Основи на кърменето: често срещани проблеми

Избягване и преодоляване на често срещани трудности

Кърменето е естествен процес, но често отнема известно време майката и бебето да свикнат, да се нагодят един към друг и да се научат как най-добре и най-лесно да правят нещата. Много често предварителната информация, която майката получава, е от огромно значение и кърменето протича безпроблемно и приятно от самото начало. В други случаи може да има препятствия за преодоляване, но с успешен старт и навреме потърсена помощ най-често всичко се нарежда добре. Някои от най-често срещаните трудности с кърменето, които биха могли да бъдат избегнати или преодолени успешно, са:

Разранени зърна

Ако кърменето причинява болка, то почти със сигурност има нещо нередно в засукването или позиционирането на бебето. Лек дискомфорт в зърната в началния период на свикване най-често не е проблем и в рамките на дни преминава, но ако има болка, която не преминава и дори се засилва, това не е за пренебрегване. Кърменето не трябва да боли!

Проверете позата на бебето, както и се уверете, че засуква гърдата добре:

–         Коремчето му е опряно във вашия корем, бебето е обърнато към вас

–         Преди да засуче гърдата, устата е широко отворена, а главата леко наклонена назад

–         Поема не само зърното, но и 2-3 см от гърдата зад него, с езиче, издадено над долния венец и устничка, обърната навън

Недобро засукване: устните са свити под ъгъл <90°, долната устна е точно под зърното. Така бебето не успява да изпразни млечните резервоари, а суче само зърното; може да го разрани и да не получи достатъчно количество кърма

Добро засукване: устните са под ъгъл >120°, долната устна покрива по-голяма част от ареолата, отколкото горната (засукването е леко асиметрично).

Слагане на гърда: главата е леко наклонена назад, устата добре отворена

Недобро засукване

Добро, асиметрично засукване

Ако бебето не засуква гърдата добре, това трябва да се коригира. Можете да свалите бебето от гърдата, като внимателно нарушите вакуума – поставяте малкия си пръст в ъгълчето на устата му. След това да го сложите да суче отново – докато се уверите, че поема гърдата добре и няма болка.

Nota bene: асиметричното засукване често се постига от самосебе си, като позволите на бебето да намести зърното в устата си, както му е удобно.

Междувременно, избягвайте миенето на гърдите и особено зърната, с изсушаващи препарати (сапун, лосиони на спиртна основа) – ежедневния душ или просто измиване с чиста вода са достатъчни да поддържат добра хигиена. Разранените зърна се влияят най-вече от коригиране на засукването, но още може да помогне излагането на въздух – след кърмене да се оставят да изсъхнат сами, а подложките и бельото да се сменят със сухи колкото често е нужно, защото влагата не само пречи на бързото заздравяване, но и спомага за развитие на гъбички. За по-бързо възстановяване на добрата еластичност на кожата и облекчаване на чувствителността могат да помогнат кремове за зърна във вариант без отмиване. Намазани на тънък слой след като гърдата е изсъхнала след хранене, допринасят за регенерацията на кожата.

Препълнени гърди

В първите дни и седмици след раждането преди кърмата да е добре регулирана, може да се случи гърдите да се препълнят дискомфортно, особено ако бебето направи по-дълга пауза между храненията. Усещането може да е неприятно, а ако не се вземат мерки, може да става по-зле – а препълнената гърда понякога да стане толкова пълна, че ареолата се изпъва и бебето трудно засуква, затова навременната реакция е от значение. Честото изпразване на гърдите, започвайки възможно най-скоро след раждането е най-добрия лек, така че може да предложите на бебето да суче, дори да е яло скоро. Също така е добре и занапред да следите да не прави твърде големи паузи и да му предлагате да суче, ако чувствате неприятно препълване, дори преди да подаде сигнали за глад.

