Хранене по време на кърмене

Световната Здравна Организация, УНИЦЕФ, Министерството на Здравеопазването в България, Ла Лече Лига препоръчват бебето да бъде изключително на кърма (без даване на други храни и напитки) до средата на първата година, като след това в менюто му се въвеждат допълващи кърмата храни. До това време млякото, което прави тялото ви, напълно задоволява нуждите от хранителни вещества, витамини и минерали на бебето ви; след първата половин година тя не губи нито едно от ценните си качества и обичайно захранването с други храни служи за запознаване на бебето с нови вкусове и текстури, а не толкова за наяждане или заместване на кърменето (поради което е нормално бебетата да приемат сравнително малки количества храна, различна от кърма). Вашето тяло се е подготвило за кърменето по време на бременността ви и е готово да прави хубаво мляко за бебето ви, почти независимо от хранителния ви режим.

Много жени спазват здравословен, питателен режим на хранене по време на бременността си заради живота, който носят в себе си. Ако сте се хранили разумно, балансирано по време на бременността си, няма причина да променяте режима си на хранене след раждане на бебето. Можете да правите достатъчно мляко за бебето си, като същевременно се храните здравословно. Здравословният хранителен режим е добър за вас, за тялото ви и здравето ви – но истината е, че ще правите пълноценно мляко в достатъчно количество за бебето си и можете да го кърмите успешно, дори хранителният ви режим да не е перфектен.

Проучванията показват, че храненето на майката има минимално отражение върху състава и количеството на млякото, което тялото й прави. Обичайно, освен ако майката не страда от силно недохранване, млякото й е добро. Ако не се храните питателно, ако хранителният ви режим е беден на витамини и минерали, това ще се отрази на тялото ви, на здравето ви. Тялото ви ще изчерпва вашите натрупани енергийни запаси; можете да развиете анемия и да чувствате по-силна умора – но млякото ви ще бъде добро за бебето, защото организмът ви ще произвежда хубаво мляко за сметка на вашето тяло, а не за сметка на бебето.

Рядко жените тук страдат от липса на храна, а по-често се случва да се хранят с неправилни видове храна – прекаляване с мазни или преработени храни, нещо, което лесно може да се избегне, като същевременно храната остане достатъчно вкусна и проста за приготвяне.

Няма определени диетични правила, които да следвате по време на кърмене. Ако навиците ви на хранене са умерени и здравословни, няма причина да ги променяте след раждането на бебето. Почти няма специални храни, от които да се въздържате, или такива, които нарочно да консумирате (като прясно мляко или боза), за да бъде качествено млякото ви. Ако се храните балансирано, млякото ви ще бъде качествено и ще е най-доброто за бебето ви.

Можете да ядете почти всичко – включително шоколад, бобови храни, зеле, газирани напитки. Храните, които се смятат за газообразуващи, също са добри за консумация – дори да се образуват газове, те се образуват във вашия стомах и не преминават в кърмата, нито преминават самите съставки на газообразуващите храни. В страни, където традиционно се консумират много люти, бобови или сладко-кисели храни и където майката също се храни с местна храна, бебетата нямат повече газове или колики от бебетата в други страни.

Няма причина да консумирате прекалени количества от традиционно смятаната за увеличаваща кърмата напитка боза. Бозата, която сега се продава по магазините, не е бозата отпреди 20-50 години и в най-добрият случай ще действа увеличаващо на размера…на ханша ви.

Може да искате да ограничите количествата прясно мляко, което поемате, до 1-2 чаши на ден, защото сред алергизиращите храни прясното мляко е на първо място. Това не се отнася за преработения крави белтък в киселото мляко, кашкавалът и сиренето. Можете да пожелаете да ограничите количествата кофеин, които приемате – но няма причина да се лишавате от ежедневното си кафе, ако имате такъв навик. Много малък процент бебета проявяват такава чувствителност към храната на майките си и няма нужда да отдавате всяка негова нервност или плач на храната, която сте яли.

