Коледно настроение за малки и големи

С наближаването на Коледа празнично настроение обхваща по-голямата част от възрастните и всички деца. Ако вие сте от немалкото хора, които пазят детското в себе си, сигурно сте започнали да се вълнувате поне месец преди декември. Когато в къщата има и деца, радостното очакване и празничната възбуда са още по-големи, като знаете колко по-вълнуващи са празниците за тях и вероятно нетърпеливо се чудите как да създадете още повече вълшебство, което да радва и тях, и вас. Предлагам ви няколко идеи за празнична украса, занимания с децата, както и акцент върху една от най-важните части на празника: очакването на дядо Коледа!

Украса на дома:

Можете да ползвате готова празнична украса за жилището си, но разбира се е много по-вълнуващо да я направите сами, а още по-добре с помощта на детето и да я поставите заедно, за да се повиши настроението на цялото семейство.

Едно от най-простите и лесни неща, които можете да направите е, да изрежете снежинки. Можете да ползвате бяла хартия, а готовите снежинки после да оцветите, да предпочетете цветни хартии (гланцови блокчета за апликации) или да ползвате алуминиево фолио. Прегънете листа така, че да оформите квадрат. После сгънете квадрата на триъгълник и го прегънете още няколко пъти (3-4 или повече). След това изрежете с остра ножица или с макетен нож по краищата така, че когато разгънете хартията, получавате ефирна снежинка. По-големите деца могат да участват в рязането на снежинките, а по-малките – в разгъването им. Всички заедно можете после да оцветите творението – с блещукащи маркери, флумастери, водни или акрилни бои, да апликирате блестящо фолио или цветни хартии, да налепите маниста и пайети… или да ги оставите снежно бели. Готовите снежинки можете да закрепите по прозорците самостоятелно, да закачите по завесите или да свържете с телбод или игла и конец в гирлянди за прозорците и други подходящи места.

Много ефектни могат да бъдат рисунките по стъклата на прозорците. Можете да творите с водни бои, но по-представителни и фини ще станат рисунките със специални бои за декорация, които можете да намерите в магазините за материали за художници. С тях контурът на рисунката се нанася на равна повърхност (удобни са прозрачните джобове за документи), а после се запълва с подходящи цветове. Съхнат около едно денонощие, после внимателно се отлепят от основата си и се слагат на стъклото. Лесно се свалят (следпразничното чистене изглежда неотменна част от битието ни, така че да се сведе то до минимум ни се вижда важна задача!) Можете да ползвате готови мотиви, които да копирате, или да използвате въображението си).

Празнични гирлянди, висящи из дома, или поне около елхата и в детската стая са задължителна част. Можете да изрежете сложни форми или да заложите на най-простите гирлянди от лентички цветна хартия, залепени на кръг и свързани една с друга. Последните са особено подходящи като самостоятелен проект на детето с малко помощ от ваша страна, ако има нужда. Избягвайте лепилата, които се рекламират, че съхнат за секунди и лепят завинаги, ако не искате после да се чудите как да отлепите детето от масата, ножицата, стола и пода едновременно – заложете на лепило-стик, с което малкият човек лесно да може да работи сам. Вместо готови цветни блокчета хартия можете да вземете обикновена бяла хартия, която да украсите с блестящи маркери или бои, да украсите с пайети и т.н., а после да нарежете на подходящи ленти за правене на гирлянди.

Можете красиво да украсите къщата си не само отвътре, но и отвън – нищо не радва така окото, като красиво украсени прозорци, от които грее празнична светлина. На прозореца отвътре покрай рамката закрепете лампички – ще се виждат и от вътре и отвън.
Около парапета на терасата можете да увиете дебели гирлянди, имитиращи борови клонки, които да превържете на равни части с червена панделка. Със специални лампички за външна украса можете да декорирате терасите си много празнично и красиво.

Сами можете да направите прекрасни празнични свещи. Набавете си 2-3 цвята бои (‘техника за мрамор’) от магазин за материали за художници. В плитък, но достатъчно голям съд сипете два пръста вода. На повърхността й се капват няколко капки от различните бои, които се разливат и смесват. Обикновена бяла свещ се държи за двата края и внимателно се завърта по повърхността на водата – боите плуват отгоре и полепват по повърхността на свещта. Оставете свещите да съхнат за 24 часа изправени – подходящи са пластмасови чаши, закрепени, за да не паднат под тежестта на свещите в тях – без много да се допират помежду си. Боите полепват трайно, затова работете с тънки латексови ръкавици и престилка, а съдът трябва да прежалите – обикновено големи кутии от сладолед или плитка купа са подходящи. Със същата техника можете да украсите гладки съдове от стъкло – вази, чаши, бурканчета – които могат да служат за декорация или подарък. Получава се много фин и красив рисунък като мраморна шарка. Можете да изберете едната от боите да е златиста или сребриста, за да грее рисунъкът още повече.

