Аман от тези деца!

Аман от тези деца! Аман от бебета, бременни, майки с малки деца, детски ясли и градини.

Те не са потребни, само се мотат в краката и изобщо са една голяма и неудобна пречка – за държавата ни.

Според новопредвидената наредба на Министерството на здравеопазването яслите вече ще приемат деца от 3-месечна възраст. Ще бъдат създавани такива групи към яслите, където има достатъчно желаещи. Всяка група ще е с 6 до 8 бебета от 3 до 9 месеца, като забележете, за тях ще бъдат осигурени грижите на медицинска сестра с висше образование или акушерка-бакалавър, педагог и детегледачка. За всяка една такава хипотетична група.

Това в уникалната държава, където достатъчно места за детски ясли и градини няма, персонал – не достига, заплати за същия персонал – няма или са твърде ниски и на това отгоре – ще открием нови групи за бебета на три месеца?!

Ще оставя настрана очевидното неудобство бебето да се кърми, ако е разделено от майка си. Не всяка майка кърми, но и да кърми – не е невъзможно по принцип да се храни бебето с изцедена кърма в яслата (въпреки че силно се съмнявам в изпълнението на идеята при сега действащите строги закони, забраняващи внасяне на храни и напитки в детските заведения… или майката ще си идва с бележка, че да, носи нейното си мляко и поема пълна отговорност да се даде на нейното бебе?!)

Аз не съм идиот (казват) и от една страна напълно разбирам, че да – очевидно може да има жени, които да са абсолютно принудени да се върнат на работа толкова скоро. Но, честна дума, не вярвам, че има жена, която ще предпочете да си даде детето на такива ясли, вместо да плати повече за дететгледачка, ако няма баби или роднини, които да гледат бебето й.

Това обаче, което не ми е ясно е: защо, аджеба, вместо да се разкриват такива групи, правителството не се погрижи да се спазват правата на работещата майка?
Защо не се намери начин работодателите да плащат пълни осигуровки и тогава майката да може спокойно сама да си гледа детето поне 9 месеца, получавайки 90% от заплатата си, както е по закон? Защо не се въведат различни данъчни облекчения за семейства с деца, каквито се спрягат от години, но на практика са повече от нищожни? Защо, в крайна сметка, вместо безумни яслени групи не се доразработи по-бързо и ефективно програмата за детегледачки, която в последните 2 години бавно се наглася с помощта на СНБМ?

Така било по света, там, видите ли, има ясли за тримесечни бебета.
Да, има. Там и заплатите им са други. И яслите им за тримесечни бебета са други, ако щете – на всеки 3 бебета по гледачка има, казват. Аз пък мисля, че едно тримесечно бебе най-вече има нужда от грижите на майка си и баща си. Но не това е важното.

Тук имаме една от най-добрите социални политики по отношение на майчинството в света. Защо тази толкова добра и очевидно работеща, макар и не напълно (не по нейна вина), политика трябва да се разваля, прекроява и докарва до далеч не толкова добрите социални политики на други държави? Много по-правилно е да се запази и доусъвършенства сегашната действаща социална политика, вместо да се осакатява в нелепи опити за подлизурстване и сакати имитации.

Изобщо няма да удостоя с внимание тъпото изказване на г-жа Фaндъкова от ГЕРБ, че трябвало децата да са задължени да ходят на градина от 3 години, защото така било по света (раз – това не е вярно, и два – онова е за училището, госпожо, едно плюс едно, помните ли?). Аз викам, всеки да си гледа в паничката, а госпожа Фaндъкова да не забравя, че социализма го закрихме вече отдавна и всеки родител може да предпочете да гледа детето си сам, вместо в институция, поне до училищна възраст.

Защо толкова много ви пречат децата ни, господа управляващи?

източник

55 responses to “Аман от тези деца!

  1. Не бих могла да го напиша толкова добре, но се подписвам под всяка дума по- горе. Браво, Бу!

