“Не може да е гладно. То току-що яде!”

©2000 Diane Wiessinger, MS, IBCLC

Колко пъти ядохте или пихте нещо днес? Почивка за кафе? Глътка вода? Дъвка? Закуска? Нещо за дъвчене пред телевизора? Повечето възрастни имат порив да ядат на всеки 90 минути, когато са будни!

Защо ядете или пиете? От глад? От жажда? За успокоение? Поради социални причини? Просто така?

Опитвате ли се да качите килограми? Ако трябваше да удвоите теглото си за 6 месеца, как щяхте да го направите? Щяхте ли да пиете вода? Да дъвчете дъвка без захар между яденетата? Да ядете големи порции на големи интервали? Или щяхте да ядете много, много начесто, през деня и през нощта?

Когато става дума за храна, бебетата също са хора. Те са хора плюс, защото се опитват да удвоят теглото си за половин година, със стомах, който в началото е не по-голям от топка за голф. Разбира се, те ядат и ядат и ядат, особено в първите седмици. Ако новороденото ви наддава около 200-250 гр на седмица, се справя добре. Ако не, специалист по кърменето може да ви помогне да намерите начини да му помогнете да суче по-ефективно. Помнете, ако млякото не влиза в него често, килограмите няма да се увеличат бързо. Ето някои основни правила:

Бибероните-залъгалки са като дъвка без захар за бебетата – имитация на това, от което бебето действително се нуждае. Вие вече имате два броя от истинските неща!

Мислете първо за кърмене винаги, щом бебето ви изглежда неспокойно – дори току-що да е яло. То винаги може да ви откаже. Ако някой винаги анализираше причините ни, преди да ни разреши да ядем, щяхме да полудеем! Ние не искаме да изискваме да ядем, и същото е с бебетата. Какво бихте си помислили за домакиня, която ви е отказала кашкавалени хапки, казвайки “Не може да си гладна, ти току-що яде”? Защо да отказвате храна на бързо растящото си бебе? Свободното и често кърмене всъщност е по-лесно, отколкото да отделите време за голямо ядене на дълги интервали от време. Гърдите ви няма да се препълват некомфортно и неговото стомахче вероятно ще е по-щастливо също.

Оставете бебето си да привърши с първата гърда, отколкото автоматично да му подавате другата след определено време. Всяка гърда предлага сменящо се “първо-второ-трето” меню. Бихте ли искали да получите още супа пред себе си точно когато сте се приготвили за десерта? Ако Страна 1 не е била достатъчна, то може да суче от Страна 2, и може би пак обратно. Ако Страна 1 е била всичко, което е искало, добре.

Оставете бебето си, а не часовника да ви каже кога се е наяло. Представете си вечеря, на която сервитьорът нахлува и ви казва, че времето ви е изтекло!

Нощем е особено ценно време за кърмене. Не бъдете толкова нетърпеливи бебето ви да спи през цялата нощ. Дръжте го удобно под ръка нощем – във вашето легло е най-просто – и знайте, че му помагате да изгради този мозък и костите.

Ако бебето ви изглежда, че суче постоянно и не наддава добре, получете помощ от някой, който разбира кърменето. Няколко прости промени обикновено са всичко, което е нужно, за да влезете в крак. И когато всичко е наред отново, можете да забравите за “хранене”, и просто да се наслаждавате на кърменето. Оставете бебето да ви води по пътя и килограмите сами ще се погрижат за себе си.

Преведе Бу  от  http://www.wiessinger.baka.com/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s