С помощта на детето подберете бръшлян, красиви есенни листа и клонки, шишарки, жълъди, клонки шипка и орехи с черупките. Част от тях напръскайте със сребърна и златна боя и аранжирайте всичко в плитка купа на масата. От борови клонки, леко пръснати по краищата със сребърен спрей и украсени с вплетени в тях посребрени и позлатени шишарки, жълъди, орехи, шипки, дребни ябълки и френско грозде (или плод от бъз) можете да сплетете коледен венец за входната врата, а друг можете да окачите хоризонтално на панделки от тавана или под лампата в стаята. В подходящи вази можете да сложите борови клони, бръшлян и клонки с листата по тях, които също да украсите.

От плътен картон можете да изрежете различни фигури, на които да пробиете малка дупка в горния край – снежинки, ангелчета, камбанки, джуджета, дядо Коледа, звезди, луна – да ги оцветите и декорирате подходящо, а след това да ги окачите на подходящи места с панделка, нанизана в дупката. Ще се въртят и люлеят при най-лекото движение на въздуха в стаята и ще създадат много усмивки и настроение.

От джинджифилово тесто можете да изрежете и опечете различни фигурки – човечета, звезди, камбанки – част които също да ползвате за украса на дома и елхата, а друга част да съхраните в метална кутия (могат да издържат много дълго време, без да губят от вкуса си, дори напротив). В месенето и разточването на тестото могат да участват по-големите деца, а по-малките могат да изрязват сладките (с помощ от мама) и после да помагат да се вържат панделките.

От широка платнена лента за декорация можете да направите панделки в подходящи цветове, с които да украсите завесите, свещи за масата, както и елхата. Не пропускайте банята и тоалетната – няма причина да не им вдъхнете атмосфера и празнично настроение.

Обратно броене до Коледа!

Един добър начин да помогнете на детето да брои оставащите дни до празниците, както и да му създадете още повече настроение, е да изработите коледен календар. Това е задача, която да свършите сами и без помощта му, за да не провалите изненадата. Календарът може да отброява 24 или 31 дена (зависи дали искате да стигне до Коледа или до Нова година). Може да е календар с дейности – всеки ден нещо за вършене заедно с детето, да бъде с дребни изненади – всеки ден нова, или да е съчетание между двете.

Някои идеи за такъв календар:
От ролки за тоалетна хартия вземете твърдата част в средата. Сложете подаръчето или заниманието за деня вътре, увийте в празнична хартия и вържете с панделки в двата края – да заприлича на бонбон. Можете да подредите като пирамида (ако опаковъчната хартия е зелена, а панделките – червени, ще прилича на елха) или да окачите на панделки заедно на кука на тавана – детето да си избира по едно всеки ден и да отваря; когато свършат – дошъл е празничният ден! Няма нужда да изразходвате по спешност 24 или 31 рула тоалетна хартия, впрочем – можете да избутате картонът в средата, за да го ползвате. После рулото ще е по-меко при окачване, но какво пък.

На същият принцип можете да направите опаковани в хартия с празнични мотиви пластмасови чаши – 0,200 или 0,500 мл., в които да сложите изненадата или заниманието.

Коледен календар можете да направите и по много други начини – с малко сръчност и свободно време можете да направите малки кутийки от картон (на всяка цифра от 1 до 24/31), подредени като чекмеджета на стойка под формата на елен, джудже, дядо Коледа и т.н. Можете да направите малки платнени торбички с апликирани цифри, завързани с панделка и закачени с щипки на връв или да купите/направите хартиени торбички, надписани и подходящо декорирани, които да окачите на коледен венец, висящ от тавана или да наредите в купа на масата. При добро желание можете да закупите 12 или 16 чифта червени чорапи, на които да апликирате цифри и да окачите с щипки на панделка – тях ще можете да ползвате за целта няколко години подред или пък да ходите цяла година с крака, обути в червено. В най-простия вариант коледен календар можете да направите от коледен чорап (купен готов или изработен от вас), на който да окачвате всеки ден различна цифра.
Ако имате желание, в коледният календар можете да слагате вместо самото подаръче или занимание – карта за скрито съкровище. Например, картинка на хладилник, а детето да намери там скритата изненада или да му дадете листче с нарисувана оранжева точка и да му кажете да търси същата някъде из къщата, където ще е скрито съкровището – подходящ начин да играете у дома на ‘топло-студено’, когато времето не е подходящо за излизане.

