Кърмя и дебелея

Един от проблемите, които вълнуват жените след раждането, са измененията във фигурата. За съжаление, тази тема за размишления не напуска мнозина в продължение на целия период на кърмене. Излишното тегло, целулитът, неприятните мастни натрупвания по корема и бедрата изобщо не радват, а необходимостта да се купуват нови дрехи, по-големи с един номер или повече, отколкото до забременяването, може да е повод за сериозен психологически дискомфорт.

За съжаление, напълняващите по време на кърменето жени са повече от отслабващите. Това е свързано основно с голямото потребление на храна, а така също и със сериозните хормонални изменения в организма. Измененията на хормоналния фон водят до това, че кърмещите майки искат да ядат повече, при тях задържането на течности е по-голямо и процесът на изгаряне на мастните натрупвания върви по-трудно. Този запас за “гладните” месеци е “поздрав” от праисторическите времена, когато храненето на първобитните хора е било нередовно, а кърмата – единственото, което е могло да спаси живота на детето – е трябвало да се изработва в нужното количество. Независимо от това, че нас вече не ни заплашва глад, ние искаме да ядем и трябва да ядем. Значи, трябва да се направи така, че храната да е балансирана, пълноценна, но при това да отива за кърма и енергия, а не да се складира на бедрата. Как да стане това? Има няколко общоизвестни истини:

1. В храненето трябва да се отдават предпочитания на въглехидратите.
Плодове, зеленчуци, житните и зърнените каши и пълнозърнест хляб с добавени растителни масла трябва да съставят по-голямата част от менюто.
На останалите нива на пирамидата на храните стоят млечните и месните продукти.

2. Пийте повече течности. Като към течностите се отнася основно простата питейна студена вода, сокове (разредени с вода), тревни отвари без захар (чай). Течностите съдържат 0 калории, подпомагат ускоряването на обмена на веществата, изхвърлянето на излишния натрий и шлаките от организма, помагат за изгарянето на мазнините.
Недостатъкът на течности води до задържането им в организма и нарушение на функциите на бъбреците.
Количеството течности (включително плодовете и зеленчуците) трябва да е 2 литра на денонощие.
Водата намалява чувството на глад.

3. Покрай грижите за детето е трудно да се намери време за пълноценно готвене през деня и затова възниква склонност към похапване.
Тогава похапвайте пълноценно, нека това бъдат плодове, сурови зеленчуци, млечни продукти, житни сухари, а не сандвичи с масло.
Уреди като микровълнова печка и пароварка икономисват времето за приготвяне – храната се готви в тях без добавяне на мазнини, и следователно е по-малко калорична и по-лесно усвоима.

4. Следете за своето състояние.
Пийте витамини за кърмещи, особено в есенно – зимния период.
Витамините също подпомагат за нормализацията на обмяната на веществата.

5. Идеалното физическо натоварване – разходка с количката в продължение на един час, със средно темпо в паркова зона.
Старайте се да се разхождате с детето и въобще повече стойте на чист въздух – недостатъкът на кислород също сериозно се отразява на обмяната на веществата.

Към гореказаното може да се добави още много, което се съдържа в четири думи – здравословен начин на живот. А също така е важна и психологическата нагласа.
В никакъв случай не се обвинявайте за излишните килограми, обичайте се.
А вашето мъниче със своята усмивка още веднъж ще потвърди, че вие сте най-красивата мама на света.

Преведе Бу от http://www.7ya.ru

5 responses to “Кърмя и дебелея


 1. Цензура

  Апостоле, благодаря за предложението, но ще помоля за в бъдеще да избягваш рекламите тук 🙂
  Бу

 2. Питам се дали, ако елиминирам филииките с масло и въобще маслото и животинските мазнини, няма да спадне качеството на кърмата ми, т.е. хранителната и стоиност.

 3. лелееееее, сега попадам на тази статия!!!
  Ама, чакай малко, нали се разбрахме, че с кърмене се отслабваше и се ставаше красив и тънък…. къде отиде тази уговорка? защо изведнъж да се дебелее е по-често срещано отколкото обратното?!
  Не думай, ще се отчаям.

 4. Може да не знаете но кофичка кисело мляко на ден масленост до 2% е нещо което трябва да присъства за дневна диета за възстановяване. Аз лично използвамкисело млякоБМК.

 5. Pingback: Мога ли да спортувам, докато кърмя? « Царството на Бу

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s