебето. Потресаващо е…  бременните, които са тръгнали сред хора с тоя корем, хич да не ги и почваме.

Проблемът е в изкривеното възприемане на образът на жените в нашето общество. Окей е да си наточена мацоранка, още по-добре такава, която е облечена предизвикателно. Окей е да си готина мадама, привличаща окото. Окей е и да си не-толкова-готина-мацка, например колежка или жена на средна възраст. В смисъл, няма как иначе, но реално бихме предпочели да си поддържана и да ловиш окото. Нямаме време за обикновени жени.

Не е окей да си майка и да навираш майчинството си в очите на обществото. Това е една от причините на интервюта за работа в България масово да питат за семейно положение и деца – нещо недопустимо в ‘белите’ страни. В тях ако имаш деца, това е твоя отговорност и се предполага, че си преценила как можеш да се грижиш за тях, щом кандидатстваш за работното място. Не и у нас. В България е съвсем в реда на нещата да не наемеш някоя жена, защото е млада и сигурно скоро ще иска да роди деца, съответно ще излезе в майчинство. Или да не я наемеш, защото вече има деца, защото може да иска болничен, ако някое дете се разболее.

Бременността и последващото го майчинство са просто етап от живота на повечето жени. Хилядолетия наред жените в България са били бременни, раждали са и това е част от техния и на обществото жизнен цикъл; факт, който съпровожда появата на новите хора и толкоз. Някак неусетно бременността и майчинството се покриха с було на мистичност, на нещо адски специално, нещо свято, съкровено. Станаха идеал. А идеалът, както знаем, обичайно е недостижима цел.

Това е причината много хора да се умиляват от идеята за бременна жена, но в реалността да й отказват работа. Да се радват на идеята за бебета, но в реалността да не ги приемат като част от ежедневието на обществото.

Това е причината да говорят за кърменето, което е просто нормалният начин, по който се хранят човешките бебета, като за нещо „съкровено“, „интимно“, „специално“, „свещено“ – тоест, да го идеализират и извисяват, да го отдалечават и откъсват от ежедневния ни живот и от нормалната част от живота на майки и бебета.

Реалността е друга и е далеч от идилията и идеализирания образ на Мадоната и на майката с дете. В истинския живот майките, децата не са добре приети, не са добре дошли на твърде много места от обществения живот. Те биват изключени и ограничени до рамките на дома, на детската площадка, после детската ясла и градина. Те не са част от обществото и ежедневието му.

Вместо идеализиране, майките имат нужда от приемане. Това е просто начинът, по който се появяват на бял свят хора – от майките си. Това включва износването, раждането, отглеждането им, като част от обществения живот. Имането на дете не е само лична отговорност и работа на семейството, ако от това дете се очаква да е част от същото това общество само няколко години по-късно. Децата са групова, колективна, обществена дейност. От тях очакваме да се включат в същото това общество, да бъдат активни граждани, едни от нас. Единственото логично нещо ще е това да започне от най-ранна детска възраст.

Част от подкрепата за майката е и подкрепата за кърмещата жена. Кърменето не е свят, интимен акт, който трябва да бъде споделен единствено от майката и бебето зад затворени врати. Той е просто нормалният начин за хранене на малките човеци. Важността му е безспорна, а ползите са освен лични, и за цялото общество (на което, както вече обсъдихме, бебето някой ден ще стане активен член).

Ако видите кърмеща жена, усмихнете й се насърчително. Ако се смущавате, погледнете на другата страна. Дръжте се естествено 🙂 Ако децата ви са с вас и ви попитат нещо в тая връзка, обяснявайте нормално, придържайки се към фактите. Като виждат кърмещи жени, децата се учат по най-лесен и естествен начин за бебетата, храненето им, телата на хората и постепенно може би идеята за кърменето като част от живота на хората, майките и бебетата ще започне отново да бъде това, което е: нещо нормално.

321

51 responses to “Кърменето на обществени места: къде всъщност е проблемът

 1. „Кърменето не е свят, интимен акт, който трябва да бъде споделен единствено от майката и бебето зад затворени врати. Той е просто нормалният начин за хранене на малките човеци.“ Защо да не почнем да правим секс в мола, защото сме в овулация и това не е интимен акт, а просто нормалният начин за размножаване на човека?(извинявам се, но прекалено много се раздуха тази ситуация)

 2. Не знам, Галина, за вас секс и кърмене едно и също ли е? Изхранване на малкото и размножителна функция еднакво ли е? И може би като вие се храните на обществени места, е същото като да уринирате там (следващата най-честа „аналогия“)? Това, че гърдите имат функция И като сексуален обект, не измества първичното им предназначение, нито е нужно да ги принизяваме само до обект за удоволствие. Телата ни са многофункционални. Сексът е интимно занимание, включващо половите органи. Гърдите служат и за хранене на бебетата и не са полови органи.