Какво да сложите вътре в коледния календар? Ето примерни идеи:
купени

малки животни-играчки
флакон сапунени мехурчета
гривна, колие, пръстен и други подобни детски бижута
пастели, тебешири, флумастери
светещи звезди (с които после да декорирате къщата)
детски татуировки
магнитни буквички
„скъпоценен“ камък
единични дрешки за кукла
шарени закачливи чорапки
светлоотразители за чанти и дрехи
ключодържател
ластичета за коса
пяна за баня, интересен сапун
детско списание
малка количка
мини пъзел
книжка за оцветяване
детски печати
интересен балон
шаблони за рисуване
пастели/цветни моливи/флумастери
касета/диск с детска музика
дребни лакомства (желирани бонбони, малка вафличка и пр.)
плод – портокал, мандарина, банан и др.

саморъчно направени

разпечатки на любими герои за оцветяване
една дълга коледна приказка, разделена на 24/31 части и всеки ден разказвате/прочитате на детето съответната част
хубаво коледно стихче, написано или разпечатано на луксозна хартия, което да прочетете
саморъчно направен пъзел (любима картинка се залепва на картон и се реже във формата на пъзел)

нарисувани и украсени билети за:

кино или куклен театър
тв-вечер у дома с родителите
коледна разходка по магазините
домашно представление
приготвяне на коледни вкусотии
посещение в зоологическата градина
посещение на отоплен басейн семейно
покана за изработване на коледните картички за роднини и познати
пренощуване при най-добрия приятел (или при баба и дядо)
посещение на сладкарница
посещение в музей
‘литературно четене’ на нова детска книга
чаено парти с бисквити, на което можете да поканите приятели
покана за правене на снежен човек

В календара може да се сложи по една играчка за елхата. Така всеки ден децата ще украсяват бавно елхата и тя ще става все по-хубава – подходящо занимание за малки и големи.

Може би ще предпочетете по-голямата част от изненадите в коледния календар да не са подаръчета, за да не се пресити детето от изненади преди празника. Ако изберете календарът да набляга предимно на дейности с детето, можете в края на всеки ден да отбелязвате свършеното в коледен дневник – 24/31 цветни листа, перфорирани и захванати със спирала. На всеки лист заедно с детето да рисувате фигура или да очертавате формичка (формите за сладки са подходящи), която после да оцветите, апликирате и надпишете с числото на месеца. Ако заниманието за деня е такова, че да е подходящо за прилагане – рисунка, запазен билет от посетено място и т.н., можете да го сложите в джобче от хартия или плат, залепено на страницата на съответния ден; в противен случай вие можете да надпишете какво сте правили през този ден или да нарисувате заедно подходяща картинка – например точилка и сладка, ако сте пекли курабии. Този коледен дневник можете да запазите – някой ден ще ви е приятно да го разглеждате и да си спомняте, а вероятно и порасналото ви дете ще се зарадва да научи какво е правило като малко.

Обикновения стенен календар също можете да ползвате – в различните кутийки с дати да нарисувате/напишете планираните дейности – коледно тържество в детската градина, посещение при баба и дядо и други роднини, разходка за правене на снежен човек, различните празници (Никулден, когато се яде риба, именни дни на познати, на които да подарите ръчно изработена картичка), Коледа, Нова година и прочее занимания и празници, които знаете, че предстоят.

В очакване на дядо Коледа!

Как можете да направите очакването на Коледа още по-голямо и незабравимо за детето? Какво да кажете, какво да направите? Ето няколко идеи.

