Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

Гост-блогър е Lioness 😀

Киселото мляко е продукт, с който почти всеки българин се гордее, защото е уникален за страната ни. В магазините се предлагат десетки марки и видове кисели млека, но със сигурност не всички заслужават да се нарекат така поради изменените рецепти и липсващия лактобацил, който да сътвори чудотворния продукт само за няколко часа.

Направих следния експеримент:
– набавих си качествено домашно краве мляко от здрава крава, пасяща в екологично чист район (с. Гълъбовци);
– отидох в супермаркет от известна верига и си набавих 6 кисели млека, а в къщи добавих 7мото от хладилника, което бях закупила от друга голяма верига;
– стартирах квасенето в домашни условия на кравето мляко със 7те марки кисело мляко.

За незнаещите трябва да поясня процеса на заквасване на млякото.
Сварява се прясното мляко. Изчаква се да изстине до Т около 60*С, след което се разлива в съдове ( в този случай- бурканчета от бебешка храна) и към прясното мляко се добавя малко количество кисело мляко ( в този случай – по около 1 пълна чаена лъжичка).
Приготвената смес в бурканите се увиват (за домашни условия говорим) в няколко дебели одеала и се прибира на топло местенце. Там лактобацилът ще се нуждае от около 4-5 часа, за да сътвори магията и да направи от прясното мляко – страхотно кисело мляко.

Искам да споделя, че при качествена закваска – млякото се получава идеално даже и Т* на прясното мляко да варира с около 5-10%.

Почти цяла година квася мляко, та считам, че имам известни наблюдения в технологичния процес. Успешните заквасвания са ми били над 95%(кисело мляко взимах от същото място, откъдето купувах и прясното мляко-демек домашно пак), а неуспехите ги дължа именно на некачествена закваска.

Защо квася мляко ли?
За да има поне един продукт в хладилника в къщи, който да е гарантирано истински, вкусен и полезен за децата.

СТАРТИРАМ:

1. Сварих млякото. Можете да се убедите сами какъв плътен гъст каймак направи. Каймакът лесно се задържаше на вилицата:

2. Ето и 6 от млеката:

а ето и седмото:

Държа да отбележа, че всички кисели млека бяха в срок на годност, небомбирали, с отличен външен вид. Снимки, доказващи това твърдение, са в наличност.

3. Измих 14 бурканчета от детска храна, подсуших и сложих стикери. 14 са, за да има по 2 за всяко мляко и така да се отхвърлят съмненията за случайни проблеми при квасенето.

4. Всяко мляко бе слагано с измита лъжица в съответното бурканче:

5. Сложих в бурканчетата нужното количество квас и долях с мляко. Държа да отбележа, че забърках всяка марка мляко с чисти лъжици:


6. Увих бурканчетата с подквасено мляко в 2 одеала и ги прибрах в ракла ( така Т* ще се запази, за създаде условия за процеса на подквасване, а течения в къщата няма да го нарушават).

7. Начинанието започна в 21:10, а в 22:07 ч. процесът на квасене стартира.

Очаквайте утре продължение с резултатите.

62 responses to “Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  1. Не че искам да съм нихилист или нещо от сорта, ама твърдението, че киселото мляко е уникален български продукт може да го каже само доста заслепен човек…

  2. искам да споделя със съжаление,че преди месец си взехме кисело мляко от Турция, 1.5 кг опаковка. По вкус напомняше нашето мляко отпреди 15-20 год. Беше истинско кисело мляко.

  3. @ даниел панев, може и да не съм права, но винаги съм мислела, че не киселото мляко, а лактобацилус булгарикус е уникално български. иначе кисело мляко може и се прави къде ли не, просто с други бацили… ?

  4. Бръмбазела

    Понеже вече прочетох резултата (да не повярваш, че виждам по-надалеч от подфорума на СНБМ), радвам се, че киселото мляко, което купувам се оказа с отличен резултат. 🙂 Благодарности на Лъвичка за труда и споделения експеримент – виртуални прегръдки и другарско потупване по рамото. 🙂

  5. Това, че едно кисело мляко е „истинско“ само ако от него може да се закваси наново мляко е абсолютен мит.