 3. Galina Ivanova, надявам се все пак сте разбрала колко неуместен коментар оставихте, в противен случай бихте били жалка.

 4. Polya Yordanova

  Ne moga da povqrvam, che ima oshte hora, koito razsujdavat po tozi безумен начин, и приемащи един толкова естествен процес като кърменето с такава злоба и ненавист! Чудя се само тези жени били ли са някога майки, и ако са били то сигурно са предпочитали пласмасовите бутилки пълни с химия и хвърляне на малкото при баба си, за да могат да пият и пушат до откат. Явно цивилизацията е на светлинни години от закърнялата ви култура и широкогледство. Хора и коментари от сорта ме отблъскват от мисълта да се върна и живея отново в България, където явно секса и храненето на кърмаче се слагат под общ знаменател- толкова объркани хора, понятия и общество!!!! Пълно Разочарование!!!!!

 5. Кърмене тук и там – ОК. Хвърляш една кърпа върху кърмителните органи – ОК. И да не хвърлиш такава – не си в някоя арабска страна да те претрепят с камъни. И всъщност какво иска дамата? Извинение или компенсация от мол-а??? Охранител минал и й направил забележка? Напсувал ли я, какво ли? По-важно – има стая за майки. О, а въпросната кърмителница – може и да не е знаела. Тия дни, гледайки въпросната мамата по телевизиите – такова чудо – не си го пожелавам в къщи! Толкова всеотдайна, нагледала се на „филми“ в стил – клиент осъдил Макдоналдс за 2 милиона долара (факт!!!), защото се изгорил с горещо кафе! Ми – няма да осъди мола, ЛЕВ няма да вземе, известна няма да стане! И – много моля не ми обяснявайте къде как и какво се прави, защото дъщеря ми ДВЕ години кърми внука ми по летища и къде ли не! ВЕДНЪЖ НЕ Е ИМАЛА ПРОБЛЕМ НЯКОЙ ДА Й НАПРАВИ ЗАБЕЛЕЖКА!

 6. Alexander Angelov

  Понеже едва ли много мъже пишат по въпроса, та да споделя и аз нещо. Част от жените нещо са се сбъркали, то са джуки, то са силикони, то е преливаща показност, но като че ли за същите тези, ако някоя жена си кърми детето на обществено място е неестествено. Днес се замислих, може и просташко, но май не могат да понесат, че един естествен процес прави гърдите на жените в пъти по-привлекателни от всичкото силикон дето те са сложили… Сега сериозно: За мен (като баща, но дори и да пренебрегна този факт) а и за много мои приятели няма нищо по-естествено от това една жена да накърми детето си където пожелае. Не съм виждал някоя да не се посвие, поприкрие, наметне или нещо такова, за да не се смущава тя или другите. Не съм изпитвам никакво желание в този момент да й видя гърдите, защото те не са сексуален обект в този момент и никога не съм ги възприемал така, нито съм се смущавал, защото това е естествения начин за малкото човече да нахрани, да заспи, а ако искате и да млъкне (защото ако плаче ще смущава пак същите „моралисти“)

 7. Позволете да не се съглася с анализа ви. Оставам с усещането, че съвременната кърмеща майка не се държи по-различно от който и да е друг фанатик, независимо дали говорим за религия, принадлежност, етнос или каквото там искате. Това, че не одобрявам гледката на демонстративно кърмеща жена в МОЛ-а, не означава, че съм против кърменето изобщо. Не означава също, че смятам, че децата трябва да живеят в паралелен свят, в който по възможност да не пречат на възрастните. Именно в МОЛ-а съм виждала най-много деца, „мажещи“ по телефони, таблети и всякакви други устройства, за да не пречат на родителите си. Кърменето не те прави родител, още по-малко добър. И това, че вашето дете е специално за вас, не означава, че трябва да е специално и за мен. Така че нека не отклоняваме въпроса от главното, което помолиха противниците на случката, а именно демонстрацията. И нека не анализираме поведението на хората, които не разбираме. Някои просто не мислим като вас. И не ми пожелавайте да стана майка, вече три пъти съм го правила и всичките ми деца са кърмени.

 8. Добре де някой може ли да ми обясни за какво аджеба се използвате тези молове? Не са ли да се разходи човек, пък бил той и с дете, особено през студените месеци, да потичат децата, да се забавляват, да се видят с приятелчета, майките да разходят бебетата, докато по-големите кротуват в някой детски кът или нещо такова? Там само за специални хора ли е, които не трябва да бъдат обезпокоявани, щото са излезли на чаршията да си покажат новите дрехи и искат да гледат само маркови стоки и други префърцунени като тях, но майките с бебета нямат работа в това „свято място“, те да си ходят по градинките (дори и посред зима) или най-добре да си стоят вкъщи.

