Кърменото бебе

От близо 8 години водя лекции за кърмене, където разбира се, нормалността на кърменето и всички най-разнообразни ползи, които човешките деца получават от човешкото мляко, често са в центъра на вниманието. Понякога човек забравя, че кърмата не е някаква специална супер-храна за богоизбрани, тя е просто храната, предназначена за нашите бебета и е най-нормалният начин те да се хранят, за да растат и да се развиват оптимално. Затова, ето едно просто помощно средство за напомняне 🙂

(сс) Царството на Бу

На снимката е малкият Николай Нецов, на 7 месеца – той и майка му Десимира Николова имат най-искрените ми благодарности, че се съгласиха да участват в този проект за блога 🙂
Снимката е правена от Калина Арсова, на която също благодаря от сърце!

Схемата може да бъде свалена и използвана свободно за лични нужди, курсове, обучения и други при следните условия: за некомерсиална употреба, задължително с водните си знаци, при изрично упоменаване на източника (Царството на Бу) и линк (www.missby.wordpress.com),където е приложим.

автор: Бу, ЛЛЛ Лидер, IBCLC, RLC за „Първите седем“, февруари 2012

*****

Разбира се, за всички, които се интересуват от подробности за горните текстове, ето малко повече под формата на линкове:

Апендицит: Много по-малко вероятно е децата, които развиват остър апендицит, да са били кърмени.

Черва: благодарение на майчиното мляко бебетата имат здравословни чревни бактерии, които подпомагат доброто храмосмилане и страдат по-рядко от запек и колики, за разлика от некърмените си връстници.

Храносмилателна система: Изключителното кърмене през първите шест месеца от живота на бебето намалява риска му от хранителни алергии, от гастроинтестинални инфекции и значително намалява риска от улцеративен колит и болест на Крон в зряла възраст.

Уши: Кърмените бебета страдат много по-рядко от ушни инфекции (отит), сравнено с изкуствено хранените бебета.

Емоционално развитие: Кърменето дава отлична възможност на майката и бебето да общуват от рано и ефикасно да се сближат, с много контакт кожа-до-кожа, контакт с очи, глас и докосване, предназначени само за кърменото бебе.

Ендокринна система: кърменето намаля риска от диабет както за бебето, така и за майката.

Очи: бебетата, получавали майчино мляко поне 4 месеца, са с по-остро зрение от некърмените си връстници.

Сърце и кръвоносна система: сърдечният ритъм е по-равномерен при кърмените бебета, а като възрастни ще са с по-ниски нива на холестерол, както и по-рядко ще страдат от високо кръвно налягане.

По-високо IQ: ‘добрият’ холестерол и специалните мастни киселини в кърмата помагат да се подпомогне по-доброто развитие на нервната и мозъчната тъкан.

Имунна система: майчиното мляко стимулира имунната система на бебето да съзрее чрез антителата в нея и по-лесно да се справя с болести и инфекции. Смята се, че кърмените бебета реагират по-добре на ваксините. Кърмените бебета са с по-малък риск от развитие на рак в детска възраст.

Стави и мускули: кърмените бебета страдат по-рядко от ювенилен ревматоиден артрит.

Бъбреци:  майчината кърма съдържа по-малко сол и по-малко протеин и така е по-нежна към бъбреците на бебето.

Бели дробове и дихателна система: кърмените бебета страдат значително по-рядко от респираторни инфекции, по-малко хриптене, за разлика от изкуствено хранените бебета, сред които се наблюдават и по-чести случаи на пневмония и инфлуенца.

Уста: при бебетата, кърмени над година се налага по-рядка ортодонтия и развиват по-добра захапка. Сученето от гърда подпомага по-доброто развитие на лицевите мускули в ранното детство.

Кожа: изключително кърмените поне 4 и повече месеца бебета страдат по-рядко от алергична екзема.

Небце: деликатните промени във вкуса и аромата на майчиното мляко подготвят кърменото бебе за плавен преход към захранването и приема на различни храни.

Отделителна система: кърмените бебета страдат по-рядко от инфекции на отделителната система.

Гърло: при кърмените деца по-рядко се налага отстраняване на сливиците.