  6. Пламен,
    това е факт, но също е вярно, че надали едно мляко е „истинско“, ако можеш вместо в хладилника, да го подредиш на библиотеката в хола и там то да не се развали със седмици…
    Отделно, че малка част от киселите млека са истински кисели.

  7. С нетърпение очаквам р!езултата

  8. на мен пък ми се ще да видя експеримет, за който говори Бу в коментара – кое кисело мляко ще се развали, ако стои на топло и кое няма

  9. лонг,

    точно това си мислех и аз…

    Освен да взема да го направя лично, поне засега място в библиотеката имам…

    Тези дни и туй ще стане 😀

  10. Изумена съм от ентусиазма на авторката да направи такъв експеримент 🙂

  11. аз имам експеримент с един роял кейк отворен и забравен в шкаф 3 месеца, не беше мухлясал, само малко по-твърд но все още мек, не знам това нормално ли е или не

  12. voxy, не е много нормално, да ти кажа. Че не е мухлясал, как да е, но и мек… най-малкото крема трябваше да се развали.
    По принцип някои печива могат да имат голяма трайност – от типа на немските коледни хлябове – но те са по-скоро изключения. Фабрични тестяни неща по-често мухлясват, особено ако са в плътно затворена/загърната опаковка.

  13. Чакам с нетърпение резултата от експеримента с киселите млека. Минавало ми е през ума да направя нещо подобно.

  14. Просто ще падна! Как не те мързя? И аз чакав резултатите

  15. Аз знам със сигурност, че кисело мляко „Фибела“ се разваля няколко дни след като е отворено и не е в хладилник.
    Купувам такова мляко и малко съм разочарована, че не е включено в експеримента, но ще следя за резултатите. И поздравления за авторката.

  16. Поли, а ако не е отворено пробвала ли си колко издържа навън?

  17. Супер, Бу! Ей това се казва сериозна работа. Понеже както на повечето хора, и на мен ми е писнало от хора, дето се занимават с тъпотии и само си чешат езиците, страшно се зарадвах на твоя експеримент. Не само, че темата сама по себе си е смислена, но и си си направила труда да осъществиш и документираш експеримента! (thumbs up) Само че за разлика от някои по-напреднали читатели, още не съм разбрала какъв е резултатът, та ще се навъртам пак. 🙂

  18. Мда, и едното мое любимо го няма, но другото е тук.
    Ще видим резултата.

  19. С нетърпение очаквам резултата. Миналия месец имах неприятно преживяване как бял хляб престоя 3 дни отворен на топло и се покри с оранжева плесен,ама това не е по темата.
    Някой няма ли да прави експерименти с луканки и домашни наденици и да се нуждае от комисия по контрол и дегустация на качеството ?

  20. Пламен, защо така мислиш за митовете и истинското кисело мляко? Искам да знам защо от истинско кисело мляко не мога да си направя прясното такова?
    Иначе – домашноквасено кисело мляко, престояло в хладилник над 45 дни, си изглежда на вкус, вид и мирис – чудесно.
    Без да са слагани в него каквито и да било подобрители.

  21. 20 години съм яла домашно кисело мляко, заквасено с предишното кисело мляко, което е заквасено от по-предишното… Та искам да кажа, че много пъти съм виждала как киселото мляко, като остарее бълбука, сякаш в него има сода и щипка на езика, като стипца.
    Свекърва ми си купува домашно мляко, кваси го с някое от тези на Бу, но това мляко не съм виждала да се разваля.

  22. @Бу: Забравяла съм неотворено в хладилника и го намерих след като му беше изтекъл срока на годност. Не съм го опитвала, но миришеше на вкиснато.

