Нестле: Проблемът с млякото

…или За Бога, братя, не купувайте!

Тези дни взех важно за мен решение и реорганизирах. Спрях да купувам продукти на Нестле. Замених Нескуик-а на детето с разтворима шоколадова напитка на друга марка. Подмених бисквитите ‘Житен дар’ с бисквити на заводи Кристал и Победа, впрочем не по-лоши. И редките продукти на Маги, които взимах, вече нямат място в кухнята ми. Може би най-трудното беше да реша, че повече няма да купувам продукти на Л’Ореал и Мейбелин (който ме познава, знае какво означава козметиката за мен).

Какво не е наред с козметичните компании и Нестле? Защо страстен купувач като мен се отказва от любими продукти? Интересува ме, че ежедневно хиляди бебета в третия свят се разболяват и умират. Над 30 години по цял свят действа и се разпостранява т.нар. Бойкот на Нестле.

Обвиненията срещу Нестле са за неетичния им маркетинг на заместители на майчиното мляко, насочен към майки в бедни страни от Третия свят и така нарушаващ правото им да правят избор за храненето на бебето без търговски натиск.
Прочетете целия текст на Василена за същината на Бойкота и сериозността на проблема.

Предполагам, че голяма част от читателите на Василена ще реагират първосигнално като мен. ‘Не подкрепям Нестле. Ям шоколади ‘Милка’. Или – ‘Съгласна съм, храня бебето си с друга марка адаптирано мляко’ (защото не е нужно да кърмиш, за да подкрепяш правото на бебетата да получават майчино мляко без индиректен натиск за обратното, нали?)

Но дали това е всичко? Нестле не само контролира над 40% от пазара за бебешки храни; марката притежава много дъщерни компании, а продажбата на продуктите им носи милиарди, немалка част от които отиват отново за агресивен маркетинг, целящ да убеди майките да хранят бебетата си с шише, независимо от възможностите и желанията им.

И така, ако действително ни е грижа какво става около нас, за какво можем да помислим?

На първо място, струва си човек да си даде сметка колко много продукти носят марката ‘Нестле’ у нас – това са:

напитки: Nescafé, Nestea, Nesquik (Нескафе, Нестий, Нескуик)
млечни: Nido, Coffemate (Нидо, Кофи-мейт)
зърнени закуски: Nestlé Fitness, Nestlé Nesquik, Cheerios, Chocapic, Cookie Crisp (Нестле фитнес, Нестле Нескуик, Чириос, Чокапик, Куки Крисп)
адаптирано мляко: NAN, Nestogen (НАН, Нестоген)
кулинарни продукти: Maggi (Маги – вкл. супи, бульони, бързи спагети и подправки)
сладолед: Nestlé, Делта
захарни изделия: КитКат, Lion, Нескуик, Smarties, Мура, бисквити ‘Житен дар’, шоколадови бонбони и шоколади, After Eight
храни за животни: Friskies, Purina Dog Chow, Pro Plan (Фрискис, Пюрина, Про План)
козметика: L’Oreal, Maybelline, Garnier, Lancome, Biotherm, Ralph Lauren, Giorgio Armani, Guy Laroche. (Л’Ореал, Мейбелин, Гарние, Ланком, Биотерм, Ралф Лорън, Джорджо Армани, Ги Ларош)

Какво можете да направите, ако искате да подкрепите бойкота и да дадете шанс за живот? Най-лесното:

  • Не купувайте продукти на Нестле или на дъщерните й марки и кажете в магазина защо го правите.

Ако искате да направите повече, ето някои идеи, взети назаем от бойкотиращи групи по света:

  • Пишете за бойкота до местния си вестник или в интернет. Ползвайте банера.
  • Основете местна група за бойкот или се присъединете към такава, ако има.
  • Обсъдете бойкота с приятели и познати.
  • Направете листовки за проблема с Нестле, които да разпостраните на подходящи места.
  • Потърсете подкрепа от организации, към които принадлежите – местни, регионални или национални. Уверете се, че са публикували новини за бойкота и не купуват продукти на Нестле.
  • Пишете до народния си представител, използвайки материали от тук и поискайте да се ангажира с въпроса.
  • Пишете до централата на Нестле в България или на и-мейл nestle.bulgaria@bg.nestle.com

Може да не ви се вярва, но за 30 години бойкотът на продуктите на Нестле е дал сериозен ефект, който се увеличава все повече; приходите на компанията страдат и рано или късно ще се принуди да промени политиката си.

С простия акт да не купите нещо всъщност можете да направите много.

––––––––––––––––––––––––––

Подкрепяш? Гласувай: http://svejo.net/home/link_summary/23281

.

Бойкотът на Нестле в Уикипедия – история и факти.

.

145 responses to “Нестле: Проблемът с млякото

  1. Хм. Аз бих бойкотирал повече McDonalds/KFC & т.н., които подкрепят все повече увеличаващата се консумация на месо по света, а заедно с това и все по-голямото количество (ненужно) убивани животни за производството на същото това месо… А 1 кг месо = поне 10 кг жито и сигурно поне 1000 литра питейна вода…

    (макар че всъщност бизнесът с мляко е свързан с този на производството на месо…)

    Хм…Всъщност, Nestle ли е най-еvil компания? Не трябва ли да бойкотираме и много други?…

  2. Нестле са един от най-крупните нарушители на международния код. Има много други компании за адаптирани млека, които обаче в повечето случаи не рекламират така агресивно стоките си и принципно не нарушават правата на майките и бебетата.

    Бойкотът всъщност цели да накара компанията да промени политиката си на маркетинг, не да спре продажбата на адаптирани млека (както понякога се разбира погрешно).

  3. Извинявай Бу, ама аз като че ли недоразбрах…

    Бойкотираш марка, защото… рекламира продуктите си???

    То ясно, че потребителите са повечето идиоти, ама свободната воля да избираш какво да купуваш и какво не като че ли е единствената останала свобода в консуматорското общество.

  4. Лонганлон, всъщност има такова нещо, наречено Международен кодекс на маркетинга на заместителите на майчино мляко, според който заместителите не могат да се рекламират публично, да се раздават безплатни мостри, без ‘промоции’ и безплатни мостри за здравни работници, ангажирани с двойката майка-бебе и още други, виж повече тук.

    Така че, да – в случая става дума за некоректен маркетинг.

    Защото в случая чрез некоректния маркетинг компанията подвежда потребителите – по различен начин, дали като им предоставя мостри, които де факто ще нарушат доброто начало на кърменето, дали като не им кажат цялата информация (като например колко излиза храненето с адаптирано мляко, което може да е ужасно много за бедна стана от третия свят) или като по други начини спести цялата истина.

    Иначе казано – нарушава се правото на майките да направят информиран избор за това, как да хранят бебетата си. Което тук не, но в страни от третия свят има много печални последици.

  5. NOTE: Спамърски коментари като #5 е добре да се маркират като спам и да се трият, така блоговете ще бъдат spam-free:) (ползвайте паралелно AKISMET, дори и да използвате други методи на защита, защото те поддържат глобална база данни за блог-спам-коментари, което е много полезно!) 🙂

  6. Този бойкот срещу Нестле не е ли от преди 4-5 години? Как седи в момента въпроса с рекламата на формула?

    От Nesle излиза инициативата за sustainable agriculture, която също е предназначена за третия свят: http://www.saiplatform.org и въпреки користните цели, които имат, инициативата е добра.

  7. @ Michel Благодаря 🙂

    @ iva Бойкотът е отпреди 30 години дори 🙂 Към 21 май 2006 Нестле все така нарушава Кода. През 2007 статия в The Guardian пише за агресивната маркетингова практика на Нестле в Бангладеш.

  8. Абе… тъй както го обясняваш… звучи логично.

  9. PS Хм, технически погледнато сега АЗ съм номер 5… Тогава да речем, спамърски коментари като бившия номер пет… LOL 🙂

  10. Дори не съм се замисляла колко много продукти на Нестле има в дома ми. И от всички до една бих могла да се откажа, стига някой да ми препоръча добро разтворимо кафе на друга марка – само такова кафе пия.
    Трябва да отбележа между другото, че днес прочетох на кутия, останала от NAN на Ева: „ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА:Майчината храна е най-добрата храна за бебето. Преди да решите да използвате адаптирано мляко, консултирайте се с вашия лекар или клиника“.

  11. Ей , вярно бе , че го нарушават този Международен кодекс . Работя като джипи (много ме кефи тази българска дума) , още си нямам специалност по педиатрия , но на ден гледам доволно количество маки човечета . И често ме навестяват представители на различни фирми , производители на АМ . Най-напорист е определено на Нестле , аз честно си казах , че дохранване не препоръчвам , давам само съвети за кърмене , той май не ме прие сериозно . И скоро ми остави мостри мляко Нестоген . И добре , че представителката на друга фирма Нутриция , ми е личен приятел , че ме светна . Това е голямо нарушение точно на този Кодекс , още повече , че едната кутия е 1 , тоест след раждането , което е недопустимо – в лекарски кабинет да се препоръчва даването на друга храна освен кърма на едно дете непосредствено след раждането .

  12. До Поли
    Това на кутията го пише не от добра воля, а просто защото е абсолютно задължително. И по бг законодателството, освен по межднународно. Другите нагло действащи в България са Фризо май, какво ще кажеш, Бу?На мен от Нестле ми липсват единствено After Eight, exx…

  13. @ Zlatiko
    Това, което казваш, е едновременно вярно, тъжно и интересно. Можеш да сигнализираш на IBFAN за това нарушение на кодекса. Ще е от полза. Със сигурност има нужда от повече лекари като теб, които да обръщат по-голямо внимание на това, кое е важно за малките им пациенти и да се интересуват от тенденциите в професията си. Като си вземеш специалността, нищо чудно да се озовеш в списъка на майките за педиатри, подкрепящи изключителното кърмене и захранване след 6-ти месец 😀 (има и такъв, много полезно нещо!)
    И не случайно те обхождат представители на АМ. Рано или късно все при някой педиатър системата сработва. Преди 4,7 години моята педиатърка ми препоръча две млека на точно определена марка (защото, кхм, кърмата ми не е хранителна). В кабинета й се търкаляха (и все още има) различни мостри – тук разтворими чайчета, там виси часовник с лого, на другата стена стои метър за детски ръст на друга компания, на бюрото – листчета за рецепти и записки с лого на еди-кой-си…

    @ поли Василена го е написала… производителите на адаптирани млека слагат този надпис, защото са задължени. Което не пречи да правят реклама по други, по-дискретни, но не по-малко вредни начини. Кодексът забранява да се рекламират детски храни с образи на бебета, което явно не пречи твърде на Фризо, които имат умилителна реклама на бебе, гушнато до баща си, заедно с логото им на синьо мече. Няма надписи – майките гледат, разнежват се и запомнят логото…

    Ако имате търпение, изчетете статията от Гардиън, която съм линкнала в по-горния си коментар. Много е дълга и е покъртителна. Разказва за практиките на дистрибуторите на адаптирани млека и детски храни в Бангладеш и проблемите, които носят на мъничките бебета там. Страна от третия свят ли? Там разпознах 1:1 практиките от тук, където уж сме по-напред и едва ли не – в Европа.

    Якобс като разтворимо кафе как ти е? Аз го предпочитам (отпреди, няма връзка с бойкота), има по-наситен аромат и по-плътен вкус.