  2. …че социализма го закрихме вече отдавна..

    Ето това, за съжаление, не е съвсем вярно. Поне в реалността.
    Точна статия, Бу, поздравления!

  3. Къде са жените ? Пак ли са заети с феминизъм ?
    Защо отново и за пореден път засегнатата група е от съгласни ?
    ..въпроси…

  4. Защо наистина?
    Господа управляващите са твърде далеч от народа си.. И от децата му съответно…

  5. Бу, много добър постинг, евала! Споделям вижданията ти, особено в частта за плащането на пълни осигуровки от страна на работодателите. Истинските мерки за подпомагане на жени с кариера едва ли се свеждат до разкриване на ясли за 3-месечни, каквито между другото в държавата с емблематична социална система, която обитавам, няма – имало е през 70-те, но са закрити.
    Като феминистка смятам, че жените трябва да имат такива условия на майчинство, че да не бъдат никога принудени да дадат детето си за отглеждане в колективна среда от толкова ранна възраст. Тъй като е доказано вредно за децата и никой, който има по-добър избор, не би го направил.

  6. И към по-горното като прибавиш и критериите по които пък се отпускат детските надбавки и ти идва да………влезеш в затвора….

  7. Нямам думи пред тази идея на управляващите! Почвам да се питам защо да чакаме бебетата да навършват 3 месеца. Да ги даваме още на първия – плана за петилетката трябва да се изпълва!!!
    Вчера прочетох тази статия – Bringing babies to Work от тук http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1699879,00.html?eref=time_health и като се замисля определено го предпочитам!

  8. Наистина мисля че промените които се правят уж за да се подкрепи и улесни едно семейство с малко дете са страшно недомислени.Голямото ми дете беше на 1,5 г. когато започнах работа.Подадох една декларация ,че искам да прехвърля полагаемия ми се отпуск по майчинство на майка ми и с това се преключи цялата процедура.Сега ако искам отново да го направя със второто си дете и майка ми да се включи в програмата в подкрепа на майчинството,трябва да се попълнят дузина формоляри,изисква се молба,СV,копие от документ за придобито образование,документ за медицински преглед,заверена здравна книжка,свидетелство за съдимост(от последните 2 мога да се откажа с декларация,защото сме роднини),удостоверение от психодиспансер.Ако се наложи детето и баба му да отсъстват от работното място,което е посочено в трудовия договор за 3-4 дни,трябва да уведомявам в социално подпомагане.Могат да се правят проверки дали детето се отглежда на посочения адрес(все едно отглеждам канарче) и явно се очаква да стоят на стационар,за да не изпуснат възможната проверка.Ако майка ми претърпи недай Боже злополука или и се наложи да ползва болничен по друга причина и няма възможност да се грижи за детето известно време – тази програма изключва възможността във времето ,в което си включен в нея да ползваш неплатен отпуск по-майчинство и тогава не знам как се очаква да поемеш грижата за детето си в този период.Другото което е необходимо е да се дава декларация всеки месец от майката за броя на присъствените дни на детегледача.Може би всичко това е необходимо ако сме избрали не наш пряк роднина,но според мен е напълно неуместно да се изисква цялата тази документация в случаите когато детегледач е наш близък,след като така или иначе това е работило добре и преди в доста по-опростен вид.
    А това да се дават децата в ясла на 3 мес. ми звучи като връщане във времето на ударниците и преизпълването на плана ,когато са започнали ранното захранване и отбиване на децата,за да се върне майката по-бързо в колхоза.

  9. Извинявам се ,че съм толкова повествователна,но вчера ходих да проуча условията за тази програма и още не ми е минал ядът.