 9. Хората са супер странни същества. Живеят по някакви социални привички, в които няма никаква логика, спазват ги, наричат ги „благоприличие“ напук на всичкия силикон по света и после ако някой сподели, че в цялата работа няма логика, го нападат. В момента най- нападателни са някои жени, които гордо заявяват, че благоприлично са се покривали да не възмущават другите. Ами, хубаво, покривали са се. Наистина ли в поведението им е имало логика? Не. Има спазване на норми. Нищо лошо, никой не обвинява тези жени лично лично, че са се покривали, просто така са си го преценили. В този свят изпълнен с норми не можеш да се пребориш с всичките. Но защо да се напада някой, който има правилна позиция? Защото точно в тази норма с прикриването и ходенето в специални стаи няма никаква, ама никаква логика, особено в мол, в който отвсякъде има снимки с по-добре видими цици. Никой няма да получи удар от визията на поредната гърда, а в това пред гърдата да има бебе сори ама няма нищо кой знае колко интимно. Това е просто бебе, на всеки му се случва да е бебе по веднъж в живота. Ама, нали, „благоприличието“ повелява, понеже жената и без това си няма друга работа покрай това бебе, да ходи да търси стая и да се чувства лееко неудобно, даже да я поизгонят ако не се държи както си треве. Тоест, тази норма за благоприличие вреди само и единствено на майката. Няма нищо изперкало в това да се обърне внимание на факта, че точно това благоприличие е леко тъпо.

 10. На някой прави ли му впечатление, че масово възмутените са жени?!? Как за 30 години не видях някой да се възмути от жена по монокини на плажа или край басейна?

 11. Анонимна

  Marta, замисляш ли се, че ако кърменето не се отричаше от повечето хора (кифли с къси полички, мъже, неразбиращи ролята на гърдите, лекари, промотиращи адаптирани млека) нямаше кърмещите майки да се налага да защитават себе си и правото си да кърмят?
  Това, че жена кърми на публично място (парк, мол, заведение) не означава, че го прави демонстративно. Би било демонстративно, ако се съблече до кръста и си развява гърдите така, че да я видят всички. При кърменето рядко се вижда повече, отколкото показват гореспоменатите кифли излизайки от тях. И както е казал Иво, в никакъв случай не се показва повече отколкото на плажа. И на мен „демонстративното“ хранене на повечето хора по улиците не ми е приятно, но не съм накарала никой да се махне от полезрението ми, защото мляска и се е омазал до ушите с кетчуп.
  В крайна сметка, ако на една жена и е неудобно да кърми на публично място, тя просто няма да го направи. Но правото и да го прави не трябва да се отнема. Най-малкото, защото и майката е човек, който има нужда да излезе от вкъщи, въпреки, че е избрала да кърми детето си.

 12. Стоян Колев

  Мисля че двуличието е завладяло българина изцяло.Най-големите моралистки и моралисти са и най-лудите и бесни фенове на чалга-порнографията.
  Знаете ли-освен изкривеното бг съзнание на пуританщина има и още едно такова съзнание-руското.
  Пред което много хора се кланят и взимат като модел за подражание.
  Ние славянските народи сме закърмени с незачитането правото на свобода на другите.
  Ние сме деспоти по душа.
  За нас е важна нашата догма.
  Не защитавам западняците.
  Ни най-малко,живея на запад.
  Те си имат техните огромни негативи също.
  Но ние българите които вием на умряло против турците,арабите и фанатизма им-сме също толкова големи фанатици,закостенели догматици и пуритани.
  Това само за пред хората.
  Иначе в душите ни сме похотливи и развратни.
  Ние не живеем за себе си а за това какво щр кажат хората за нас.
  Е това е.
  Поздрави от Норвегия държавата в която няма порно канали,и майките си кърмят свободно в моловете по заведенията.

 13. Анонимна,
  кърменето никога не се е отричало и никой не е нарушил правото на кърмещите да го правят.Не ме убеждавайте и каква част от какво се вижда. И на плаж съм ходила. Всички тези неща ги знам. Никъде не казах, че жените не трябва да кърмят. Всички, защитаващи вашата позиция в момента , изпадат в крайности и изтъкват доводи единствено с цици от плакати, мляскане на бургери, отнемане на правото на се кърми, където пожелаеш и какво ли още не. Защо винаги трябва да се заема някаква крайна позиция, така и не мога да разбера. Хората като мен, които защитават обратната позиция, искат просто да се използва шал и нещо друго, което да не ме кара да извръщам глава от неудобство, защото имам различен поглед на нещата. Наречете ме болна и комплексирана или както пожелаете, но това не ви дава право да ми създавате дискомфорт, за да подсигурите своя комфорт.