Много специалисти по лактация смятат, че вкусовете на храната, която майката консумира, преминават в кърмата – която мени състава си, вкуса и цвета си по време на растежа на бебето. Така, както вкусовете на консумираната от вас храна преминават отчасти през плацентата и придават различен вкус на околоплодните води, вкусовете на храните преминават донякъде и в кърмата. Това позволява на бебето да продължи запознанството си с традиционната за храненето на майка си кухня, което е започнало още в утробата и го подготвя за захранването. Храната, която обичайно семейството ви консумира, няма да е непозната за бебето ви, когато дойде време за захранване, защото то вече я познава като вкус от корема ви, а после – от кърмата ви.

Проведен е един интересен експеримент за това, как вкусовете на храната преминават в кърмата и как това се отразява на кърмачето. Майките, участващи в експеримента, били разделени на две групи. Първата била контролна и се хранела както обичайно. На втората бил даден чесън, който да консумира заедно с храната си – в големи количества! Кърмата на майките, ядящи чесън, добила мирис и вкус на чесън – а бебетата им я харесали и даже сучели с по-голям ентусиазъм!

Затова не се тревожете излишно за храните, които консумирате по време на кърмене. Наслаждавайте се на кърменето, хранете се както обичайно – един здравословен, разумен и балансиран хранителен режим ще ви позволи да се чувствате здрави и добре, а тялото ви така или иначе може да изхрани бебето ви без проблем.

Автор: Бу за сп. ‘Време за готвене’ 2007

41 responses to “Хранене по време на кърмене

  1. Бу, това значи ли че всички витамини, нужни за бебето са в кърмата и ако у майката липсват, то бебето си ги получава така или иначе? А за бобовите храни не съм много сигурна, защото последният път когато ядох боб бебо го боля стомахчето 🙂 и затова го избягвам.

  2. Нинка, значи, да – при едно нормално хранене, дори да не е съвсем здравословно и балансирано. Ако гладуваш много и изобщо си недохранена, вече може да не е точно така. Иначе като цяло ако жената се храни, дори да не е по най-природосъобразния начин, обичайно в млякото й има всичко, от което бебето се нуждае.
    В този случай витамините надали липсват нацяло при майката – това ще се отрази на здравето й и ще е видимо. По-скоро могат да не са 100%, но все пак да не е очевидна авитаминоза, защото последната е забележима 🙂
    А за боба – газовете се образуват, когато бактериите в червата си взаимодействат с чревните влакънца. Нито газовете, нито влакънцата могат да преминат в кърмата, дори ти да имаш газове. Може просто да не му е било ден на бебо, а не непременно бобът да е бил виновен 🙂

  3. Благодаря! Това ме успокоява. Много странно тогава защо продължава да се препоръчва ранното захранване??? След като в кърмата има всичко необходимо – не виждам причина. Явно тези неща не се знаят ли? Имам чувството, че някъде веригата се е скъсала.
    Мерси за разяснението за боба 🙂 Сигурно не му е бил ден 😉

  4. Министерството на Здравеопазването има официална препоръка за захранване не по-рано от навършени 4 месеца, желателно – навършени 6. За съжаление действително някъде има сривове по веригата, може би от финансово естество, защото тези препоръки (впрочем в сила от 2001, препотвърдени през 2005 с План за действие ‘Храни и хранене 2005-2010’, който може да се изтегли в Уърд от сайта на министерството, когато същият работи) не стигат до лекарите в общия случай – т.е. медикът трябва да е от типа, който чете и активно се самоусъвършенства, за да е в крачка с тенденциите по света, за да може да препоръча такова нещо на майките.
    Има и друго – ранното захранване е това, което лекарите са учили и практикували с години. Това е, което се преподава на студентите по медицина в момента. Реконструкцията трябва да започне не само с известяване на педиатрите, но и с нови учебници – доста мащабен план…

  5. Какви са специфичните хранителни потребности при жените по време на кърмене?

    Кърменето поставя специални изисквания пред организма на жената. За да може да посрещне тези изисквания, тя трябва да мисли какво да яде и пие. Чрез кърмата майката осигурява най-доброто хранене за своето бебе. Значителна част от хранителните вещества в кърмата, обаче се повлияват от храненето на майката и затова нейната хранителна консумация в голяма степен повлиява не само собственото й здраве и жизнен тонус, но е от голямо значение за нормалното развитие и здравето на бебето, на което е дала живот

    това е статия,която намерих в dieti.gbg.bg и парадокса е очевиден. Какво ти е мнението Бу?