  14. Добре, ясно, че ги задължават да слагат такива надписи. Написах това, за да бъдем изчерпателни и коректни в дебата. Съгласявам се, че 30 годишен бойкот не може да бъде случаен. Бу, може би е добра идея да преведеш стаитията от Гардиън за тези, на които им е трудно да четата английски.
    Трябва в интерес на истината да кажа, че не съм усетила рекламата на АМ на Нестле да е по-агресивна от която и да е друга марка АМ. Това като потребител. Съзнавам, обаче, че не всички хора са взискателни и информирани потребители.
    Според мен, ако говорим за България, най-голям „принос“ за храненето на новородените с АМ, вместо кърменето им, както и за ранното захранване на децата идва от педиатрите. Аз лично смених един педиатър по много причини, една от които беше следният разговор: :
    “ -Давай й вече плодово пюре.
    -Ама тя е още на 2 месеца, а на пюретата пише след 4-ия месец.
    – Е, какво толкова, то плодовете не са храна, те са десерт!!!!
    Няма да коментирам.
    Чувала съм истории как само след няколко дни, в които бебето не наддава веднага се препоръчва дохранване или изцяло преминаване на АМ. Естествено с препоръка към марка.
    Ето такива лекари трябва да бъдат бойкотирани. По тзи повод, Бу, ти смени ли въпросната педиатърка?
    Като цяло смятам, че бойкотът на Нестле не е достатъчен акт. Всички трябва да работим по посока по-добра информираност на бъдещите и настоящи майки.

  15. Не я смених 😀 Вместо това започнах да й нося статии за кърменето; през декември м.г. я поканих и на семинара за педиатри и неонатолози в Пловдив за кърменето (не дойде). Моят избор беше да се опитам да внеса някаква промяна в методите й; все още не забелязвам капитална разлика в тях, но кой знае, кой знае…

  16. Още в родилното ми бутнаха в ръцете АМ Нестле за новородени…….Настоявах да кърмя,а сестрата ми казва:малко му дай поне….
    Не пропуснаха да ми дадат(безплатно)и за в къщи.
    Изхвърлих го.Кърмих 1г 11мес,а ако и беше харесало АМ??..
    Жалко,че отгледах голямата с каши на Нестле..Мои приятелки не купуват техни продукти,но по религиозни причини.Собствениците на компанията са евреи..Сега ще им кажа и за козметиката и др.неща,благодаря за инфото,дано си сменят политиката..

  17. Лошото е, че Нестле продължават да купуват все повече компании – те са световният монополист сред компаниите в храненето и непрекъснато разширяват пазара и дъщерните си компанийки. Така че ако човек се позарови малко, ще открие, че притежават още купища марки, за които пряка връзка с тях не се вижда на пръв поглед.
    Бтв – знаеш ли, че Лансинох миналата година е купен от Pigeon, които също са нарушители на кодекса? И става неетично да се препоръчва марката, ако човек ще се придържа към етичния код на консултантите по кърмене. Това само като пример колко са оплетени нещата… (Малко е тъпо, защото Pigeon и Нук имат много полезни специални биберони за кърмачета – имам предвид бебета в кърмаческа възраст – със специфични проблеми, пък не може човек само с Медела да работи, които и без друго не предлагат пълната си гама продукти тук все още…).
    Да не се отвличам – ей тук може да се намери инфо коя компания на кого принадлежи в действителност:

  18. Като се замисля, май нищо на Нестле на ползваме! Но пък наистина не бях се замисляла колко много продукти имат…

    Честно да си кажа не съм много наясно с проблема… Но… вчера видях АМ, което струваше 26 лв. – кутия от 400 гр… Не помня марката, но честно да си кажа направо се озъбих от изненада… Да не говорим колко „супер-майки“ се пробват да ме убедят колко е хубаво АМ и че задължително, дори и да кърмя трябвало да давам на бебето по малко (по съвет на педиатрите им)… Въобще проблема май не е само с Нестле… Но все пак, ще си имам едно наум! Благодаря за по-подробната информация…

  19. Бу , изпратих съобщение . Не че това ще промени света , но все пак малките камъчета се трупат , нали! Все пак всеки си гледа работата , но и всеки трябва да носи отговорност за думите и действията си . За АМ – цената не е определяща . Има си специални млека за съвсем специални нужди . А за кърменето – колкото и да не ви се вярва , повечето майки просто ги мързи да кърмят и по съвсем непонятна и нелогична причина си мислят , че изкуственото хранене е по-лесно.

  20. Аз родих на 04.05.2007 в новата в София болница „Токуда“. Изключително впечатление ми направи практиката на неонатолозите. Те се караха на майки, които твърдят че нямат кърма и искат да хранят детето си с АМ. Налагаше се да се молят да им дадът малко добавка (ако щете вярвайте). Всеки ден влизаше шефката на оделението при нас в стаята и изнасяше лекция как трябва да се кърми. За съжаление съм с впечатление, че броя на лекарите, които са фенове на кърменето и на късното захранване не се увеличава. Това води само до едно-майки не обръщат внимание на препоръките на педиатъра. Все по-често чувам следните разговори.
    -Доки казва да давам сок(детето е на 40 дни)
    -А ти даваш ли
    -Не, казвам и добре, добре и си правя каквото знам.
    Моята педиатърка също препоръчва NAN, ако се налага дохранване на детето. Включвам се в бойкота и по мои причини, които не искам да споделя.

  21. zlatiko,
    За мен пък това, че един български педиатър сигнализира IBFAN за нарушения на Кодекса, променя света, честно. Моите адмирации и дано ставате повече.
    Относно това защо не кърмят жените – мисля, че въпросът е ужасно емоционално зареден и доста сложен. Има страшно много жени, които не успяват по една или друга причина или се отказват лесно, защото не вярват, че ще им се получи. А след това им е по-леко да се убеждават, че не кърмят по свой избор. От друга страна храненето с АМ има образа на нещо „научно“, сигурно и социално приемливо
    Никак не е лесно да вървиш срещу обществените нагласи, особено когато в тях се инвестират ужасно много пари. Във Великобритания например има статистика, че за всяко новородено, компаниите харчат по 20 лири за промоция на АМ, докато държавата дава едва 0,14 на бебе за насърчаване на кърменето. Трудна работа, но ако повече педиатри помагат, съм убедена, че шансовете за промяна са по-добри. По-малко майки ще бъдат прецакани да си мислят, че са направили някакъв „освобождаващ“ ги избор, когато всъщност просто са станали клиентела на някоя компания за много пари.

  22. Такааа , получих аз отговор от IBFAN . Казват , че рядко имат съобщения за оставени мостри АМ на Нестле , но пък те често имат други форми за реклама . Искат снимка на Нестоген 1 като доказателство за случая , за да се обърнат към управата на Нестле , защото в подобни случаи фирмите , разбира се , отричали. И тук е кофтито за мен – няма проблем да снимам , само че мояте шефка е харизала вчера кутията на една майка , която е малко безпарична и не се справя с кърменето. Направо ще се изям с парцалите от яд . Иде ми да купя една кутия , да у нащракам и да пращам снимки . Иначе ще изпратя останалите данни – име и адрес на медицинския център , дата , име на представителя ( и това не гп знам , ще го чакам пак да дойде , че да го питам)
    Та това от мен

  23. Хм, пробвай да им пишеш какво е станало? То има ли някакво значение коя кутия ще снимаш, когато дистрибуцията е факт?

  24. Още по въпроса за Нестле тук, дискусия в бг-мамма.

  25. Лейди Спаска

    не знаех, повече и аз няма да купувам Нестле

  26. Вбесих се на Nestle по друга причина- драстичното повишение на цените на пюретата им, а прочетеното тук затвърждава решението ми да спра да купувам и другите техни продукти. Ще мина и без Нескафе и Житен дар.

  27. Лили, Нестле е публична компания, собствениците й не са един и двама.

  28. само да добавя, че любимите ми български аеро-шоколади LZ, също са техни сега.
    А колко много мога да изпиша, работила съм за тях…макар и само за месец

  29. В статията от Гардиън (жалко, че е ужасно дълга и не се наемам да я преведа) имаше нещо много интересно: на рекламите за детски млека и храни в Бангладеш се показват бели хора, т.е. с бяла кожа. Това изглежда действа на местните много добре: за тях всичко, което е ‘подходящо’ за белия човек, е по-добро и по-качествено. Щом белите хранят така, очевидно това е по-добрият начин. Ето един пример за много фина, но много добре действаща маркетингова кампания в действие.

  30. Pingback: Нещо за ядене? | Какo Сийке, не съм от тях!

  31. Румен Попов

    Ако обичаш детето си, няма да му даваш нито Нескуик, нито негов заместител, защото всичките са вредни. Но явно не ти пука за детето ти!

  32. Обичам да ме анализират и разкостват на база две думи. Благодаря, Румене 🙂

  33. Това с Нестле е много стара „новина“. Толкова стара, че е на повече от 20 години! Цялата история е от средата на оседемдесетте! Вярно, че купуваме толкова стари коли, но пък толкова стари бойкоти 🙂
    Оттогава нещата много са се променили. Кодекса казва, че не могат да се използват деца за реклама на млякото, както и че трябва да пише, че майчината кърма е най-добрата храна за бебето.
    Ами – пише го. И бебешките млека на Нестле не се рекламират с деца (а с едно синьо мече). Както и не се рекламират в болници (включително и с мостри).
    Хайде сега едно въпросче с понижена трудност:
    Коя марка има за медицински представители, ръководители на АГ отделения в болници и какво ли значи това за продажбите?
    И малко информация – заради спазването на правилата, Нестле (за разлика от някой други) губи доста от детски храни в България.

    Няма лошо да се бойкотира, но ако това са причините – скоро можем да нямаме коя храна да си купим

  34. kenanoff, опасявам се, че въпреки, че си защитник на Нестле – всеки има право да избира в какво да вярва – нещата, които пишеш, са смехотворни. Нестле на нарушавали кодекса? Всеки може да види в българския сайт на ИБФАН най-скорошни нарушения, от Нестле включително (сайтът е с покъртителна визия, но не това е важното).
    В Кодексът има залегнали доста повече неща от това, да стои надпис и да няма ликове на бебета.
    Това, че бойкотът е стар, не го прави по-малко валиден. Не е на 20 – на 30 години е, пише го някъде по-горе.
    И разбира се, всеки има право да реши какво да прави. Това е моята позиция – лична, гражданска.

    п.с. но че Нестле губи пари – хич никак не го вярвам 😆

  35. Драги, Румен Попов, много ми е интересно, как точно установи, колко авторката си обича детето. Може би не трябва да му дава и домати от пазара, понеже са пълни с нитрати? Или може би не трябва да пуска дъщеря си на детска градина, защот отам храната не е предварително одобрена от нея??
    Изобщо много обичам непознати да ми казват, колко и как да обичам детето си!

  36. Знаете ли, сега се замислих за следното: щом СЗО е решила да приеме този Международен код за маркетинга на АМ, значи проблемът наистина е сериозен.
    Но има и друго – в статията в Гардиън единствената фирма, която се споменава е Нестле. Имената на другите са скрити в графа “ други“. Това ми се струва малко необективно. Като ще бойкотираме, да бойкотираме всички. Дали няма някъде списък на всички нарушители на въпросния код?

  37. Извинявай , Поли , но това , че СЗО се е заела с нещо изобщо не е критерий . Все пак е достатъчно могъща организация , но винаги става въпрос за пари .
    Румене , аз не разбрах въпроса с понижена трудност . За кои точно медицински представители говориш и какви шефове на АГ отделения ?

