ПравописТни аномалиЙ или Пи4, ти киораф ли си?

От известно време насам се водят дебати по въпроса дали спада културата на българите. Вадят се разни статистики, сравняват се средните резултати на училища от различни страни (‘Къде сме ние?’), правят се тестове, родители и деца дружно реват как нищо не разбират от учебния материал, който е написан идиотски (има нещо такова), учители се оплакват как езиковата култура на децата вече е дебилна (и това също е вярно).

Не знам защо, но общественото мнение и загриженост най-вече се фокусират върху учениците. Да, безспорно е, че те са бъдещето на България и от това, как се учат сега, зависи колко грамотно ще е населението след още 5-10 години, примерно. Но още по-вярно е, че ако техните родители не са твърде грамотни, ще е едно малко чудо, ако децата им станат не добри, ами даже средно прилични в езиковата си култура… Защо? Защото всеки ден чета десетки малоумни откъм граматика и правопис творения от хора, които много отдавна са излезли от училище. Тези хора в момента отглеждат следващото поколение, с което ще общува моето дете и което ще бъде въпросното бъдеще на страната. И докато нямам никакво намерение да засягам качествата им като родители, то същите като ученици по български език трябва да са били много зле.

Вижте защо:
(курсивът в скоби е мой коментар)

***

А пък аз съм чувала, че голяма част от косите,
продавани в момента на пазара идват още
от хан- Аспарухово време.
Което, междувпрочем обяснява и цената-
това са скалпелите на враговете…

(А за стетоскопите на враговете – ни дума!)

за младоликите хора……. незнам но в баиа градове и села биах послаедниа път и възрастовите изгледи биаха фрапантни.

(Ще замижа пред ‘иа’ вместо ‘я’, но възрастовите изгледи са прекалени)

Мила важно е съдържанието, а не опаковката. Не ти ли се е случвало да отхапиш много красив на външен вид плод, а той да се окаже чеврив… ?

Аз сега 6те правя оаржолки,куфтенца,питка 6те се сабираме в един познат.Даже изкапах фастака и сега спи,4е дове4ера не се знае кога 6те се приберем.нека изпртим старата година весело,и нека новата 2008 ни донесе много 6тастие,касмет и на-ве4е здраве за нас и малките сладури.Дове4ера 6те дигна наздравица за вас моми4ета .Хаеде до утре

(аз… не знам какво да кажа!)

В секундите надбягани от пулса на сърцето, пристига сняг на прага ни и става много светло!
Прийжда с гръм и музика, облечена във бяло,
средношната илюзия да почнем от начало – да сложим ясна граница на своя ден предишен, и върху чиста страница – ден първи да напишем!
След празничните изстрели в пространствата далечни, ще срешнем нови истини и хора по човечни!
Тревоги ще изпитаме, ще се стремим към нови цели…. В ноща прийждат дните ни, като снежинки бели!

(да живей поезията, майната му на правописа!)

Да не се секташите ами да идете на църква и да се изповядати.

една снегорина

Описание на бойлер в сайта на Техномаркет:
-НЕРАЖДАЕМ
(Очевидно има и бойлери, които раждат – може би по-малки бойлерчета, тип ‘Юнга’)

Здр.искам да попитам за Диане 35 толкова ли е страшно???
Не съм вярвала че може на мен да ми се случи нещо подобно.Цикала ми си идва редовно но ден преди да дойде мога да умра от болка. #CrazyПосле като доиде кървя като заклана и стана още по зле почнаха да падат големи сасиряци от мен и след един цикал припаднах бях в безсъзнание 😦 отидох на АГ мъж така ме посавитваха откри ми киста 😦 предписа ми Диането и каза че ще я пука .редно ли е това пукане понежи кистата е раково убразование и може да се разнесе и да станат повече!!!
искам да попитам за още нещо. нормално ли е да правя секс без предпазни средства от 3 години и само от това че приятелят ми ме пази да не забременявам защото мн се претеснявам:( ако съм дефектна за какво да живея.

