Да отглеждаш Крали Марко или Необичайно ли е кърменето след годинката?

“Докога смяташ да го кърмиш това дете? Вече има зъби!”;

“В кърмата няма вече нищо полезно, защо още я кърмиш?”;

“А после как ще я отбиеш, като свикне да суче и не иска да спре?”;
“Дългото кърмене създава психологическа зависимост у детето и няма да порастне самостоятелно, все ще ти седи до полата!”;
“Юнака, що бозал 9 години!”

Всички тези реплики често се казват на майките у нас, които са избрали да кърмят след годината на детето. От закачливото “Крали Марко ли ще отглеждаш?” до не особено красивото “Голямо дете, а още суче! Ужасно!” – всичко това влиза в репертоара.

Защо към кърменето над годинка у нас се подхожда с такава негативна нагласа?
Кърменето е нещо нормално, естествено. То е нормално както за новороденото бебе, така и за детето над 12 месеца. Празнувайки първия си рожден ден, детето не разбира, че вече е “голямо” и „трябва“ да се откаже от любимата майчина гръд, която носи утеха, храна и комфорт.

Всъщност, защо да „трябва“ да отбиете детето?
Ако и на двама ви кърменето носи положителни емоции и нямате нищо против да продължите да кърмите, не е ли по-разумно да се вслушате във вътрешния си глас, вместо в общественото мнение? Кое ще натежи – нуждите на детето ви или мнението на някоя леля? Разбира се, ако не среща подкрепа в семейството и околните, подобно решение може да е нелеко за майката, но все пак – тя носи пряката отговорност за благополучието на детето си.

В много общества е прието детето да суче до около 3 години или до естественото му отбиване; нашите баби нерядко разказват истории за кърмени деца на 2-3-4 години – това е било нормално, нещо повече, то е нормално. Навлизането на цивилизацията в нашия живот не винаги е свързано с положителни неща и намалянето на срока на естественото хранене на детето е един от негативите. В страните от третия свят все още децата масово се кърмят както природата го е отредила, а това, че напоследък естественото продължително кърмене навлиза все повече и в напредналите страни, може само да ни радва.

Какви са предимствата, ако кърмите след годинката?

  • По-добра имунна защита.
    Имунната система при децата се изгражда до към 6-тата година, затова колкото по-дълго продължи кърменето, толкова по-голям шанс давате на детето си да расте здраво, както и да се радва на по-силна имунна система като възрастен. Кърмата променя състава си според нуждите на детето и определено не губи полезните си свойства след 12-месечната възраст на детето – вашият организъм не започва да произвежда мляко второ качество само, защото детето е навършило определена възраст, напротив – той изработва мляко в перфектно съотношение според изискванията на малкия човек.
  • Успокоение и комфорт.
    След годинката децата стават значително по-енергични, срещите им с околния свят стават много по-активни и съответно те по-често изпадат в стресови за тях ситуации и имат нужда от утеха, за да възстановят емоционалния си баланс. Когато е наранено и стресирано, малкото дете има нужда от успокоение. Дали то да дойде от предмет като биберон-залъгалка или любима играчка, или от майчината гръд? Бързо сукване от гърдата помага на мъника да възстанови връзката си с мама и отново успокоен да продължи със заниманията си.
  • Болкоуспокояващо.
    Може би помните колко болезнено са ви израстнали мъдреците? А на малчуганите им растат зъбки средно до 2 ½ години…постоянно! Разбира се, процесът е индивидуален, но като цяло се свързва с дискомфорт. Кърменето помага на детето да преодолее болката и да понесе по-леко никненето на поредното зъбче. Майките нерядко сами откриват връзката между нуждата от сукане и зъбките, когато прореже някое зъбче – детето обикновено значително намалява претенциите си към гърдата, защото нуждата му е отминала. Гърдата си остава най-ефикасната и леснодостъпна утеха при разбито коляно или друга често срещана детска травма – бързо сукане и всичко е пак наред.
  • Независимост.
    Противно на разпространеното мнение, дълго кърмените деца са най-често много независими и самостоятелни – когато емоционалните и физическите им нужди са били посрещнати и задоволени в детството, те порастват като независими тийнейджъри и възрастни.
  • Приспивателно.
    Еквивалентът на чаша топло мляко преди заспиване за малките е майчината гръд. Обикновено действа безотказно, детето суче и заспива на гърдата. Някои майки избират да приучат детето да суче и след това да заспива, за да не свързва непременно сукането със съня, но така или иначе е безспорен фактът, че сукането сваля напрежението от малкия човек и му помага да се отпусне и да заспи по-лесно.
  • Лесно усвоима храна.
    Ако детето ви е болно, кърмата си остава най-добрата храна и едновременно с това – лекарство. При обезводняване кърмата се задържа най-лесно в детския организъм, като едновременно с това повишава защитните му сили и му помага да се възстанови от болестта.
  • Постепенно израстване на нуждите.
    Детето не престава автоматично да се нуждае от майчината утеха и от гърдата при навършване на определена възраст. Израстването му е свързано с постепенна, а не рязка промяна на нуждите. Детето показва с многобройни признаци готовността си да се откаже от кърменето, когато е готово за това и когато майката следва знаците му, помага за естественото продължение и подпомагане на близката връзка, която са изградили и споделяли досега с кърменето.
  • Предпазва от рак.
    Едно важно предимство за самата майка – колкото по-дълго време кърми, толкова повече се намаля рискът от рак на гърдата, рак на яйчниците и матката. Некърмилите жени са 4 пъти по-застрашени да страдат от бича на съвремието. Това е особено важно за жени с фамилна обремененост от рак или с история на това заболяване.