  38. Имах предвид друго – не че СЗО се е заела с нещо, а че въобще е нужен код за рекламирането на нещо. Такива изисквания и кодекси има за рекламирането на застрашаващи здравето на човека продукти – като цигари, алкохол. Става въпрос, че АМ може да бъде толкова опасно, че да има специални указания за рекламирането и промотирането му.

  39. Поли, Кодексът на СЗО и УНИЦЕФ е за всички фирми производителки на заместители на майчина кърма и детски храни.
    Статията в Гардиън (според мен) е основно за Нестле, точно защото последните са най-крупният нарушител на Кодекса; това не значи, че другите не го нарушават, но явно там го нарушава основно Нестле. Както пише в статията, т.к. бойкотът е стар, но все още активен, авторката е решила да види дали има основание за него (и явно има).
    АМ не е опасно за здравето в общоприетия смисъл, ти го знаеш. Когато обаче в такива условия се промотира така агресивно и резултатите за бебетата са толкова печални, вече може да се каже смело, че да, опасно е.

  40. kenanoff,
    Нестле губи от спазването на правилата???
    Това е горе-долу като да кажем, че фирмата ми губи, защото не използвам роби да работят в нея без пари примерно. И губи какво? Нещо, което никога не е било нейно, но би било нейно, ако оставим повече бебета да умрат? Еми те затова са правилата – щото иначе всеки щеше да печели както си иска за сметка на здравето, труда и живота на другите.
    Да ти кажа, звучиш ми почти като почетния президент на Нестле Хелмут Маухер, който е направил скандалнто изказване, че „Етичните решения, които накърняват конкурентноспособността на една фирма, всъщност са неморални.“
    Е как да не го бойкотирам този тип?
    Ще намеря кво да ям, не ме мисли.

  41. И в почти всички шоколадови изделия има „Следи от фъстъци“. Може би само в натуралните няма.
    Не обичам фъстъци. То като няма шоколад без фъстъци правя бойкот отдавна.
    А ядките могат да засилят проявлението на алергия към други неща, например прах, ако имаш алергия.
    В някои има соев лецитин, каквото и да значи това. Но на алергичните хора и това не им понася много както съм забелязала.

  42. Яд ме е, че няма да усетят много моя бойкот, защото и без това техни неща не купувам.
    Днес водих хлапето на консултация в поликлиниката – и какво има пред кабинета? Само три плаката на Нестле. Хайде да кажем, че единият е сборен – АМ, пюрета и т.н. Другият е на Нестоген, с големи букви ме убеждават, че това е „оптималната“ храна за едно бебе, а с миниатюрен шрифт нкъде долу се губи задължителният надпис. Третият плакат – пак на Нестоген; майка, грижовно наведена над бебето си. Това пък е очебийно нарушение на всякакви кодекси.
    Чао-чао, Нестле! Вече дори една бисквита няма да си купя от тях.

  43. Таня, пиши на ИБФАН (няколко коментара по-горе е посочен контакт), снимай това, което си видяла и изпрати. Всичко е важно 🙂

  44. Една дама по-горе писа нещо много важно.За свободния избор.Наистина не мога да си представя, че някаква реклама ще повлияе на моите изконни решения.никога не съм имала дори най-малко желание да храня детето с друго освен с кърма(чакам първото си до седмица).Най малкото- изглежда ми икономичен вариант.(това в кръга на шегата, но не е за пренебрегване разбира се).Рекламите по-принцип не ги гледам и намалям звука.А продуктите на нестле винаги са ми дъхали на нещо изкуствено.Всичките.до една.Магита разни, шоколадът им нищо не струва…бисквитите…че мен стомаха ме заболява от тях.а когато бях 3 месец и повръщах си имах естествен детектор за това кои храни са зле(например активиата на данон-ужас!!!а иначе ми беше любима)
    Та майчиците слабохарактерни ли са или имат притъпени инстинкти?То има ли по-трогателна гледка от кърмеща жена?Ами в това е смисъла на целия ни живот. Дарен ти е -даряваш и ти.
    Та от цялата ми плеяда исках да споделя,че не разбирам кой се повлиява от тези реклами ако няма особена здравословна причина(липса на кърма)?Някои майки го правят от суета ..за това се сещам и знам пример дори за дама,която пи хапчета за спиране на кърмата, за да не си развали бюста.

  45. Silvia, почакай да тръгнеш по педиатрични кабинети 😀 Може би тогава малко ще ти се промени мнението за индиректната реклама и как тя ни влияе, искаме или не.
    И ще го видиш ефективно, когато детето ти към 1,5-2 започне да иска всичко от рекламите, от Данонино до парфюм Евтерпа 🙂 Затова си има цяла рекламна индустрия. Ако не работеше, както се предполага да го прави, реклами нямаше да има 😉

  46. В кабинета на детската консултация има плакати на Friso- нещо си и мисля на Nestogen, още от третия ден ни препоръчаха чайчетата на Hipp. А забелязали ли сте колко хитро е написано упътването за употреба на пюретата Hipp? За да се прочете, че изключителното кърмене е най-доброто за бебето през първите 6 месеца, трябва да се среже етикета (означено с миниатюрна ножичка) и да се прочете от вътрешната страна. Да, задължени са да го напишат и са го написали, но са го скрили по много хитър начин.

  47. svetla_altevs

    Добре де…съгласна съм с всичко…НО! Досега се опитвах да спечеля една приятелка (все още не е майка) за протеста – пратих й статията и тя ми зададе съвсем логичния въпрос: „Защо майките разрешават да се дава на бебетата АМ, ами не си ги кърмят след като е по-добре?“ И аз се впуснах да обяснявам надълго за маркетинга в болниците и в консултативните кабинети. Тя обаче ме затрудни с : „Ами тогава аз смятам, че протеста трябва да е срещу здравния персонал, а не срещу компании за АМ.“…и да ви кажа виждам логика – май проблемът е по-скоро в докторите и акушерките, чиито съвети и действия са в основата на решението за една майка – дали ще кърми или не…

  48. Сутринта прочетох цялата тема и накратко обясних на децата защо няма да купуваме нищо на „Нестле“. Дори едното доста се впечатли…
    За малкото купувах понякога „Нестоген“, защото не обича прясно мляко. Сега ще яде само кисело. Котките – друга храна…

  49. Знаеш ли, какво каза моето момче, когато му разказах за инициативата? „Бог е създал нещата така, че децата да могат да се хранят от майките си колкото може по-дълго, защо „Нестле“ върви срещу това?“

  50. Милли, Амелия, много интересно ми е да чета как са реагирали, като сте им разказали 🙂

  51. Бу, децата знаят, че съм ги кърмила дълго, голямото все още си спомня…
    Просто казах, че „Нестле“ безплатно раздава на майките от бедните страни мляко. През това време кърмата им спира. После вече не дават, млякото е скъпо – бебетата умират… Добавих, че и водата там е замърсена.
    Разбраха ме. По-голямото се впечатли повече. Пита ме как може така…
    Така – да вземат и последните пари на бедните.
    Ученици са, но и по-малки да бяха, пак така щях да го кажа.

  52. Аз лично нямам толкова екстермно отношение към Нестле, повечето гиганти на всеки един пазар имат подобен подход, така че мисля, че е по-разумно да се подкрепя антимонополната политика – смятам че ще има по-добър ефект.
    Лично аз не мога да си представя начин, по който производител на кое да е АМ може да ме убеди да не кърмя, а да давам АМ. Трябва да се работи с майките. На село една майка (верно на 5 деца) редово купуваше мляко от крава и коза и хранеше бебето си – просто не се занимаваше с кърмене с извинението, че има много работа с другите си деца и трудното селско домакинство, както и при липсата на помощ от бащата… едни иначе все реални проблеми… не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.
    Исках да добавя и още нещо за протестиращите – трябва да се откажете и от продуктите на КОКА-КОЛА, защото те също са собственост на Нестле.

  53. Бу, страхотна си! Много обичам да бойкотирам разни неща. Спечелих и мъжа си за каузата. Но на всички останали около мен им е меко казано безразлично. Джусат си количка, хрускат мурички, децата им растат с Нескуик, специално пускат на децата си реклами, щото много им се радвали – „какво толкова, цветни мърдащи картинки“, косиците им лъскавеят от Гарниер Фруктис /а на мен защо ли ми излиза пърхот?/ и забъркват кюфтенца с Маги Фикс /кви вкусни подправки имало вътре/. Хората обичат всичко това, овкусява им животеца, дет се вика, а аз в очите им съм някаква изперкала маниачка, която си носи найлонови торбички от вкъщи, кърми детето си вече 8-ми месец /докога?!/ и смени инстантното си кафе с Якобс само заради една нищо и никаква статийка. ама какво да говорим, хората не знаят какво е инстантно кафе, те си знаят нес кафето…

  54. Бу, наемам се да преведа статията от „Гардиън“. Всъщност вече я преполових. Завършила съм англ. филология, може да ми се вярва 🙂 Кажи само къде да я пратя. До няколко дни се надявам да я свърша.

  55. тория! Спри! Вече я има преведена, ще я пусна по-късно.

  56. Не знаех колко продукти има тази компания.Вече съм бойкотирала Маги по подобни и здравословни причини.Освен козметиката май не купувам друго тяхно.Заставам зад този бойкот.Много продукти съм бойкотирала на българския пазар и вече ми дойде до гуша от
    фирми, търговци и реклами.За пример бих споменала Своге и рекламата им в която две деца избират между кекс, някаква зърнена закуска и шоколад.

  57. Здравейте!
    Благодаря на Бу и на всички в този форум за мненията ви.
    Никога до сега не бях чувал за практиките на Нестле, за бойкота над нях и над фирмите с подобна политика.
    Може ли обаче, да Ви помоля за нещо:
    има ли сайт или ако няма, мислите ли, че е удачно да има сайт, в който да си се пише за всички подобни марки в България.
    Преди 50-60 години е било лесно да се избират стоки. Сега пазара е наводнен с „боклуци“. За нещастие, много хора като мен въобще си нямат и представа от това какво купуват 😦 Затова, ако може ми помогнете с линкове 😉
    Благодаря Ви още веднъж 🙂

  58. Аз отдавна бойкотирам Нестле. Не ми е трудно защото по-принцип не ям повечето им продукти. Като вегетарианка съм попадала на информация за него още преди време. Ние по принцип бойкотираме доста компании :)) От изброените само Ralph Lauren подкрепям заради решението му да не използва кожи в колекцията си.
    А иначе бойкота не е само срещу Нестле , а и срещу другите компании, който не спазват кодекса.

  59. Ох, за съжаление Нескафе дори не са най-фрапиращия случай , за мен има много по-страшни случаи на такива конгломерати. едно е да рекламираш, друго е да убиваш.

  60. Nestle исках да кажа. Извинявам се за грешката.

  61. Pingback: Блогърското общество и общественото мнение | Даниела и Михаил

  62. Димитър

    Не употребявам чисто млечни продукти на Nestle, а и като цяло се опитвам да намаля колкото ми е въжможно захарните изделия, най – вече шоколадите. Вече ще имам едно на ум когато видя тази марка хранителни продукти. Благодаря ви. дм

  63. От вчера съм като хипнотизирана – попаднах в „Проблема с млякото“…Имам толкова много работа, а не мога да се отделя от компютъра! Сина ми е на три години и 7 месеца и все още от време на време пие от „циците“- не е близвал АМ. Опитвам се да му спестявам и голяма част от химията, която ни заобикаля – в храните, козметиката, пастите за зъби..Но не бях подробно запозната с триковете за манипулация….т.н…………..Как да се сдобия със знака на т.нар. Бойкот на Нестле?