  10. Абсолютно нелогично е да се осигуряват от държавата детски заведения за време, в което пак държавата е осигурила законова възможност на майката да отглежда детето си. Ако някоя майка не иска да се възползва от тази възможност това е вече неин личен проблем, не виждам какъв ангажимент може да има държавата.
    От доста години съм настрана от този проблем, но погледнах в нета. Доколкото видях (вие знаете дали е така) сега законово са осигурени 315 дни със заплащане 90% от заплатата и след това до навършване 2 год. с безплатна отпуска и минимална работна заплата.
    А колкото до исторически справки – в миналото този въпрос е бил решаван точно така: детски заведения след свършване на платената отпуска. Когато тя беше 3 месеца имаше ясли от 3-месечна възраст, когато се увеличи те бяха премахнати.
    Колкото до това кое е по-добре за детето, навремето имаше виц – обявление: „Заменям запазена млада работеща майка за баба.” 🙂
    Извинете ме, че се намесвам в „не свои води”…

  11. това е безумие,сега когато недостигат местата в яслите и градините, и взимат само „с предимство“ ………………..без думи,защото нямам .

  12. Аман, я! Хубаво са го измислили кратунковците :I Може и с други идеи да улеснят майчинството : Да се поровят в историята и да се поучат от „кървавия данък“, така ще могат да си „отглеждат“ читави и безропотни данъкоплатци, армия от „човеко-мравки“…
    Колко мъка има по този свят, ей… и повечето концентрирана в България! Нямам думи…

  13. „Защо не се въведат различни данъчни облекчения за семейства с деца, каквито се спрягат от години, но на практика са повече от нищожни?“- поправка, не са нищожни, а не съшествуват. ОТ икономическа гледна точка данъците и тяхното прерапределение след това са начин да се стимулират определени хора. В момента единствената финансова помощ това са детските. На калпак, за бедните. Т.е. стимулираме бройката най вече на мургавите събратя и на тези, укриващи доходи. Вместо да стимулираме тези, които работят и плащат данъци. От всички глупости напоследък, тази е най голямата.
    А това за задължителната ДГ оставям без коментар- не виждам как може да бъде задължително нещо., което не е структурирано кто образователна степен.

  14. Статията ти е страхотна!
    Аз нямам какво повече да напиша, само се чудя: Тази г-жа Фандъкова нали се справи с проблема липса на места в детските градини в София, сега отново „блясва“ на небосклона с ослепителни идеи. А тези 3 месечни бебета къде ще бъдат гледани? С какви заплати ще привлекат на работа „медицинска сестра с висше образование или акушерка-бакалавър, педагог и детегледачка“? Подробности. Кърменето ли? Не се „излагай“. Това са лигавщини на Интернет майки, като нас.
    И защо ще ме задължават детето ми да ходи на градина? Аз самата искам това, но няма места. Не вярвам и да има разумен родител, който да не отчита ползата ЗА ДЕТЕТО от ходенето на градина, но пък общината към момента не се чувства задължена да му осигури място. Тя е задължена само да ми подхвърли поредното задължение!
    Ако след изборите, г-жата стане и министър на образованието (нали е „много“ компетентна в тази сфера и се „справя“ с решаването на проблемите) жална ни майка. Тя системата и без това е „добре“ работеща, с разработена „ясна“, последователна и дългосрочна“ политика.

  15. а не е ли това опит за спиране на 9-месечното обезщетение? само питам, де. нямам друго логично обяснение. след време спират плащането и казват, че има ясла… ер дано не съм права…

  16. Това за задължителната детска градина пък откъде излезе? Такова нещо в текста няма, а и звучи абсурдно.

  17. Бръмбазела

    Бу, тази статия ще излезе ли в печатно издание, защото мястото й е и там, не само тук?!

    Г-жа Фандъкова е баба, дай Боже да има и още внучета. Това ли е представата й за отглеждане на собството й потомство?! Дали се е допитала до майката на внучето си, след като БГ-Мамма със всичките създадени клубове, свързани с родителството, явно остава незабелязан фактор?!