 14. Kalinka de Montille

  Много точно! Браво!

 15. Болно, затъпяло и назадничаво общество! Радвам се, че детето ми не расте там!

 16. А пък според мен проблем с кърменето на обществени места въобще няма. Просто има проблем с тъпата реакция на някои ограничени хора.

 17. Ekaterina Koleva

  ама моля ви се – нека стане ясно,че стаи за кърмене НЯМА!!!! това са помещения за повиване, които често са комбинирани с тоалетни за инвалиди!!!!! искам да видя лично този,който очаква рожбата му да бъде хранена там??????

 18. „Те (майките) биват изключени и ограничени до рамките на дома, на детската площадка, после детската ясла и градина.“
  Ето, това е другият проблем в България!!! Детските градини и детските площадки! Питам, защо българското общество приема за нормално домашните кучета да бъдат изведени и изходени (извинете) на ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ и да бъде проявявана търпимост и толерантност, а майките да не могат да нахранят децата си с естествената за тях храна на обществено място??? И мога да посоча само един отговор: СБЪРКАНА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА!

 19. Трябва ли да разглеждаме жената като обект на сексуални потребности, без това ни най-малко да ни притеснява, а напротив – да ахкаме от кеф и да й се възхищаваме, когато я видим с „перфектното“ тяло изваяно на Photoshop или благодарение на пластични операции, които трябва да се покажат публично, заради цената им, а не можем да я приемем в истинската й същност. Жената от древността се смята за символ на плодородието, живота, символ на началото. Тя е боготворена и неслучайно е наричана Богиня. Нейно задължение е да износи плода, да го роди – да му даде живот и да отгледа новия човек като се грижи за него и му даде това, от което има нужда, до момента, в който той вече би могъл да бъде самостоятелен.
  Аз, като майка на две деца, от които едното все-още кърмаче, смятам за неморално някой да се меси в развитието на естествените природни процеси. И признавам – кърмя навсякъде и ще продължавам да го правя. Не ме е срам от това, че имам дете.
  Това, че съм майка, не трябва да ме прави нечовек и да ограничава действията в нормалното ми ежедневие, а също и детето ми да търпи лишения, заради неблагодарните разбирания и липса на уважение у някой, на който му е по-угодно да прикрие истинската си същност, само за да бъде харесван….. от друг такъв….
  Напълно подкрепям Деница и й пожелавам успех!

 20. Изчетох доста мнения на лицемери и хора с ограничен мозък, и интелект сред форумите. Уви нивото на нацията ни не пада, а направо се сгормолясва…
  Много от тези, които се чуествали неудобно от гледка на кърмеща гръд, се разцепват от зяпане на порно като се приберат у тях, без грам смут.
  А мен, ако порното ме смущава просто, сменям канала. По същия начин възмущаващите се могат, ако мернат кърмеща майка в МОЛа, прсото да извърнат поглед настрана. Шансът да видят младо момиче, облечено като проститутка, само и само да забърше някой платежоспособен чичко за някоя нова молска придобивка, е доста голям…
  А и кърменето в духовно-развитите нации е обект на изкуство, а не на словоблудство…
  http://tinyurl.com/njmq65h
  Прост народ – слаба държава!

 21. Стефан Георгиев

  Мнение на един татко:
  1. По отношение на показността и желанието за компенсация: И какво ако майката го е направила (силно се съмнявам) с користни цели? И какво като го е видяла от кейсовета срещу макдоналдс и т.н.? Това означава че състемата на МОЛа (обществото като цяло което така или иначе се отъждествява с МОЛ-а) има слабо място. Всяко действие си има последствия, а те в конкретният случай ще бъдат само за доброто на обществото. Дали ще има МОЛ вече който да ‘пише/препоръчва’ правила против кърменето на пейката срещу Палмърс, или Скини, или…? Едва ли…
  2. Лично аз като родител на кърмаче, не познавам майка която да кърми демонстративно с цел лична облага, а не задоволяване на нуждите на собственото и дете;
  3. Стаи за кърмене няма (или ако има те са единици. За The Mall & Outlet Mall гарантирано че няма). Има стаи за повиване където единственото място за седене е тоалетната чиния. Но, както ‘любезно’ се изрази един г-н, защо да не си похапне сланинката с коматчето в хигиенното помещение, то и кърмачето може да си хапва там на скрито покрито. Няма да се натрапва и о горкият пътникопоток ще е повече от щастлив;
  4. Такова двуличие, по отношение на един и същ женски орган, Няма ‘нийде по света’;
  5. Скоро и ние бяхме гледани ‘странно’ в последният мол Ring и р-т Виктория, въпреки дузината шалове…Явно не прикритостта е проблема на обществото ни. При условие че кърменето е все по-голяма рядкост (дали от страх за разваляне на бюст, или ‘комерсиални докторски съвети’, или стрес, акта все повече се въприема като нещо екзотично и не натурално. А абнормалното поведение е трудно за възприемане;
  6. Явна е тенденцията МОЛ-те да се възприемат все повече като място за ‘аполоновци и еви’ където мястото на не/обикновенната жена и неистинският аполон е само лош придатък;