  64. Супер, много мерси!

  65. Lenyto, за твоя информация продуктите на Кока-Кола са на Кока-Кола, а не на Нестле. Имат някои съвместни продукти, като Nestea, но това не означава, че Нестле протежава Кока-Кола. Това само като информация, за да не се подвеждат хората. А дали ще подкрепят бойкота е въпрос на личен избор.

  66. Pingback: McDonalds и корпоративната отговорност | Какo Сийке, не съм от тях!

  67. За съжаление в България няма възможност за купуване на продукти от „чисти“ фирми – Милка, Кот д’Ор, Нестле, Данон – всички те, освен другите грехове като агресивен маркетинг и реклама, използват суровини, които купуват в страни от третия свят на цени, по-ниски от себестойността им. Става въпрос главно за захарта, какаото и кафето, които се плащат на фермерите на безумно ниски цени и за да могат да оцеляват, фермерите купуват деца – роби, които работят по 16 часа на плантациите, хранят се минимално, често биват пребивани и умират преди да навършат 20 години от изтощение. Това става днес, пред очите на целия свят, а не в нацистките лагери! Има робство и безплатен детски труд, Найк и Адидас продължават да шият фланелки и обувки в Тайланд, където за час работа се плаща 6 цента и за направата на една фланелка се отделят 7 секунди!
    В Европа се предлагат сертифицирани продукти Феър трейд – които се купуват от малки и средни производители на съответни цени, които позволяват на производителя да се издържа и да инвестира в развитие на своето стопанство.

  68. Преди няколко дни съзрях, че сладоледите Делта са забъркани с разни Нестле неща и имат съответните картинки. Ще се яде ли сладолед това лято 🙂

  69. Бубанке, Делта България СА на Нестле. Яж Дарко, мнооо е добър.

  70. Не знаех. Благодаря!

  71. Аз нещо не схващам каква е идеята. Не само Nestle раздават безплатни „проби“ на продуктите си, особенно пък ако става въпрос за АМ. За всяка от известните марки в Канада, а мисля че и в САЩ, като Similac или Enfamil например, отиваш на саита им, регистрираш се и след около седмица получаваш кутия АМ и хиляди брошурки написами в умврен тон, а не с идеята „Ние сме най-добрите“. В този ред на мисли това с Nestle малко ми прилича „Даите да ги сперм, че много заляха пазара, а другите не могат да си намерят място“. Ако някой посочи някакква сериозна причина че млеката не са с добро качество или имат вредни съставки в тях – съм съгласна ама така е малко несериозно. И Pampers в моменте имат кампания “ Всеки пакет Pampers = 1 ваксина за нуждаещите деца в бедни семейства“, ама никой не прави бойкот срещу тях. Нали и ваксините се оказва че вече не са необходими и са направо вредни според някой, и се лансират за да може да просперират фармацефтичните компании.

  72. Николета

    Изчетох цялата тема
    Аз също съм на мнение, че ако тръгнем да бойкотираме всички компании, които пробутват некоректно боклуците си, то ще си останем на плодове и зеленчуци от пазара и сами ще си шием дрехите (всъщност това хич не е зле, но пък би било много трудно).

    Засега бойкотирам МакДоналдс от 2 години. (За част от причините, погледни първия отговор по темата)

    Не купувам газираните напитки на никоя марка (на Кока-кола ползвам само соковете)

    Когато става дума за Нестле, не мога да се откажа завинаги от Киткат, Лайън и вафлите. 😦
    Но пък не им пия Нескафето, прехваления Кофи-мейт. Жалко за хуавите (и бивши български) LZ и Мура 😦
    Лореал и Гарние си ги ползвам без дори да се замисля в чия гушка отиват парите ми.

    Ама я да ви попитам: само Нестле ли е на евреи? Според мен щом става дума за огромни корпорации, то със сигурност има поне 1 еврейски пръст вътре…

  73. Абе хем е така, хем не е точно така. Някакви полу-синтетични лайна с Е200, Е300 Е не знам си кво си…да могат да заменят майчиното мляко?!? Що за идиот трябва да си, за да повярваш на такава реклама като за начало? Нормално е големите компании да правят гръмки кампании, с идеята повече хора да им се вържат. Имат си отдел за това и им плащат купища пари за да зарибяват хората по-ефективно. Говорейки за нестле конкретно – какво ще кажете за „ъпсурт“ примерно? Яко парА… а говорейки не само за тях – „млякото на баба“, което и след 3 месеца да го отвориш пак ще прилича на мляко, „дядо либен“, „чичо цвятко“, „бабините кокски“ (баба ти цял живот кокоски е правила, разбираш ли) и какви ли не простотии… или пък „данон“, с чиято хмм субстанция – четна дума – баба ми така и не можа да закваси кисело мляко! За какво говорим въобще? Просто не трябва никой да им се връзва на тъпите реклами и да не купува и това е…

  74. A plodovete i zelenchucite ot kude idvat? I kak ste si shiete drehite sami? Vsichko e vnos. Koga za posledno ste iali bulgarski domati?

    Dali ste e nestle ili drugo adaptirano mliako kakvo znachenie ima? 🙂 I v dvata sluchaia e himia. Tolkova e mliako, kolkoto i Nescafe e cafe.

    Az samata sum maika na 13 mesechno bebe. Niamah dostatuchno kurma i se nalagashe da dohranvam s izkustveno mliako. Izpolzvah i izpolzvam NAN na Nestle. Do 10tia mesec sum kurmila dokolkoto moga. Kakvoto nedostiga dopulvah s NAN. Na vsichki produkti na Nestle pishe che kurmata e nai cenoto za edno bebe! I kakvo ot tova – kogato takava niamash?

    Mejdudrugoto mene me e gnus da dam na bebeto si kurma na druga jena! Ta v tozi sluchai kakvo znachenie dali ste e NAN ili drugo suho mliako?

    Zasto ne ostavite potrebiteliat sam da reshi kakvo da upotrebiava ili ne…i vsichki tezi komentari – LELELE AZ SPIRAM DA IZPOZVAM NESTLE stoto taka pisah nekoi si – e napravo smeshno.

    Ako niakoi moje da privede niakoi po-snosen dovod zasto da ne izpolzvam NESTLE kato naprimer che v produktite im ima opasni sustavki ili nesto takova da mi pishe…

  75. Интернационалната корпорация Nestlé, наред с много други подобни е монополист на съвременната пазарна икономика, притежава много дъщерни компании и се стреми да закупува още, като по този начин измества малките `играчи` и си осигурява бурни печалби. Тя не е единствен пример за това, че `марката` прави продукта по-ценен в очите на крайният потребител, защото с повече финансови ресурси несъмнено ще предлага по-качествени изделия/продукти. Вярно е и също това, че понякога това означава липса на реална свобода при избора на добра стока. И на мен не ми се харесва това, че закупиха сладоледи Delta, но такъв е пазарът. Разбира се, той се диктува от нуждите на потребителите, но в днешно време е и резултат от огромното влияние на международните марки. Изборът, в крайна сметка, е твой…

  76. Жалко смешна картинка е тая страница, най-вероятно създателите на тази кампания са жени които се чудят какво да правят защото се чувстват безполезни и отегчени..и така смятат че правят нещо важно и общественно значимо.
    Отностно анти-нестле кампаниите има един много хубав коментар който гласи: „баси тъпото“
    Изобщо знаете ли за какво става дума в тази агресивна реклама на еди-кой-си пазар, били ли сте в магазин за да видите за какво става дума, а знаете ли какво гласи кодекса на СЗО за ти неща, а знаете ли къде е в сила този кодекс и дали ако в сила е задължителен, и в какво точно се изразява нарушаването на тези правила, и ако са нарушени какви последици имат и дали не са чисто икономически или и социални или здравословни????????
    Силно се съмнявам .
    Най-добрия довод против тези тотални глупости е да отидеш и да си купиш една кутия НАН или Нестоджен или каквото и да е на Нестле и да видиш на колко места пише че кърменето е най-добро и т.н.Ако това не те убеждава потърси брошура за храни на нестле и там пак виж на колко места пише че кърменето е най-добро.Загледай се в рекламен плакат в някое ДКЦ и пак виж на колко места пише че кърменето е най- добро. Ако това не ти стига отиди в Нестле България и ги питай дали спазват Кодекса на СЗО и дали не уволняват за нарушаването му. Ако и това не ти стига отиди в лекарски кабинет и питай лекаря вътре като ходи при него представител на Нестле дали не казва в началото на каквото и да казва че кърменето е най- добро и т.н.
    Проблема е следния : Нестле създаде този бизнес и е най- големия играч в него и понеже е наистина голям всеки се мери с него и затова се следи толкова стриктно дали Нестле спазва всички изисквания от чисто анти-монополни подбуди!!!!!!!!!!!!. През минлите десетилетия доста съдилища също влязоха в тази игра и като резултат Нестле започна да се самопротектира като работи стриктни по кодекса ама наистина стриктно.
    Това е безусловно .
    Друг е момента че много жени спират да кърмят по свое желание за да не спазват хранителен режим, да не си развалят бюста, да могат пак да пушат , да им е по лесно и т.н. Не знам дали Нестле има пръст в тази работа и дълбоко се съмнявам. Всеки си има глава на раменете и сам може да избира кое е най- правилно за него, а ако някой смята че чисто маркетингова стратегия може да предизвика повишена смъртност при новородени, значи е идиот който мисли че и другите като него са идиоти.Още повече всички знаем че тази индустрия доста напредна и осигури един задоволителен стандарт……аз се сещам за дозина случай в които бебето по една или друга причина не се кърми и тогава какво?….. да г оставим на вода или да му сготвим мусака??????!!!
    Намерети си нещо наистина полезно за вършене , борете се за спазване на човешките права, за запазване на климата, за намаляване на агресията в живота ни а не срещу млякото за бебе и шоколада или там каквото още правят Нестле, и без това кампанията в този си вариянт е абслютно безмисленна и допълнително създава „рекламен шум около марката“ което в крайна сметка е от полза за самата марка… не е ли така??
    Сега отивам да си хапна бисквитки нестле с шоколад нестле, после ще си пийна нескафе , след това ще си измия косат ас лореал а после ще си намажа лицето с крем лореал , ще изведа детето си на раходка и ще му купя Його Ягода или Ванилия а после в къщи ще му направя Нескуик и знаете ли защо ще направя всички тези неща? Ами защото знам че качеството е добро , продуктите са хубави , безопасни , и не на последно място защото не мога да вържа на тази смешка……….