За създаването на плаката за кърмене са ползвани идеи от askdrsears.comthealphaparent.com и examiner.com

4 responses to “Кърменото бебе

 1. Здравейте!
  Явно при мен се получава някакъв парадокс ,защото първото си дете кърмих 6 месеца -изцяло на кърма и към днешна дата той направи сума ти бронхити и пневмонии,направи остър апендисит,има проблеми с ушите-често слагаме антибиотици и две години вече носи скоби!На всичкото отгоре има и проблеми със стомаха!Второто ми дете кърмя все още и скоро пихме антибиотик ,отделно доста често я сърбят ушичките а и много остри колики имаше -малка е още за да знам и да видя с очите си доколко това че е кърмена ще даде добро отражение на здравето и в бъдеще ,но всичко това което ви изброих с баткото ме отчая по отношение твърдата ми вярав кърменето-съжалявам че го казвам..наистина!В момента продължавам да кърмя малката защото е останала искрица надежда в мен!Имаме племенник на 3 години изключително хранен с Ам и е много здраво дете без никакви проблеми-до неговата възраст моят син какво ли не проболедува…-ето парадокса!Аз лично мисля ,макар и да съм от кърмещите майки ,че предимствата на кърменето са преувеличени!За себе си мога да кажа само че е по-лесния начин за доставяне храна на бебето и също най-евтиния начин за хранене-това видях от опита си с двете кърмения!Пак казвам -съжалявам че пиша това и сигурно ще ме замеряте с камъни ,но при мен това се получи-да не говорим ,че от кърменето на пискване ,сега много ме боли дясната гърда-вътре е като претрита и изпитвам всеки път болка от кърменето -не е запушено каналче ,мастит или разранени зърна защото съм имала два мастита и сума ти пъти запушени каналчета и до кръв разранени зърна за да знам че не е това ..надявам се да е просто претриване..!И не на последно място-кърмещите майки нямат никакъв сън ,докато мързеланите които могат -подчертавам могат ,имат мляко а се правят на ощипани и отбиват децата си в името на прекрасния си дълъг сън ,ги тъпчат с Ам!Ами това е от мен-провокира ме статията за да си кажа най-накрая какво ми тежи!Ще се радвам на коментари ,но не и на нападки ,защото най-малкото заради вече 8 месечните усилия да кърмя дъщеря си и малката вяра която ми е сатнала ,не го заслужавам!Изказах гледната си точка !

 2. Кърменето няма „предимства“, доколкото то е нормалният начин да се храни едно бебе. По-скоро изкуственото хранене има недостатъци.
  И разбира се, има болнави кърмени деца и здрави изкуствено хранени, безспорен факт. Работата е там, че в световен и национален мащаб статистиката категорично показва, че бебетата, които не са на кърма, посещават по-често лекарските кабинети и имат по-продължителен болничен престой. Като цяло. А всеки случай и всяко бебе си е отделен, индивидуален случай. Имат значение и ген, и околна среда, и фамилна история и чист късмет. При някои деца с по-крехко здраве помага алтернативно лечение, при други – закаляване, при трети иска време и търпение… ако знаехме единствената вярна формула, щеше да е прекрасно, а животът ни като родители да е много по-лесен.
  (И аз искам да я знам тази вярна формула за куп неща от родителството…)
  Поздрави за целенасочеността и упоритостта да кърмите децата си, въпреки колебанията (мисля, че всички родители имат колебания за много от родителските си решения, нормално е).

 3. малкото Ани

  ами,да…както например има хора с перфектни зъби,а никога не са ги мили през живота си…има и случаи,и то не малко на алкохолици с перфектно здраве…Ген му казват хората,Бу го е написала вече.Кърменето не е само да поставиш гърдата в устата на детето,то е отношение,грижа,подход към рожбата в определена ситуация.
  Съжалявам,че дечицата Ви боледуват,надя,но не обвинявайте за това храненето,потърсете разковничето другаде…

 4. Много съжалявам, Надя, за излъганите очаквания. Дано поне в бъдеще децата Ви са по-здрави! Доколкото знам кърменето създава по-малко предпоставки за алергизиране (особено към кравето мляко), а при всички положения помага и за изграждане на по-близка връзка с детето, така че може би не всичко е било напразно.
  Аз от своя страна бих искала да споделя моя прекрасен опит с кърменето. Синът ми е на 5 години и половина. Кърмих го 3,5 години. Пил е антибиотик само веднъж в живота си. Ходил е и на ясла и на градина – обикновени, държавни, с по 30 деца в група. Няма развалени зъби, нито плака. Слабичък е, но това май е от гена 🙂 Не ми беше лесно да кърмя отначало – болеше ме адски много първия месец, зърната ми прокървиха още на втория ден (затова се наложи едно единствено хранене с АМ, докато поне едната гърда спря да кърви, макар и при изцеждане). Това, което ме накара да продължа, беше примера на дълго кърмещи майки от моя град, с които се запознах на една сбирка за кърменето. Бях вдъхновена! Благодаря на всички, и на Бу също, за оптимистичния дух и хубавата енергия, която дават на майките 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s