Да излезем на светло!

Миналата седмица умерено се пошумя за това, как по време на официално обсъждане на проектозакона за Фонд „Асистирана репродукция“ депутат, подкрепен от доста свои колеги и забележете – колежки – е подвиквал цинични забележки на жени, представители на пациентски организации на двойки с репродуктивни проблеми, и са им предлагали да им направят бебета ин виво (на живо), вместо мечтаното от тях ин витро.

Един вид, какво се гевезите с това ин витро, ми не си намерите един як балкански (по подразбиране – най-добрият), да си стане всичко както трябва… Жената, към която е била насочена грозната реплика, наскоро е загубила дълго чаканото си бебе, заченато ин витро.
Брутално. Потъпкващо елементарните човешки права. Сексистко. Обидно. Недостойно.

Колко смешно, колко забавно – 270, 000 двойки в България имат репродуктивни проблеми и мечтата им за дете не може да се сбъдне! Ха-ха-ха, дайте да се посмеем всички заедно!

Това изтече в медиите. Ще кажете – някой се извини? Някой беше уволнен? Как не… Напротив: стенограмата беше редактирана и въпросният момент – нацяло изрязан. Все още не е разпознат въпросният депутат, но е въпрос на време да лъсне.

270,000 двойки. Това ще рече грубо, че 1 от 6 двойки в България искат, а не могат да имат дете – статистически погледнато, освен ако не сте пълен мизантроп или ръб, повече от вероятно е да познавате поне една такава двойка.
Добрата новина? Над 90% от тези двойки успяват да постигнат мечтата си след лечение и често – след ин витро – и този процент нараства с развитието на асистираните репродуктивни технологии.

В понеделник, 15 декември, в от 19,15 пред НДК ще се съберат двойки, които разчитат на държавна помощ за това, да имат дете чрез финансиране на процедура ин-витро, както и мъже и жени, които искат да изразят подкрепата си. Поводът за събирането им е опасността да не се приеме предложения проектозакон за създаване на Фонд „Асистирана репродукция“. Проектозаконът е изготвен от трите неправителствени организации – фондация „Искам бебе“, сдружение „Зачатие“ и „Българската Асоциация за стерилитет и репродуктивно здраве“. Получил е подкрепа от омбудсмана на републиката г-н Гиньо Ганев, от ген. Ангел Марин и е съгласуван с юристите от трите министерства – Министерство на Здравеопазването, Министерство на Финансите, Министерство на Труда и Социалната Политика. Създаването на такъв фонд ще гарантира прозрачност, достъпност и равнопоставеност на всички българи, които се нуждаят от лечение за да имат деца. Двойките и подкрепящите ги ще изразяват своите позиции към досегашната неангажираност на държавата с този демографски проблем, като дойдат с празни бебешки колички.

Присъединете се, покажете своята позиция, бъдете съпричастни – човек не е застрахован. Няма да ви струва нищо, а за 270,000 двойки ще значи много.

Новини за протеста следете тук

Съпричастни сте, искате да помогнете, но не можете да дойдете? Изразете мнението си, като пратите по електронна поща една от тези картички: раз, два, три на следните адреси (първият е контролен, следващите са на Комисия по здравеопазването, Комисия по бюджет и финанси, Комисия по парламентарна етика):
glasuvam_za_fond_asistirana.r@abv.bg, health_committee@parliament.bg, budget@parliament.bg, k_etika@parliament.bg

От тук вижте Шоуто на Слави от 15.12.2008, където много нашироко и детайлно се обсъжда всичко, за което говорим тук, много добро и силно предаване.

31 responses to “Да излезем на светло!

  1. Чудесна инициатива и чудесен пост! Желая успех на всички, които поткрепят този протест.

  2. Относно депутата – боклуци има навсякъде, но в парламента направо бъка от тях. Прочетох „новината“ преди два дни. Първата мисъл в главата ми беше(да ме прощава Бог) – нека да му дойде на главата, пък после да се „шегува“. Ако може.
    Знам, че не е хубаво, но беше първосигнално.
    Браво за инициативата.
    Подкрепям!

  3. И аз подкрепям инициативата! А относно депутата няма начин да не се разбере кой е.

  4. Изгавриха се недопустимо и немислимо.
    Главата ми още не може да го побере.
    Успехш ще се опитам да дойда утре!!!

  5. Що не вземем да го скопим един такъв депутат и после по негови препоръки с един як балкански……да си предложим услугите та да усети и той реакцията на масите подред.!

  6. и аз бях погнусена от репликата на депутата. ще отида днес пред ндк, въпреки че съм далеч от проблем и все още от идеята за собствени деца, защото да бъдеш родител и да искаш да станеш такъв заслужава само подкрепа и уважение. ( дано е уместно моето присъствие там).

