Кисело мляко в домашни условия с продукти от магазина

Гост-блогър е Lioness D

Нова публикация, независима от тази с експеримента със 7-те млека и резултатите от него, заради следните идеи – да се сподели опит с продукти от магазина, да бъде онагледен и споделен и същевременно да се отсеят некачествените продукти.
Купешкото прясно мляко също търпи да бъде „облагородявано“ с разни „подобрители“ и съответно малко или много да страни от натуралния продукт. Същевременно киселите млека са безчет на витрината, пресните също. Аз лично, лека полека ще експериментирам, за да си направя за себе си изводите – кои пресни и кои кисели млека ще ми допаднат на технологичния процес на квасене, а после и на вкусовите ни ( на семейството разбира се) изисквания и предпочитания.
В тая тема или тук в блога призовавам всички, които квасят в къщи или ще се запалят по идеята – да споделят опит.
Естествено, за да бъде прегледна информацията и систематизирана за по-добър прочит и тълкуване – ще помоля и за снимки и кратко описание на продуктите относно киселост/консистенция/оценка.

Избрах:
–  прясно мляко ФИБЕЛА 3%(2 литра общо), срок на годност 14.02.2009 г., закупено от голям хипермаркет
– кисело мляко БОЖЕНЦИ – 3.6%, срок на годност 14.02.2009 г., закупено от голям супермаркет
– кисело мляко СТРАНДЖА – Български Йогурт – срок на годност 13.02.2009 г., закупено от голям супермаркет

Технологията:
В 4 големи буркана (по 2 за всяко кисело мляко) добавих по около лъжица (супена) и половина кисело мляко от съответната марка.
Прясното мляко бе загрято до около 50*С, разлято в съдовете с закваска от купешко кисело мляко и прибрано на топло за 4 часа. На 4ия час млякото бе охладено.

– жълти капачки, пълен буркан до 4/5 – БОЖЕНЦИ
– червени капачки, пълен буркан до горе  – СТРАНДЖА/Български йогурт

Резултати:


Странджа
– киселост – отлична
– консистенция – много добра, суроватката отгоре е малко в повече, но в дълбочина млякото е чудесно, стегнато, гъсто и приятно
– идентично на вкус с това в кофичката.
оценка: Отлична


Боженци
– киселост – отлична
– консистенция – с повечко суроватка (цвик) и от Странджата, но в рамките на нормалното (при домашното прясно мляко тази суроватка е по-малко, но пък може това да е показател и колко е обогатено с водица прясното мляко, незная), стегнато, гъсто хубаво.
– на вкус е различно от това в кофичката. Трудно е да опиша, но магазинското БОЖЕНЦИ има една много приятна жилка масленост, хомогенност, но в подквасеното мляко това липсва. Дали това се дължи на подобрители в кофичката, дали на качеството на прясното мляко – ще установя след време ( когато го изпробвам и с домашно краве прясно мляко без „подобрители“)
оценка: Отлична

Прясно мляко Фибела – справи се чудесно, а и на вкус е много близко до домашното мляко. Аз лично го харесвам, а и след този тест още повече ме плени.

13 responses to “Кисело мляко в домашни условия с продукти от магазина

  1. „Прясно мляко Фибела – справи се чудесно, а и на вкус е много близко до домашното мляко“

    да се чудиш що струва 2 лв/литър, след като е същото като домашното прясно мляко (50 ст/л)

  2. Лонг, но ако живееш в град, може да е доста трудно да се снабдяваш с еко селско домашно мляко 🙂

  3. Бу,има хора от близките села които всяка сутрин слизат до града и продават мляко (поне където живея аз).Но свършва за по-малко от 15 минути.Хубаво натурално неразредено мляко.Много върви със сутрешния сандвич. 🙂
    P.S. А как става номера със домашното сирене? Дало ще се намери някой да сподели опит?

  4. Сестра ми си отглежда кефирна гъба в България и й се подквасват и най-изродските UHT млека с вековен срок на годност. Не знам защо става така, но се кваси всичко безотказно.

