Безплатно училище за родители в MALL Пловдив – програмата

През август в МОЛ Пловдив стартира нова инициатива: безплатно училище за родители. Темите обхващат подготовка за новия живот с бебето, първите дни и седмици (предполага се, че след това трябва да можете да оцелеете и без чужди насоки :lol:) По-долу е програмата, предвидена за август и септември. Заповядайте всеки вторник от 10ч. на последния етаж на МОЛ-а.

Чувствайте се свободни да споделите програмата с близки и познати и да я разпостраните до всеки, който може да се интересува от подготовка за раждане, кърмене и живот с бебето. Срещите са неформални, приятелски и ще включват лекция, последвана от дискусия по темата.

02.08. Кърмене: подготовка за кърмене

Всички знаят, че кърменето е най-нормалното хранене за бебето и всички искат да кърмят. А как да се подготвят за кърмене?

09.08. Захранване: въвеждане на допълващи храни: кога, как и колко

Захранването често е непозната и плашеща територия за новите родители… но дали е нужно да е така? Ето примерни и лесни насоки за въвеждане на допълващите храни в менюто на бебето.

16.08. Общуване и игри с бебето: Защо общуването е важно? Идеи за игри и играчки за най-малките.

23.08. Хранене и здраве на бременната и кърмачката: Лекция за здравословно хранене на бременната и кърмачката. Показно на физически упражнения за добра форма от сертифициран инструктор по спорт.

30.08. Ражданe: практики по време на раждане (и влиянието им върху кърменето)

Често бъдещите родители не се замислят какво влияние може да окаже избрания (или случилия се) метод на раждане върху бебето им и съвместния им живот. Секциото само метод на родоразрешение ли е или по-сериозна операция? Защо бебетата, родени с епидурална упойка могат да имат трудности с кърменето? Как влияе стесът на раждането?

06.09. Кърменe: с ново бебе у дома

Първите дни и седмици след раждането – всичко най-важно, което трябва да знаем за началото на кърменето – в родилния дом и у дома.

13.09. Захранване: педагогическо захранване

Какво значи „педагогическо” захранване? Кое го отличава от традиционното захранване и защо може да е от полза за родителите и за бебето?

20.09. Общуване и игри с бебето и детето: Защо общуването е важно? Как общува детето? Идеи за игри и играчки за деца над годинка.

27.09. Носене в слинг: Защо и как носенето на бебето близо до майката облагодетелства детето? Модели слингове и кой е най-удобен за нас. Как да си направим сами слинг без трудности.

5 responses to “Безплатно училище за родители в MALL Пловдив – програмата

  1. Защо бебетата, родени с епидурална упойка могат да имат трудности с кърменето?
    Интересно, това не го знаех. Къде мога да прочета малко повече по темата?

  2. Мария,
    епидуралната упойка преминава в кръвопотока на бебето (всички болкоуспокояващи преминават през плацентата). Употребата на епидурална често води до по-бавно напредване на раждането. Това води до изкуствено ускоряване с окситоцин най-често, което води до удължена втора фаза на раждането, което води до по-голяма умора на майката (и бебето) и често налага повече намеса в хода на раждането. От друга страна вливанията в хода на раждането често водят до повече отоци след раждането, а едемата по тялото, и най-вече в гърдите може да пречи на свободното и лесно потичане на мляко. Като цяло проучванията заключават, че употребата на епидурална упойка има негативно влияние в първите 24 часа след раждане, въпреки че не пречат на опитите за кърмене (J Am Bd Fam Prac 2003;16(1):7-13.)
    В добавка, епидуралната упойка не е медикамент сама по себе си, тя е сбор от различни болкоуспокояващи и упойващи вещества, сред които бупивикаин, мепивакаин, фентанил – лекарства с много дълъг полуживот; навлезли в кръвопотока на бебето, им трябват дни да се изчистят. Често бебета, родени след упойка на майката, са сънливи – но всъщност не са просто сънливи, а са упоени, буквално. А това често се отразява на успешния старт на кърменето по един или друг начин. Такива неща.

  3. Здравейте,

    След септември ще има ли отново организирано училище или ще е еднократно като инициатива?

    Поздрави,
    Дони

  4. Здравейте!

    Искам само да споделя моя опит с епидуралната упойка. 🙂
    След като получих 5 см разкритие ми сложиха упойката. Болката изчезна, но усещах контракциите. Да, сложиха ми окситоцин, но може би на 90 % от родилките слагат с или без упойка (ако греша, моля да ме извините и да ме поправите). През времето, в което упокйката действаше успях да почивам и да подремна от време на време. Когато дойде време да напъвам усещах съвсем ясно напъните и с 3 тройни напъна дъщеричката ми се появи на бял свят.
    Отоци имах по време на бременността и изчезнаха почти веднага след като родих.
    Млякото ми потече на следващия ден и буквално гърдите ми се препълваха. А бебка засука веднага като я сложих на гърда- два часа след като се роди.

    Сигурна съм, че това което е написала Бу е така, но просто исках да споделя едно раждане с епидурална упойка, което е протекло съвсем нормално, без страничните ефекти, които се описват.

  5. Дони, продължава, ето я програмата за м.октомври: http://lllplovdiv.wordpress.com/2011/09/23/october11/

    Милена, благодаря за споделеното! 🙂

Вашият коментар