Дядо Коледа или дядо Мраз? Има ли друг дядо освен роднините изобщо? Някои родители избират да не разказват на децата си за дядо Коледа/Мраз, а директно да кажат, че те подаряват подаръците и в това няма нищо лошо. Ако вие предпочитате децата ви да вярват в добрия старец, може би ще се постараете да запазите магията по-дълго. За много от нас, израснали с дядо Мраз, изглежда странно да пречупят езика си и да разказват на децата си за дядо Коледа, или да имаме чувство, че отбелязването на новата година, която сме празнували толкова години, се пренебрегва несправедливо за сметка на коледните празници. Можете да изберете само един от тях, който да носи подарък на добрите деца или да обясните, че са един и същи човек, когото хората наричат по различен начин – някои му казват дядо Коледа, други – дядо Мраз, но те са един и същи човек, който носи радост на децата в края на годината. Можете да изберете да оставите детето ви да вярва и в двамата – например да му кажете, че те работят заедно в работилница на Северния полюс (всички знаем, че те живеят там, заедно с джуджетата, които изработват подаръците, и с елените, които теглят шейната); дядо Коледа носи подаръци на Коледа, а ако детето е било много-много послушно и добро, дядо Мраз носи още някакъв мъничък подарък на Нова година.

Ето и някои идеи, които можете да осъществите заедно с детето си, докато чакате магическия момент на подаръците.

Писмо до дядо Коледа! Помогнете на детето да напише писмо до добрия дядо. Така ще разберете какви подаръци иска и ще му помогнете да има по-реалистични очаквания за тях (освен ако не сте готови да му подарите летяща чиния, с която да си пътешества из космоса). Писмото сложете в красив плик, може би украсен подходящо от детето с рисунки и апликации. Можете да го пуснете в пощата („Северния полюс, за дядо Коледа“) или да го изнесете на терасата/перваза на прозореца. През нощта минават джуджетата на дядо Коледа и събират писмата – сами ще видите на сутринта с детето, като излезете, а писмото го няма! Детето вероятно много ще се радва да получи отговор от добрия старец. В писмото (което ще напишете вие или ваш познат с дар слово) можете да изброите постиженията на детето през изминалата година, да го похвалите подходящо и да наблегнете на черти, които бихте искали да развива, под формата на препоръки и доброжелателни пожелания („Скъпи Ясене, моите джуджета ми разказаха, колко си бил послушен през тази година и колко добре си се представил в изучаването на бойни изкуства. Това е много хубаво! Също е много добре, когато помагаш на мама и татко, подреждаш си играчките и си оправяш леглото сам. Много се радвам да науча колко добър си бил през цялата година и не се съмнявам, че през следващата година отново ще бъде така!“) Не вдигайте летвата твърде високо – искате да зарадвате детето и нежно да му подскажете какво бихте искали да прави повече или по-усърдно, не да го карате да се чувства неспособно да изпълни препоръките в писмото. Пак в това писмо дядо Коледа ще може да обясни подходящо на детето защо не е било възможно да получи мечтания подарък (ако въпреки всичко не сте се преборили с летящата чиния).

В навечерието на Коледа заедно с детето можете да оставите чиния със сладки и чаша мляко за дядо Коледа, може би и морков за елените. Какво по-голямо доказателство за това, че дядо Коледа лично е дошъл да остави подаръците под елхата от празните чаши и чинии? (Не забравяйте да отхапете от сладките и моркова и да напиете млякото през нощта или рано сутринта, преди да се е събудило детето.)

Може би ще искате да обясните, че някои подаръци ги носи дядо Коледа, а други подаряват мама и татко, баба и дядо – няма причина детето да смята, че всичко се подарява от добрия старец, вие също заслужавате благодарности и блеснали от радост детски очи.

Сурва, сурва година!

Сега е добро време да започнете да учите детето на прости сурвакарски стихове или да припомняте такива от предни години. Обяснете обичая – защо сурвакаме за здраве, какво символизират различните украси по сурвачката. Можете да украсите сурвачката с помощта на детето – да намерите и отсечете дрян или да купите неукрасен дрян от пазара. Подходящи украси за сурвачка са пуканки, дребни сушени чушки, сушени сливи и плодове за ошав, нанизани на цветни вълнени конци. Самите клони на сурвачката можете също да увиете в цветна вълна, както и да украсите на места с неоцветена, непредена вълна. Ако предпочетете да вземете готова сурвачка, можете да я доукрасите заедно с детето, за да стане още по-хубава.

Елхата!