Най-успешната схема за решаване на проблема “препълнени гръди”: затопляне – масаж – изпразване на гърдата – почивка. Топъл душ или компрес ще помогне на млякото да потече по лесно, особено ако е последван от нежен, внимателен масаж от основата на гърдата към зърното, от всички страни, в течение на няколко минути. Следва кърмене колкото бебето иска или внимателно изцеждане (само колкото гърдата да се облекчи, ако се предвижда бебето да суче скоро), и накрая почивка. Ако гърдите са препълнени и твърди и бебето не успява да засуче, може първо да изцедите малко мляко, доката ареолата омекне, и след това да дадете на детето да суче.

Рутинно изцеждане след хранене не е необходимо в общия случай, защото може да наруши недобре установената лактация и да допринесе за свръхизобилно мляко, което да причинява редовно дискомфортно препълване на гърдите. Най-често спорадично цедене за облекчение (т.е. малко, колкото гърдата да се усеща комфортно) между храненията е достатъчно и няма нужда да се прави постоянно, още по-малко пък след всяко хранене. Обичайно редовно изцеждане е необходимо само, ако майката и бебето са разделени и това е начинът да се поддържа лактацията или ако майката  иска да има ‘запас’ от кърма (ако предвижда да има раздели с бебето, например ако отсъства поради връщане на работа/университет и някой ще го храни с изцедена кърма).

Сънливо бебе

В първите дни след раждането някои бебета могат да са по-сънливи и да не показват често знаци за глад. При всички случаи е важно то да се храни добре, за да изхвърли мекониума (първите черни, лепкави изпражнения), да наддава и да има сили и да преодолее сънливостта си. Ако е необходимо, майката трябва да го буди за кърмене достатъчно често – поне 10-12 пъти на денонощие първите дни и 8-12 пъти през следващите, като се остави не повече от една четиричасова пауза за 24 часа, докато бебето стане по-активно. Интервалът между кърменията се брои от началото на кърменето, т.е. ако се кърми на 2 часа, бебето е започнало да суче в 12:30 и е сукало до 13:10, следващото хранене ще е в 14:30.

Нежно приказване на бебето, гушкане кожа-до-кожа, разсъбличане (може бебето да се остави по пелена, в директен контакт с кожата на майката, която да го топли, отгоре завито с подходящо одеалце), обтриване на лицето и гръбчето с влажна кърпа – и всякакви подобни внимателни, неинвазивни техники, които да помогнат на бебето да се разбуди, за да се храни.

Много често новороденото бебе ще е напълно доволно да ‘живее’ върху майка си, особено в първите дни. То се храни, заспива, събужда се, яде и много бързо заспива пак върху нея. Едно хранене с паузи за почивка или сън може да продължи 40-60 минути – това е нормално и не трябва да се обезкуражава. Бебето до този момент е получавало храната си директно от пъпната връв и да суче за него е физическо усилие, което го изморява. Прекият постоянен контакт с майката, така, както го е имало в предходните 9 месеца, му помага по-бързо да се адаптира към новата среда. Следродилният период понякога се нарича четвърти триместър – бебето се доизносва така, както е било в утробата – с непрестанен контакт с майка си, от която получава топлина, сигурност, храна – на гърдите й.

Притеснения за количеството кърма

Истински недостиг на мляко е много рядко срещан – при около 2-3% от жените, а дори в тези случаи нерядко е възможно смесено хранене с прием на някакво количество майчина кърма.

Няколко промени в организацията на кърменето може да са от полза да се повиши количеството мляко:

–        по-често слагане на гърда

–        предлагане и на втората гърда, след като бебето добре изпразни първата

–        избягване на дохранване и даване на вода без изрични медицински показания

–        никаква или силно ограничена употреба на биберон-залъгалка до решаване на проблема

Добре е да потърсите информация и помощ, преди количеството кърма да е сериозно компрометирано.