 22. Защо нокой не каза кой е този мол? Да не ходим повече да безспокоим (защото и на мен ми се е случвало да кърмя по пейки, молове, тротоари, заведения и летища…)

  Или пък да се организираме в подкрепа на дамата и задружно да ходим да си налърмим бебетата в този мол (като случая в един лондонски хотел наскоро).

  Няма шанс да се затворя вкъщи, нито има шанс да тичам у дома всеки път когато бебето е гладно. Нито пък ще тръгна да го храня бутилки от благоприличие. Мятам един шал и навсякъде съм ОК. В кой век живеем?

  Наскоро в един мебелен магазин ми казаха, че нямам право да вляза с количка… Да си оствя бебето на отвън ли предлагат?!

 23. МОЛ-а Е Парадайз център

 24. Reblogged this on Светът на Мираи коментирано:
  Да се прочете и да се осмисли.

 25. Много хубава статия! Аз, честно казано, за кърменето никога не съм се замисляла, защото винаги съм си кърмила и двете деца, където и да съм и никога не съм имала проблем. Но това с т.нар. „възпитание“ на децата съм го преживявала даже от много близки хора – как можело да позволявам на 2-годишната ми дъщеря да ходи и да заприказва някакви непознати хора на плажа или пък да си пее силно и катери по столовете в някакво заведение също на плажа… Ще й позволявам… винаги…и с удоволствие…и на втората си дъщеря също, която е все още на 11 месеца, но вече много дружелюбна и се надявам също да има желание да пее, без да се притеснява, да говори с хората и да се чувства и изразява себе си… или с други думи да се превръща постепенно в индивит, който е пълноценна част от обществото и който да има с какво да допринесе към развитието и осъзнаването на същото това общество…

 26. Как е възможно нещо толкова красиво да бъде принизявано до „излишна демострация и показност“? Горките кърмачки, които търсят внимание от минувачите по този отвратителен начин, да си кърмят децата на публични места, не ги е срам! Хора, вие нормални ли сте? Що за жалък опит за цензура?! И наистина възмутените в по-голямата си част са жени, майки, бивши кърмачки, просто не ми се вярва! Срещат се и коментари като „проява на вулгарност“ и прочие. Как може кърмещата жена да е вулгарна гледка???Тесногръдие, половинчата или нулева толерантност, накъде вървим…

 27. НЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА , МОЛЯ !!! ИМА СИ СПЕЦИАЛНО ОПРЕДЕЛЕНО МЯСТО ЗА ТОВА !! НЕ ИСКАМ ДА ВИЖДАМ ПОДОБНИ НЕЩА НАВСЯКЪДЕ !!

 28. За съжаление българина е лицемер. На теория смята бременността за нещо прекрасно, но на практика в никакъв случай няма да отстъпи реда си на опашката на бременна жена или ще се възмути, ако тя е с дреха, която позволява да се видят формите на корема й (така де, що не се поприкрие, какво си показва корема), на теория той уважава старите хора, но на практика ги нарича некролози и се муси, че пълнят автобусите и видиш ли, очакват и да им отстъпиш място, на теория той боготвори майката, но на практика орязва достъпа й до повечето обществени места (къде ми е тръгнала пък тя с тая количка да се опитва да влиза в някакви сгради), на теория той смята кърменето за добро нещо, но ако може майката докато кърми (разбирай средно около година) да си стои вкъщи, на теория той съчувства дълбоко на децата с увреждания, но ако може да не учат в един клас с неговото дете, на теория той е гостоприемен, но „да прекараме туриста“ е основен почин в туризма, на теория той е против насилието, но колана се препоръчва като основно възпитателно средство… За съжаление този списък може да се продължи още…