Как можете да направите кърменето след годинката по-лесно?

  • Създайте „‘кодова дума“ за кърменето и приучете детето към нея.
    Така ще избегнете конфузния момент, ако току-що проговорилото ви дете иска да суче, но поради ограничения си речник казва само „дай цица“ – това, което е забавно в домашна обстановка, може да ви накара да се почувствате неловко пред други хора. Измислете дума или словосъчетание, което детето лесно ще казва – например „ам-ам“ или „мляко“.
  • Ако се притеснявате да кърмите на обществено място, давайте на детето да суче, преди да излезнете навън.
    Така то няма да изпитва нужда от сукане и ще можете спокойно да се разходите. Ако разходката се проточи или по някаква причина се наложи да кърмите преди да сте се прибрали, можете да помолите някоя продавачка в магазин да ви предложи закътано място, където да накърмите детето на спокойствие или да накърмите детето в автомобила, ако сте с него. Ако нямате такава възможност и трябва да накърмите детето на публично място, бъдете спокойни. Това е нещо естествено и нормално, няма нужда да се разголвате, за да дадете на детето гърдата, можете да кърмите съвсем дискретно.
  • Съчетаването на кърмене и работа съвсем не е невъзможно.
    Много майки се връщат на работа, преди детето им да е навършило годинка или скоро след това. Този факт не трябва да означава непременно край на кърменето. Ако имате желание да кърмите детето си и то иска да суче, това е съвсем изпълнимо, като само се сменят часовете за кърмене. Обикновено майките кърмят сутрин преди работа, следобяд след като се върнат вкъщи, вечер преди заспиване и нощем, ако детето се буди. Трябва да сте подготвени, че през първите седмици детето може да настоява за доста по-често кърмене от преди, за да компенсира времето, което сега не прекарва с вас, но това е период и отминава. Скоро нещата ще си дойдат на място и кърменето ще влезе в нормален за двама ви коловоз. Същото важи и за времето, когато детето тръгне на ясла. Децата бързо се пригаждат към новия режим, свикват да заспиват сами в яслата и да издържат по цял ден, без да сучат.
  • Пригответе се психически за словесни атаки от хора, на които кърменето на дете над годинка им изглежда странно.
    Всички хора са различни и това, което за един е най-естественото нещо на света, за друг може да е неприемливо. Все пак – това е вашето дете и вие решавате как ще го гледате. Можете да изберете няколко отговора, които да давате на любопитните или просто да казвате накратко защо смятате да кърмите детето си.
  • Учете детето да пие течности от чаша.
    Така то ще има алтернатива, ако не сте вкъщи или когато тръгнете на работа.

А докога да кърмите?

  • По света насърчават майките да кърмят минимум до една година, желателно до 2, а след това – колкото майката и бебето желаят. Това се препоръчва от една страна, защото до година млякото съставлява до 75-85% от дневното меню на детето и е неприемливо да го лишите от него и от друга – защото това се приема за минимална възраст на кърмене предвид зрелостта на имунната система на детето.