КОГАТО КЪРМЕНЕТО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА

Майчиното мляко е уникален продукт. То напълно покрива нуждите на детето през първите месеци от живота му. Но понякога може да се случи така, че кърменето да е невъзможно или да не е достатъчно за здравословното развитие на бебето. Тогава може да се налага дохранване. Ако се прави планирано, дохранването не е беда: в никой случай не значи, че веднъж започнало, е завинаги и още по-малко значи, че бебето непременно ще се отбие.

Колкото и малко кърма да имате, винаги давайте на бебето първо да суче, докато изпразни и двете гърди. Чак след това предложете дохранването, като можете да опитате да дохранвате с алтернативни пособия, вместо шише: често майките хранят успешно с чашка, спринцовка без игла, лъжичка или пипета. По този начин бебето продължава да е на гърда и се стимулира лактацията и то може да получи всички ползи от майчиното мляко, като едновременно с това е добре нахранено, за да има сили да преодолее трудностите.

Кои може да са признаците за недостатъчен прием на кърма, които да наложат дохранване на бебето?

  • Сериозна болест при майката или бебето.
  • Бебето все още не е възстановило рожденото си тегло две седмици след раждане или продължава да губи тегло (физиологичният спад в теглото нормално е 5-7%, като с често хранене скоро след раждането нерядко бебето започва да качва още в родилния дом и възстановява рожденото си тегло до 7-10 дена след раждане; 10% загуба на тегло е критичният максимум, който може да се допусне).
  • След първите 4 дена след раждане бебето има по-малко от 5-6 мокри пелени дневно или по-малко от 2 нацапани пелени.
  • Заешка устна и/или небце, къс френулум (юздичка на езика) или друга орална или лицева деформация. Когато бебето е родено с усложнение, което го възпрепятства да суче ефективно, дохранване може да е наложително за кратък или по-дълъг период от време, докато проблемът бъде отстранен или овладян.
  • Операция на гърдата при майката или друга травма.
  • Първична недоразвитост на млечните жлези. Това е изключително рядко състояние, при което майката няма достатъчно развита жлезиста тъкан, която да прави кърма в количество, необходимо да покрие нуждите на бебето. Обичайно това може да бъде установено при преглед от мамолог при съмнения. Понякога при недостатъчно жлезиста тъкан бебето може да получава някакво количество кърма, която майката прави, и да се дохранва.
  • Ранно връщане на майката на работа, налагащо отделяне от бебето, ако майката е избрала да не изцежда кърма, която да му бъде давана в нейно отсъствие.

С какво да дохранваме?

Според СЗО, най-добро за едно бебе е:

1. кърма от гърдите на неговата майка,
2. изцедена кърма от майка му,
3. донорска кърма,
4. адаптирано мляко за кърмачета.

Ако няма възможност за изцеждане на майчината кърма или тя е в недостатъчно количество, имайте предвид, че донорска кърма, получена извън Банка за майчина кърма, може да крие неизвестни рискове. В този случай може да е по-добре да се предпочете млякото за кърмачета, въпреки безспорните плюсове на човешкото мляко пред него.

Адаптираното мляко следва да се дава след като са положени всички усилия за увеличаване на кърмата (можете да потърсите подкрепа от ЛЛЛ помощник за кърмене или лидер) и след консултация с педиатъра на детето, който взима предвид всички негови особености и въз основа на това дава препоръки, кое мляко за кърмачета е подходящо именно за вашето бебе.

Препоръки за дохранването

–        Изцедената кърма може да се съхранява до 3-4 дена в хладилник; към вече охладеното мляко може да се долива ново, ако е в количество не по-голямо от вече охладеното; в противен случай първо се охлажда, преди да се добави.

–        Замразена кърма може да се съхранява в камера до 3 месеца и във фризер за дълбоко замразяване до 6 месеца. Всеки съд за съхранение трябва да е надписан с количеството кърма и дата на замразяване. При размразяване съдът може да се извади в хладилник от предния ден, ако се знае, че ще се ползва. Може да се размрази по-бързо, като се постави под течаща студена или топла (не гореща!) вода.