…Ако халиуценира как така тоя,кадето си го халиуценираше и даде пистолет …

имам си няколко льобими цвята

ми в случая проблема ми е акне…и то дерматолог ми ги исписа..мислиш ли че са ме подвели

Ник на новорегистриран потребител: мамче-слаТко

На всиака бременност е различно Неси прави илюзии че ще бади поносимо

1. Избор на екип за Секцио и неонотолок
2.Избор на анестизииолок

(3. Връщане в прогимназия със засилено изучаване на български език)


Кои ти го каза това или каде го чете заштото не ми звочи много логично колко витамина според теб си отиват при тези градуси .Аз ползвам Friso HA трябва да разтварям млекото на 40 градуса.

В хола сме с гранитогрес, като и в коридорите. В другите стай е ламиниран паркет.

(А „стай“ е единственото число на „стаи“… естествено)

Аз исползвах ластични гащи,направо си бяха килоти защото се бях отчаяла и от време на време слагах и колан.Резултата след 9 месеца вече е на лице,дори съм възхитена от резултата.А инъче си носех гащите 2 месеца някъде.

(Явно сме в грешка да сменяме бельото всеки ден, момичета!)

Исказах мнение за подобна картина в моето жилище….че не бих сложила.
Картината иначе е страхотна , но ще пасва идиално някъде на публично място – не във всекидневната ми – където непрекъснато кръжи детето.

трябва й само мъж в близост и е готова…явно е в постоянна уволация

(у-вол-не…какво?)

Наистина не е лесно с тинейджарите.Мисля, че и на тях не им е лесно с нас,затова т.к. ние сме по-голямите и по-мъдрите,трябва да се опитаме да намерим вярния подход..Синът ми също се оттекчава като го съветвам в къщи,затова реших да сменя подхода.Един петък след работа отидохме на китайски ресторант само двамата.Хареса му.Почувства се по-голям.Между забавлението,минаха и поуките,а и той се поотпусна да споделя.От тогава сме по-близки.
Разбира се все още ми е много трудно да се преборя с марзела му.Ето сега трябва да решава задачи за класното по геометрия, а той стои до мен да си приказваме.Трудно придобива нагласа да учи.Мисля, че не трябва да се подминават лошите им постапки (пушене,пиене и кражби например), но не трябва да забравяме и похвалите.

А майка ми ражда секцио в частна клиника в Гърция, за 2 000 000 гр. драхми – покри ги гръдска стандартна застраховка…

***

и така нататък. Това са извадки от постоянно попълваща се тема за подобни бисери в Бг-мамма в която, признавам си без свян, участвам понякога, за да въведа подобни малоумия. Аз съм далеч от идеална и правя грешки чат-пат, но не и на подобни елементарни думи. Изкушавам се да продължа списъка с дивашки правопис, но ще е прекалено – само тези са една малка част, взета от 18-та поред тема, всяка от които над 20 страници… разбирате за каква епидемия става дума.

Това, мисля, е нещо много по-голямо от синдрома Незнам. Това е една масова идиотизация, в която за мое най-голямо учудване главни герои са хора над 25 години, които дори не могат да претендират, че перестройката ги е объркала – те са били в училище достатъчно години преди това време, за да научат основните правила. Една масова идиотизация, част от която не искам да бъда, но и не знам как да предотвратя или поне – намаля; идиотизация, която придобива огромни размери и засяга все повече хора, които виждат, че ‘незнам’ се превръща в стандарт и решават, че трябва поне да го покрият, ако не и повече…

И това е само за правописа. Даже не ми се отпочва за пунктуацията, която при повечето от гореспоменатите граждани е плод на чиста случайност и въпрос на добро настроение… Но всъщност мисля, че мога да живея без запетайки и тирета, стига да не чета повече

Тап е захора които немогат даго разберат защото са пасли кози на село и са гледали само децки,за хората които имат поне капка мозак в главата ще мусе изкефят“

Тук има някои от по-основните правила, обяснени елементарно за всеки, който се скъпи да си купи учебник по граматика, а чувства, че нещо не е наред с технологиЙте, кармата (като майчино мляко) и уволацията (която няма нищо общо с казармата).
В подкрепа на ГРАМОТНОСТТА НЕ Е ПОРОК
––––––––––––––––––––
Ако статията ти харесва, гласувай за нея: http://svejo.net/home/link_summary/16103

.

40 responses to “ПравописТни аномалиЙ или Пи4, ти киораф ли си?

  1. Лейди Спаска

    А да видите студентите как пишат! страшно е, наистина.