  18. Хубава статия, Бу. Наистина бебетата на 3-месечна възраст имат нужда само от мама и от нищо друго. Това е известно още от средата на миналия век благодарение на изследванията на детската психика от прогресивни учени психолози, педиатри и психоаналитици. Явно господата дето предлагат тази идея хабер си нямат от това. А колкото до петилетки и колхози дето спрягате всички като развалена плоча стане ли дума за кърмене и ранно връщане на работа, не мога да се съглася ама изобщо. Моята майка през социализма ме е гледала до 2г. и половина, въпреки че е ходила на работа, а ме е кърмила до 9 месечна възраст. Ще ме прощавате, но ранното захранване е било всеобща практика, а рекламите на адаптето са изобретение на западния свят. Даже снощи прочетох в едно старо издание на „Аз възпитавам детето“ на Лоранс Перну доводи против кърменето. На първо място беше посочен напредъка в производството на хуманизиране млека и препоръките на педиатрите. Това впрочем ви е добре известно на всички информирани по темата. Ясно е, че навсякъде по света работодателбите предпочитат майките ако може по-бързо да се върнат на работа и преди и сега от край време, а не само преди, у нас и при соц-а. Нека да гледаме обективно на нещата.
    Това предложение според мен е по-скоро дело на бизнеса и неговото лоби сред управляващите, колкото политика на държавата. Затова Бу е много права, че трябав да се направи така, че да се спазват правата на работещата майка след като има 9 месеца платено майчинство.

  19. Господата май предлагат каквото и да е колкото да се отчете дейност. Че ясла за 3-месечни деца е безумие ясно на всяка майка, дори и да трябва да излиза на работа. Да се даде толкова мъничко детенце в обща група с няколко деца, в ясла, където, всеки знае, се водят и болни точно поради невозможността на майката да отсъства от работата, е безотговорно. Поради тази причина всяка работеща майка наистина ще предпочете детегледачка, ако няма баба.
    И вместо да вкарват безумни системи за записване на деца за детски градини и да предлагат също така безумни идеи, да вземат да финансират отваряне на поне още една група във вече построени градини, да не говоря за „разкош“ от сорта новопостроена детска градина.
    Нищо…идеяносители бол, а пари само за джамии…

  20. „трябва да се направи така, че да се спазват правата на работещата майка след като има 9 месеца платено майчинство.“

    Всъщност платеното майчинство в България е 2 години, от които първите 9 месеца обезщетението е в размер 90% от работната заплата (според осигуровките), а останалите месеци – в размер на МРЗ, или 220 лв към момента.
    Отделно законовото положение е такова, че майката има право на трета година отпуск за гледане на малко дете, която вече е неплатена.

    В това отношение по-добра политика за майчинство от нас има само Чехия, а в Германия положението е уредено горе-долу по същия начин, както и тук 🙂

  21. да вземат да оправят малко държавата като цяло и самото здравеопазване и социална политика,тогава да седнат да измислят шантави закони,които са не изпълними на практика.За пореден път се убеждавам,че в България май здрави разуми в управлението ни НЯМА.3-месечно бебе на ясли-това шега ли е или всички там в Парламента са полудели

  22. Браво, Бу. Поздравявам те за чудесната статия!

  23. До три годишнна възраст малките деца имат нужда основно от мама.След три годишна възраст вече имат нужда от социални контакти и от нужда да общуват с други деца.В цивилизованите страни ,майките които искат -работят,а тези които предпочитат да си гледат децата имат много и различни облекчения и улеснения за отглеждане на физически и емоционално здрави деца.

  24. евала вместо да измислят разни тьпотии като това и куп други намаляване на срока за маичинство които сега е 2 години ами да увеличат парите за баде6тето ни

  25. Не съм съгласна с това! Разбира се, че децата имат нужда от майка си и тези ясли са напълно безмислени. Мисля, че няма да се стигне до откриванет оим изобщо!

