Нисковъглехидратни диети и кърмене

От Kelly Bonyata, IBCLC

Диетите, богати на протеини и бедни на въглехидрати, каквито са диетата на Аткинс (Atkins diet) и диетата South Beach, са много популярни. Тези диети могат да бъдат полезни за диабетици и хора с непоносимост към глутен. При тези диети приемът на храни, богати на мазнини и протеини не се намалява; зеленчуците са ограничени. Основната разлика между диетата на Аткинс и диетата South Beach е в това, че диетата South Beach е по- малко строга и набляга на по-здравословно хранене, главно с ненаситени мазнини.

Основното възражение, което познавам срещу тези и подобни диети – и това се отнася до всички, не само до кърмещите майки – е просто фактът, че те не са балансирани и това ги прави потенциален причинител на неразположение от ваша страна. Тези диети обикновено са бедни на фитохимикали, антиоксиданти и фолиева киселина. Също така са бедни на фибри и минерали (включително калций, магнезий, фосфор и калий), а диетата на Атикнс може да бъде и богата на наситени мазнини. Заради това, дълготрайното им прилагане може да увеличи риска от появата на редица здравни проблеми. Понеже донякъде загубата на килограми при тези диети просто се дължи на загуба на вода, е възможна дехидратация, ако този, който спазва диетата, не внимава и не пие много вода.
Някои майки откриват, че нисковъглехидратната диета намалява количеството на кърмата. Спирането на диетата по принцип връща количеството мляко отново.

Това намаление на кърма може да се дължи на няколко фактора:

•   Дехидратация.
•   Внезапното намаляване на калории, когато майката започва с диетата. Ако една жена е имала определено ниво на калории, едно рязко спадане, дължащо се на спазване на диета (или болест) може да намали производството й на мляко. Това внезапно намаляване на калориите може да даде сигнал на организма на майката, че тя е в „режим на гладуване” и че трябва да  се защити на всички фронтове (така по- малко от ресурсите на организма й  ще се занимават с производството на мляко).
•   Недостатъчния прием на калории. С нисковъглхидратната диета много хора не се чувстват толкова гладни – така че дори да ядете до насита е възможно да не приемате достатъчно калории, за да поддържате добро производство на кърма (препоръчват се 1800 и повече калории на ден за една средностатистическа кърмачка). Хранителните досиета показват, че хората които спазват диетата на Аткинс сами намаляват приема си на калории на по-малко от 1700 калории на ден.

Някои препоръки за майки, които искат да опитат нисковъглехидратна диета:

•   Изчакайте, докато бебето стане най- малко на 2 месеца преди да спазвате диета; изчакването до времето след захранването на бебето ( 6 месеца и повече) дори е още по- добре.
•   Пийте достатъчно вода, за да избегнете дехидратация.
•   Избягвайте внезапен спад в приема на калории. Започнете постепенно.
•   Следете приема ви на калории. Повечето мами трябва да избягват да падат под 1800 калории на ден.
•   Повечето източници препоръчват кърмачките да избягват фаза І на диетата, а вместо това да започнат направо с втората фаза.
•   Наблюдавайте за сигнали за намаляване на производството на мляко.Следете съдържанието на пампесра на бебето и увеличаването на теглото му.

Повече за нисковъглехидратните и други диети:
Can I diet while breastfeeding?
Low Carbohydrate Diets and the Breastfeeding Mother La Leche League FAQ
Atkins diet while nursing? by Sue Gilbert, consulting nutritionist
Are ketones in breastmilk a problem? comments by Thomas Hale, PhD

Преведе lilfi от www.kellymom.com

 

One response to “Нисковъглехидратни диети и кърмене

  1. Pingback: Мога ли да спортувам, докато кърмя? « Царството на Бу

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s