  2. Драйфа ми се от неграмотни. А когато това е щерката на шефката, на длъжност „Експерт Международни Отношения“ и не може да отцепи кога и къде се слагат запетайки…оффффф

  3. Катя Грозданова

    Само мога да кажа, че положението е трагично!

  4. хахахахаххахахахаха 🙂

    Наистина се забавлявах, докато четях:)
    Дано поне някой се замисли, какво бъдеще очаква България.
    Потенциал има. Хубавото на потенциала е, че ще продължава да го има, стига само да не правиш нищо, за да го реализираш. А кой може да прави нищо по-добре от българите?

    Така че успех, дами и господа, потенциал има!

  5. ужасТ

    по едно време, във функцията си на вкостенен рокаджия, се опитах да модераторствам из един форум..

    обзе ме – УжасТ

    и си избегах натам, откъдето съм дошел

  6. batpep, аз съм от години активен форумец (гбг.бг навремето) и от 4 – модератор в най-големия портал за родители (като помислиш колко жени имат бебета всяка година, се сещаш…). Това е, което ме изумява – като погледнеш реално, щом имат деца, тези хора почти със сигурност са прехвърлили гимназиална възраст.
    Като се замислиш още повече, ако събереш 2 и 2 от писанията на човека, или още по-просто, надникнеш му в профила, виждаш, че общо взето тази масова дебилщина идва от хора 24-34 години. Което е изумително само по себе си – със сигурност когато те са ходили на училище, никой не е можел да се оплаче, че образованието не е това, което беше.
    Не разбирам още как може човек да чете – и то постоянно – културно, грамотно написани неща – и да не прихване! Е как поне един препинателен знак не ти се закачи случайно, бе майка!
    Ужастен ужаст е, наистина.

  7. ни разбрах нЕшту прутиф наз нигръмОтниците ли имъте а?

  8. Боже, сложих препинателен знак, тц тц, бах тоя навик 🙂

  9. Ама моля ти се, нищо подобно, как ти хрумна? Аз винаги с радост чета за

    специалист монолог
    (тази специалност даже не я знам, явно някоя сумрачна медицинска област, където лекуват изпадналите в диалог)

    утопичен дерматит!!!

    …уйкенда….
    (С ново, романтично звучене)

  10. усештам чи си прайш ташак с наз ниграмотницити ни ми аресва тая работа ша найш и шта наплюя с грам + плинка плю

  11. Мдаа…
    Положението наистина е трагично.Чудя се аз ,как, аджеба не зацепват тия хора, че другите не пишат като тях?!И дали си мислят, че другите са неграмотни?!
    Изумявам се от растящата неграмотност и в същото време избеснявам когато започна да чета нещо откровено неграмотно.Четеш, препрочиташ ,за да схванеш смисъла и накрая ти идва да теглиш една нашенска на автора.
    Боже, не четат ли книги тия хора, бе?!
    Не мога да повярвам, че в 21 век има жени, които не знаят как да кажат, че два пъти са минали през секцио.Тя имала две секции, моля ви се!Представете си, цели две секции!!
    УжасТ, не ами ужасТ!!

  12. С гордос мога да заявя, че добавянето на буква Т в края на думи като ужасТ, телефонТ и найлонТ, което измислих преди години, вече навлиза в правописТа…мноо ме радва което…

    М-)

  13. Всъщност, бедата не е толкова в това, че много хора са неграмотни, а в това, че на никой не му пука! Аз се вбесявам адски много на следната абсурдна ситуация, когато направя забележка на някой приятел, учещ икономика например, ми се отговаря „Бе, я се махай с тези глупости! К’во значение има ляти джанти ли се казва или лети? И кой го интересува, че се пише уикенд, а не уйкенд? Аз ще ставам икономист, а не филолог!“
    Лошо е да си неграмотен, но още по-лошо е да не ти пука и да смяташ, че грамотността е само за филолозите.

    Да не говорим, че оня ден шефката ми каза тюркоазия, вместо куртоазия.

  14. @artnaty. Извинявай, никой не е съвршен, но запетайката се слага веднага след думата, а след всяка точка – и всички препинателни знаци, впрочем – има спейс.