Ако изберете да отбиете, преди детето да ви е дало знак, че е готово, направете го плавно, като премахвате не повече от едно кърмене на няколко дена, желателно поне седмица. Такова отбиване е по-бавно, но по-добро както за детето, така и за вас. С плавното отбиване детето има време да се адаптира към новата ситуация и да свикне с новия режим на хранене. От друга страна вашият организъм също има време да се нагоди към новостите, постепенно да намали производството на мляко и да избегнете неприятности от рода на запушени канали и мастит, които нерядко настъпват при рязко отбиване. Също така по този начин давате време на гърдите си да свикнат постепенно с намаленото производство на кърма, млечните жлези плавно намаляват обема си, а кожата се прибира полека и така увеличавате шанса си да имате хубав бюст както преди раждането (противно на общоприетото твърдение не кърменето, а бременността е основната причина за промените в бюста).

  • Някои майки избират да отбият само частично. Това ще рече да кърмят само сутрин и вечер или само веднъж на ден. Така осигуряват всички полезни свойства на кърмата за детето си, като едновременно с това имат възможност да отсъстват през деня, без да се безпокоят за режима на малчугана.
  • При естественото отбиване, водено от детето, кърменето постепенно намалява, като плавно се стига до няколко кърмения на денонощие, впоследствие – само до едно и накрая процесът приключва, когато детето е готово за това. Естественото отбиване обикновено протича както частичното отбиване, с тази разлика, че детето ръководи процеса съобразно нуждите си, а не майката го решава спрямо своята нагласа. Най-често първо отпадат дневните кърмения, като остава само дневното сукане преди сън, ако детето още спи следобед, после отпада и сутрешното кърмене; по принцип последно изчезва кърменето преди сън, тъй като детето има нужда да се разтовари вечер, за да заспи спокойно. Естествената възраст на отбиване обикновено е между 1,5 и 3,5 години.

Решението докога да кърми може и трябва да вземе само и единствено майката на детето, с помощта на малкия човек. Преди това е добре да се информира за всички плюсове и минуси за решението, което би взела и да прецени съобразно детето си какво ще бъде най-добро за двамата; малчуганът трябва да продължи да суче, докато и на майката и на детето в кърмещата двойка им е приятно, а не да зависи от субективното чуждо мнение.

Кърменето далеч не е само храна, то осигурява на растящото дете комфорт, защита, сигурност, утеха, близост с мама, просто положителни емоции…кърменето е много повече от начин на хранене.

Автор: Бу за Бг-мамма

31 responses to “Да отглеждаш Крали Марко или Необичайно ли е кърменето след годинката?

  1. Ламята Спаска

    Ето, аз също вече съм майка на Кралимарка.

  2. Здравей Бу,
    знам че няма да съм нито първата нито последната майка, която ще ти благодари от сърце за това ще пряко или ковено си я подкрепила в нелеката задача да „дългокърми“ детето си. Сърдечно благодаря.
    Болката ми е следната. В моята тригодишна практика и на мен като нормален човек ми се е случвало да съм изнервена и когато детето настоява да суче по няколко пъти през нощта от едното от другото от едното от другото цици да реве и да се тръшка, аз да й отказвам и да се правя на лоша, което съзнавам, че засилва негативния ефект, но просто не мога да реагипм адекватно понякога.На другия ден естествено съвестта направо ме изгризва цялата. Още повече се засилва ефекта от това че тя е на градина и се виждаме чак вечерта. Чудя се дали тези моменти оказват негативно влияние върху положителния ефект от кърменето. Дали и другите майки имат подобни ситуации. Ще съм ти благодарна ако имаш време да споделиш твоя опит.

  3. Хм…като във всяка ситуация с дете между 1,5 и 3, когато са в нелеката възраст на бебешкия пубертет, малките могат да са много, простете, досадни, колкото и да ги обича човек.
    Дали ще работи по-дискретно отказване – вместо ‘сега не’ – ‘след малко ще ти дам’ с надеждата да заспи междувременно? Тихо прошепнато, да не се буди, ако иска в просъница?
    Или евентуално – смяна на местата, ако детето спи до теб, да сложите таткото помежду?

  4. Благодаря за съветите.
    За съжаление при нас тези методи никога не са работили. Тя си иска цицито и това е.Нищо не е в състояние да я разубеди, нито през деня нито през нощта.
    Но тук ключовата дума е „бебешки пубертет“. Реших че аз като един разумен голям човек трябва временно да стисна зъби и да запазя спокойствие на духа. И резултата е на лице днес сутринта детето се събуди свежо и спокойно за разлика от вчера.
    Благодаря!

