7 въпроса за кърмене, които да зададете на педиатъра си

Още през бременността много родители започват да търсят най-подходящия детски лекар, който ще се грижи за здравето на детето им. Понякога може да е трудно да решим кой лекар е „точният” за нас, особено ако има няколко, между които се колебаем. Разбира се, има много и различни критерии, по които избираме здравния специалист, който ще се грижи за детето ни. Един от тези критерии е храненето на бебето – много от бъдещите родители определено желаят лекарят им да подкрепя естественото хранене. Ето няколко примерни въпроса, които можете да зададете на предпочетените от вас педиатри и да разберете доколко ще ви подкрепят в желанието ви да кърмите.

1. Какви източници на информация за кърмене бихте ми препоръчали – книги за четене, лекции за кърмене или групи за подкрепа?

В идеалния случай лекарят ще може да ви препоръча литература и/или местни курсове за бременни (или отделни лекции), с които да се подготвите за кърменето на бебето. Онлайн също има отлични ресурси – статии, виртуални групи за подкрепа и уебинари. Много лекари насочват бъдещите родители към групи за подкрепа като Ла Лече Лига още от бременността, както и след раждането на бебето.

2. Докога според вас бебето трябва да е само на кърма?

Водещи здравни организации като Световната Здравна Организация, Американската Академия по Педиатрия, Канадското Педиатрично Общество, както и българското Министерство на здравеопазването и Национален Център за Опазване на Общественото Здраве (НЦООЗ) препоръчват бебето да бъде само на кърма, без прием на храни или напитки, различни от мляко, през първите шест месеца от живота си (180 дена). Около средата на първата година повечето бебета са готови да приемат нови храни паралелно с кърменето.

3. На режим ли трябва да се кърми бебето според вас или на поискване?

Проучванията убедително доказват, че бебетата, които се хранят на поискване (8-12+ пъти за денонощие), наддават по-добре и са като цяло по-спокойни от бебетата, кърмени на режим. Кърменето на поискване позволява на бебето да изгради по-добър контрол над апетита си сега и като по-голямо и не на последно място, помага на тялото на майката да прави по-обилно количество кърма. С времето повечето родители откриват, че дори при кърмене на поискване бебето има собствен режим, макар различен от традиционния.

4. Какво е отношението ви за подсладената вода през първите месеци?

Повечето бебета, които се кърмят на поискване (толкова често и дълго, колкото бебето пожелае), не желаят да пият вода – от кърмата, която съдържа 85-87% вода, те набавят всичко, което им е нужно. Рутинно даване на подсладена вода в първите седмици може да обърка доброто начало на кърменето и понякога бебето, което още не разграничава достатъчно нуждите си, може да поема вода на мястото на майчиното мляко и да не наддава достатъчно.

5. До каква възраст е добре да суче детето според вас?

Световната Здравна Организация препоръчва бебето да бъде само на кърма през първите шест месеца от живота си и след въвеждане на допълващи храни кърменето да продължи поне до две години и след това толкова, колкото майката и детето желаят.

6. Какво мислите за нощното кърмене?

През първите шест месеца повечето бебета имат чисто физическа нужда от допълнителна порция (или пък две-три) през нощта. Много от тях продължават да огладняват нощем и по-натам, като нощното кърмене според много родители е и отлично успокоително средство за никнещи зъби и по-спокоен сън за цялото семейство. Бебешките стомаси са създадени за често пълнене на по-малки порции и не се „разширяват” от нощно хранене (самият факт, че има стройни хора на 40+, които продължават да се будят нощем за ядене, говори сам по себе си).

7. Какъв съвет давате на майките, ако кърмата не достига?

В идеалния случай педиатърът ще може да даде практически насочени съвети за проследяване и ре-организация на кърменето, ако това се налага (по-често кърмене, проследяване на поетото количество мляко за денонощие, вм. за едно хранене) и ще помогне на майката да подобри практиките си за храненето на бебето, преди да прибегне до предписване на дохранване; ако предпише дохранване, ако други методи не работят достатъчно ефективно, ще даде съвети как да се съчетае смесеното хранене по начин, който да запази кърменето. Много лекари в добавка насочват майката към групи за подкрепа като Ла Лече Лига за допълнителна информация и помощ от майки за майки.

автор: Бу, Ла Лече Лига Лидер, IBCLC –
международно сертифициран консултант по лактация
публикувано в Първите седем, август 2011

Фон на изображение Copyright (c) 123RF Stock Photos

6 responses to “7 въпроса за кърмене, които да зададете на педиатъра си

 1. Бу, аз само искам да ти посоча факта, че макар да съм на 25 и да не планирам да имам бебе в следващите 2 години, толкова харесвам това, което пишеш, че четейки твоите собствени и рефенсираните материали имам вече изградено виждане как искам да протекат при мен нещата когато му дойде времето. Благодаря ти!

 2. ironmimi, благодаря ти и аз!

 3. Статията е чудесна, много важна информация, синтезирана в седем точки 🙂 ! Не знам само защо е така слабо оценена …

 4. Статията е страхотна ,Бу! Благодарение на няколкото ми разговора с теб и помощта от блог-а, продължих да кърмя детето си и не смятам да спирам скоро( синът ми е на 1,4 години и все още обожава да суче). Искаше ми се да бях те открила по-рано , но…
  Всичко, което правиш е безценно за майките.
  За съжаление, голяма част от лекарите правят уникални коментари за кърменето ( като например последното, което чух е да се спре кърменето до 10-тия месец, защото разваляло емайла на зъбите на бебето).
  Така че…. статията ти е много добра!
  Благодаря ти, Бу, от сърце!

 5. нещо против,това да бъде разпечатано на симпатични брошурки и раздадено на майчетата….на „бебешко кафе“ например?

 6. Ани, може, защо не 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s