–        Кърмата може да се поднесе на стайна температура; някои бебета предпочитат да я пият по-топла или по-хладна.

–        Ако бебето отказва да приема изцедената кърма или адаптираното мляко, може да е, защото усеща близостта на майка си и гърдите й – може да се опита някой друг член на семейството да предложи дохранването.

–        За да се запази стимулирането на лактацията, се предлага на бебето добре да изпразни първата гърда, след това се предлага втората и чак след това, ако е нужно, се дохранва. Може да не е необходимо дохранване на всяко хранене – често бебето може да се дохранва само на едно или няколко хранения, а да се поставя да суче много по-често от гърда.

–       Ако давате адаптирано мляко, първите няколко дни след въвеждането на млякото за кърмачете наблюдавайте внимателно детето – следете за кожни обриви, за изпражненията на бебето, за безпокойство в коремчето и при притеснения за проблеми се свържете с педиатъра на детето. Строго спазвайте инструкциите за приготвяне на млякото, дадени на опаковката – дозировката, температурата на водата и т.н. Млякото следва да се приготвя непосредствено преди храненето. В изключителни случаи може да се приготви предварително и да се съхранява в хладилник. Информация за това, може ли да се съхранява приготвеното вече мляко, колко дълго и при каква температура, е дадена на опаковката.

–         Останалото след хранене мляко трябва да се изхвърля. Размразената кърма трябва да се използва в рамките на 24 часа, като се съхранява в хладилник. В никакъв случай не додавайте мляко, от което вече е пито, тъй като то е идеална среда за развитие на микроби.

Понякога майката и бебето трябва да преодолеят по-малки или по-големи препятствия с кърменето, преди всичко да потръгне гладко. Много е важно да търсите подкрепа, информация и помощ навреме – преди нещата да са се усложнили и връщането им в нормалното русло да е по-трудно и проблемно. И най-вече – имайте търпение и увереност. Дори нещата да не са потръгнали, както ви се е искало или сте се надявали – не бързайте да се предавате. Често след първите няколко по-трудни седмици всичко си идва на мястото и откривате, че истински се наслаждавате на новата си роля в живота.

Автор: Бу за сп. Кенгуру 2009, с допълнения

Изображения (cc) http://newborns.stanford.edu/, http://www.llli.org

Основи на кърменето:  получава ли бебето ми достатъчно кърма?
Основи на кърменето: как започва кърменето
Имам ли достатъчно кърма?!
Кърменето в 10 стъпки (видео)
Основи на захранването

3 responses to “Основи на кърменето: често срещани проблеми

  1. Pingback: Breastfeeding and everything u need to know/ Кърмене и всичко което трябва да знаете « teddy bears and rabbits / мечета и зайчета

  2. Pingback: Breastfeeding and everything u need to know/ Кърмене и всичко което трябва да знаете « teddy bears and rabbits / мечета и зайчета

  3. Да споделя моя лош опит с кърменето. Основните ми грешки:
    – намеса на външен източник по време на раждането, в моя случай епидурална упойка
    – родих в 15ч. но беше дълго и мъчително и си взех бебето чак на другия ден в 7ч. сутринта
    – Кърмата дойде чак на четвъртия ден, дотогава не го слагах интензивно на нея, бебето имаше вдлъбната брадичка, което му пречеше допълнително и плачеше на гърдата. Така свикна с шишетата.
    – Лоша помпа за кърма. В случаите с бебета с такава брадичка и с раздалечени челюсти може да се изпомпват гърдите редовно и да се храни бебето, да се изчака да поотрасне – като стане на 2-3 седмици, засукването е по-лесно
    – Стрес. От него кърмата намалява и майката си мисли, че е спряла а всъщност с добра стимулация тръгва пак.
    Дано тази информация помогне на някоя майка да не се отказва както направих аз, а когато се сетих да пробвам отново (3 седмици след като се отказах), вече кърмата наистина почти я нямаше и колкото и усилия да полагах, не се върна.

Вашият коментар