  77. в таи история има доста голяма доза лицемерие
    стотици хиляди хора умират всяка година заради петролни интереси и войни за петрол, цели държави са във васална зависимост от международните петролни компании и милиони хора са оставени да живеят като роби в мизерия и беднос отново заради петролните компании и никой обаче не бойкотира безина и др горива никой не прави сайтчета против компаниите и защо наистина не започнете да бойкотирате колоте сизадето вървят с бензин или транспорта като цял???
    ще ви кажа Защото не ви изнася не ви стиска да зарежете удобството на превилегия която имате на гърба на милиони но за сметка на това ето поле за изява на обществеено отговорните ви души „да накажем нестле, да не ядем нестле да не пием нестле, да освободим поробените от млякото и вафлата на нестле“
    ето къде е лицемерието и то в най- чистата му форма , може да говорим и за двоен стандарт за нестле има бойкот а за много по злите петролни компании има повишено търсене и цени и естественно клиенти чакащи на колонките за бензин които бойкотират лошите индустриални гиганти!!!! ЛИЦЕМЕРИЕ

  78. Аз съм майка на бебе на 20 дни. Преди да родя бях убедена, че ще кърмя, както и всички други бременни жени от нашия интернет форум. Засега се кърмим, надявам се успешно. НО, точно тук идва едно НО…Според мен най-често срещаната причина за дохранване с АМ, ако има кърма, е страхът на майката, че детето остава гладно и „съветите“ на педиатрите в такива случаи. Още при първата консултация, ако детето не е качило, колкото „трябва“, на майката се дава съвет (в повечето случаи) да дохранва, а не КАК ДА УВЕЛИЧИ КЪРМАТА СИ.
    Аз не съм сигурна дали ще бойкотирам всичките продукти на Нестле. Всъщност и преди да разбера за бойкота, спрях да употребявам Нескафе, сладолед Делта, Данон – защото са ми изкуствени.

  79. Napylno sym syglasna s Bamby i Macho….namerete si po-smislena kauza!!!!

  80. Много се радвам, че обсъждането по темата е още живо. Забелязвам, че повечето хора, които възразяват срещу бойкота, не са особено навътре в кърменето или забравят, че става дума за нещо безалтернативно, което веднъж пропуснато, почти не може да бъде възстановено.
    От петролна зависимост никой още не е умрял, но ако използваш АМ за бебето си, няма как да спреш, докато то не порасне. Ако нямаш повече АМ, вода, пари, просто детето ти е обречено. Така че рекламата на АМ не може да се сравнява с рекламата на каквито и да било други продукти.

  81. NesTea е на Coca-Cola, иначе за другото си прав и подкрепям напълно. Аз откакто купиха Делта не им ям сладоледите. Освен това бойкотирам Кока-Кола вече 10 години а по-рано пиех редовно. Въобще гледам да избягвам доколкото мога всичко американско. Вярвайте ми, нищо добро няма в тази страна (САЩ). Успех в начинанието!

  82. О! Интересно интересно

  83. Здравейте, много искам да ви подкрепя в протеста, но как да сложа банера ви моите форуми? Всъщност предпочитам да пусна цялата статия, заедно с някои от коментарите на останалите, бихте ли приели да ви цитирам?

  84. Jaguar,
    нямам против да цитирате тази статия с указване на автор и първоизточник (като активен линк).
    Банерът: http://www.babymilkaction.org/flash/nestlefreezone.gif
    (който, както се вижда от адресът, не е измислен от мен, нито бойкота или подкрепата му 🙂 )

  85. Благодаря, статията ви е качена със съответен линк към блога ви тук http://zoomsguesthouse.informe.com/forum/forum-f11/topic-t113.html#p577

  86. цвети с главно Ц

    А какво ще кажете за хубавата нова реклама на Нескафе ?
    Тази с антиоксидантите и колко е хубаво да съчетаеш полезното с нес кафе…малко подвеждащо, а? И все пак -професионално направено, че да няма как да ги пипнеш!
    Гадове:-) Мноо ме дразнят!

  87. много ми харесват продуктите на нестле и не смятам да се отказвам от тях.А това че маркетинга им е агресивен,това е задължително за една печеливша компания,та това е основното за конкурентноспособността на една компания.Не виждам защо толкова се надъхвате,това как да си провеждат рекламата не е ваша работа,а на маркетинговите им специалисти.Със сигурност вие сте игла в купа сено срещу такъв голям монополист като нестле.И евала на специалистите на тази компания че е спечелила огромна част от пазара.Това е доказателство за професионализма на екипите им,и в българия имаме нужда от такива проофесионалисти,но за съжаление са все по-малко и не успяват да изведат начело сдна компания и да я задържат на върха.А за вредните храни и напитки-това е съвсем друга тема в която са замесени много марки.Защо не се заемете с лекарствата и антибиотиците и неправилните лечения с тях.Именно те убиват децата ни,а не някакво си АМ.Масово педиатрите с лека ръка изписват лекарства(направени сигурно в някой гараж),и по същия начин те играят ролята на дистрибутори.Аз лично не използвам лекарства нито и детето ми(2г.)досега.Лекарствата са тези неща които увреждат децата ни за цял живот и некомпетентните лекари.Фармацевтичната индустрия е най-голямата мафия и тя трябва да се бойкотира и това непрекъснато появяване на нови лекарства,на които списъкът им с противопоказания е по-голям от показанията за лечение.Кой контрилира това?А най-новия хит за бременните-3D видеозонъ.Масово всички са се юрнали на прегледи,знаете ли колко печелят пак докторите от това?А някой казва ли на тези момичета че това изключително вредно и че това е облъчване,дори и простия видеозон и че трябва да се ходи само с основателни причини-това май докторите пропукат да отбележат и се гушат с пари и навсякъде кабинети с тази услуга-това не е ли масова реклама която може да увреди вашето бебе и куп други неща като фолиевата киселина(също масов маркетинг),която води на по-късен етап до атеросклероза и трябва да се взима само ако имаш недостиг в организма(а освен това можеш да го набавиш от много плодове и чайове)Фолиевата киселина се пие масово от бременните и лекарите те успиват с куп доводи без покритие-Защо след като изследванията ми са наред трябва да пия изобщо някакви добавки и не мога ли да си ги набавя от плодовете и зеленчуците,както и от много трвички.Защо непрекъснато се мъчат да ни тъпчат с химии докторите?Нямаме ли природа която да ражда плодове например?За това ви говоря.Доста се отклоних от темата,но мога да ви дам много още примери.Тези неща които наистина увреждат пагубно нас и нашите деца,са много по-важни от това да се занимаваме с рекламната кампания на нестле(не казвам че са екологични продукти,но кои са в днешно време?)

  88. Искам само да се запитате ,дали ако едно дете е кърмено (без някой директно или коствено да е попречил на майката да го прави) щеше да е необходима употребата на толкова лекарства за лечението му,като се знае колко по- силен е придобитият от кърменето имунитет.
    А когато рекламната кампания на някой фирма е за сметка на здравето на хиляди деца(и то не само заради АМ за бебетата ,а и със „здравословните “ им корнфлейксове натъпкани със захар) то не може да стоим и да гледаме безучастни отстрани.
    Пускам линк към пост,който е пореден пример за случващото се http://www.blizodobebeto.com/2008/11/04/melamin/

  89. Здравейте,
    гледам още се коментира въпросът с бойкота. Ще кажа, че и аз не ползвам техни продукти, не ми харесват. Пия друг вид кафе; не ям зърнени закуску от вида, който произвеждат; обичам сладкиши, но и обичам да си ги приготвям сама, не ми понася миризмата на бульоните им, а спагетите дори на съм пробвала; почти не използвам козметика (тук ще ми липсва парфюмът Romance, но и без това вече на го намирам) …. така подкрепям бойкота.
    Сега ще ви кажа как мина престоят ни с беба в една гръцка болница. Бяхме на почивка, малката започна да вдига температура и имаше диария. Отидохме в болницата и започнаха изследвания – кръв, урина… прегледи…. накрая се разбра, че има рота-вирус (предполагам знаете как се изолира). Така или иначе на малката (на 8 месеца тогава) и даваха само парацетамол или нещо друго за Т и системи, които да не позволят да се обезводни (глюкоза). Та ние още се кърмехме активно в онзи момент и всички много ни се радваха и всеки доктор, който дойдеше при нас ни подкрепяше. В съседни стаи имаше бебенца на по-малко от месец, които бяха изцяло на формула (не, че тези майки ги осъждаха). Та исках да кажа, че са много по-толерантни и към кърмещи, и към некърмещи. А не като тук: ако подкрепят кърменето са като сектанти (другото било отрова). Ако не подкрепят кърменето – пак крайни: „Ти докога ще кърмиш? Ще се смея много като започне да ти дърпа блузата пред други хора…“
    Та понеже се проточи гостито ни в Гърция ни свършиха пюретата и намерихме само 3 вида на Нестле (иначе има каши и адаптирани млека – различни). Така ги пробвахме техните продукти, в Бългатия купих още един вид – само за проба, но малката така или иначе не го хареса…. и се оказа, че и бебешките им храни няма да купувам…
    В заключение ще кажа само, че е необходимо всеки да направи една малка крачка, за да живеят децата ни в един по-хубав свят: Помогнете на една жена да кърми (аз съм съветник 🙂 на братовчедка ми, която има близнаци на 1 месец). Започнете да разделяте боклука, направете изолация на жилището си и купете енергоспестяващи крушки за дома си. Ходете на работа с колата на колегата / или той с вашата… Всичко е в наши ръце!
    Извинявам се за отклоненията, но за мен всички проблеми са свързани по един или друг начин.
    Поздрави

  90. Я да ви питам ако няма друг вариант за хранене на бебето какво да правим ? Да го оставим да умре от глад ли ?За да бойкотираме! Ок хайде ще изкараме млекат от болниците и ще ги забраним и като се роди дете и като не може майката да кърми и няма кърма или е със специфични хрнителни нужди, ще и казваме че ние бойкотираме млеката защото сме причнципни хора.
    Не че не уважавам бойкота ви но идейния замисъл е много посредствен „да бойкотираш някой защото продава нещо“ и то на базата на доста налудничави търдения някаква недоказана причинно смъртност некоретни реклами заболеваемост след употреба на млека която е много ама много спорна .
    Що не вземете да се хванете да свършите нещо наистина полезно например бойкотирайте козметичните продукти с животински протеин или мазнини тоест цялада козметична индустрия ще си ходите без червили без грим като измити чинии ама ще сте принципни и ще защитавате тезата за защита на животни използвани чрез убииство за пари. Или модната идустрия.Скъпите ви дрешки било то и био еко и какво ли още там се правят с цената на робски труд и експлоатация на хора дори и в България. Обичате ли ядки? Сигурно .А знаете ли че особенно в африка и някой части на южна америка по полетата с такива култури годишно умират хиляди деца но си похапвате ядки или шоколад с ядки, а те умират……
    а вие бойкоторате млеката на нестле …..кое е жалкото в тоя случай ?!?!?!?!?!?

  91. Признавам си че смятам това което правите за глупаво дано не ми се обидите просто съм искрен

  92. prostete ama pishete palni gluposti

  93. Срещнах няколко коментара за т. нар. sweat shops или работилници за маркови дрехи в третия свят.

    Скептичният въпрос е: какво ще правят тия хора, ако нямат работа за Найк или Адидас или Викториас сикритс? Може би ще копаят на полето, където ще се потят още повече. Или пък ще седят в прахта с блажена усмивка и ще чакат Оксфам да им подари коза.

    Кое е по-добре- 10 цента на час или 0 цента?

  94. Wolverine, а защо трябва изборът да е между 10 и нула? Точно в това е проблемът.

  95. Хора без работа и неграмотни майки, които вместо да си гледат децата висят в интернет, пушат и си бъркат в носа. После това онова. Нека Ви “ светна“ : Nestle е единственото АМ (NAN1 и NAN2), което не съдържа нишесте (малтодекстрин) и количеството на белтъка съответства на това в кърмата. Излишния белтък ги прави дебели (здравите бебета са тези, които не са „напомпани мишелинчета“) и т. н. Но на кой му пука нали можем да плюем. Преди обаче неграмотници да пишете първо добре се информирайте, защото така се прави в нормалния свят, а не в „турския кенеф“.
    Nestea е бранд на Coca Cola (но нали вярната информация не Ви е силата).
    Как да кърмят работещите майки?