  5. Божо, принципно домашното мляко е в пъти по-добро от магазинския бъркоч, но…аз лично се притеснявам от следните неща:
    – здравето на кравата. Взимам краве мляко от конкретна крава, за която съм сигурна, че е в цветущо здраве.
    – храната на кравата – много е важно с какво я зобят животинката – а дали и допълнителни екстри не й дават? Примерно хормони за увеличаване на млечния добив? А дали не й дават разни антибиотици, които да я „профилактират“ да не се разболява?
    – хигиената на търговеца. Честно казано, повръща ми се от мисълта, че хората си купуват млекце от бутилки от безалкохолни, които кой знае от кого са лапани (и слюнка попадала ли е в бутилката, ако да речем човечецът си е пийвал сладко без чаша. Тук е важно да се отбележи, че в устната кухина на човек има милиарди живи оргнизми, много от които са страховити), как са съхранявани бутилките и всъщност – през колко употреби са минали?
    Щото, съгласи се, ама на ден ако кравата дава 8 литра, стопанинът трябва да приготви 4 бутилки от по 2 литра ( примерно). А кой човек на ден изпива 8 литра безалкохолно, за да продаде млякото в него…. И това го разсъждавам само за 1 крава. А ако има 4 крави и държи да си продаде млякото в града за 1 лев литъра, а не по 50 стотинки? Бутилките от де идат? Можем ли да предположим, че даже могат да се събират и от кофите? Що пък не – това си е индустриално количество…

    Та ей такива мисли ме мъчат като видя и аз един чичка рано сутрин, дето паркира и продава 15ина бутилки домашно краве мляко. И никога не съм купувала от него.

    „Нашата“ крава е на 85 км ( в двете посоки) от нас, та просто не мога да сколасам да ходя редовно.

  6. поздравления, Lioness 🙂
    Бях забравил за блога ти, но виждам , че както винаги си с актуална информация и мнения. За бутилките и уличните търговци си абсолютно права – аз даже се чудя как може някой да се престрашва да купува мляко от тях.

    p.s.трябва да си оправя блога тук аз – не съм влизал от месеци.

  7. trichocephalus, благодаря за топлите думи, но държа да се преклоня пред собственичката на това Царство – БУ, че е така гостоприемна към мен. Тук съм просто гост-блогър, но пък не „просто“ , а с голямо удоволствие 🙂

  8. Здравей Бу,

    Не можах да намеря имейла ти, за да ти пратя линка на едно ново списание, което може би би ти харесало. Затова ти го поствам тук – http://www.self-help.bg. Ако сметнеш това за неуместно, изтрий този пост и ме извини.
    Бихме се радвали, ако някой път напишеш текст за нас.

    Поздрави за приятните постове и слънчеви дни!

  9. Днес и аз правих пододни експерименти, и ми казаха че и тук мога да прочета за такива.

    ето линк към моя: http://blog.bozaskosmi.com/2009/02/1.html

  10. Здравейте, няма нищо по-хубаво и полезно за нас и най-вече за малките деца от истинското кисело мляко. Това, което ни се предлага на пазара в по-голямата си част е менте. За да заквасите кисело мляко трябва да намерите начин да се снабдите със закваска от фирма ЛБ Булгарикум. Тази фирма изнася закваска за Япония. Второ знайте, че живите бактерии в киселите млека, които купувате са малко. Трето това не са оригиналните български бактерии, а ментета. Най-много до три пъти заквасвайте, защото бактериите се израждат. Оригиналните бактерии ще премахнат за дни проблема с малките деца, които не могат да акат.

  11. Здравей Бу 🙂 Много е интересна идеята да се подкваси пастьоризирано мляко. Въобще не ми беше хрумвала. Иначе аз си подквасвам домашно краве мляко със закваска кисело мляко „Елена“ 2%. Резултата е следния
    – киселост – отлична
    – консистенция – много добра, суроватката отгоре е малко в повече
    – идентично на вкус с това в кофичката.
    оценка: Отлична
    По принцип киселия вкус може да се подсили с по-дълъг престой (мисля, че се приема за нормално млякото да престои завито около 4 часа), но тогава се отделя повече цвик.
    Lioness, от разговор с ветеринар разбрах, че и при най-малкия дискомфорт на някое животно му слагат антибиотик. Обикновенно стопаните въобще не го отчитат – за тях няма нищо тревожно във факта 😦
    За кефирната гъба знам, че получения кефир е с някакво алкохолно съдържание и това е единственото, което ме спира за сега да го пробвам.

  12. Ела Георгиева

    http://e-vestnik.bg/5850 – „Снимка: Блог “Царството на Бу” :))))

  13. колко процента масленост има домашното краве мляко?

Вашият коментар