  5. Ади, дано и занапред да продължи така – тя да е весела и спокойна, а ти – (с времето) наспана и свежа 🙂

  6. Моето дете е на 2г и 11 месеца, още го кърмя.Ходи и на ясла.Логопед ми намекна , че кърменето води до изоставане в развитието, не бил самостоятелен , прекалено здрава връзка сме имали.Препоръчва ми консултация с психолог, за избягване на проблеми в бъдеще.Да добавя , че спим заедно още и това било лошо.Поне е здрав.

  7. Анаид, надникни в темата на Дългокърмещите майки в бг-мамма. Сигурна съм, че и сама го знаеш, като гледаш детето си, но определено не изостават в развитието си и самостоятелността им не страда от кърменето. Ако има нещо такова, то причината следва да се търси другаде.

  8. И на психолог бяхме, задължително до месец и половина трябва да спрем кърменето.На занимания с логопед вече ходим , от кърменето не поставя езика там където трябва и не може да произнася доста звуци.

  9. Anauid, ние също все още спим с едно дете помежду си… затова и кърменето през нощта беше за нас много лесно, нищо чудно, че повечето майки не се и сещат да се захванат с това, ако детето е в отделно креватче или дори стая… Ама те са казали хората – „Питай мързеливия, че да те научи на акъл!“. 😉
    Големи „специалисти“ има в България, ще ти кажа аз. За тях нищо не е полезно, ако не се е практикувало преди поне 68 години – спането с детето вреди (на кого и защо – не е ясно), доброто наддаване на тегло също вреди (но как и защо – нямат идея, просто така им изглежда), кенгуруто вреди, за слинг надали някой е чувал… Такива глупости сме чували, че думи нямам. Най-любознателните, възпитани и бъбриви деца, които познавам, са на една „дълготрайна“ кърмачка-вегетарианка. Тя си спи с двете… таткото – на кушетката. 😉 В момента и аз замислям такава рокада, да ти призная, защото кърменето е като любовта – веднъж, дваж в живота на повечето от нас… струва ли си да захвърляме на боклука едно от най-дълбоко емоционалните неща, които могат изобщо да ни се случат!?

  10. imam 2 detsa i ne sum gi kurmila do godinka-jivi i zdravi sa…kontakta na maikata s kurma4eto e prekrasno izjivqvane…stiga da ne se prekalqva…za men nad godinka e prekaleno..tova e moe mnenie..

  11. Аз съм от тези майки, които смятат, че за всяко нещо си има време и всяко дете е строго индивидуално. Имам момченце на 1годинка и 8месеца. Обожава да суче, затова съм решила да го оставя сам да реши кога да спре. Късметлийка съм, защото и баща му ме подкрепя след като се убеди, че кърмата определено влияе върху здравето и спокойствието на малкия. Чета блога ви вече 2ра година и мисля, че сте страхотни.

  12. деница

    Бях готова да кърмя до последно, та дори до 3…но след годинката просто усетих, че и за двете ни ще е по–добре да прекратим тази практика, защото тя се будеше по цяла нощ, за да суче, а на мен просто ми пролошаваше от това теглене, т.е. не спяхме и двете…така че беше решено… край…използвах пътуване в провинцията и й обясних, че повече няма да я кърмя…нищо, че беше на година и един месец…трудно заспа, беше много обидена, но изобщо не потърси да суче, което беше доста странно, дотогава само така заспиваше…за три дни забрави…тогава започнаха моите проблеми с болезнени, препълнени гърди с мляко, но доктора ми беше обяснил, че това ще отмине от само себе си…без хапчета, които всъщност са хормони или пристягания…така и стана…не мисля, че след като спрях да кърмя сме по–малко близки…просто преминахме към нов етап…успех на всички в решенията им…

  13. На годинка и два месеца оставих моето дете в провинцията при баба му и дядо му за 10 дни. Преди това сучеше само вечер за заспиване. Смятах, че след като е толкова време без мен ще забрави, но нищо подобно. Когато ме видя за 3 дена си искаше сама и сутрин и вечер. Аз й дадох (през тези 10 дена се цедих по малко). После отново оставихме детето при баба му и дядо му и сега се чудя като отидем пак след 10 или повече дни дали ще се сети и мога ли така да й давам да суче след такива големи прекъсвания. По принцип нямам нищо против да продължа да я кърмя, но не знам след такива прекъсвания дали е добре?