 29. Скарлет

  Аз смятам, че вие смесвате две ситуации, които нямат нищо общо.
  Между една майка, кърмеща спокойно бебето си и деца, които се държат като неандерталци, попаднали за пръв път в град, допирни точки няма.
  Първото е напълно нормално и не трябва да скандализира никого. Второто се нарича липса на възпитание. А възпитанието не е варварска концепция, а фактът, който ни позволява да съжителствуваме мирно в обществото.
  Защото, какво означава за вас, децата да се държат по детски?
  Това, което е позволено на детската площадка, не може да се прави в транспорта, ресторанта или търговския център, пък било и само от съображение за сигурност. Но и от уважение към околните, според мен.
  Аз съм кърмила три деца навсякъде и в България, и във Франция, и никога не съм имала проблеми. Но това беше преди 10 години за последно. Сега обществото във Франция като цяло е станало по-консервативно и нетолерантно към кърменето на обществени места. Лично аз от години не съм видяла такова нещо. Майките тук са си наложили автоцензура, което е много жалко.
  Но що се отнася до децата-крале, които правят каквото си искат и родителите ги оставят, без да се намесят, те са все повече.
  Което е още по-жалко, защото те не правят добро на децата си по този начин, а точно обратното.
  Така че, от два противоречиви факта, да се прави заключение за нетолерантността на обществото към хората с деца, ми се струва доста нелогично.

 30. Скарлет, всъщност не правя заключение на база на т.нар. „деца-крале“ – знам за какво говорите. Не, говоря за ежедневен живот в България с обикновени, нормални деца. И разбира се, не го градя на база само на личния си опит или в един град. Има много примери, за съжаление.
  И като едно такова отражение в крайна сметка е и отношението на големи хора към идеята за деца в мола – сигурно сте видели скрийншотовете горе, които са просто случайни примери от стотиците подобни. Да, много, удивително много хора смятат, че децата нямат място в мола, в магазина, в ресторанта, в кафенето и прочее обществени места. Много магазини за детски стоки има, в които не пускат майки с колички, даже да има място. Във всички магазини шандовете с детски играчки се подразбира, че не се пипат. Това надали го има във Франция, ако правилно разбирам, че живеете там, но вероятно не е успяло да ви направи впечатление при престоите в България – тъй като съм излизала с децата си в различни страни, зная как е по други места и лесно може да се сравни.
  Не зная кога и как се е променило отношението към децата в страната ни, тъй като от разкази и книги можем да съдим, че по-рано е било различно.

 31. Първо авторката на блога да си свери малко фактите преди да пише. Охраната е помолила героинята да ползва помещенията, които са обособени за преповиване на деца.
  Има интервю по Нова Телевизия с майката и адвокатката й от БХК.

 32. Ко, благодаря за предложението, сверила съм ги, любезни хора в интернет показаха и „помещението“ – стайче 1х2, без стол, само с плот за преповиване, т.е. дори не е обособено за кърмене, отделно принципната постановка, че кърмене на обществени места е разрешено.
  Но отново, проблемът за мен не е в това, че жената е кърмила в мола, или че охраната е искала тя да спре. Повече – в текста горе.

 33. Браво, Таня! Цялата статия е точно в десятката!
  Чета вече 3-ти ден коментарите под статиите и статусите и искрено се забавлявам, някои мнения направо ме разсмиват до сълзи.
  Като цяло смятам, че този диспут е добре дошъл и е навреме – с обсъждането на проблемите, обикновено се разкриват решенията.

 34. Не знам защо се твърди, че кърменето пред други хора е измерител на модерното развитие на нацията и разчупване на комунистическите стереотипи. Помислете и си представете начина на живот, раждане и кърмене в племенните общности и излъжете себе си, че не се стремим към същия начин на живот, парадирайки с природните си заложби, вместо с разума и напредничавата мисъл, които ни отличават от животните.

 35. Йоанна Георгиева

  Напълно съм съгласна с мнението в тази статия. В България да имаш дете и да имаш социален живот е голям проблем. Да отидеш на ресторант? Да влезеш в магазин с детската количка? Да се придвижваш с количка по тротоарите ? Наистина се очаква хората с деца да си стоят у дома или по площадките, а то и те не са много изобилни.
  От една година живея в Белгия в едно малко средностатистическо градче. Имам две деца на 5 и 1 години. Прави ми огромно впечатление, че навсякъде е помислено за тях : в лекарските кабинети, в ресторантите, в общината, в болницата, във всяка една институция, която ми се е налагало да посетя има детски кът, играчки и/или поне столче и масичка с книжки и моливи. Не е важно какво точно има , колко струва и т.н. Важно е ,че някой е помислил за децата, че те са очаквани и желани . И те са много. И не се чувстваш неудобно понеже си „помъкнал “ децата си на ресторант, защото той е пълен с такива като теб. Не те гледат осъдително, понеже детето ти лази по пода. Такива неща се възприемат като нормални. Малки детайли , но говорят за друго мислене, въприемане и приемане на децата. Ще ми се така да беше и в България…