  96. Лампата,
    Обожавам определения! Разбира се, че всяка, която може да изкаже собствено смислено мнение, е всъщност неграмотна и от нямане какво да прави е седнала да дразни далеч по-умните от твоя калибър…
    А защо точно да не кърмят работещите майки? Причина някаква има ли или…?
    Да не желае майката да кърми по нейна причина – е съвсем друго.

  97. Отдавна съм спрял да купувам марки продаващи боклуците си с мега агресивен маркетинг.
    Четете съдържанието бе хора! Какви ли не боклуци ни рекламират и карат да ядем!

  98. Страшно се извинявам – материалът е доста приятен и донякъде точен, като изключим факта, че фирмата Л)Ореал не е собственост само на Нестле(те държат 26 % от акциите), а и на бабата Лилиан Бетанкур. Това, че произвеждат скъпи боклуци е друга работал За всеки случай още веднъж всички марки – L’Oréal Professionnel, Kérastase, Redken, Matrix, Shu Uemuram Lancôme, Biotherm, Helena Rubinstein, Kiehl’s, Giorgio Armani, Ralph Lauren, Cacharel, Viktor & Rolf, Diesel, Vichy, La Roche Posay, inneov, Skinceuticals, Sanoflore, както и за жалост на Боди шоп.

    За всички, които искат да знаят в чий джоб отива платеното за скъп парфюм или крем е този линк http://www.kissandmakeup.tv/2007/08/who-owns-who-in.html

  99. до номер 16: по-голяма глупост не бях чувала. и като са евреи собствениците, какъв е проблемът? по тази логока приятелките ти не трябва да ползват примерно комютър и мобилен телефон, тъй като много от частите са изобретени в Израел, да не говорим за сериозни лекарки манипулации. „по религиозни причини“…. Нещастници!

  100. милена

    Аз спрях да кърмя преди 17 г и може би няма съм много в крак с коментарите ви,но ще си позволя да напиша мое мнение по спора.Дъщеря ми се роди преждевременно с неразвити дробове и всмукателни рефлекси.Кърменето беше равносилно на убийство за нея.Давах цедена кърма до едно време…а после какво трябваше да направя според бойкотиращите?Чели ли сте че именно за да спаси от смърт малките бебета Анри Нестле създава сухото млако.Един друг швейцарец Юлиус…разработва сухите супи отново заради това.Трябва да ви кажа че аз обожавам Maggi,редовно храня семейството си с тяхните продуктиТе са компания изцяло загрижена за потребителя.Не бих си позволила да ги критикувам а да им се възхищавам

  101. След като Нестле е на евреи, навсичкото отгоре нахални и гадни, директно отиват на първо място в списъка за бойкот. Проблемът е, че трудно ще ги бойкотирам, след като нищо не купувам от тях. За малко да мина на НАН, ама след прочетеното няма да стане. За недоразбралите ще кажа, че тук Нестле може да спазва кодекса, защото теоретично сме европейска страна, но в Бангладеш например няма законово изискване да се поставят такива надписи на кутията, и този кодекс може да се нарушава спокойно. След като „Гардиън“ са го написали, значи е така. Това не е „Труд“ или друг парцал, че да поставяме под съмнение надписаното. Не знам как е в Бангладеш, ама в една развиваща се държава като нашата овца, която вярва, че АМ е по-добро от кърмата, трябва да е рядко тъпа. АМ ми напомня смес за сладолед. На съдържанието е изброена цялата Менделеева таблица, само уран няма, сигурно защото е скъп.

  102. Pingback: Little Things That Make Me Happy « a beautiful place to get lost

  103. емилия бачева

    Няма ли какво друго да правите , та правите анти реклама на една от най-големите компании в света. Някой да Ви задължава да купувате, не. Купуват всчки онези, които не могат без продуктите на Нестле. Аз също съм една от тях. Пожелавам им да изненадват хората с нови идеи, всички продукти са им повече от прекрасни.

  104. Здравейте. Останах силно афектирана от прочетеното. Мога ли да попитам българските медии отразили ли са проблема?
    А що се отнася до мен – ще се опитам да въведа повече хора в движението с/у нестле .

  105. Александър

    Винаги съм мразел крупните корпорациии, които чрез наливането на много пари убиват и изкупуват местния бизнес – оптимизират продукцията с цел максимизиране на печалбата за сметка на качеството (и развиване на извънземна химия за хранителната промишленост)

    Не мога да разбера как ОБИКНОВЕНИТЕ бисквити от едно време не се нужадаеха от регулатори на киселинността, подобрители на брашно тип 500, а сегашните Житен дар имат?

    Нестле трябва да бъздат забранени! Подкрепям бойкота, и се радвам че съм от протестиращите още от стъпването на марката на нашия пазар!

  106. То да бяха само NESTLE – с мед да го намажеш. Едно със сигурност бих спряла да консумирам само и единствено, ако го спрат от продажба, защото съм опитвала и други подобни, но точно като вкуса на Neskafe-то 3 в 1 досега не съм открила.

  107. Още един път (поне) ще ти благодаря. Аз бойкотирам Нестле от доста време по причини, свързани с подкрепата им за израелската политика на геноцид в Палестина. По тази причина бойкотирам и Макдоналдс и Кока Кола, има още и редица други фирми.
    Има с какво да се заменят – важното е човек да има твърди позиции и правилни критерии за доброто и злото.
    Ние не сме САМО потребители. Ние сме хора и не искаме да си играят с нас и постоянно да ни правят на маймуни.

  108. Детето ми е на 7 месеца и за съжаление е хранено предимно с АМ. Много ме е яд и винаги ще съжалявам за това! Това е първото ми дете и когато родих дори не разбрах, че съм имала кърма…малкият „уж“ смучеше нещо, но нищо не ставаше. Още в болницата започнаха да му дават АМ, защото много заслабна. Когато се прибрахме вкъщи след 5 дни гърдите ми бяха пред експлозия и пак не се справих сама. Дойде педиатърката и ми помогна, но малкия вече се беше светнал за номера със шишето и се започна великото изцеждане с помпичка месеци наред, докато кърмата спря тотално. Това, което искам да кажа след целия този разказ, че каквато и компания да се появи от ранга на Нестле(дори и тях да ги изключим) най-големият фактор, който може да насочи майката как точно да храни детето си идва в момента в който тя роди и той не се диктува от марки, а от персонала в болницата. Абсолщтно задължително е детедо да е 24 часа до теб (а н да ти го вземат и да ти го върнат натъпкано с мляко) и да има винаги някоя опитна акушерка, която да помогне при първите кърмения! Ако в началото всичко потръгне и видиш, че детето ти е нахранено и щастливо ти няма да се сетиш да го храниш с друга храна. Поне аз никога не бих го направила. Научих си за жалост урока и с другото си дете няма да позволя нито един компромис в това отношение. Докато лекарите не престанат да бъдат „спонсорирани“ от всякакви фармацевтични компании (и хранителни в случая), и не започнат масово да агитират майките да кърмят децата си, този проблем винаги ще го има и Нестле няма е единствената компания, която ще се възползва от тази ситуация.

  109. Pingback: Блогът на Стоян Стоянов » Blog Archive » Мама

  110. Последни проучвания разкриват, че част детските пюрета на Нестле съдържат Генно Модифицирани храни! Пазете децата си от тях! Поздрави на всичко мами! 🙂

  111. Здрасти Бу прочетох, че козметиката означава много за теб. Така беше и за мен даже кандидатствах в L’Оreal да си правя стажа след като завърших университет. Сега се радвам че не ме взеха. Моля те погледни този сайт http://www.cosmeticsdatabase.com/ в него Environmental Working group са побликували изключително голям брой козметика която е изследвана какви отровни и вредни съставки има вътре. Има и раздел за детската козметика.
    Приятно разглеждане.

  112. Аз съм мъж и не разбирам от кърмене, бебета и всичките там заместващи млека….
    Не искам да давам на никого съвети!
    Давам ви една задачка-закачка 🙂
    Направете си само една статистика.
    Седнете една вечер и изгледаите, по която си „харесате“ „ефирна“ телевизия, всички рекламни блокове.
    Разделете рекламите на Nestle – продукти и всички други.
    Знаеки, че рекламата се заплаща и разбира се се печели от нея си напавете сами изводите за какви пари става въпрос!!!

  113. Те имат толкова хубави продукти. Гарние примерно. Никой не може да ме накара да се откажа от нескафето или от бульона в супата, защото някоя негърка в Занзибар не знае как да си гледа детето. Овече не можете да ме убедите, че в една ужасно бедна държава майката ще дава пари за адаптирано мляко, при условие, че може да го кърми. Застанали сте тук и плюете като някакви квачки продуктите на Нестле. Знаете ли колко още неща са много по вредни и си плачат за бойкот? А като си запалите цигара и превръщате детето си в пасивен пушач, защо не бойкотирате това? Какво като не му давате мляко на Нестле като след няколко години ще го водите всяка седмица в Макдоналдс за детско меню с играчка? Имах удоволствието да прегледам коментарите и просто пропускате всеки разумен довод на интелигентните хора и си лаете. От край време ме побъркват разни майчини инициативи на разни майчини сайтове, подкрепяни от майки-форумни чудовища с излишно свободно време. Никаде по света го няма този феномен някакви форуми за майки да са толкова огромни. Вместо да тролствате вземете се хванете да работите и да се образовате за да може да осигурите на семейството си здравословния живот, за който лаете. Пък Нестле ще си се рекламират, това им е работата – да печелят. Дали спазват някакви тъпи кодекси не е моя работа – има си държавни органи, които да регулират това.

  114. Pingback: Сборно « Gregory’s Blog

  115. Pingback: Бясна съм! « Pili's Blog

  116. Калина Малина

    Прочетох статията в Гардиън, макар че беше дълга. Все пак не мога да се оттърва от от една мисъл: търговските представители нямат директен контакт с крайния клиент – майките; търговските представители не могат да залепят плакати без разрешението на клиниката или педиатъра; търговските представители не са тези, които използват бележките и рецеприте с картинки.Не съм защитник на Нестле, изобщо даже.
    Това, което ми каза статията на Гардиън беше, че в Бангладеш имат безкрайно слабо здравеопазване и слаби от професионална гледна точка неонатолози и акушерки. Изречението „не се е намерил никой да й даде съвет или да я подкрепи“ визира лекарите, не Нестле. И ако повече лекари са насърчавани да действат като д-р Икбал Кабир, т.е. да не се поддават на провокациите на търговските представители, то нещата щяха да са малко по-различни.
    Всъщност не е проблема в маркетинга в случая, а в това, че няма кодекс за поведението на педиатрите, акушерките и всички други специалисти, имащи досег с майките и техните бебета.
    Всъщност такъв кодекс за поведение трябва да има на световно ниво, защото и нашите лекари и прочие специалисти (не говоря само за бебешките лекари, а въобще) много често престъпват границата препоръчвайки конкретни продукти на конкретни фирми.

    Що се отнася до мострите и подаръците, то коя фирма не го прави??? Ако няма кой да им приема и раздава мострите, те няма как да стигнат до хората, не е ли така?