  14. Няма никакъв проблем, стига детето и вие да имате желание. Млякото остава с добри свойства, антибактериални и антивирусни, както е било и преди, чисто и прясно – и за детето, вкусно 🙂

  15. Благодаря 🙂

  16. Много вдъхновяваща статия за да продължа да кърмя докато ТОЙ иска. Аз кърмя вече година и 11 месеца и понякога много се изнервям, отказвам му, казвам че ме боли – и аз често се чудя дали тия вечни“уговорки“ за тия цици няма по-скоро да навредят на детето отколкото да му е в полза. Но когато съм спокойна е много приятно и за двамата. Просто мисля, че е добре майките да бъдат предупреждавани че след годинка е много трудно отбиването, а детето ще ги побърква от сучене и трябва да са много уравновесени жени по принцип, за да не дойде в повече и на двамата. Аз се чувствам като в затвор понякога, защото не съм от тези дето като им писне ще разкарат детето за 1 седмица и ще съсипят всичко изградено между мама и бебе, и ми остава само „да стисна зъби“, както някой беше казал по-горе. Но докато стисна зъби първо доста се изнервям и детето го вижда…

  17. Parvoto si dete karmih 1 godina i 3 meseca za sajalenie hvanah mastit i s mnogo maka prekratih karmeneto,vtoroto mi dete karmih 5 godini i 1 mesec ne se smeite i chudete, istina e dashteria mi izrastna ztrashno umno i luboznatelno dete,sama se otkaza ot karmeneto.Sega karmia tretoto si dete samo na 1 mesec e dai boje da imam karma shte karmia dokato tia pojelae.Po -hubavo i estestveno neshto ot tova ne mi se e sluchvalo!!!!!!!!!

  18. Кристина Алковска

    Здравейте, първо Весела Коледа ви пожелавам!
    Синът ми е на 1 година и не заспива без да суче. Странното е, че когато сме на вън в количката заспива веднага щом го сложа да легне, в колата също, само в къщи иска да суче. Не знам защо?

  19. дъщеря ми е на годинка, смятам да кърмя докато си решим и двете да спрем. само искам да кажа, аз съм психолог по професия, много съжалявам за пълните глупости, които колегите са говорили на Анаид, а вероятно и на други хора. кърменето само по себе е част от отношенията между майката и детето, ако те са добри и пълни с любов и грижа и кърменето е такова, ако са „болни“ и объркани, тогава проблемът не е в кърменето, а в други аспекти на отношенията. срам ме хваща като чета такива неща. колкото повече се удовлетворяват емоционалните нужди от близост на детето (кърменето е един чудесен начин за това) толкова по-сигурно и независимо ще израстне то. Мелани Клайн, която всъщност въвежда работата с малки деца (под 3 години) пише черно на бяло – децата, които са кърмени по-рядко се разболяват от психична болест, а ако се разболеят са по-малко болни, отколкото ако не са били кърмени. в момента нямам възможност да дам библиографията, но ще се опитам да я постна след няколко дни.

    приятно кърмене

  20. Благодаря, eli, със сигурност ще е полезно!

  21. Здравейте!
    Кърмим се с дъщеричката вече 2г. и 3м. Започнах да й говоря за отбиване. Казвам й, от извесно време, че вече е голяма и млякото ще започне да горчи. Днес, при един такъв разговор се натъжи и очичките й се напълниха със сълзи. Непрекъснато ме гушкаше, като че ли ще отпътувам за някъде. Продължих да й обяснявам, че мама пак ще си я гушка и пак ще си спинкаме заедно и много, много ще си я обичкаме. Вечерта поговорихме отново, но този път ме подкрепиха таткото и баткото (4г. и 10м.).
    Мисля да си намажа гърдите с даум ексол, да й купим някакъв подарък и да й кажем, че млякото горчи, защото вече е голяма.
    Дайте ми съвет. Какво друго мога да направя?
    Всичко останало не действа. Забележките, че вече е голяма я карат да пищи и да казва „Мими бебе!“. Не сяда да се храни без да се е насукала. Колкото и странно да изглежда като че ли това й възбужда апетита. Иначе е нервна и отказва да яде. Като се върне от яслите сме като скачени съдове. Когато й никнеше зъбче сучеше по 15 пъти на денонощие. Сега са само 7-8 пъти. Изчаках да й излезнат всички зъбчета и тогава да пристъпим към отбиване. Ако вечер не ме намери в леглото си става и тръгва да ме търси. Опитахме да я приспива таткото – не става. Варианта с четенето на книжките също отпада. Всяка вечер го пробвам.
    С баткото се отбихме когато беше на 2г. и 1м., а аз бременна в 16г.с. при него също нищо друго не работеше. Сучеше по 7-8 пъти в денонощие, въпреки че кърмата се беше обърнала на коластра. И с него говорихме, че млякото ще започне да горчи, но когато дойде бебето то ще донесе най-сладкото млечице и ще има и за двамата. Намазах се с даум ексол и детето още на първото сукане реши, че циците са болни. Поиска да ги целуне за лека нощ и заспа. Така се отбихме с него без рев, без трагедия от раз.
    Сега отбиването ще бъде по-трудно. За това споделям опит и търся помощ.
    Аз от близо 2 месеца съм с дълбока рана на гърдата, която не може да зарасне след едно ухапване. На детето му никнеше последното зъбче и в съня си много жестоко ме захапа. Сега всяко едно сукане е изключително болезнено, но стисках зъби да излезнем от зимния период и да запазя имунитета й по-силен. Мисля, че успях.
    Време е да помисля и за себе си.