  23. Млекарите-технолози имат своя библия наречена „Food Engineering and Dairy Technology“ от H.G.Kessler.
    Та проверих технологичная режим за приготвяне на кисело мляко:
    Температура на култивиране – 45 радуса целзии
    Времетраене на култивацията – 2-2.5 часа
    Следва бързо охлаждане до 10 градуса, за да се предоврати формирането на млечна киселина.
    Успех:-)

  24. Изпуснах:

    Табели, видени в кухни


    „Тест на български кисели млека“

  25. „Иначе – домашноквасено кисело мляко, престояло в хладилник над 45 дни, си изглежда на вкус, вид и мирис – чудесно.“

    Но все пак става по-кисело и по-кисело, поне домашното мляко в нашия хладилник 😀
    Докато купешкото, ами, нищо не му се променя. Сума време след това си е все едно току-що купено…

  26. Pingback: Експеримент със 7 вида българско кисело мляко - резултатите! « Царството на Бу

  27. Поздравявам те за експеримента! И за това, че чисто си имала търпението да го направиш! Чакам резултата с нетърпение!
    От личен опит знам, че не всяко мляко от пазара става за подкваса. По-точно много малко стават за подкваса 😉

  28. Дядо ми правише домашно кисело мляко, а за закваска използваше кисело мляко разбъркано с прясно мляко и така го слагаше в топлото мляко (дам, малко объркано го написах, но идеята е ясна). Какъв е резултата в крайна сметка? Аз много обичам кисело мляко, но понеже го развалиха (както и всичко друго в БГ) си вземам гръцко (FAGE), което е в пъти по-добро.

  29. bg teens, пролва ли да подквасиш с FAGE прясно мляко, за да получиш кисело? Защото една позната се опитваше да подкваси домашно прясно мляко с Данон! Не стана – помисли, че домашното мляко не го бива 😉

  30. Не 🙂 Кой да се занимава:-) FAGE-то си е достатъчно вкусно, така че няма нужда да си правя домашно. Едно нещо само не му харесвам – понякога ми присяда на гърлото… толкова гъсто, че няма накъде повече:-) Майка ми казва да ям с по-малка лъжица… ама кой да я чува.

  31. Само да добавя – Данон мляко прави ли изобщо LOL

  32. bravo na jenata ako vsi4ko pravim s takova ysardie htiaxme da sme na dryg xal okei

  33. Отдавна си мислехда направя този експеримент, той дори не е много високолбюджетен. През 2008-ма държавни органи ли, комерсиална организация ли или някакъв съюз на производителите бяха направили професионално такъв експеримент и се доказа, че САМО 1 кисело мляко на българския пазар е всъщност кисело, а всичко друго е фалшиво. Обаче, за да не правели реклама, не обявиха марката му. Аз дори мислех чрез адвокат да се обърна към държавата защо крие кой е истинския производител и по-точно защо не гони фалшивите. Ясно е, че това са големи фирми, които нямат интерес, да се разбира, че не произведжат истинско кисело мляко. Дано не ти затворят блога ти, след като обявиш резултата. Успех!

  34. Това да не е Китай или Индия да й затворят блога (тука малко се замислям вече…хм… хмммммм….)

  35. Може би ще Ви разочаровам,но слушах един професор,който обясняваше за киселото мляко,че ако се закваси от друго то ще липсва бактерията.
    Млякото трябвало да се със закваска.

  36. Искам и за друго да ви кажа.На млякото с марка „Данон“ никъде не пише вече кисело мляко.

  37. Вече имах възможността да кажа мнението си за Българското кисело мляко ето на този адрес: http://www.jenite.net/2008/10/1.html, но това не ми пречи отново да го изразя. Да, наистина, кисело мляко има по целия свят, но само нашето съдържа така ценната бактерия. Вие си яжте колкото искате турски, гръцки, германски, китайски и каквито си искате други кисели млека, но САМО БЪЛГАРСКОТО Е С БАЦИЛА.

  38. Техник, бацила може да е български, ама от доста време млякото е всичко друго, но не и мляко

  39. Не си слагайте кисело мляко в секцията! През изминалото лято забравих едно „кисело мляко “ в колата,,,,,и след два дена не се беше надуло. Достраша ме да опита това нещо.