  6. Това са малко общи приказки 🙂
    Разбира се, че трябва да мисли какво яде и пие – всеки човек трябва да го прави, независимо дали кърми или не.
    Нормално е ако набиваш само пържено, мазно, тестяно и не виждаш свеж плод и зеленчук, освен ако не ти сложат в мелбата, да нямаш най-добрият тонус. Въпреки това изследванията показват, че даже с такова не особено здравословно хранене майката прави качествено мляко. Че такъв режим няма да е най-добрият и полезен за самата нея, няма две мнения…
    Че хранителните вещества в кърмата се повлияват от храненето й е малко спорно.

    „Какво влияе върху количеството мазнини и калории в майчиното мляко ?
    * Диетата на майката? Изследванията показват че диетата не оказва влияние върху средното съдържание на мазнини и калории в млякото на майката. При все това, майката може да промени видовете мазнини в млякото, като промени видовете мазнини които поема с храната. Увеличаването на една мастна киселина в общия случай може да се очаква същевременно с намаляването на друга. Например, едно изследване показа че черните майки в Южна Африка, които се хранят с традиционна царевична диета имат по-малко моносатурирани мастни киселини в млякото, отколкото градските майки, които консумират повече животински протеини и мазнини.“

    от тук

    Иначе казано, според мен е от голямо значение как се храни човек (по принцип) – да се старае да яде възможно по-здравословно, балансирано, да спазва основните елементи на един добър хранителен режим (без крайности), за да е здрав и с добър тонус. Още повече, че днес се хранят родителите, но утре и бебето ще се присъедини към тях на общата маса и е от голямо значение да бъде възпитано да се храни правилно и здравословно, а това става най-вече чрез личен пример 🙂

  7. След колко време това което сме яли се отразява на кърмата?

  8. Зависи, Ива 😀
    Ако е алкохол, например, преминава сравнително бързо.
    Обичайно няколко часа отнема поне. Ако се налага майката да пази диета заради бебето, то се счита, че трябва да минат 10-14 дни, преди организмът й да е свободен от алергизиращите съставки.

  9. Наистина ли няма проблем да се консумира 1 кафе сутрин при кърмене?

  10. Наистина, Аngua 🙂
    Разбира се, по-добре е кафето да е безкофеиново или слабо, ако е с кофеин, разредено с мляко. Веднага след кърмене е по-добре да се пие, отколкото преди.
    По принцип кофеинът преминава при бебето, като това преминаване става все по-малко от значение колкото по-голямо става бебето.
    Но дори да е по-малко, ако няма проблем – т.е. не реагира видимо с раздразнителност, свръхвъзбуденост и т.н. – няма причина майката да се лишава от сутрешното кафе.

  11. Станислава

    Бу,от това прочетено до тук не видях нещо което много ме интересува,а то е само с хранителен режим можели една карма4ка да направи кармата си по силнаи хранителна.Питам защото моят случай е такъв 4е имах и продалйавам да имам карма но стана много рядка.Ще те помоля за отговор на въпроса ми.Благодаря ти!

  12. Станислава,
    как „рядка“? На вид ли я преценяваш? Как наддава детето?
    Кърмата може да изглежда по много различни начини – но почти никога не е като краве мляко на вид, т.е. гъста и плътно бяла. Тя мени вкус, мирис, цвят, консистенция – но ако майката се храни нормално, т.е. не страда от недохранване, е добра за бебето.

  13. Станислава

    Благодаря ти много Бу,много ме успокояват думите ти защото моят бебок постоянно плаче,а вече е на два месеца и почти няма колики,но не спира с рева.Аз все си мислех че е гладно,но на първата консултация беше наддал 1 кг.и поради тази причина и сега не го дохранвам,а ще изчакам да видя дали е наддал пак достатъчно,ако не е тогава ще видим.Но аз въпреки всичко много искам да го кърмя.На 27 сме на пак на консултация и пак ще пиша какво е станало.Благодаря ти много за отговора 🙂