  22. Всъщност много деца реагират негативно на насърчения от типа „вече си голям за това“ и регресират обратно. Това не е много чудно, защото ако не са емоционално готови за следващата фаза в развитието си, такова ‘побутване’ може да им дойде в повече. И ако те наистина повярват, че само бебетата сучат, просто могат да се държат като бебета, за да ‘заслужат’ кърмене. Понякога отбиването при неготовност дори избива към агресия – към другите, или насочена към себе си.
    На възраст 18-36 месеца за децата е особено трудно да бъдат отбити по инициатива на майката, ако не са готови. Много майки споделят, че им е трудно да ги убедят, да говорят с тях по тази тема. Това е нормално, предвид огромните промени, които обикновено съпътстват тази възраст – детето често е скоро проходило, проговорило, учи се на самостоятелност, никнат кътници, често почва да има промени в социалния му живот – тръгва на ясла, на градина, започва да има активни взаимодействия с други деца и хора… и така нататък. Всичко това са нормални етапи от детското развитие, разбира се, но те и натоварват – емоционално, психически – и за детето може да е трудно да ‘смели’ всички новости. Кърменето остава нещо като сигурен пристан, който носи утеха, спокойствие и комфорт, затова и толкова трудно се отказват от него. Насилственото отбиване според много майки може да допринесе за допълнителен стрес.
    Може би по-нежен и бавен подход би работил – да се говори за отбиването, за това, как Мими расте и става голяма, прави все повече неща сама (но лично аз не бих наблягала на „голяма си за кърмене“ – просто да се акцентира върху нещата, които може да прави сама). Може да се преговаря – да се ограничи времето за кърмене, например чисто физически да стане по-кратко. Да се правят по-големи паузи между кърменията, т.е. да се разреди броя им за денонощие. Някои майки ‘търгуват’ с детето, ако е достатъчно голямо и разбрано – дали за да заменят кърмене с друго занимание, или по друг подходящ начин, например като организират тържество, когато кърменето е приключило и да отбележат преминаването на детето в нов етап (но трябва наистина да е приключило, за да не излязат сметките без кръчмаря – да се отпразнува ‘край’, а после детето да размисли, както става понякога :D)
    Може да помогне някой друг да се включва повече и по-често в грижите за детето, включително в нощния сън – някои майки разменят местата си за сън с таткото, например, и откриват, че детето се буди по-рядко. То пак може да търси майка си, разбира се, но чисто физическа дистанция понякога е полезна в такъв случай. Други майки отбелязват, че ако в стаята, в която спи детето, не е толкова топло, а дори хело хладно, то спи по-добре и по-дълбоко.
    Също така е добре да се вземе предвид, че често на тази възраст може да е по-лесно отбиването да се направи ‘на парче’ – да се намалява и да се разрежда, отколкото от раз. Понякога се получава и от раз, при някои деца; в повечето случаи обаче майките споделят, че по-плавният подход им се получава по-лесно. „Плавно“ всеки определя сам за себе си какво е, за някои са няколко седмици, за друг – месеци; всеки сам знае кое му е по-добре.
    На ЛЛЛ срещи също може да е добро място да съберете идеи, мнения и опит от други майки, минаващи през подобен етап, там също може да се потърси и литература за четене.

  23. Просто аз...