    Бу, „тюркоазия“ е страшен неологизъм. Да вземеш да го постнеш в неолог. 😀

  15. Pingback: Top Posts « WordPress.com

  16. Напълно безсмислено е да се обсъждат такива теми. От край време българите са простаците на света и сега положението с нищо не се различава от преди. Само дето ние сме народ от изроди, който е толкова тъп, че не може да осъзнае колко е тъп. Нещо повече, малоумните човекоподобни маймуни, наречени българи, са толкова нагли, че непрекъснато бълнуват за това колко интелигентни са те. Измет…

  17. Сещам се за хора, които пишат определено неграмотно, но никак, ама никак не са глупави или прости, прости в смисъл на поведение. Така че аз не бих бил толкова категоричен в оценката си, нито толкова припрян да я наложа..

  18. Апостоле, това, което Хамелеон казва, е вярно. Хората, за които говоря (защото аз съвсем не визирам ученици, юноши и изобщо непълнолетни, които все още имат извинение да пишат дивотии) са граждани съзнателни, с едно или повече деца, обикновено завършили висшо или полувисшо, т.е. имат всички предпоставки да са културни. И те СА културни и иначе начетени – само дето са неграмотни…
    Другото е, че определено расте въпросната неграмотност сред възрастните – това съвсем не беше положението отпреди 10-15 години, да речем. Масовата интернетизация даде този ефект, може би – като четеш цял ден маймунщини, решаваш, че в крайна сметка да напишеш незнам и кутий е съвсем в реда на нещата… Или ако интернет не е обяснението, то просто си затъпяваме без видима причина.

  19. Би ли могло да е от кърменето? Сещаш се, гравитация, мозък, надолу.. :P:P:P

  20. Статистически погледнато, над 1/2 от майките не кърмят… така че отговорът е ‘не’ 😀 А и 1/2 от списващите изобщо (бг-мамма не е светът) пълнолетни граждани са мъже (няма да коментираме какво откъде изтича при тях).

    Но те поздравявам с това:
    Заглавие на тема: Може ли да се смесва кармата от двете гарди

  21. Може да няма „ъ“ на клавиатурата бе.. Или да не са го учили в училище 🙂

  22. До 7 клас в моето училище мнозинството бяха лузъри в граматиката, после се преместих във френска гимназия с претенции, в резултат на което … болшинството имат перфектна френска и недотам перфектна българска граматика. Моят изказ е често объркан и нерядко меша, стилово съобразно, двете неща…
    Единственият начин да владееш език прилично в писмената му форма е четенето, непрекъснато, на книги. При това – добре написани.

  23. Да, аз имам приятелка която от 5 години поне живее и учи във Франция френска филология. Незнам за френския й, но българския й става. Разговорния обаче. Аз никога не бих разбрала, ако не си пишехме. Не би ми минало и през ум, защото тя е средностатистическо, интелигентно момиче.
    А някой погоре спомена за студентите… Ама моля ви се! Неа се обиждаме. Аз съм на 27 години и съм студентка 2-ри курс(Късно ми дойде акъла, кво да прайш…). Колегите ми са на по 20 години. Излизат натъпкани със знания от икономическите гимназии, обаче като почнат да правят елементарни правописни грешки и ми падат в очите. Аз тва дето те го знаят, а аз не, или съм забравила ще си го науча, ама те няма как да се върнат от 1-ви до 8-ми клас! Пък ако ще и с пълен отличен да ми завършат!
    И се извинявам, ако някъде съм допуснала правописна грешка. Все пак не пиша ръкописно, а натискам бутони…. 🙂

  24. Бу, не съм учителка по български, но в твоя текст забелязах няколко неправилно поставени запетаи. Всички запетаи пред ‘как’ са излишни. Позволявам си да направя тази забележка, защото материалът е за езиковата култура и защото теб те четат много хора 🙂

  25. Запетаите са ми слабото място, да 😀 Благодаря.

  26. Повечку чиетение на книшки му ие майкатъ!
    Според мен проблемът на майките в тоя форум е, че след няколко години пребиваване из все по-натъпканото му виртуално пространство, се видиотяват и освен да четат себе си и „колежките“ си по форум, друга писмена реч не виждат. Хау!