  26. мими стахотно изказване браво

  27. на цялата мара втасала за децата се хванаха не ги е срам

  28. аз сам от провинцията получавах 350 лв. заплата заедно сас семеините моя мяж са6то е на толкова от каде пари за детегледа4ка бабите са мн= вазрастни а на такава ясла няма да си дам детето -нали не трябва да излезем отболницата

  29. Е, как за 3-месечни? Моето е на 1г.и 2м. и когато направя опит да подам документи в някоя ясла ме гонят като мръсно куче, защото нямало свободни места до 2011г.. Ами първо да осигурят ясли за 2-годишните деца, а другото е пълна нелепост-не бих оставила за нищо на света 3-месечното си дете на ясла.

  30. Не знам коя майка би дала бебето си на 3 месеца на ясли …

  31. Браво Бу! Зад теб ще застанем, да не казвам всички, но почти всички майки. Това са поредните простотии на бг политиците. Имахме една от най-добрите образователни системи, но с всяка изминала година все повече я опропастяват. Не им стигна училището, а сега започнаха да ровят и в отглеждането на нашите невръстни дечица. Ами в този ред на политическо мислене, да не дава Бог, ама ще започнем и ние да гоним американците с престрелки в училища и университети.

  32. Доста черногледа статия…
    Иначе има и някои верни неща, на които обръща внимание. Аз лично, обаче съм на по-друго мнение.
    „..честна дума, не вярвам, че има жена, която ще предпочете да си даде детето на такива ясли, вместо да плати повече за дететгледачка, ако няма баби или роднини, които да гледат бебето й. “
    Ами ако въпросната жена няма възможност „да плати повече за дететгледачка“? Има и такива майки, които никой не ги пита какво искат. Принудени са сами да се издържат. Въпреки етикетът „лоша майка“, който веднага им бива лепнат.
    Що се отнася до информацията, че:
    „…по света … на всеки 3 бебета по гледачка има, казват.“
    „Казват“, да. Само, че това са чисти глупости.
    Не, че е реално това което обещават политиците. Но и ние няма да си помогнем, ако сме толкова черногледи и само плюем и негодуваме.
    Хайде със здраве!

  33. Viki, с програмата за детегледачки майката не взима 220 лв майчинство, а те се дават на детегледачка. Случва се майките да доплащат върху тази сума, за по-добри услуги (все пак 220 лв за 8 часа работа, а гледане на бебе си е сериозна работа, не е никак много) – това имам предвид. Още повече, че според закона в момента проблемът с майчинството, детегледачките и бюрото по труда не е уреден за бебета под 9 месеца, а именно:

    Майката право да се включи в програмата, ако има право на обезщетение за отглеждане на малко дете (тоест след изтичане на 315-те дни, до навършване на 2 години на детето).
    Иначе казано – по тази програма могат да се включат само майки с бебета над 9 месеца. Тези с по-малки бебета, на които им се налага да се върнат на работа – да ползват яслите за тримесечни…

    Отделно са вече майките, които си наемат детегледачки, без да минават през бюро за труда.

    За чужбинските ясли – за твоите наблюдения не знам, това са моите и на моите познати. На всеки 3, максимум 4 деца се пада по детегледачка.

  34. Zdraveite. Toku shto prochitam statiata i ostanah napalno razocharova ot tova koeto tazi gospoja ot GERB e predlojila….. Ne sam chula nito prochela tova iziavlenie, no mi se struva glupavo.
    Vijte, jiveia v España ot pochti 10 godini, prez april 2006 ni se rodi prekrasen sin. I dvamata s maja mi biahme protiv da davame Dani na iasla ot 4 mesechen (kakto e tuk). Ostanah da si go gledam do pochti godinka, i posle maikami poe shtafetata ta do septemvri tazi godina.
    Tuk ima chastni i darjavni detski gradini. V chastnite moje da vleze vsiako edno hlape stiga da mojesh da si plashtash, a v darkavnite se vliza s kandidatstvane i pak se plashta no nestiga i polovinata ot taksata na chastnite.
    Ot edna strana e dobre che lapeto svikava s drugi hora i desta na negovata vazrast ot tolkova malko, no ot druga strana tsiala zima e sas sopoli do prastite na krakata ( i tova e normalno, razvivali po-otrano imunitet). Sina mi beshe mesets i polovina prez zimata v Balgaria i se varna bez da se razbolee a sega mesest i polovina ne moga da se ottarva ot sopolite mu……i tova che e bil tsialo liato na moreto i se predpolaga che se e kalil.. Niamam poveche komentar po vaprosa. Sami si napravete izvodite kakvi detsa iskate da otgledat badeshtite maiki ……Zdravi ili s hronichni bolesti oshte ot detstvoto, zashtoto tuk sa bolna natsia i meditsinata gi poddarja a v nashata strana i zdraveopazvaneto ni e pod vsiakakva kritika…..