    Не се сърдете,момичета,но кърменето е норма за хранене 😉 според мен.Кърмата е водеща до 10-12 месеца,така че едно хубаво дълго кърмене е дотогава…Спане заедно с децата,а мъжът на кушетката (почти цитирам част от горните коментари 😉 … не се чудете защо си има любовница и се радвайте,ако е само една.Познавам дълго кърмено дете ( 3 год,. и половина) и смея да твърдя,че минусите са много повече,но не зашото майчиното мляко някога става вредно ( все пак то е пригодено да се променя спрямо нуждите на детето) ,а чисто и просто влияе много зле на самостоятелността.Синът ми няма желания да ми спи в леглото още около навършването на втория месец,но е едно кротко усмихнато общително слънце именно защото му е дадена самостоятелност 😉 Сега сигурно ще ме изядете с пацалите за коментара си .

  24. Няма да те изядем с парцалите, или поне аз няма, просто няма да се съглася с теб. Детето ми спи с нас и за трима ни времето на лягане е най-приятната част от деня, ако мъжът ми искаше да си има любовница нямаше да има значение кой къде спи, това е въпрос на взаимоотношения, а не на география, кърменето също е „норма“ (биологична, видова ако щеш) не само на хранене, но и на отношения и не на последно място на оптимално физическо развитие (имунологични свойства на кърмата, специфични хранителни вещества, които подпомагат развитието на човешкия мозък, да изброявам ли и другите:))) моето дете е също толкова усмихнато и слънчево същество, а колкото до това колко е самостоятелна и способна да се забавлява сама – досега не е имало случай хора да не коментират, че тя се държат доста по-различно от останалите две годишни деца, които познават. Аз не мисля, че тя е специална, мисля, че всички бебета имат потенциала да са удоволствие, а не тегоба за майките си, само ако им дадем възможност.

  25. Здравейте, благодаря на всички за подкрепата за дълговременно кърмене. Направи ми впечатление, че повечето дългокърмени дечица са момиченца, моето момченце също не спира да си „цоцка“ 🙂 и едва ли преди 3 години ще успея да го отбия (не искам да го стресирам, а смятам, че ползите от кърменето са огромни) Мога да потвърдя също, че сме от много социалните деца(за документацията:) ) Естествено често срещам негативни отзиви за този свой избор-кърменето, а усещам, че повече ме притеснява коментари, изречени от лекари. Последната лекарка при която ходих на контролен преглед(гинеколог) ми заразяснява за проблема едипов комплекс и фройд и тем подобни-зная, че не е права, но усещам, че съм се повлияла от коментара и… Моля за съвет-при момченцата след 3 годинки-има ли вероятност да получат такъв комплекс?

  26. Здравейте, благодаря ви за подкрепата, искам също да подкрепя майките, които възнамеряват да се ползват от чудесностите на кърменето. Искам да попитам следното. Предстои и да тръгваме на градина (на ясла не сме ходили) Как се адаптират дечицата там, как заспиват без „цокане“. Ние другояче не можем да се преспим, ако не си „цокнем“ (дори мъничко). Дали ще плачат много или едно обяснение ще им бъде достатъчно, ако има някой с опит-моля да сподели. Благодаря ви, всеотдайни мами!

  27. Boryana, аз съм психотерапевт в момент се обучавам за психоаналитик, освен това кърмя дете на 3.5 докато ти пиша този отговор :). Нека започна с това, че момчетата също са хора :), те имат същите човешки нужди от близост, храна, любов и имунна защита (дори има една теория, че еволюцията фаворитизира момичетата (защото раждат о отглеждат следващото поколение) и затова те са по-здрави, та в този смисъл за момчетата е също толкова, ако не и по-важно да получават имунологични те и хранителни ползи от кърменето). От чисто еволюционна и физиологична гледна точка няма никакъв смисъл да се отказа на момчетата естествено отбиване ( помисли си за крали Марко и чингис хан 🙂 като културални примери.

    Сега по повод едиповия комплекс – фройд е един от най-важните изследователи и учени на съвременността, но за съжаление е един от най-грешно цитираните. И така – гинеколозите не изучават фройд, нито детско емоционално развитие, това го правят психолозите и психоаналитиците. Та като човек дето последните 10 години това учи и работи : и момчетата и момичетата в развитието си минават през един стадий, който фройд нарича едипов комплекс. Той е част от цялостното развитие на човека от раждането му до юношеството, в който характерът на детето и начина, по който му се ста живота и близките му се отнасят към него го формират. Колкото повече неговите нужди са фрустрирани, толкова по-голяма е вероятността за проблеми. Разбира се няма начин всички нужди да бъдат задоволявани веднага и така детето се учи постепенно да де справя с трудности, да чака и т.н. За децата гърдите не са сексуален орган, те са сексуализирани от културата ни. Така че, ако и ти и той сте ОК с кърменето няма никаква причина да се притесняваш от това, че ще повредиш :). Нека гинеколозите ти дават съвети за функционирането на тялото ти и оставят отглеждането на детето ти в твоите ръце, защото ти най-добре го познаваш и знаеш какви са отношенията ви. Поздрави е