  14. Станислава

    Здравей отново Бу!Имам едно въпросче.Синът ми от два дни спинка пове4е от колкото досега :).Той е на 2 месеца и досега мога да кажа,4е само пла4еше и не спеше дори и през ноща.От два дни спи и през деня и,а ве4ер след баня заспива в 22.00 и се събужда в 5/6 сутринта.Хубаво е 4е си спинка детето ама 4ак толкова много нормално ли е и даже забравя да се храни :).Су4е по много малко и заспива а когато запо4на да го сабуждам за да продължи с яденето все пла4е и ме бута.Въпроса ми е нормално ли е да спи така и да го събуждам ли за да настоявам с храненето или да го оставя когато поиска тои.Благодаря ти отново предварително! 🙂

  15. Станислава,
    На 2 месеца по принцип може да си е създал негов режим, включително с по-големи паузи за сън. Ако пишка и ака обилно, вероятно яде достатъчно – каквото излиза, е влязло преди това. Също и след консултацията утре ще знаеш дали всичко върви добре 🙂
    Ако всичко е ОК, свиркай си и спи, докато можеш 😆

  16. Станислава

    🙂 Благодаря ти отново Бу за бързият отговор.Пиша ти толкова 4есто защото си единствената която е толкова бързаа с отговорите,на зададените въпроси :P.Благодаря че си толкова отзивчива и че мога да разчитам на помоща ти 🙂

  17. Не съм много съгласна с горе написаното и ще кажа защо.Щом не зависи от това ,какво ядем ние,тялото ни ще произвежда достатъчно кърма и ще я пречиства за бебето,защо,когато ям грейпфрут или други цитруси-детенцето става цялото на пъпки,а след като преустановя консумацията всичко се нормализира.Затова не съм съгласна с това.По скоро подкрепям теорията,че това е така,но по време на бременността,не и при кърмене.

  18. Нямам думи!! Прочетеното още в началото на коментарите е направо абсурдно! Как според вас кърмата съдържа всички необходими вещества – витамини, минерали, въглехидрати, мазнини, протеини, ако майката не поема съответни полезни вещества при нейното собствено хранене… Да не би гърдите й да са някакви специални производители на витамини и всякакви вещества – нали в природата всичко се върти и обменя????? Моля ви се четете повече литература /не интернет/ по темите, които ви интересуват и не пишете такива глупости в интернет, защото някои хора /не дай си боже/ вярват на написаното тук!

  19. @Daniela, точно защото някои от нас четат авторитетна литература /не интернет/, е факт /доказан/, че освен при сериозно недохранване майчиният организъм може да набави нужното за рационално хранене на бебето чрез кърмата й. Съответните полезни вещества се намират под една или друга форма във много храни – така че и при не-особено-здравословно-хранене пак организмът й извлича каквото е нужно.
    Разбира се, всеки може да чете и да се увери сам – източници, проучвания, книги и факти, особено на чужди езици, са в изобилие.

  20. аз съм съглаясна че ,всички необходими на детето витамини минерали ,мазнини и прочие се доставят на бебока за сметка на майката ,ако тя не си ги набавя за нейния организъм .Затова циганките след 4 или 5 дете на 40 изглеждат на70,поради изтощение на организма а циганчетата тичат голи и боси и здрави.
    Имам въпрос може ли да се счита че поетото количество за 3 мес. бебе кърма обезателно за всяко бебе трябва да е 130 мл и 550 грама от 2 до 3 месец наддаване малко ли е?благодаря

  21. zdr. By izvinime za latinicata no kompa mi e takav.Bih iskala da te popitam kakvo trqbva da qm za da imam pove4e karma zashto moeto slatko beb4e ne sy4i a az se cedq i mu davam no po tozi na4in laktaciqta namalqva i m ee strah 4e karmata mi 6te spre bebeto izob6to n eiska da sy4e molqte kajimi kakvo da napravq jiveq v holandiq i tyk doktorite ni6to n erazbirat pak i az mn ne gi razbira molqte daimi savet blagodarq ot sega pi6imi na emaila ako e vazmojno blagodarq pak