Какъв би бил празникът без символичното дръвче? Можете да изберете изкуствена елха – да, тя не мирише така, както истинската, но ще спасите живота на едно дърво (и ще си спестите под, поръсен с борови иглички, които като че ли се завират навсякъде). Това може да е и подходящ начин да обясните на детето повече за екологията и опазването на околната среда. Освен традиционните украшения за елха можете заедно да опаковате кибритени кутийки като подаръчета, да увиете орехи в станиол и да ги окачите на панделки, да увиете ‘яйцата’ от шоколадови яйца като бонбони в шарена хартия и панделки, да сложите късчета памук вместо сняг. Можете да нарисувате или да отпечатате фигурки на джуджета, които да оцветите в ярки цветове, да залепите на картонена подложка и да ги изправите под елхата.

Неща за правене през декември

Няма нужда всичко през този месец да се върти около подаръци, нали? Можете да прекарате един прекрасен месец, като го разнообразявате с различни занимания за двама, трима или повече членове на семейството. Слушане на коледна музика, гледане на филми на коледна тематика, ядене на пуканки, пиене на горещ шоколад (да се замени с коледно вино за желаещите на подходяща за консумацията му възраст), разходки покрай празничните витрини, евентуално съчетано с купуване на подаръци за близките ви, ако детето може да устои да не им каже предварително какво сте избрали, разходки в парка за събиране на ‘трофеи’ като бръшлян и шишарки или за правене на снежни човеци, рисуване на коледни картички за роднини и познати, които после да пуснете в пощенските им кутии или да пратите по пощата, четене на книжки с коледни истории… Няколко дена преди Коледа можете с помощта на детето да направите коледен хляб.

Спомени от изминалата година

Сами или с помощта на детето можете да направите за спомен на баба, дядо, други роднини и близки подарък. Това може да е рамка за снимка, придружена с фотография на детето или на семейството ви. Можете да направите колаж от снимки на детето от различни негови фотографии, които сте правили през годината – така не само ще се получи мила реминисценция от изминалите пролетни, летни и есенни месеци, но и нагледно ще покаже колко много е пораснало детето през тази една година. Можете да направите календар за следващата година – с компютърна програма, ако владеете такава или в по-лесния вариант – като купите готов календар и прикрепите с апликации и оцветяване снимки на детето към всеки месец. Това със сигурност ще зарадва близките ви, а вероятно ще ви хареса да направите такъв и за себе си. Можете сами да изработите коледните си картички, вместо да купувате готови. Можете да ги направите с оцветяване, апликация и рисуване заедно с детето, да очертаете ръчичката му или да изкарате хубава негова снимка, която да залепите на прегънат цветен картон така, че да оформи чудесна поздравителна картичка – можете да преоблечете детето като джудже или Снежанка, да му сложите коледна шапка или еленови рогца, да го облечете в червени дрешки… разпуснете фантазията си!

Със сигурност имате тонове прекрасни идеи за един незабравим декември и още по-красиви и весели коледни празници. Дори да не успеете да направите всичко, което сте планирали, няма значение. Най-важно е да се радвате на семейството си, да се забавлявате, да прекарате едни прекрасни празнични дни и да посрещнете новата година с усмивка и добро настроение.

Нещо, което може би си пропуснал: Коледни вкусотии

автор: Бу за сп. Кенгуру 2007

10 responses to “Коледно настроение за малки и големи

  1. Много ми харесва статията. Поздравления. Keep up the good work.

    Няколко месеца след коледа е, но аз все пак реших да пусна един коментар сега като чета тази статия.

  2. Много добра статия.

  3. Браво, Бу, чудесна статия!

  4. Хареса ми написаното,само бих добавил една идея.Понеже съм млад чичо, а малката ми племенничка тества всичко на вкус гирляндите вкъщи ще са от пуканки. Така де в името на безопасността,здравето и забавлението.

  5. Много хубава статия … има още доста до Коледа … но мен от сега ме е хванало коледното настроение 🙂

  6. Олеле, Бу, каква муза!

  7. Благодаря за идеите,захващам се сериозно……………………

  8. Простете ми че коментирам,не съм млада майка и не съм кърмачка ,но не съм се смяла така отдавна.Явно времето ми е твърде малко.Бебешкият форум е страхотен.И ценоразписа.Благодаря ,Бу!

  9. Napravo e super 🙂 Vesela Koleda 🙂

  10. Колко много идеи! Непременно ще изпробвам някои от тях с племенника ми. Поздрвления за хубавата и практична статия!

Вашият коментар