 36. Според мен няма нищо лошо жените да кърмят децата си и на обществени места. Аз имам 2 деца и двете са кърмени по-дълго от общоприетото. Истината е,че моите деца у дома са се чувствали най-комфортно,когато ги кърмя – най-малкото няма какво да ги разсейва. Това не означава,че не съм ги кърмила и навън. Не ми се е случвало някой да ми е правил забележка. Смятам това да накърмиш детето си за абсолютно нормално нещо. Когато човек е гладен ,отива и си купува нещо – и го яде.Това не прави впечатление никому.Следователно, когато бебето е гладно,трябва да бъде нахранено. А неговата храна е кърмата…Опитвала съм се да се съобразявам с режима на децата си и да ги храня вкъщи, но не винаги това е било възможно.Мисля,че кърмачките не бива да бъдат ограничавани къде и кога да хранят децата си, но пък и да се вдига врява до Бога, че някой е направил забележка за подобен акт е малко попресилено. Такива хора „моралисти“ винаги ще има .

 37. Като си говорим за приемане, тук, в Стара Загора, на витрината на един магазин за ДАМСКИ дрехи имаше табела „С детски колички дотук“!

 38. Аз също виждам кърменето като нещо естествено,било то и на обществени места.Друг е въпросът,че аз не бих го направила,би ми било неудобно.Въпреки това,подкрепям майките,които не се притесняват от това,ако обаче се покрият с шал и не вадят на показ гърдите си.Защото,въпреки,че някой тук каза,че не е виждал кърмачка,която да не се покрие,това абсолютно не е вярно! Виждала съм с очите си,че доста не го правят! Работя в мол Сердика и категорично мога да заявя,че има отделна стая за кърмене, със стол,огледало,мивка и плот.Стая,широка и специално за кърмачки,различна от тоалетните и такива за инвалиди.Да не говорим,че има майки с по-големи деца,които си правят каквото искат,катерят се къде ли не,пищят,плачат и не им се обръща внимание или прави някаква забележка.Защото майките като видят магазини,забравят че са с деца.По същата причина съм виждала колко изгубени има и съобщават по мкрофона за родителите им.Категорично съм за кърменето,но по дискретен начин!

 39. Десислава

  Не си ли задавате въпроса защо тъкмо сега, 6 месеца по-късно, се раздухва тази история? Този скандал постигна целта си да отклони вниманието на хората от истински важните проблеми. Ако още не сте разбрали, въвличат ни във война срещу Русия, а ние спим и си губим времето в празни приказки

 40. Разбрах къде е истинският проблем,за много хора Мола е като червения килим на Оскарите и там те показват най-хубавото от пошлите си лица, те са звездите и нямат намерение да се съобразяват с „неприятната гледка „. ……майки,деца, бебета,всичко и всеки изпречвайки се на пътя заслан с рози и блясък ,никой няма правото…..“на тях хич не им е приятно да виждат👉 ТАКИВА 👈 неща“😱и как си позволява някой изобщо да им нарушава перфектната деградация ?
  Отровено общество, фалшив морал и криво разбрани ценности, това е тъжната истина.Това ще е вашето наказание 😂😀😂 да продължавате да гледате и дерзаете!!! Майката има права и ще ги опражнява където сметне за нужно✌

 41. Като цяло си много права, Бу, но мисля, че това не е вярн -„голяма част от обществото ни е много анти-детски настроена.“ цялото ни общество е анти насторено към всичко-инвалидите, бездомниците, циганите, бежанците, чужденците и най-вече правилата, нормите, това, което в „белите“ държави хората приемат за най-естествено нещо и е част от ежедневието им. Защото ако не живееш по правилата-ще живееш в хаос и анархия, каквато цари в БГ. Ами така де, защо пък тази майка да се съобрази с приетото правило в конкретния мол, че не може да кърми там? Откъде накъде-тя може да си прави каквото си иска, всеки го прави! Така сме свикнали-не живеем по правилата, даваме подкупи, не плащаме глоби, намираме връзки да ни „оправят“ и тн. В момента не живея в БГ. И да, и тук станах свидетел, когато в зоологическата градина, моя приятелка, кърмачка, започна да кърми бебето си и беше помолена от една служителка, да отиде в parents room-в това няма нищо лошо, това не е дискриминация, такива просто са правилата!

 42. То да се покриеш с нещо, докато кърмиш, ама колко е трудно. То на детето му става топло, некомфортно, маха с ръчички, бута се. Все естествени движения, инстинкти заложени в малкото човече, ама никой май не се е замислял. Пък да не говорим, че в тия молове е адската жега, метни му и един юрган на главата на детето, да не смущаваме силиконките с торти на главите…………

 43. Да бе, хайде не се превъзнасяйте вече.Нищо няма да му стане на бебето ако за 10 мин. докато се храни бъде покрито с лек шал или нещо от сорта.Дай сега всички да й гледаме гърдите,щото видиш ли е трудно и неудобно да се наметне! Пък чак ще съди мола.Смешна работа и начин за изкарване на лесни пари.Та ако ще не Слави Трифонов,ами папата да е зад гърба й.Много се раздуха тоя случай и ако целта на кърмачката е била да постигне известност и да привлече внимание – постигна го!