  40. Eksperimenta si struva i e proveden pochti nauchno. I ima osnovanie za tova, goliamo. Az lichno jiveia v shtatite, po printzip mnogo si ugajdam i riadko hapvam nalichnite boklutzi. Ta kiseloto mliako beshe edinstvenata hrana koiato uspiah da si prenesa, 2 lajichki v kutiika ot UPSARIN. Godini polzvah tazi zakvaska.Baba mi si pravi ot krai vreme, no neshto ne skolasah da se snabdia na vreme s neinata zakvaska.Predi da se zapatia nasam probvahme razlichni marki kiseli mleka. Okaza se che nai-eftinoto beshe nai-udachno. Dannon oshte predi 4 godini sadarjashe samo bakterialni trupove. Vaprosnata zakvaska izdarja godini. Nakraia ia istarvah zashtoto se VKISNA zabravena v hladilnika. Sled tova se okaza, che tukashnata DANNON Activia sadarja: Lactobacilus bulgaricus, S. thermophilus i Bifidobacterium. Sega polzvam tova mliako za zakvaska dosta uspeshno. Tai che i v amerikanskite mleka go ima nashia Lactobacilus bulgaricus.

  41. Jiveia v Chicago.I az podkasvam kiselo mliako,no go pravia po drug nachin,moje bi i vie go pravite po sashtiat nachin.Cvariavam 1 galon/okolo 3.85 L./sled kato se svari go otstraniavam ot pechkata i chkam da se ohladi dokato si potapia malkit prast i moje da iztarpi toplinata.Togava v staklena chasha okolo 200 gr.slagam 5-6 supeni lajizi kiselo mliako i sas svarenoto mliako koeto slagam po malko v tazi chasha do barkam dokato se napalni i se razbie dobre go smesvam s ostyanaloto mliako.Togava go palnia v burkani koito slagam v nailonova torba,koiato e zavarzvam i go zavivam v odialo i go ostaviam da prestoi okolo 7-8 h.izvajdam go i go slagam v hladilnika,Ako iskate viarvaite,che stava po-hubavbo ot mliakoto koeto pravi jena mi/a tia e ot selo i priznava,che moeto e po-hubavo pot neinoto/.

  42. Миналата година слушах по някое от радиата, че не знам коя си лаборатория извършила проверки за качеството на киселото мляко продавано в страната и установила, че:
    една единствена българска фирма произвежда кисело мляко, отговарящо на БДС /бг дъжжавен стандарт/, но от
    „съображения“ да не правят реклама на фирмата не я назоваха..

    Списъкът на нарушителите беше толкова дълъг, че също не се наеха да го изброяват. Изводът е, подквайсвайте си млякото в къщи. по бай Тошово време имаше почин- самозадоволяване. 🙂

    Подквасвала съм италианско мляко на прах и става супер. За китайското мляко на прах вече знаете, че имаше световен гаф и вече има издадени смъртни присъди на мениджърите на фирмата- производител.

    С интерес чакам резултата от експеримента, който явно ще обяви фирмата, която Лабораторията спести по съображения 🙂

  43. Интересен експеримент. В интернета трябва да има повече такива, не само реклами да гледаме.

    Аз избирам киселото мляко по вкуса му. Това дали е истинско не влияе на избора ми. Засега, единственото, което ми харесва е това на Маркели, защото не е кисело и не се разваля бързо. Предполагам, че това означава, че не е истинско.

  44. Интересно е да проверите по-нискомаслените млека и от различни марки_ „Пършевица 0,5%“, „Култура 0,1%“, „Герма0,1%“, „Мизия милк2%“, „Утро2%“, „Health2%“…?

  45. С мляко на прах може и да става супер, но то вече е загубило много от качествата си на истинско мляко, както впрочем и миналото през високотемпературна облаботка (UHT). Най-добре е да се търси мляко от село, директно от производител.
    Не е най-разомната практика да не се интересува човек дали става дума за истинско кисело мляко или не.