  28. Коментарите ви са страхотни, както и статията 🙂 Аз съм на 25 години и все още кърмя първото си момиченце на година и 3 месеца. Обмислям отбиване тази година хах, но за сега ние много добре. Кърменията намаляха отдавна, около 3-4 максимум на денонощие. Аз почти нямам приятелки кърмачки и споровете и упреците са често явление. Кога ли ще се скараме 😛
    Разбира се, притеснява ме и самото отбиване, нямам си и идея как ще стане. Дано се получи по-леко и естествено. Детето ми се развива чудесно,много по-здраво, усмихнато и общително от повечето дечица, които познавам. Дано винаги е така 🙂 Не знам дали се дължи на кърмене, възпитание или просто си е родено така, но го казвам, тъй като виждам, че се обсъжда. Успех на всички и много любов!

  29. elenabozhinova

    Боби, кърменето е част от възпитанието :). То показва на детето какво е щедрост – гърдата е винаги на разположение, как се общува и, че нуждите му са важни. Също така го учи да разпознава сигналите на собственото си тяло- кърмещите деца не изяждат едно и също количество по едно и също време. Учи и майката и детето на общуване и доверие – дори новороденото знае кога има нужда да суче и кога не :).
    Успех с отбиването, не знам детето ти какво мисли по въпроса, аз реших, че ще оставя моето само да се откаже. :).

  30. Здравей, Бу. Чета блога ти, но не знам къде бих могла да задам въпрос за помощ, Детето ми е на година и половина, все още я кърмя, но кърменето вече започва да става ужасно досадно. Детето буквално не ме оставя на спокойствие, дори не мога да се наям. По цяла нощ не спи, а иска да суче. През деня само се катери по мен и ме дърпа и аз вече започвам да се изнервям ужасно. Нямам си и ни най-малка идея как бих могла да я отбия. Това вече продължава месеци.Преди само я приспивах с цицка, но сега я иска нон стоп!

  31. Здравей, Боби 🙂
    На тази възраст – 18-24 – децата започват много ясно и отчетливо да осъзнават колко много харесват да сучат и комфортът, който кърменето им носи; същевременно не са готови емоционално и физически да се справят с хилядите нови неща, които искат да правят и фрустрацията, че искат, а не могат / не смеят понякоя я успокояват чрез сукане. Добавено към това и никененето на зъби, което често ги измъчва чисто физически, а кърменето предоставя утеха и има болкоуспокояващ ефект, честотата на кърмене често се повишава над предела на търпение на майката 🙂
    Хубаво е, че разполагаш с „инструмент“ за успокояване на фрустрирано дете, и болкоуспокояващо за трудните му моменти. Вероятно и ти, както много други майки, се възползваш от вграените си ресурси с облекчение, когато се налага 🙂 От друга страна, човек понякога почва да има нужда да е независим и свободен от кърмаче поне в някои моменти, даже да не иска непременно да отбие изцяло. Частично отбиване понякога е добро междинно решение, което позволява на майката и детето да запазят кърмаческите си взаимоотношения, без да се стресират прекомерно.
    Понякога частично отбиване от нощното кърмене е достатъчно, за да се чувства майката добре и детето да не страда от прекратяване на сукането. При много майки работи преговаряне и поставяне на ограничения – кърменето да продължава само определено (от майката) време; това често позволява кърмаческите сесии да се съкратят като време и като брой. При други помага да се говори с детето, че гърдите спят нощем и почиват, за да правят мляко за сутринта. При трети – подкуп (невъзпитателно, но факт). При четвърти размяната с таткото за нощния сън дава ефект и детето е съгласно да се гушка с него, без да търси да суче. Поддържане на по-ниска температура в стаята за сън помага за по-добър сън при някои семейства, или лекарство за никнене на зъби след разговор с лекар. Във всички случаи заместването на кърменето плавно върви по-добре с повишен контакт и гушкане, физическа близост.
    Обичайно нощните кърмения отпадат последни, когато детето се отбива, но това не пречи те да се съкратят като времетраене или брой и си струва да опиташ кое може да проработи при вас. Посети и близка Ла Лече Лига група, за да обмениш идеи и опит с други кърмещи майки.
    http://www.lllbg.org

Вашият коментар