  7. Добре, аз четох за случая, но как е възможно да не се огласява името на този,който се е изцепил така?
    Жените от „Зачатие“ поне трябва да знаят кой е, все пак са били там. Според мен е супер важно името да стане известно на обществото. Такава личност няма място в политиката.
    Подкрепям протеста от разстояние.
    Бу, браво за текста!

  8. И аз като morrt си почислих, че всичко се връща и че най-вероятно и на този ще му дойде до главата. Даже му го пожелах. И това с изрязването на стенограмата също ме вбеси – тези за какви се мислят? А, да не би да са пък същите, които официално и със скръбен и загрижен тон обявяват в медиите, че нацията се топи? Бу, браво за инициативата!

  9. Направете тениски като на снимката. Ще си купя ведната поне три!

  10. 19:15 ч. е пълна тъмница, по-добре е преди 16 ч., за да може репортерите да снимат и да има някакъв ефект.

  11. Flor, и аз, само че да не пише Х, а името на депутата!

  12. Флор,
    веднага, щом се разбере името на депутата и хиксът може да бъде заменен с него, ще предложа идеята за тези тениски.
    Аз бих си направила сама такава също (с текстилна боя или трансфер, няма значение).

    едит: Василена ме е изпреварила. Да, затова пише X – защото още не му знам името, иначе веднага бих го написала.
    втори вариант:

    Василена,
    вярваш или не, името му наистина не се знае още. Жените от Зачатие не могат да го разпознаят, но вероятно някои от журналистите могат; има слух, че депутатите имат съмнения кой е (явно присъствалите и пряко участвалите в подигравките няма да признаят). Въпрос на време е да се разбере кой точно е.

  13. Този депутат май е имал чувство за хумор като твоето.

  14. Не знам кое ме ядоса повече идотската постъпка на „представителя“ на народа или факта,че се опитват да прикрият кой е.Явно другите също мислят така след като съучастнически го „покриват“.Наистина е много важно да се поеме отговорност за казаното и най-малкото някой(ако не самият задник) да се извини на засегнатите от подигравката му хора.

  15. http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=32087.msg506286#msg506286
    Постът на една от присъствалите на съответното съвещание. Малко по-надолу някой споменава и името на д-р Щерев

  16. Jaguar, това е едно от момичетата, към което е отправена репликата (и която е изгубила чаканото си бебе). Лично я питах. Факт е обаче, че т.к. са присъствали на такава комисия за първи път, просто не ги познават, а по снимки не са могли да ги разпознаят по-късно. Предполагам, можете да си представите колко ужасно действа подобна реплика на психиката – те просто са се разлюлели. Не се и съмнявам обаче, че съвсем скоро ще лъсне името на този дебил, както и на колегите му, отправяли подобни реплики.
    Това, което мен ме потресе е, че сред хихикащите членове на комисията е имало и жени – как може, дори никога да не са имали подобни проблеми, да не разберат болката на жена, която копнее да е майка?

    От тук вижте вчерашното Шоу на Слави, където много нашироко и детайлно се обсъжда всичко, за което говорим, много добро и силно предаване.
    http://www.zamunda.net/details.php?id=151396&hit=1

  17. Наистина, откъде взехте тази цифра 270 000? Та тя е измислена.

  18. А в линка към форума какво разхвалване правите на „д-р“ Антония Първанова – пръв лобист на фармацевтичните фирми. Дето преди да дойде на власт обясняваше колко изостанала била България, защото в развитите страни се употребявали в пъти повече лекарства отколкото у нас – то лекарствата са бонбонки за наяждане. Явно някой яко ще се нагуши и вие му адвокатствате -случват се такива работи..

  19. Нямаше да влизам в спор с теб, но цифрата не е измислена – съвсем реални хора сме и наистина сме много. Жалко, но разсъждаваш като онзи депутат оплодителя:(
    Бу, поклон, че даде гласност на проблема ни и че беше с нас на протеста!

  20. Измислена цифра е, я. Ето – дядо ти е имал дете, баща ти е имал дете, а също баба ти и майка ти са имали дете (очевидно). Ясно е, че лъжат с тези 270,000!

    „Вуум, вуум, вуум!“ – чуха се перките на невидимите черни хеликоптери на Световната Конспирация.

    Ако си говорим сериозно, за съжаление – цифрата не е изобщо измислена. В България, също като в световен мащаб 1 от 6 двойки имат репродуктивни проблеми. За щастие, повечето от тях (около 90%) постигат успех с различни лечения и интервенции; около 30-40% от тези двойки прибягват до ин витро.

