‘На кафе’ с Ла Лече Лига

В понеделник, 8ми март, Международен ден на жените, Ла Лече Лига ще гостува в ‘На кафе’ с Гала.

По случай женския празник предаването е избрало една изцяло женска тема: кърменето. Сутринта около 9:20 ще обсъдим това малко позабравено в последните десетилетия изкуство – ще говорим за подготовка за кърмене, началото му и как да избегнем някои от често срещаните проблеми. Ще участваме аз, помощници за кърмене към Ла Лече Лига и кърмещи майки заедно с бебетата си, така че сигурно ще има и показно как се случват нещата 😀

И да ни гледате 🙂

***

8ми март, 2010 се навършват 100 години от първата международна женска конференция, проведена в Копенхаген, когато е обявен и Международният ден на жените (без посочване на точна дата). В навечерието на Втората световна война жени провеждат шествия за мир на тази дата; впоследствие този ден е позабравен и е наново съживен окоо 1960 чрез феминизма.

Демонстрации за Международния ден на жените в Русия бележат началото на революцията от 1917г. След Октомврийската революция 8ми март е приет за официален празник в СССР и страните от бившия соц-блок, но до 1965 е работен ден, впоследствие става неработен.

Въпреки че дълго време е смятан за социалистически празник, Международният ден на жените всъщност се отбелязва в редица страни по целия свят – Индия, Китай, Румъния, Ангола, Армения, Пакистан, Туркменистан, Еритрея, Мадагаскар, Лаос, Унгария, Камерун и т.н. В някои е официален празник, в други – неофициален, но честван и уважаван, така както е и в България.

Международният ден на жените се чества по няколко различни повода – ден на майката, ден, в който мъжете засвидетелстват любов и уважение към жените си (предполагаемо, не само в един-единствен ден) и ден, в който се честват правата на жените и се обръща внимание на проблеми с неравнопоставеност и дискриминация. За Международния ден на жените през 2010 Международният комитет на Червеният кръст привлича вниманието към трудностите, с които се борят изселени жени при въоръжен конфликт. Вместо да са безмълвни жертви обаче, жените са изобретателни, устояват на препятствията и ги посрещат с кураж. Още за Деня на жените от Уикипедия и www.internationalwomensday.com

Вие ще отбележите ли денят на жената – и на майката – или предпочитате да е ден като всички други?

8 responses to “‘На кафе’ с Ла Лече Лига

  1. Браво че ще гостувате на Гала, колкото повече инфо за кърменето има, толкова по-добре. Дано повече бъдещи майки изберат този вариант за да има повече здрави бебета.

  2. Буми наднича от снежната пряспа

    за съжаление няма да ви гледам , ще чакам да пуснете запис за работните булки като мен.

  3. Знам, че ще се представите добре. Даже подозирам, че ше е повече от добре 🙂

  4. Успех, ще ви гледам и ще стискам палци. 🙂

  5. и аз ще гледам!

  6. Успешно участие от мен 🙂

    А на последният въпрос – не смятам, че жената следва да се радва на по-специално внимание на един конкретен ден, а да бъде въобще уважавана и обичана като такава. И като майка, и като съпруга, и като колега и като приятел. Не приемам от тази гледна точка 8 март, но пък е хубаво да има такъв ден, който да е специален женски 🙂

  7. Успех 🙂 и Честит 8 Март с пожелания за много здраве и късмет 🙂

  8. Гледах с интерес, мисля, че добре се получи в крайна сметка 🙂

    Иначе днес с най-голкяма гордост празнувам за втори път в жувота си като Майка. Каквото и да ми разправят разните му хейтъри, да, разждането на детето ми е едно от най-големите постижения в живота ми!

Вашият коментар