Това ще бъде един съвсем кратък пост 😀
8 вечери и 9 дена по-късно престоят на киселото мляко в библиотеката ми завърши.
Първоначалният състав:
Оцелелите след първия кръг, 9 дена по-късно:
(Барабани, туш)
Родопея: никаква забележима промяна във външния вид или във вкуса.
Данон Баланс: минимално количество цвик, никаква друга промяна във вида или във вкуса.
Бор-Чвор: без видима промяна на външен вид; на вкус почти няма разлика с обичайния вкус за марката – може би една идея по-киселеещо, пренебрежимо малко.
За потвърждение правим опитване със затворени очи. Данон Баланс е с равен вкус, подобен на внезапно сгъстило се прясно мляко; следва го Родопея със леко сладникав, непроменен вкус; на опашката е Бор-Чвор, от тези трите станало най-кисело, доколкото това може да се каже за минимално киселия му вкус – все пак се усеща при тази проба като най-кисело; другите две ги бъркаме, т.е. разлика на вкус почти нямат.
Мисля, че няма да сгреша, ако предположа, че и още седмица да бяха стояли на стайна температура, нищо нямаше да им има. Толкова по въпроса за „Обичам на студено“ и „съхранение от 2 до 6 градуса“ 🙂 Кое колко е натурално или кое мляко е по-истинско – не стоеше като цел тук, но разбира се, всеки е свободен да си прави някакъв извод.
ужас 😦
аз отдавна не ям кисело мляко точно защото вече никъде не се продава такова, поне не истинско
Интересно ми е какво се случва с Био Кисело мляко при подобни условия. Ето как го представят на сайта си: „Млякото се произвежда без антибиотици, хормони за растеж или опасни пестициди. То не съдържа никакви химикали, млекозаместители, консервиращи или неутрализиращи вещества.“ Доколкото знам не са правени и опити да се подквасва с Био кисело мляко. Аз съм опитвала 3,6% и на вкус беше малко по-кисело от обикновените, но сравнително далеч от вкуса, който познавам от домашното мляко на баба ми.
сигурно и на далеч по-друга цена 😉
наскоро пих прясно мляко президент – 4,50 лв за литър, но поне прилича на истинско
Аз си квася мляко вкъщи, иначе няма оправия. И прясно купувам от една баба от село, идва до града и продава на пазара. Еми нищо общо няма с това в картонените опаковки, страхотно мляко е и става хубаво кисело мляко от него.
Бу, би ми било интересно да кажеш какво мислиш за млякото на ЕлБи Булгарикум. Покрай твоя експеримент хванах едно на Сердика (което ти най-много хареса предния път) и едно от ЕлБито – изядох и двете кофички без да разбера кое ме кефи повече…предполагам, че далеч не са като ония от едно време (не си спомням, защото тогава не обичах кисело мляко 🙂 ), но ми се струват двете от най-ставащите за ядене на пазара.
А за Елбито, освен че са запазили симмвола, който едно време стоеше на млеката, има и още нещо, което ми прави впечатление сред пресните млека – като го затоплиш прави каймак! Не знам дали е някакъв критерий за по-голяма естественост, но факт е, че не се получава такова нещо при другите купешки млека, които съм купувала.
Оня ден в хладилника едно прясно мляко ЕлБи се беше развалило 1 ден след срока на годност. След „трайните“ млека прес последните години, този факт е по-скоро положителен.
@Мартин: На мен ми се случи същото с прясно на Верея и бях изненадана. Приятно 🙂
Lorain, аз правя закваска с Био кисело мляко ( отдавна не купувам от магазина ). То е единственото, което прави моето домашно мляко кисело….
Преди да си купите мляко от бабите на село е добре някак си да сте сигурни, че: 1.Си мият ръцете преди да доят кравата; 2.Измиват вимето на кравата; 3.Старателно измиват съдовете, в които се дои млякото. 4.Измили са добре бутилките, в които ви сипват. 5.Съхранявали са млякото на тепература от 5 (или 7 ?) градуса, не повече, не по-малко.
„Кое колко е натурално или кое мляко е по-истинско – не стоеше като цел тук, но разбира се, всеки е свободен да си прави някакъв извод.“ Много одобрявам написаното. В предните постинги се заяждах, но тук няма как, тъй като това изречение го смятам за задължително.
Аз също съм много резервирана към,домашните млека,а ако животното е пило някакви и антибиотици или е било нещо болно,и в крайна сметка сте си купили мляко в пластмасови бутилки от всякакви напитки. Дали няма да предпочетете картонена опаковка. А и това, че на млякото външно му няма нищо, както вече доста пъти е дискутиране, това не означава, че вътре е ОК и че съществуват необходимите бактерии т.е. едва ли са живи.Много, ще се радвам някой да направи подобен тест, в лаборатория.Знаете ли къде може да се извърши и колко струва???? Живеем в технологична революция и е нормално млеката да издържат повече, след като самите компании спазват много по-висока хигиена, което е основното при определяненто на трайността на млякото.
ами… освен да започна да си пийвам от кърмата ми, за да съм 100% сигурна какво и откъде е това, което ще изпия…
А за Био киселото мляко – яла съм, не ми харесва, а и се питам защо е в пластмасова опаковка, щом е тоооолкова Био?
@Lorain: БИО-то се вкисва зловещо, даже и в хладилник. Аз купувам само от него за детето точно поради тази причина – от чисто мляко (така поне се твърди), с правилната закваска и без консервиращи добавки (щом се вкисва).
По повод на екперимента: преди около три години бяхме забравили кофичка с Данон – на Баба в хладилника, за около 6 месеца (поне като го извадихме бяха минали повече от 6 месеца след срока му на годност). Направих си експеримента да го отворя и да видя на какво прилича. Както пишеш и ти след 9 дни на стайна температура – без изменения във вкус и мирис. Съвсем малко водичка..
Няма нужда от коментар, нали?
Това не означава, че му е нямало нищо. Само е изглеждало добре, но вътре определено е нямало помен от полезните живи бактерии. Но това определено не означва, че млякото не е хубаво или нещо се слага. Аз консумирам основно на баба и съм доволен.
Всичко е маркетинг, вкл и БИОто…
Загрижена, факта, че сме технологична революция не променя фкта, че млякото се разваля за определен период. И това няма нищо общо с хигиента. Хигиента няма много общо със срока на годност.
Ако не вярваш опитй се да направиш един тест, правил съм го и знам добре резултата. Създай максимално стерлна обстановка за една добре гледана крава на село и сравни времето за което се разваля млякото и с това на която и да е друга, нормално гледана, крава. Ще откриеш, че разликата е толкова малка, че фактически не можеш да я засечеш самата ти, а когато го сравниш с купешкото, което седи със седмици на рафтовете…
Същото е с бирата, истинската бира тре максимум до 3 дни, затуй навремето не е било лесно да се открие в България. Това се променя при използването на консерванти. Не случайно до ден днешен най- хубавата бира може да се открие само в малки немски /и околните страни с подобни традиции/ села със собствена пивоварна.