  117. И аз май реално от изброеното ползвам само After Eights и Lancome, но веднъж на сто години и двете 🙂
    А инак най-агресивният маркетинг, който съм виждала, е на Фризо – с разлепени стикери на марката по всички врати на неонатологията в Шейново, с хранените без оглед на желанието на майките бебета там, с брошурите, които ми изсипа първата педиатърка – вярно, че спомените ми са отпреди осем години, ще видя този път какво ще е.

  118. Аз не разбирам какво толкова лошо има дадена компания да оставя безплатни мостри в болниците. В крайна сметка АМ не е отрова, а в някои случаи, когато майката няма кърма, все с нещо трябва да се нахрани детето, докато слезе кърмата. Аз родих секцио /така се налагаше/ и едно на ръка, че ми дадоха детето чак на третия ден /такава е политиката в болницата и нямах избор/, но и първите 2 дни гърдите ми наистина бяха меки и празни. 2 дни са хранили детето ми с АМ, на третия вече го кърмих с малка добавка АМ, на четвъртия ден вече не ми носиха добавка и оттогава детето си е само на кърма. Искам да кажа, че това, че първо са му дали АМ не ни е възпрепятствало да се кърмим успешно, т.е. не разбирам как във въпросните страни майките са били принудени да ползват АМ. Не одобрявам практиката в БГ болниците, особено при секцио, да не ти дават детето веднага, за да го сложиш на гърда, но пък дори и при тези обстоятелства човек има избор след това как да храни детето си.

  119. Meri, мога да кажа с доста голяма сигурност, изхождайки от годините си опит, че ако ви бяха дали детето веднага, а не след 2 дни, то щеше да суче (в идеалния случай на поискване) и най-вероятно нямаше да има нужда от дохранване с друго мляко. Нещата са много тясно свързани. Кърмата се произвежда на принципа на търсене и предлагане. Ако няма търсене, предлагането също спира – т.е. ако бебето не суче (например защото е нахранено с друго мляко), майчината кърма ще намалее и ще спре.

    А за безплатните млека логиката е елементарна и много практически насочена: ако болницата плаща за млеката на прах, вместо да ги получава безплатно, ще ги изразходва много по-отговорно и внимателно, за да няма излишно перо в бюджета. Вместо да се дава изкуствено мляко на бебета с нужда и без (включително има болници, в които е практика да се носи бебето за кърмене, след като е било нахранено с изкуствено мляко, без значение какво мисли майката или бебето), ще насърчават майките да кърмят, за да не се налага да им дават изкуствено мляко. А когато същото идва без пари – е, на кой му пука чак толкова, давай добавка наред. Компаниите ще дадат после ново. А бебетата, които вече са свикнали да пият с шише, както и майките им, с потенциално застрашено производство на кърма, защото разчитат на дохранването и не са уверени в способностите си да кърмят изцяло, в най-честия случай скоро наистина преминават на мляко на прах – обичайно на марката от болницата, защото както гласи ЕЖК мъдростта, „не е добре да се сменя“.
    Надявам се изчерпателният ми отговор да е хвърлил светлина защо именно това не са добри практики, ако и да са масови в България, за съжаление.

  120. Бу, ,напълно съм съгласна, че ако бебето беше при мен от началото, вероятно нямаше да опита адаптирано мляко. Аз също не харесвам тази практика в болниците, но уви, много рядко имаме избор /предимно в частни болници, които малцина могат да си позволят/. И все пак, факт е, че при мен и синът ми нещата с кърменето потръгнаха въпреки че 2 дни е бил само на АМ, т.е. на мен не ми е било отнето правото на избор. За това между другото съм благодарна на теб за поднесената информация в този сайт, който следя отдавна, както и на останалите момичета от ЛЛЛ. Наистина това, което правите, ми помогна много и ми даде увереност от самото начало, че ще се справя и че няма нехранителна и недостатъчна кърма и няма нужда да прибягвам до АМ, ако бебето плаче скоро след като се е нахранило 🙂

    Малко се отклоних 🙂 Мисълта ми беше, че дори и при това агресивно предлагане на адаптирано мляко, майките имат избор, друг е въпросът, че им трябва известна доза упоритост, информираност и насърчаване. Освен това, според мен в конкретния случай вината е повече на болниците, че не насърчават кърменето, а не толкова на компанията. Компанията е виновна в това, че си преследва търговските интереси като всички други компании, по същия начин никога един тютюнопроизводител няма да участва в кампании против тютюнопушенето. Подобна практика за мен би била порочна, ако Нестле имат и специална договорка с болниците тяхното АМ да се дава на всеки, независимо от нуждата. Но ако болниците го правят по свое усмотрение, то вината е най-вече тяхна.

  121. *Благодаря ти от сърце за добрите думи. Радвам се искрено.*

    Meri, и така, ама и не съвсем.
    Компаниите и дистрибуторите на бебешки млека имат именно такъв агресивен маркетинг, който включва много неетични компоненти. Например фини детайли като спонсориране на конференции (по неонатология, педиатрия и т.н.) или на отделни участници в такива конференции. А такива действия неизбежно настройват дадения човек положително – не можеш да приемеш някой да те финансира (някои конференции струват доста скъпо да се участва), без поне малко да изпиташ благодарност и благоразположение. Всяка крушка обаче си има опашка и после е много по-вероятно такъв спонсориран здравен работник да препоръчва, съзнателно или не, не само дохранване (когато може да има други варианти), но и доста вероятно – конкретната марка. Ще кажем – да, но не е ли по-важно този лекар да има нови знания и да е в крак с професията си? По принцип – да. Но не на тази цена. За да се ограничи подобен неетичен маркетинг например, CERP точки за продължаващо обучение (важни за тези, които работят професионално в областта на лактацията) не се отпускат, ако събитието е било дори частично спонсорирано от такава компания. (И точно затова компаниите спонсорират индивидуални участници, тихомълком. А понякога такива събития са в чужбина и струват сериозни цифри).

    В много лекарски кабинети могат да се видят рекламни материали от такива компании – това влияе подсъзнателно на избора на майката (приелият ги лекар е ясно, че вече е добре разположен).

    За интереса на болницата и политиката им дали ще поощрят кърменето, пряко свързано с безплатните дарения или продажби по намалени цени също се опитах да обясня и мисля, че се разбрахме. Не е „ако болницата иска, ще насърчи кърменето и няма да дава добавки“, а по-скоро „ако болницата не дава добавки (рутинно), ще насърчи кърменето и по-добрите практики за кърмене“. А последното ще стане със сигурност по-лесно, ако болницата знае, че за всеки милилитър добавка дава стотинки, а не е без пари. Затова и говорим не за незаконен, а за неетичен маркетинг. Компаниите отлично знаят, че е много по-голяма вероятността тези бебета, които са били рано захранени с бебешки млека, да минат по-скоро на изкуствено хранене, т.к. в голям процент от случаите се подкопава или лактацията на майката, или поне самочувствието й, че може да се справи с това.

    Компаниите правят и други „номера“, например безкрайно неетични реклами, в които се внушава всячески например, че кърменето е полезно, а след шестия месец вече е страшно нужно да се мине на бебешки млека, кой кърмил – кърмил. И е факт, че действат, все повече хора, наглед умни, много от които кърмени по над година, почват да повтарят като папагали, че „след шестия месец в кърмата вече няма нищо толкова полезно“ – абсурдно само по себе си, не мислиш ли?

    Имам позната здравна работничка, която работи за една компания за бебешки млека – една от малкото, които не се рекламират неетично. Какви неща може да разкаже тази жена за колегите си, както в бранша с млека, така и тези с бели престилки… И ако дори тя, която си изкарва хляба с продажба на млека, може да потвърди уверено, че този маркетинг, който обсъждаме по-горе, е неетичен, това говори само по себе си.

    Така работи ефективният неетичен маркетинг. Фино, деликатно. Не могат да си позволят брутално изказване тип „Кърмата не струва, купувайте мляко Х“, но могат по десетки различни начини да подкопаят добрите практики и все пак да се сдобият с това хората наистина да купуват млякото Х.
    И не може да се каже, че става дума само за продажби и търговия – всяка такава компания има социална отговорност и задължение пред обществото да спазва определени етични норми. А това, което се случва в момента в България, е всичко друго, но не и етично.

  122. Наистина стоката си е стока , но от Нестле не си поплюват.
    Аз нямах никаква кърма и не кърмих – като разбраха, не знам как, какво е положението с кърменето, в родилното дойде представител на Нестле – хем представител, хем педиатър по тяхна програма за безплатно хранене /на единствения ми син/ с нова тяхна марка, която в момента тестват
    Отказах и до тук съм платила… една кола на старо с парите за мляко, но друг на мое място би приел.
    Как може да препоръчват за новородено мляко преди да е клинично тествано, защото е безплатно?

    Сега, между другото, сме на популярна марка на Нестле, която обаче не е в процес на тестване – нищо, че не е …. безплатна

  123. Уау, fall! Това кога се случи? Скоро или по-отдавна? В кой град и коя болница, ако не е тайна?

  124. До Бу: аз съм общопрактикуващ лекар и майка и тъй като тук прочетох много глупости за порочните и корумпирани доктори много ми се иска да споделя и аз мнението си. В кабинета ми идват най-различни представители на най-различни неща / медикаменти, протези, апаратчета, млека, прахчета, кремчета, медицински центрове и какво ли не/. Когато рекламираният продукт е безсмислен или не върши работа според мен /от опит/ много често директно ги отсвирвам / особено когато отвън чакат 20 души/, макар че понякога от добро възпитание се старая да ги изслушам. Да, оставят си рекламните материали-химикалки, тефтерчета и какво ли още не /страшно са изобретателни между другото-имам например щипки за защипване на плажна хавлия върху пясъка/, не разбирам обаче какъв е проблемът да ги използвам, при положение, че никой не ме ангажира да изписвам нещо, което не действа според мен и не виждам защо да давам излишни пари за неща, които съм получила вече от някой, който си върши работата. Обикновено си искам мостри от медикаментите, които използвам за семейството, близки и понякога за пациенти, за които знам, че имат затруднения да си ги закупят. Но НЕ ЗАЩОТО МИ ПЛАЩА ФИРМАТА. Старая се да лекувам пациентите си по най-адекватният начин, а не защото някой ми дал тесте рецепти. Ако се случи да ме подпитват дали и на колко хора съм изписала нещо конкретно, обикновено директно им показвам вратата или си правя гаргара с тях за разнообразие. Да, била съм на платени вечери, конференции и прочие, но това категорично не ме е обвързало с никой медикамент или услуга. А и как да не препоръчам нещо когато ме попитат-да кажа, че не знам ли?; естествено, че ще предложа нещо, за което имам лични наблюдения, че върши работа. Ако някоя майка реши да купува даден продукт само защото му видяла логото или рекламата в кабинета или в чакалнята, толкова по-зле за нея, тя вероятно би се подвела и от реклама в градския транспорт, ясно е струва ми се къде е проблемът. Аз лично не се водя по реклами и им имам малко вяра, но пък смятам, че хората имат право да рекламират продуктите си, ако е по коректен начин. Разбира се, ако се касае за случай като гореописания трябва да се сезират съответните инстанции и да се вземат сериозни мерки.
    Колкото до Нестле, почти няма техни продукти, които аз лично да купувам, тъй като не ги смятам за особено качествени. Но не мога да повярвам, че колкото и да са неконктролируеми рекламните им кампании където и да било по света, биха успели да убедят накой да даде пари за нещо, което си го произвежда безплатно. Както казва една колежка-по-лесно от кърменето няма-вадиш цицата и масата е сложена. Друг е въпросът, когато тя не пуска нищо.
    Така че мили майки, много внимавайте къде и какво четете в интернет и кой допускате в главите си, защото за съжаление тук няма лампичка, която да светва при поредната боза, която ви промива мозъка, ами се постарайте малко повечко да мислите преди да се подведете по поредната ню-ейдж истерия.
    Поздрави.