  46. Поздравлвния за жента,която е направила експеримента.
    Крайно време е българина да се научи да изисква.Стига сме си купували млека,които нямат никаква хранителна стойност.Дано поне тези,които за сега държат първенството наистина да запазят,а дори и да подобрят качеството си.Аз лично купувам ЕЛЕНА,а и СЕРДИКА е добро.

  47. danielpanev, еее ма много си лош. Жената с това се гордее, ти й разваляш идилията. То ся ако тръгнем да развенчаваме всичките популярни сред „народа“ митове и легенди, няма да ни остане култура и история. 🙂

  48. БУ, много ти се радвам на последователността и на търпението! Аз самата си заквасвам вече цяла година кисело мляко тук в Англия. Донесох си от България суха закваска, купена от Центъра на др. Емилова. Суха закваска е, съхранявам е във фризера,една доза е за 2 литра мляко и цената е около 5 лева. Произведена е в София. Не съм убедена, че млеката на пазара съдържат така коментираната бактерия, но този продукт със сигурност. Опитай! Успех!

  49. Pingback: Кисело мляко в домашни условия с продукти от магазина « Царството на Бу

  50. Флората на типичното кисело мляко съсържа:
    Lactobacillus bulgaricus
    Streptococcus tkermophilus
    Съотношение 1:1
    Липсата на един от тези елементи в закваската, прави невъзможно подквасването.
    Обем на закваската : 1-4 %

  51. Trotonetka,и аз си купих същата закваска от центъра на д-р Емилова тази година и вече втори път пробвам да заквася козе мляко с нея(за прясното мляко сам сигурна че е качествено) ,но уви нищо не се получава от моя експеримент.Явно нещо греша с технологията ,моля те сподели ти как го заквасваш .В моя случай млякото не се сгъстява.

  52. Blagodarq na avtorite na bloga za truda i jelanieto im da predpazqt horata ot boklucite koito qdat.Iskam da popitam nqkoj ima li vpe4atleniq ot kiseloto mlqko na Domlian otgovarq li na BDS.

  53. Чудесен Експеримент, ще пусна страницата ти в http://www.bb-team.org, дано да нямаш нищо против 🙂

  54. Нямам против аз, надявам се и авторката на експеримента да няма 🙂

  55. Здравейте, някой може ли да каже какъв е резултата от опита с киселите млека?

  56. Принцесата - воин! >-

    Бладодаря,помогна ми савсем малко,тъкмо си издирвам материали от нета за сесията ми по стокознание,щото по време на лекции не писах нищо само слушах сега просто вече на истина информацията с оглед на останалите странички ми доиде в повече, та в тетрадката си пи6а цели статии за да се подготвя добре! 🙂

  57. Константин Димитров

    Много интересна статия.

    Все пак, ако позволите дребната забележка, българската дума за „стартирам“ е „започвам“.

    Всички сме длъжни да пазим хигиената на своя език.

    Поздрав,

    К. Димитров

  58. Az si pravia kiselo mleko V Chicago or 30-40 godini i novodoshli go haresvat. Bez Bular Bacil ??

  59. Внимание!!!
    Дистрибуторът ГЕРМА , се опитва да открадне непатентованото име “ БОЖЕНЦИ“ на една габровска фирма която с качеството си се наложи на пазара. А сега ГЕРМА за избърза да патентова името БОЖЕНЦИ което вече се е утвардило за качество, и да сипва друго мляко под това име.
    Внимание! гледайте кой е производителя. ако пише че е произведено за ГЕРМА, значи сте попаднали на МЕНТЕ.

  60. Браво на експериментатора! … но имам някои забележки.

    Добре би било когато се правят такива експерименти да се подхожда по-сериозно. Имам предвид технологичния процес. А това е много важно, ако искаме да получим гарантирано добри резултати. По начина по който се провежда експеримента няма как да имаме гарантирани резултати от пробите! Първо не сме сигурни какъв ни е температурния режим по време на експеримента и второ завиването с одеялца и други материи ни гарантира само по-бавното изстиване, но не и поддържане на една температура дълго време, а като вземем предвид предното, че не знаем с каква температура работим то е много вероятно да работим извън оптималната.