  35. и къде тук се вижда стимулирането на раждаемостта?!?!? За да ме стимулират да имам повече деца, или изобщо деца, искам да имам достатъчно сигурен доход и достатъчно време да си гледам АЗ детето. Защо не помислят и за тези семейства, които ИСКАТ да си гледат децата сами, а не да хукват на работа /принудени или по желание/ веднага, след като бебето се роди. Кой работодател ще ми върне пропуснатите моменти от живота на децата ми?!? И кое е най-важното нещо в живота?!? Що за абсурдна държава станахме???

  36. Чудесна статия , прекрасна ,превъзходна… нямам думи !!!!!!! НОООО, някога жените са раждали и на нивата .В този дух предлагам бебетата да се взимат още от родилното и направо в ясли !!!! Какво ще се мотаят с някакво си майчинство , че това си е загуба на време и пари !!!! Така ще възпитаме дисциплинирани и всестранно развити ……“личности“ ! …….Изумена съм от поредната абсурдна политическа глупост!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  37. здравейте,живея в Белгия,където системата за отглеждане на малки деца е точно такава-от 3 месеца,по принцип,майките могат да си дават бебетата на детска ясла,така да го кажем,трябва да кажа,4е много ,майки предпочитат да се върнат на работните си места след 3-тия месец,защото,докато са в майчинство,получават 60 % от месечното си възнаграждение,аз съм също бременна в момента,но имам намерение да си остана в къщи до 9 месец.
    според мен системата изобщо не е лоша,но малко трудно приложима в бг уловията.
    ако детето стои 3 години в къщи,само с майка си,то няма почти никакви контакти с деца на неговата възраст,да не говорим за майките,които сноват от печката до пералнята и обратно.аз за себе си мога да кажа,че и 90 % от заплатата да ми плащат,няма да остана толкова дълго в къщи,ами къде остават моите социални контакти,и защо винаги майките да са задължени в бг да си гледат децата,тук бащата също може да вземе бащинство 3 месеца и да остане с детето….
    ако децата стоят 3 години само в къщи с мама,след това започва едно реване всяка сутрин,още на път за детската градина“ела да ме вземеш по-рано,искам с теб…“,и т.н.,майката отива изнервена на работа от сутринта,съгласете се,бабите също не могат да дадат на внуците това,на което ги учат в яслите,вярно е също,че в яслата са максимум 15 деца с 4 възпитатели,така,че децата не остават абсолютно без грижи….
    след 3 годишна възраст децата тук тръгват на „училище’,така му казват ,честно казано,не съм видяла разплакано белгийско дете,напротив,ходят с голямо удоволствие на училище.
    освен всичко останало,родителите получават част от таксата за детската градина обратно,приспада им се от данъка ,който по принцип плащат в края на годината.
    ако трябва да избира бг майка да получава мизерно майчинство или да се върне на работа и да си получава пълното възнаграждение,вие как мислите,кое ще избере?!