    Но дори да предположехме – изцяло за спорта – че цифрата 270,000 е измислена (Вуум, вуум, вуум!) и погледнем само в един от форумите за проблеми с фертилността, ще видим, че има регистрирани около 15,500 потребители. Това, като пренебрегнем факта, че повечето хора избират само един (от многобройните) форум, в който да пишат, че от семейство обикновено пише само единият (обичайно жената), че дори сега достъп до интернет имат много малко хора, както и очевидният факт, че има поне още пет пъти по толкова хора, които четат, без да се регистрират, защото не всеки обича да пише по форуми – дори тогава това ще значи, че има поне 15,500 двойки, които имат такъв проблем (защото човек без проблем няма да влезе да дискутира такива неща), плюс още два пъти по толкова пряко засегнати – техните родители, които също страдат, защото искат внучета.
    Дори тази невероятно ниска и невярна цифра да беше вярна – 15,500 двойки малко ли са?
    А те, за съжаление, са над четвърт милион – и към тях още половин, техните родители, неосъществени баба и дядо.

  21. Ако човек има желание, може да провери нещата – има сайтове като зачатие, като бг мама, в които пишат тези хора. В бг мама е подфорум искам бебе и проблемно забременяване. Дори само там да надникне човек, то става ясно колко много хора се борят с такива проблеми.
    И кой има сметка да лъже колко са??? Защо? Ще станат по-малко ли, ако си заровим главата в пясъка? Или ще им се решат проблемите?
    Не вярвам…
    А статистиката я има, направена е от клиниките по стерилитет…

  22. Щом е от клиниките… Да имаше как и 2 700 000 да ги изкарат, ама няма как да стане. В т. нар. женски и майчински форуми пишат предимно мъже, т.е. момчета и си измислят всевъзможни виртуални проблеми. Разчитат на това, че жените са по-доверчиви и съчувстващи, когато става въпрос за човешко нещастие. Случва се тук-таме да пише и някой НАИСТИНА.

    15 000 потребители в български форум – глупости – регистрациите си ги правят хората, които са заинтересовани от това форума да върви. Като съчувствам на хората, които искат да имат деца, не мога да не споделя неприятното си впечатление от една жена, която говореше по тв как просташки се изразил депутата, а в същото време криеше кой е той – този вид изнудваческо поведение не ми харесва – ще си мълча, ама ти ще подкрепиш проектозакона. Ганьо си е простак – и него майка го е раждала и възпитавала – у нас татенцата като правило не взимат участие във възпитателния процес.

  23. Кой нормален човек ще лъже за подобно нещо и просто за разтуха ще влиза в подобни форуми.Аз лично познавам три семейства които имат проблем с това,едните слава богу вече имат детенце и то благодарение не на държавата а ,че работи по няколко месеца в годината вчужбина да събира пари за лечението.Другите вече са с поняколко кредита да си плащат инвитрото.
    В какво общество живеем-тези които трябва да решават проблемите ни ни се подиграват в очите,а останалите които нямат този проблем си викат като не е в моята къща,к’во ме е.е.
    Добре че има шепа хора като Бу и Слави,които евала правят опит да достигне до сърцата на повече хора болката на толкова много български семейства.

    Ицо, и двама човека да имаха този проблем пак си струва да се вдигне шум.
    Достоевски е казал,че „Човека е хубаво нещо,стига да е ЧОВЕК“.Нали затова сме хора да си помагаме,когато някой себеподобен страда.

  24. А ти не им се подиграваш в очите, ами ако това с депутата просто не е вярно?

  25. А тези, които вдигат шум, обикновено не са най-страдащите.

  26. Ицо, по принцип е похвално човек да е здравословно подозрителен към статистики и медийни новини.
    Но тази цифра и историите зад нея са истински… за съжаление…
    Не ти пожелавам да се увериш в това лично.

    И не си мисли, че хората в тези форуми са анонимни и измислени. Не са. Поне 90% от тях. Изобщо си в дълбока грешка относно няколкото форума от и за майки. Това не ти е сладур.ком и разни пуберски чатове.

  27. Честно да ви кажа, аз не вярвам, че никой не го знае кой е този, дето е казал репликата. Това не е възможно. Даже гледах специално шоуто на Слави, един куп глупости се изговориха и накрая пак не се разбра кой е бил. Не знам защо всички го увъртат, нелепа ситуация, но явно никой не иска да е първият, който да посочи с пръст. Жалко.

  28. За автор на жестоките подигравки се спряга ето този член в комисията по здравеопазване:
    http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=3&action=show&did=822

  29. Pingback: На всеки депутат - по Ин виво! « Царството на Бу

  30. Драги ми Ицо, жалко е това, което пишеш и трагично. За това сме на този хал.
    А във форумите пишат реални хора, с реални проблеми. Да не говорим, че повечето от тях се познаваме на живо. Форума http://www.zachatie.org е реален, на неговите страници можеш да видиш за инициативите му, както и на тези инициативи колко и какви хора са присъствали. После иди ми обяснявай колко са реални и нереални хората с проблеми.
    А статистиките са на клиниките по стерилитет по простата причина, че там ходят да се лекуват хората с репродуктивни проблеми. Ама то за това се иска малко да помислиш, преди да излееш пръстовата си помия…

  31. Поне Пешко и Ники могат да си излеят злобните душици във форума

Вашият коментар