 44. Много изчерпателно и добре аргументирано. С две ръце подкрепям кърменето в мола, в парламента, в заседателната зала и къде ли не!

 45. заприличало на блога на alpha parent.
  протестират, защото някои майки просто могат да го направят – излизат и си кърмят детето, щом и когато трябва (не излизат с тази цел, има си много други цели )
  другите протестират заради чувството си на вина.
  опитите за покриване с шалове и пелерини са гротескна работа, привлича повече внимание, и чудене (вкл. и учудване от това, че някой иска да се скрие).

 46. Gergana Yiannaka

  Не разбирам къде точно е проблема?
  Има хора, които не се чувстват комфортно в присъствието на кърмещи майка, а има и такива, за които тази гледка не е проблем. Аз също съм кърмила дъщеря ми, но не и на обществени места.
  Този спор е нещо от родъ на темата „защо масово парковете и градинките в БГ се препикават от минувачи и шофьори“. Ако имам диярия и съм в мол в който нама тоалетна и се изакам „прикрито“ зад някоя саксия Вие как ще реагирате…..физиология, пък и не мога да го спра.
  Не искам да обидя никого и не сравнявам ходенето до тоалетна с храненето на бебенцата, но моля Ви погледнете и от двете страни.
  Жената е съвсем на ясно, че бебето и се храни на 3-4 часа и най-вероятно ще се наложи да кърми на вън. Ако няма наистина специална стя за тази цел това вече е тема на др. Проблем, че в БГ никой не му пука за майките, инвалидите и тн. И няма елементарни удобства за тях.
  Много се извинявам, ама кърменето е толкова интимен момент и всяка майка е наясно, че кърменето се осъществява пълноценно само в спокойна среда без шум и хиляди укорителни погледи. Аз не разбирам, що за кърмене е това дето ще си забулвам бебето и гърдите, ще се въртя и суча за да не ме види някои по-така…..егати кефа от тая разходка в мола. Да не споменавам, че всеки средно интелигентен човек с елементарни хигиенни навици е на ясно, че преди кърмене е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си измиете гърдите с хладка вода и сапун…..нали се сещате защо, детето не е длъжно да поглъща прахта, секретите и надай си боже потта от кожата и жлезата……Вие във вас не си ли миете ръцете и приборите преди обяд.
  Исках с две думи да кажа, че неможе никой да насажда с поведението си некомфорт на др. Хора на Обществено място…Аз напълно подкрепям кърменето и съм далеч от мисълта, че майките(като мен) трябва да са само в парка и на дет. Площадки, но също така не разбирам защо трябва да притесняваш хората, които също като теб са на разходка….има хиляди варианти да си пълноценна кърмачка и без да кърмиш в мола или където и да е пред 1000 хора. Др въпрос е, че като съм решила, че ще ставам майка, съм съвсем на ясно, че живота ми ще се промени до голяма степен и ще се наложи да направя някои компромис със себе си, мога да се разходя в мола за 2 часа и да се прибера за кърменето и после пак на вън. Е не е приятно, но в крайна сметка кърменето е период от около 6-9 месеца и не е чак болка за умиране, ако трябва да се съобразявам и с др. Хора от обществото, но това вече е въпрос на култура!

 47. От скоро живея в Германия, мъжът ми е германец. Кандидатствах за работа в едно химическо чистене, видях на вратата им обява, че търсят персонал. Една седмица имах пробен период и ме одобриха тъй като се справях чудесно .Преди да попълня документите ме попитаха- ОМЖЕНА ЛИ СЪМ. Отговорих им ДА. ИМАМ ЛИ ДЕЦА? Отговорих НЕ. След което последва нов въпрос- А ИСКАМ ЛИ? Когато чуха отговор ДА, веднага ми казата- съжаляваме но неможем да ви вземем, не си струва да влагаме време и средства във вашето обучение, а след това Вие да сте бременна!
  Направо бях потресена!!! Явно светът върви към деградация. ..

 48. Много добре аргументирана теза, която напълно подкрепям – Където трябва, когато трябва! Неотклонна нужда е все пак….

 49. Тази тема предизвика най-различни реакции, както винаги.. Честно казано, от толкова много коментиране, мен самата си ме хвана срам да кърпя, където и да е освен в нас..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s