Галерия

Кърмене и пости през Рамадан

автор: Бу, ЛЛЛ Лидер, IBCLC, RLC

Започна Рамадан – един от петте стълба на исляма, месец в който мюсюлманите постят и това е едно от основните им задължения. Постенето през този месец се различава от постите в християнството – мюсюлманите не ядат, не пият, не приемат никакви храни и течности от изгрев до залез. Също както с периодите на пости в други религии, от постещите се очаква да пречистят не само тялото, но и ума си и да се отдаде на богослужение и духовно пречистване. Трябва ли да постят кърмещите жени?

Много рbaby-21167_1280елигии включват постене – християнството, исляма, юдаизма, индуизма. Ако решите да постите, е от особена важност да се вземе предвид възрастта на бебето ви. Ако е под шест месеца и зависи от кърмата ви изцяло, постенето не е добра идея. Ако е по-голямо и яде значителни количества други храни и суче няколко пъти (например сутрин и вечер и през нощта), може да ви е възможно да постите със сравнително малко неудобства за вас.

Определени групи хора са изключени от постите през Рамадан – например от болните хора, децата, както и от бременните и кърмещите жени не се очаква да постят, ако здравословното им състояние не позволява. Кърмещите жени са по правило изключени от изискването за пости, ако смятат, че тяхното здраве или това на бебето им ще се повлияе негативно от постите. Тези, за които това ще се подобри и промени в бъдеще – например, бременните жени, след като родят, кърмещите жени, след като детето е на подходяща възраст или се отбие – могат да наваксат с изпуснатите дни на пости или да нахранят човек в нужда (фидя). Повечето мюсюлмански учени вярват, че кърмещите жени имат разрешение да не спазват постите, а някои дори казват, че е грешно да се пренебрегва този жест на любезност и да се пости, когато не трябва.

И все пак има кърмещи жени, които се чувстват добре и избират да постят през Рамадан. Въпреки че сериозна дехидратация може да повлияе на количеството кърма, проучванията при кърмещите жени показват, че краткосрочно въздържание от храна не намалява кърмата. Обезводняването обаче може да засегне количеството кърма.

Проучване, проведено през 2006-та върху майки, кърмещи деца на възраст между 2 и 5 месеца показва, че постите не са повлияли върху наддаването на бебето. По време на Рамадан нивата на цинк, магнезий и калий в кърмата на постещите майки значително са намалели; по време на поста нивата на всички хранителни вещества, освен на белтъчините и витамин А и С, са били значително под дневния препоръчтелен прием за кърмещи жени. Постът по време на Рамадан не е оказал значително влияние на състава на кърмата и наддаването на тегло на бебето, но хранителният статус на кърмачките е бил засегнат. По тези причини авторите на проучването казват, че е благоразумно кърмещите жени да бъдат изключени от постене. (Rakicioğlu et al (2006)).

Ако майката се въздържа от храна и течности от изгрев до залез, бебето й може да продължи да суче както обичайно в деня на поста, но често ще суче по-често на другия ден или и по-следващия.

Здравата майка, която се чувства физически добре и иска да спазва пост през Рамадан, вероятно може да се справи без проблем с краткосрочни пости. Ако е решила да пости по-дълъг период от време, е препоръчително да се консултира с лекаря си и да се вземе предвид възрастта на бебето (дали е изцяло на кърма, колко често суче). Вероятно е добра идея да се хидратира допълнително и да поема възможно най-много течности преди изгрев и след залез, за да бъде колкото се може по-добре оводнена.

Проучване на жени в Западна Африка, постещи за Рамадан, показва, че количеството кърма не е засегнаго, но съставът на майчиното мляко се променя в известна степен. Изследователите отбелязват, че жените изглежда се грижат да са свръховоднени през нощта, което им позволява да намалят обезводняването през деня. (Prentice et. al. (1983))

При майки, страдащи от проблеми с метаболизма, като диабет или хипогликемия, постите могат да крият здравни рискове и консултацията с лекар преди постене може да е особено важна.

За да се подготвите за пости, можете да реорганизирате деня си различно – например, да сведете излизането навън до минимум, за да не се утежнява от горещото време обезводняването и умората ви, да не вдигате и носите тежко, да не ходите на дълги разстояния. Можете да планирате какво и кога ще ядете и пиете така, че да сте сигурни, че тялото ви има достатъчно запаси, за да се чувствате добре и да произвежате достатъчно кърма. Опитайте да си почивате максимално много през деня, както и да седите на по-прохладно. Когато разговявате, пийте и се хранете достатъчно. Не пропускайте да поемате достатъчно течности и храна особено сутринта преди да подновите постенето. Важно е не само количеството на течностите, но и качеството на храната, с достатъчно белтъчини и бавно разграждащи се въглехидрати, които да поддържат нивата на енергия високи по-дълго време.

Ако бебето ви е по-голямо и решите да постите през Рамадан, тялото ви вероятно ще се справи и ще понесе поста добре. Но вероятно вече знаете колко жадни можете да се чувствате, когато кърмите – оводняването е наистина важно. Сериозна дехидратация може да доведе до проблеми с количеството кърма, които за някои майки могат да бъдат с дългосрочни последствия.
От обезводняването можете да се почувствате зле, да се чувствате много жадна, да сте замаена, слаба или изморена, да ви заболи глава; урината ви може да е тъмна на цвят и да мирише силно. Ако забележите някой от тези признаци, трябва да спрете постенето с вода, може би с малко сол или захар, разтворена вътре, за да се подпомогне процесът на рехидратация, и да си починете. Ако продължите да се чувствате зле, свържете се с доктора си.

Източници:
http://www.babycentre.co.uk/a1028957/breastfeeding-and-fasting
http://islamqa.info/en/50005
http://www.thedailystar.net/breastfeeding-during-ramadan-29813
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16732795
http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jcem.87.1.8178
Pediatr Int. 2006 Jun;48(3):278-83.
Neville MC, Sawicki VS, Hay WW Jr.

2 responses to “Кърмене и пости през Рамадан

  1. Най-добре е всеки индивидуално да се консултира с лекаря си, преди да предприема какъвто и да било режим. Полезна статия! Благодаря!

  2. Сали Мустафов

    Постенето не започва с изгрева на слънцето !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s