  38. аз също съм съгласна със горе написаното,
    майка съм на 3 годишно детенце върнах се на работа поради недостиг на средства но бих предпочела детето ми да се отглежда от близък или човек на който ще му се заплаща подобаващо,в детските градини и ясли за съжаление не им се работи много.
    Държавата ни трябва да вземе мерки

  39. svetlana,
    не знам дали имаш лични наблюдения със собствено дете 🙂

    Аз самата съм си гледала дъщерята до 1г 10м, когато тръгна на ясла (много травматично и неприятно и то най-вече точно заради ‘ясленския’ подход – последвалият лек и чудесен преход в детската градина с други възпитатели доказа това).
    Детето ми никога не е било лишено от контакт с връстници, аз самата имах непрестанни социални контакти. Не ми е в кръвта да снова от печката до пералнята и обратно, дори в най-добрите дни :mrgreen:
    Който го влече – моля, но аз лично не смятам, че да си гледаш детето, се заключава в някакво тъпоумно домакинстване, в което си говориш само с нечленоразделно комуникиращото дете, переш гащи и чорапи и бавно гаснеш пред сапунените сериали, докато ако пуснеш детето си на ясла от три месеца, ех, тогава ще настъпи такъв (социален) живот, че само си викам дано…не.

    Това, да се възпита и отгледа нормално развиващо се физически, психически и социално, здраво дете е работа на родителя, не на държавните институции. Никой няма да замени родителя в първите години на живота на детето и ако човек не е притиснат от обстоятелствата, не виждам особени предимства на яслите.

  40. Здравейте по големите градове е така – има ясля, а ние в малките и сега нямаме ясли, и е проблем след втората годинка до третата – когато можеш да го дадеш на детска градина кой ще го гледа та какв остава да го дадеш някъде след третият месец, това безумие го е измислила някоя „умна“ глава. Можеше поне с тези пари за тази програма след третият месец да се финансира 90% заплащане до първата година майчинството както беше предложено, сега се прави някаква помощ само за родителите в големите градове, които най-вероятно нямя и да се възползват от нея.

  41. И аз да кажа,-първо за статията, и да исках не можех тъй хубаво да го напиша.Второ-тая тъпотия с яслите за тримесечни бебета няма нищо общо с феминизма (на който аз не съм привърженик никак).Тя датира даже не от нормалния социализъм, ами от сталинизма, кога майка ми е била длъжна да тръгне на работа като съм била на 2 месеца, а добрата държава и давала 1 час дневно да дотича до в къщи, да ме накърми(ако и е останала кърма) и да дотича обратно на работа.И какво му е феминистичното(разбирай равноправното) на туй, майката на бебе да тръгне по блъск, щото държавата и работодателите не е++++ да платят по закон, а предпочитат да експлоатират все още по-евтиния женски труд!? Да не ни баламосват с туй, че жените предпочитали да тръгнат на работа за да не си загубят квалификацията или пазарната ниша.Хай сиктир! Онези от нас, за които има опасност от такава загуба,имат и достатъчно средства да осигурят на бебето си качествена роднинска или платена грижа, па и работния им ден не е 8 часа на крак зад поточната линия.Другите няма какво да губим-вервайте ми, професионалната квалификация на редовия работник, майстор или специалист не се губи за 1 година, нито за две.Родила съм две деца и съм наясно с проблема, за разлика от нашите политици, дето виждат деца по Коледа-ако благоволят.А ако не благоволят ги виждат само по телевизията.Както са я подкарали, скоро няма и там да може да се видят.