    Защо трябва да го правим с пръстчето вместо с термометър и защо да увиваме с разни одеялца като може да ползваме камера с постоянна и точна температура. Аз съм човек на точните неща и такива подходи ме изкарват от равновесие :). Да ме извинява великият експериментатор, но не мога да вярвам кой знае колко на резултатите и заради условията на провеждане на експеримента.

    Аз не съм си правил експерименти с различни млека, но съм си играл да търся правилния и лесен подход за домашно заквасване и ако не се спазват точно температурите се получават неща които не може да предвидите. С правилния и точен подход вече много време получвам все един и същ много добър резултат. Заквасвам с каквото ми падне и лош резултат не съм имал, все се получава на външен вид добро и стегнато мляко само по вкус вече нещата се различават.

    Последните два пъти имах пълен провал и почти изкрейзих, не можех да разбера защо!? Сега след като си направих самоанализ нещата са ми ясни. А всъщност то е защото съвсем самоуверено вече реших да не се занимавам с мерене и контрол на температури… да карам на око, да боцкам с пръстче и т.н. В единия случай млякото се беше коагулирало едно такова странно нежно и тресящо се, а на вкус и аромат си беше съвсем като прясно, сладникаво с лека едва накиселяваща нотка… не можах да го изям и в крайна сметка се вмухляса без да стане и грам по-кисело. Това мляко се получи при опит да обърна процеса на обратно. Подквасих вече съвсем изстиналото сварено мляко и го поставих в пригодената за случая термокамера да се загрява… то хубаво, ама като не контролирам вече с термометър в един момент явно малко след като се е хванало вече съм го бил прегрял и процесът е спрял тъй като съм убил бактериите. Въпреки, че според биологичните ми термосензори температурата си беше търпима. В другия си остана течно и прясно при нормален процес на подквасване на топло мляко и поддържане няколко часа на определена температура… то хубаво ама и тук пак съм бил над пределните 53 градуса и изобщо не съм дал шанс на бактерийките да направят каквото и да е! Оказва се, че не мога да вярвам на пръстчето.

    Взех си поука и грабнах термометъра и резултатът беше отново какъвто трябва да бъде, подкваси се разкошно мляко този път от купешка Пършевица. Не съм го опитал още само му се кефя, защото като обърнеш буркана си седи така и не мърда!

    Препоръчвам ви вместо стъклени бурканчета, предварително загрята до около 48 градуса дебелостенна керамика особено, ако ще завивате с одеалца. Това ви гарантира сравнително по-бавно изстиване и по-дълго време за развитие на бактериите в оптималната зона от 40-45 градуса. Аз ползвам гърненца от по 1 литър. Но и какъвто и съд да ползвам в термокамерата това няма особено значение. Подквасването задължително го правете когато млякото се е охладило до 48 градуса иначе рискувате да таковате мамата на бактериите и ще чакате кисело мляко, ама друг път. От някоя и друга оцеляла бактерийка може и да се получи някакво подобие на кисело мляко. Разбивате добре киселото което ще използвате за подквас. Сипвате малко от прясното за да го размиете и разредите и го изсипвате обратно в свареното прясно мляко което трябва да има температура 48 градуса, пак го повтарям защото е важно. Разбърквате го хубаво и след това подквасеното вече мляко го разливате по предварително затоплените съдове, не в студени! От там нататък кой с одеалца, кой с шинелчета, пък който има термокамера още по-добре оставяме млекцето в ръцете на бактерийките да сътворят чудото.

    За съжаления първия си коментар написах под втория експеримент, но нищо.

    Призовавам експериментаторката да направи трети тест с 16 вида кисели млека, но този път не с одеалца и пръстчета, а със строго контролиран процес. Ще ми бъде много интересно да разбера резултатите и съм убеден, че самата експериментаторка ще остане удивена от голямата разлика в качеството на крайния продукт в сравнение с пробата на пръстчето и увиването с одеала.

Вашият коментар