  27. Water Fairy по въпроса на правописа: http://waterfairy.wordpress.com/2008/02/03/terrified/

  28. „прочетох ,че може да има изкривяване на чельостта ,ако се извадяд зъби“

  29. Какъвто народа, такива и управниците. Народът ни е прост, защо ли? Защото сме мързелив народ относно учението. Колко хора са чели повече от една книга през последните 20 години, става въпрос за това поколение-сегашните 25-30 годишните. Правописа се учи най-много чрез четене на литература, но мързела е голям, това е труд, а младите си ценят труда. Като гледам каква музика харесват с какъв текст, човек може да си представи как пишат и четат. На времето ходих на една родителска среща на сина си, беше в гимназията, класната ръководителка още тогава беше казала, че всичко е ужасно, не точно с тези думи, но подобни, това беше преди десет години, имаше деца, които неможеха да научат или неискаха да научат един урок , за да им пишат поне една тройка, но можеха да говорят простотии . Имах възможност да слушам как чете едно дете от шести клас, направо ужасяващо. Ако ги питаш, повечето млади хора предполагам, че няма да могат да кажат кои са страните с които граничи България. Незнам дали ставаме идиоти в България, но със сигурност ставаме държава пълна с прости и хитри, глупави и самонадеяни, нагли и безкруполни хора, които не се интересуват дали пишат правилно или не, а се интересуват колко лева имат в банковата си сметка независимо как са ги спечелили.

  30. и аз допуснах една грешка, според мен трябваше да пиша безкрупулни, но съм сбъркала,моля да бъда извинена.

  31. Ужасно…и ще става все по-ужасно! Онзи ден десетгодишно момче, на което преподавам английски, ми развиваше 15 мин. теории как мразел българския и колко българският бил гаден и как английският бил много по-готин…Ама така е, като ни мързи. Огледайте се – около нас има само молове, редундантност, скилове, Сити Центрове, дори вече хановете ни не са ханове, а станаха незнайно защо канове…. Да не говорим за пълни и кратки членове, бял кахър е това… ужас, нямам думи… :Х

  32. Иванка С.

    Да се смея ли , да плача ли??? От една страна ме радва факта, че не съм единствената луда и явно и други са забелязали ширещата се форумска (и не само) неграмотност. От друга страна се дразня, че подобни писания са толкова много….плашещо е направо….
    Аз не съм съвършена, ама поне като не съм сигурна в някоя дума си я проверявам в речника, че много мразя да се излагам….явно на доста хора просто не им пука….

  33. Аз май започнах нещо много да коментирам, ама карай! 🙂
    Положението е наистина страшно, но не бива да се лъжем, че сме изключения от правилото. Дори професорите спорят за запетайките, има думи, които почти никой не знае как се пишат и всеки от нас прави правописни, стилистични и пунктуационни грешки. Най-тъжният факт е отношението към правописа. Наистина той е смятан за ненужна подробност. Всеки сам решава дали за него е такава.
    Що се отнася до мен – ДА! ГРАМОТНОСТТА НЕ Е ПОРОК!

  34. Във форумите всеки бърза, правописа е ненужна формалност, ОК, преживява се. Но когато в бизнес-кореспонденция и официални документи изкачат „бисери“ е много смущаващо… А се случва все по-често.
    Аз си имам една колежка (образование – висше), за която правописа е, хм, хайде да го кажа деликатна материя.
    А е нашия технически секретар…

    Иначе искрено се смях на писанията. Има страхотни попадения.

  35. Уфффф, напрягам се докато чета неграмотно написан текст.

  36. Абе, ще ти простя „отпочването“.

    Мен пък адски ме дразни неграмотността на някои публични лица. Постоянно чувам думи от рода на „абитюрент“. Някои казват „училищА“, „игрищА“ и т.н.

    Проблемът е повсеместен.

  37. Бу, това за уйкенда и Уйлям Шекспир не е тотална грешка. На практика е остарелият правописен, обаче, начин на се транслитерира англоезичното звукосъчетание на български. Остарял вариант, но все пак книжовен! Т.е. не е актуален към днешна, но носи стара романтика, права си!

  38. Уволация, а?… Неотдавна, когато течеше бесният дебат на тема кърмене на обществени места, четох някъде за „ореол“ (сиреч ареола) на гърдата. 🙂

  39. Поздравления за отношението! Споделих в групата „Сдружение за борба с простотията“ https://www.facebook.com/groups/841074572593413/ . Каня Ви да се присъедините!

Вашият коментар