Галерия

Ау! Бърза помощ за болки при кърмене

автор: Бу, ЛЛЛ Лидер, IBCLC, RLC

Кърменето е най-нормалният начин да се храни бебето, но не винаги е най-лесният такъв в първите дни и седмици, когато още свиквате един с друг.

Разбира се, кърменето е много важно бебето ви, но ако изпитвате болки, надали е най-доброто за вас в момента. Ето някои разрешения за най-често срещаните проблеми.

10973307_s

Проблем: разранени или болезнени зърна

Решение: Опитайте съвсем различна поза за кърмене от обичайната ви така, че бебето да засуква ареолата и зърното по нов начин, което да облекчи болката. Ако най-често кърмите бебето, докато го държите в скута си, опитайте да го кърмите легнали или да го държите под мишница, подпряно на възглавница. Вгледайте се дали засуква достатъчно добре ареолата – освен зърното то трябва да поема и част от ареолата (2-3 см) в устата си, докато суче. За да успокоите раздразнената кожа на гърдите, мажете с 2-3 капки кърма, оставете да изсъхне на въздух и после намажете с ланолин за кърмачки и поддържайте зърната сухи. Ако ползвате подложки в сутиена, сменяйте ги винаги, когато се намокрят и правете същото с бельото си.

Ако болката продължава и разраняването на зърната не се облекчи и подобри, или напротив, се влоши, ако забелязвате промяна в цвета и формата на зърното непосредствено след кърмене, потърсете помощ от ЛЛЛ Лидер  или други опитни майки.

Проблем: запушен млечен канал

Решение: За да облекчите болезнената бучка в гърдата, приложете топли компреси, вземете топъл душ и масажирайте нежно гърдата от основата към зърното, докато кърмите. Честото кърмене е особено важно в такъв момент, така че се уверете, че бебето ви прекарва достатъчно време на гърдата (дори можете да му я предлагате по-често). След кърмене можете да сложите хладен компрес, който да облекчи усещанията в гърдата. На всяко кърмене започвайте със засегнатата гърда, а ако бебето не я изсуква добре, можете да помислите и за временно доизцеждане, на ръка или с помпа, докато проблемът отшуми. Може да последвате опита на много майки и да приемате капсули лецитин, който да помогне на запушването да се махне по-скоро. Обадете се на лекаря си, ако болката не намалее до 24 часа или се влошава, ако вдигнете температура и развиете симптоми като при грип, тъй като блокираните канали могат да доведат до инфекции на гърдата.

Проблем: мастит (инфекция на гърдата)

Решение: Ако гърдата ви е болезнена на допир, зачервена и имате симптоми като при грип (треска, висока температура, обща отпадналост), поърсете ЛЛЛ Лидер-консултант за помощ и се обадете на лекаря си (който в зависимост от ситуацията, може да изпише антипиретици или антибиотици, съвместими с кърменето). Продължете да кърмите често, като третирате гърдата също като при запушен канал [по-горе].

Маститът е неприятен, но обичайно не пречи кърменето да продължи, дори напротив – препоръчително е сукането да продължи поне толкова често, както и досега, за да отмине проблемът по-бързо. При мастит количеството кърма може да намалее или майчиното мляко леко да промени вкуса си и да стане по-солено; ако бебето ви няма против това, не обръщайте излишно внимание и вие. Ако протестира, опитайте да го слагате по-често на гърда – така не само ще помогнете на засегнатата гърда да се оправи по-бързо, но и количеството кърма скоро ще се възстанови до обичайното. Помолете близък или роднина да се грижи за вас в това време – имате нужда да почивате повече и да се съсредоточите върху себе си и бебето, докато се почувствате по-добре.

Проблем: млечница (соор, гъбична инфекция)

Решение: Ако зърната ви са болезнени и зачервени или ако бебето ви има бели налепи в устата (или обрив на дупето), докторът ви вероятно ще ви предпише антигъбичното лекарство нистатин или друго подобно, с което да лекувате себе си и бебето. Важно е лечението да е комплексно, и на бебето, и на майката, дори само единият да показва симптоми.

Млечницата може да причинява неприятни, дори болезнени усещания на бебето, докато суче, затова бъдете търпеливи с него. Хигиената е от особено значение, когато има гъбична инфекция – поддържайте всичко, което бебето слага в устата си, изключително чисто – гумени играчки, биберон-залъгалка, дъвкалки – и ги стерилизирайте възможно по-често, докато не премине инфекцията.

Много майки добавят към предписаното от лекаря и домашни средства, които да подсилят имунитета и да им помогнат да се справят с гъбичките по-бързо. Такива средства могат да са чесън, качествено кисело мляко заради ‘добрите’ бактерии вътре, както и разтвор на вода с оцет за почистване и хигиена. Потърсете помощ и информация от ЛЛЛ Лидер или  опитни майки за още идеи как да се справите с гъбичките.

Статията е публикувана в Бг-мамма, 2012г.

Copyright (c) 123RF Stock Photos

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s