  22. емел,
    а опитваш ли да сложиш бебето на гърда, например когато е сънено и би могло да засуче пак, или си решила да го храниш само така, с цедене?
    Изцеждането не може да замени ефективно сучещото бебе, но има жени, които успешно се цедят и поддържат добра лактация дълго време. Би могло да помогне активно изцеждане (т.е. да се увеличи броя и времетраенето на сесиите за изцеждане), евентуално в съчетание с лактогенни средства – чай за кърмачки, на ден – порция овесени ядки, малко ядки (орехи, лешници), обилно количество течности (поне 2-2,5 литра)… Като изцеждаш – да се опиташ да установиш кога изцеждаш повече, кое ти повлиява – например, ако гледаш бебето, или ако е близо до теб, когато си спокойна, такива неща.
    В Холандия можеш да потърсиш и да се свържеш с местна Ла Лече Лига лидерка, която да ти помогне също: http://www.lalecheleague.nl/

  23. mn ti blagodarq za cennata informaciq

  24. zdr By bih iskala da te popitam ne6to ne svarzano s karmeneto . Zna4i moeto bebe ot nqkolko dena se ishojda po golqma nujda na 24 sasa i pove4e i otna4alo be6e zelenikavo no sega e pak jalto neznam na kakvo se dalji i nqma apetit ne qde mn az prodaljavam ina4e da se izcejdam hranq q samo s karma no prez no6ta mn
    trydno stva cedeneto karmata mi namalq i i davam nan Nutrilon 1 standart samo dva pati neznam na kakvo moj eda se dalji tova ?

  25. Аз искам да попитам как стои въпросът с режима на хранене на майката по време на кърмене на дете, на което бащата е с алергии. Има ли нещо специфично, което трябва да се спазва, да се приложи някаква диета с поетапно въвеждане на някои алергени? Иначе, нашия татко е алергичен предимно към различни дразнители в околната среда, а не толкова към храните, яде си всичко. И въпреки това искам да съм подготвена и да знам как да се храня в началото на кърменето, ако това оказва влияние в тези случаи.
    Благодаря!

  26. Майката няма да има нужда да спазва режим 🙂 Когато дойде ред на захранване на самото бебе вече, може да иска да въвежда новите храни с малко по-голям интервал, да речм на 4-5 дена, вместо на стандартните 3, както и по-често срещани алергени да са по-отложени във времето 🙂 По-вероятно е всичко да е наред с бебето, защото кърменето играе и защитна роля срещу алергии.

  27. Бебето ми е на 15 дни. Имам доста кърма, но през деня не се изцеждам редовно, а през нощта въобще. често ми стават бучки, които обаче много бързо се разнасят. Има ли опасност кърмата ми да намалее или да спре заради нередовно изцеждане. Какво да направя за да имам достатъчно къпрма дълго време. Поздрави!

  28. Нуждае ли се бебчето от глътка вода, когато повърне кърма. Не е ли горчиво и няма ли опасност от поява на гъбички?

  29. Здравейте. Аз също се интересувам за пиенето на вода при кърмачетата. Защото всеки се изказва по различен начин. Бебето ми е на 25 дни. Но педиатърката ни още от 14-тия ден каза да му даваме сладка вода, заради жълтеницата. А след ядене да му даваме неподсладена вода, за да си плакне устата. Аз бях против, но бабата му буташе зорлем водата в устата. Сега му даваме чай против колики. То много се свива и реве. Та как стоят нещата с водата? И Какво значи захранването да стане след шестия месец- до тогава да бъде само и изцяло на кърма ли? И още нещо- проблем ли е, когато бебето постоянно мени режима си. Понякога се храни на два часа, друг път на три или пък на час и половина. Зависи как се събуди и дали реве . В повечето случаи щом му дам да суче се успокоява. Но не знам дали е полезно за него. Благодаря предварително.

  30. Zdraveite!Blagodarq vi che vi ima i za poleznite suveti,koito ni davate!Dushterq mi e na mesec i polovina i zapochvam da si mislq,che e nai-problemnoto dete na sveta.Kato zapochnem ot kolikite,problemite sus sunq,pochti vinagi e iznervena i plache.No vaprosat mi e drug.V nachaloto imah mnogo kurma i daje se nalagashe da se iztiskvam,no predi izvestno vreme usetih,che v ednata gurda kurmata mi namalq,a ot dva-tri dni kurmata mi pochti napulno sprq i v dvete gurdi i se nalaga da q dohranvam s adaptirano mlqko.Vaprosut mi e na kakvo se dulji tova na nepravilno kurmene,hranene ili e neshto drugo.Blagodarq vi predvaritelno!