  125. D-r Di,
    щеше да е добре, ако всички хора са така съзнателно настроени към рекламите и посланията, които умело се пращат с тях. Точно защото това не е така обаче, има други хора, които учат с години как най-добре и най-ефективно да се рекламира даден продукт по начин, по който посланието му да достига до целевата аудитория, даже да няма директна реклама. Индиректният маркетинг работи точно толкова добре и постига абсолютно ефективно целите си – както се вижда, действа и при вас 🙂 Поздрави.

  126. Скъпа Бу,много си далече от истината за практиките на Нестле,първо не само Нестле има агресивни реклами/а и не виждам нищо агресивно в рекламите им/,второ аз съм се сбласквала с представител на Нестле който най-чистосърдечно ми обясняваше как трябва да кърмя и колко полезно е и как не трябва да давам нищо различно на детето до 6-тия месец!Ако обърнеш внимание на стикерите на пюретата ще видиш,че на тях не пише от 2,3,4 месец!Цялото семейство ползваме продукти на Нестле и с нищо не са ни навредили и заради някакви хора като теб не бих спряла да ги ползвам,имам си достатачно акъл в главата,за да слушам“съпричастност“.Същите неща утре някой ще ги напише срещу друга фирма,пак ли ще ги бойкотираш????Явно просто си нямаш достатъчно работа и се чудиш с какво да се занимаваш???Успешен бойкот ти желая

  127. Georgieva, благодаря за пожеланията 🙂
    Разбира се, винаги е добре човек да не пише първосигнално. Обърнете другия път внимание не само на думите на представителя, но и на самите рекламни кампании. Аз винаги обръщам внимание, не само на тези на Нестле, впрочем. Мнението ми не се базира на нещо, написано от някой друг – имам глава на раменете си и я ползвам по преднзначение да мисля с нея и да имам мнение и позиция по различни въпроси, включително много важният въпрос с какво се хранят децата ни, базирано не единствено на избора на родителите, когато този избор много често не е неповлиян, не е толкова самостоятелен, колкото си мислим, че е. Включванията от няколко педиатъра в дискусията по-горе също го доказват. На вас може би не, но ми дреме какво казват и какви послания се отправят към родителите и с какви представи израстват децата ни, сега малки, утре бъдещи майки и бащи. Далеч не всеки е толкова буден, трезвомислещ и последователен, колкото би му се искало, за съжаление.

  128. Признавам си, превърженик съм на Нестле и си направих труда да разгледам всички брошури и плакати в детския магазин в който пазарувам,видях много брошури на млека на други фирми и ми направи впечатление,че въпреки сочена за агресивна компания на Нестле брошура на адаптирано мляко под 12месеца не открих.Поговорих с продавач-консултантка в магазина която ми обясни,че от Нестле са минали и са им обяснили,че те спазват кодекса на Световната Здравна Организация който гласи ,че се препоръчва кърменето най-малко до 6-тия месец и за това те нямат продукт от захранващите на който пише „от 4-ти месец“ в сравнение с други фирми.На мен това ми говори много добре за тях!Аз съм майка и естествено,че искам и търся най-доброто за детето си.За мен Нестле са най-доброто за моето дете на пазара в България/естественно това си е лично мое мнение и не се опитвам да го налагам на Никого/.
    Късно,но видях,че темата е доста стара,може преди време да са действали по друг начин,но в момента е така,както писах по горе!
    Сещам се и още нещо което ми каза моята педиатърка,че не Нестле а други две фирми ги обсипват с мостри и подаръци в момента и беше възмутена, че Нестле не им дава нищо.А собственичка на аптека ми обясняваше как лекарите са се превърнали в търговци и изписват неща от които имат изгода.А сега да помислим фирмите или акъла на човек е виновен за случващото се!Не може детето ми да повръща след всяко хранене с АМ и да искам да си сменя млякото,а педиатърката ми да ми обяснява как Фрисо е най-доброто на пазара и не трябва да го сменям,аз въпреки това влязах в магазина и четох за всяко едно мляко и сама си изписах Нан против повръщане и детето ми спря!
    Може би всеки реагира според преживяното си!Аз съм доволна от Нестлв,за другите незная.

  129. Възможно е вашият педиатър да е пропуснат, разбира се. Моята педиатърка не е, нито няколко други педиатрични кабинета, които знам.

    Лично съм присъствала на тържествено дарение на адаптирани млека Нестле в родилен дом – едва миналата година. Това е само един от всичките стотици родилни домове. Такова дарение никоя от компаниите, произвеждащи АМ, не би трябвало да прави, защото е неетично и не е разрешено.

    Нестле имат т.нар. храни Етап 1 – на тях не е упомената възраст, но е нарисувана картинка на мече (разбирай бебе), което още не седи, за разлика от мечето на Етап 2 – то лежи по гръб. Това, даже без да пише цифрата, само показва, че храната е за по-ранна възраст. Етап 2 е маркиран „от 6 месеца“, тоест по пътя на логиката, Етап 1 е за по-малки бебета. Ето още един фин начин да се манипулира деликатно възприятието, без да се назовава с думи фактът.

    СЗО маркира храните, давани на бебето след 6 месеца, като „допълващи“ (complementary), но в брошурите на Нестле са описани като „отбиващи“ (weaning) храни. Кой дава „отбиващи“ храни, ако планира да не спира да кърми?
    И други такива неща.

    Разбира се, Нестле не са единствената такава компания. Има и други, и не са малко. Но тя е една от най-агресивните в нелоялния маркетинг – нелоялен не към конкурентите, а към родителите. Две кривди не правят една правда.
    Неслучайно бойкотът на Нестле е започнал заради маркетинга им в Третия свят, където с подвеждащи реклами и убеждения от уста на уста майки биват подведени да хранят изкуствено, след което не успяват да поддържат стандарта, кърменето трудно се възстановява, бебетата умират. Тук не сме Трети свят и стандартът се поддържа по-лесно, слава Богу, но това не прави маркетингът по-малко некоректен.

    Съвсем доскоро течеше клипчето на Нестле – с нежен, напевен женски глас, който обяснява горе-долу така „първите шест месеца те кърмих, но ти вече порастна и имаш нужда от защита, която Нестле предлага“. Демек, кой кърмил, кърмил, след шест месеца идва Нестле. Това ако е съобразяване с препоръките на СЗО за продължаващо кърмене, не знам 🙂 Имам го запазено някъде, защото исках да му посветя отделен пост, надявам се, скоро.

  130. Виленце

    Едва днес разбрах за Бойкота и се присъединявам незабавно, макар че ползваме единствено бисквитите Житен дар. Според мен проблем е не само етичната или не етична реклама. На хората просто се отнема възможността да мислят и да избират, да избират не кое АМ, например, да купят, а дали да го купят. Ние постоянно биваме убеждавани, че от нас нищо не сатва – че не можем да готвим, затова по-добре да купим нещо полусготвено(естествено не се споменава, че полуфабриката не е полезен, а само, че е вкусен), че не можем да запълним времето на децата си с нещо смислено, затова по-добре да им купим еди-каква си нова играчка, че ни трябва телефон с много „екстри“, за да можем да се изразяваме или да сме модерни, и изобщо, че не можем да съществуваме, ако някоя реклама или авторитет не ни каже как точно да се случва това. Печалната истина е, че хората не мислят – уморени, за да мислят; подведени да не мислят; неможещи да мислят(със съвременното състояние на образователната ни система). Немислещи и несъпротивляващи се. И, като за последно, представете си, още има майки, които смятат, че АМ е по-добро от собствената им кърма! Как ли е могло да им хрумне?!

  131. Бу нещо много подкрепяш крафт,явно работиш за тях и нестле ти е трън в очите!!! Но напразно си губите времето!

  132. Впечатлена съм от извода ти, Ани. Наистина. Явно не си си дала труда да четеш текста, щом реши, че работя в Крафт и затова имам против Нестле… жалко, все пак.

  133. Pingback: “Месец на кърменето”? Не съвсем… | Царството на Бу

  134. Pingback: Царството на Бу

  135. Pingback: Неетичен маркетинг? Не, благодаря. | Царството на Бу

  136. „Уау, fall! Това кога се случи? Скоро или по-отдавна? В кой град и коя болница, ако не е тайна?“
    Бу, случайно пак попаднах на статията ти след години.
    Раждах в Майчин дом, в София. Разбира се, не си спомням вече името на педиатъра, но беше жена на средна възраст.
    Действието се разви през пролетта на 2010 година.
    Имали някакво мляко, което тествали; условието им беше детето да започне да да приема това мляко още от родилното и да не го сменяме. Искаха всеки месец да го водя при педиатър, по тяхна програма, за да следят „как му понася“ млякото. Как му понася?! Представяш ли си как ще рискуваме да изчакваме техните прегледи, за да разберем дали му понася… Или че няма да му сменим млякото, ако има запек, например, за да сме по тяхната програма и да ни е безплатно? А беше и настоятелна: „Помислете, адаптираното мляко е голямо перо в бюджета на семейството“. Остави ми и документи, за да прочета и разгледам, макар че аз учтиво отказах.

  137. Аз също съм на мнение, че не трябва да се кукува Nestle. И за сега успявам да избягвам марката. Продуктите и са пълни с натриев глутамат. Няма да забравя едни приятели ни бяха на гости и бяха донесли нести студен чай. Мъжа ми само ги изчака да си тръгнат и го изля в тоалетната. :Д

  138. Не съм фен на Нестле заради практиката им с адаптираното мляко, заради фалшивите им кампании за здравословен живот, при положение, че „здравословните“ им храни са тъпкани с химии, а вече и заради това, че имах нещастието да ми възложат превод на техен текст (който връщаха сто пъти с тъпи забележки и с „поправи това“, последвано от „върни го както беше“).

  139. Hello and welcome to my webpage. I’m Shea Rutledge.
    I have always dreamed of being a book writer but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I helped a fellow student who needed help. She could not stop complimenting me . Word got around and someone asked me for to help them just a week later. This time they would pay me for my work.
    During the summer, I started doing research paper writing for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my writing services to students.

    Writing Specialist – Shea Rutledge – http://www.weuniteconference.comCorps

  140. Hello guys, my name is Roksana Sparrow!

    I`m a professional writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
    Writing has been my passion since early childhood and now I can`t imagine my life without it.
    Most of my poems were sold throughout Canada, USA, China and even Russia. Also I`m working with services that help people to save their time.
    People ask me „Mr, Roksana, I need your professional help“ and I always accept the request, `cause I know, that only I can save their time!

    Professional Academic Writer – Roksana Sparrow – 10 Traditional Philippines Dishes Every US Traveler Must Try Confederation

  141. Welcome to my blog ,
    I’m Philip.
    If you’ve ever been too tired and couldn’t finish a research paper , then you’ve come to the right place. I help students in all areas of the writing steps . I can also write the assignment from start to finish.
    My career as an academic writer started during my school years . After learning that I was very skilled in the field of academic writing, I decided to take it up as a job .

    Talented Academic Writer- Philip- http://www.thegonzotheatre.comBand

Вашият коментар