  31. Бу, имам питане, бебенцето ми е със себореен дерматит има ли нещо с което мога да му помогна … четох за Биотина (витамин Н, известен като антисебореен) …към това има ли нещо което по- добре да не консумирам.
    Благодаря ти и лек ден.

  32. zdraveite,da6terq mi e na 7 dena,vav na4aloto imah mnogo karma,no se naloji da mina na sistemi i antibiotici,sled koeto mi zabraniha da q karma 4 dena dokato prodaljava le4enieto mi,bih iskala da vi popitam kakvo da napravq za da si vazvarna karmata.

  33. zdraveite da5terq mi e na 7 dena,imah mnogo karma vav na4aloto no sled kato se naloji da mina na le4enie na antibiotici i sistemi po4nah da gubq karmata si,molq vi pomognete mi kak da vazvarna karmata si.

  34. Pingback: Мога ли да спортувам, докато кърмя? « Царството на Бу

  35. Pingback: Мога ли да спортувам, докато кърмя? « Царството на Бу

  36. Здравейте,имам огромен проблем ,който незнам как да разреша.Много ще съм ви благодарна ако някой ми каже-детето ми е на 3 месеца и малко.. и ми яде по 3 пъти макс.. с много голям зор и то по 120-30г.ако не я насилвам и толкова няма да яде.. като съшо така прави много големи паузи от по 10ч през ноща.благодаря предварително

  37. Za parvi pat ot kakto karmq qdoh chesan. Veche e 03:00h a bebe ne e zaspivala za poveche ot 5 min i e v agonizirasht plach.

  38. Радослава

    Здравейте, майка съм на 2ву месечен сладурчо и бих искала да споделя мнение от опита ми до тук и проблемите, с които се сблъскахме (и с оглед на коментарите тук).
    Относно кърмата- имам малко, изцеждам по 20 до 40 мл от двете. Може би още от началото не направих нещо правилно, все пак с първо бебе и без опит бях доста притеснена, но вече 2 месеца е все така малко. Но тези дни положително на количеството кърма ми влияе- български лактогенен чай (изпивам по 2л на ден)и може и да се заблуждавам, но от както почнах овесените ядки също има ефект.
    Относно храненето при кърмене-незная при оон как е, но при мен оказва влияние върху кърмата. Когато пропусна хранене или не успея да хапна кърмата ми е по-водниста и рядка, а когато си хапна домашна храна е по-плътна и гъста. Веднъж хапнах грах, никога повече тази грешка, скъса го коремчето. Когато консумирам банани кърмата става сладичка и малчо я изсмуква до последната капка. А и като казвате, че храните не влияят то тогава защоне се препоръчва пушенето и кофеиновите напитки и алергенните храни?!?!?!?!!??
    Относно дохранване- бебчо сам си показва още колко иска и ако някой се колебае в избора на АМ нека не прави моята грешка да пробва по съвет на педиатри и псевдолекари. Вземете си Аптамил!!!! И коликите намаляват и бебето е по-спокойно. Пробвахме хип, нан (по съвет на педиатри) въпреки че всички познати казваха аптамил 🙂
    Относно коликите пием абоколикен и всичко е 6, а вечерно време когато напънат много, малко гушкане и като се успокои го повиваме стегнато и веднага се успокоява и заспива.
    Дано да съм била полезна на поне една майка, моя първи месец нямаше да е толкова кошмарен, ако някой ми беше подсказал тези простички неща.

  39. Толкова грешна информация,събрана на едно място не бях чела скоро, добре че не всички майки вярват сляпо на тези глупости!!!

  40. Самата статия си противоречи!!!
    Приемът на някои витамини и минерали от храната наистина не влияе на състава на кърмата, но на други – да!!! (например витамин Б, С, А и др,) Колкото до газираните напитки тях не ги консумирайте въобще, трябва да се сложат в групата на цигарите и алкохола!!!!

  41. Храната на майката МНОГО влияе на кърмата, която произвежда. В началото си ядях всичко и бебче имаше много колики… в момента, когато започнах да ям предимно картофи и ориз, варени, печени или на пара, с по-малко подправки, коликите изчезнаха веднага.

Вашият коментар