  42. Ха, извинето старото…Да отговоря на Светлана от Белгия.Не виждам какво толкоз му сновете между прането и готвенето, па се страхувате да не загубите социалните си контакти. Отгледала съм две дица- без пералня, полуготови продукти и памперси и изкуствени бебешки храни-нали се сещате по кое време е било.Е, моме, бебето се буди в шест-или около толкоз за първо хранене.Ако не се тръшнеш да спиш след тоя момент, а се заемеш с домекинската работа до 10,30 си свършила-гарантирам!Това, ако живееш в 2-3 стаен апартамент, или нормална къща.Ако трябва да чистиш 3 етажна къща и да готвиш и переш на 20 арнаути -естествено, че цял ден ще се въртиш, но повечето случаи са като моя.Е, мила, какво правиш след 10,30-11 ч!?Лягаш да спиш, гледаш сапунки, запиваш сеи окайваш липсата на социални контакти!? Или извеждаш бебето на разходка,където като по-големшко могже да си играе с други деца, срещаш се с приятелки, четеш интересни неща, завъждаш си хоби, грижиш се за външния вид на себе си, любимата!?Ако си работохолик-може и в паузите квалификацията си да повишаваш и поддържаш.Бебето не е звяр или ламя шестоглава да го държиш на ръце 24 часа и да го дондуркаш.Има си здравословна норма в грижата, и тя ти дава достатъчно време за всичко останало.Избирай.Аз, както и повечето български жени бих избрала да получавам 90% от възнаграждението си две или три години и да си гледам детето.Белгийките-както искат.

  43. не съм съгласна ,че майчиството се изразява в домакинстване,имам две деца ,вече и второто тръгна на ясли (сега ще стане на 2 год.) и мога смело да кажа,че това са едни от най-прекрасните месеци или години за една майка.Така мисля аз,ако не се налагаше бих гледала малката и до 3 год. никога не са ми липсвали социални контакти .Защо „умните глави“ не направят така че на една маика да НЕ И СЕ НАЛАГА да се връща на работа толкова скоро,може би с парите за тримесечните ясли ,може да се направи и нещо по-умно,но явно на тях не им достига за да видят очевидното

  44. swetlana,аз също мисля,че нямаш лични впечатления,ако едно дете плаче ,като отива на градина и изнервя майка си ,причината не е в 3-те годинки,а някъде другаде………………………

  45. и слушайте баба би зашото е права…………………

  46. За 3-те месеца на ясла, който иска защо не! Но първо трябва да се оправят много други неща! Да се осигурят достатъчно места за децата; да се подобри заплащането на персонала, което при повече късмет и желание (пък ако не с изисквания) ще промени отношението към малките и към родителите; да се промени материалната база, ако щете, която е просто окайваща на много места…
    Що се отнася до социалните контакти, с детето съм почти постоянно навън, постоянно имам с кого да общувам и какво да свърша. Както е казала баба ви, до 10:30 спокойно може да се оправи у дома. В крайна сметка всичко е въпрос на приоритети. Ако някой е решил да снове само в кухнята и да чисти денонощно негова воля, аз не съм от тези майки. Голямото съм го гледала до 2,4 преди да тръгне на ясла, готвех му аз, взимах храната с мен навън и по цял ден беше с други деца. Когато тръгна на ясла не плачеше толкова, че ме няма, колкото от това, че я биеха. Взимах си я гладна, а когато потърсих обяснение защо е цялата синя, ми казаха, ако не ви харесва има други чакащи за мястото ви, можем да ви препоръчаме друга ясла и да ви съдействаме да я вземат на друго място. Елегантен начин да кажат, ако смятате, че на друго място е по-добре, идете там, за тук чакат много деца. Проблема в бг не е кога детето ще тръгне на ясла и градина, а в отношението към детето, към родителите и начина по който ги възпитават. Сега в градината е една от малкото, която познава цветовете и куп други неща. Аз не съм я била с камъни по главата да ги учи, а го е правила докато се забавляваме. Защо ли останалите ясленчета не знаят всичко това 😉 Малкия е на една и сме кофти финансово, но ми се струва, че ще си остане вкъщи, където ще се грижа по-добре за него. Всъщност с нея на мен не ми се връщаше на работа, защото тогава няма възможност за социални контакти, освен затворения кръг на работа. Ако искаш да обърнеш внимание на детето си, просто няма да имаш време за нищо. А и все пак тук се работи малко по-различно от Белгия и яслите не са до 3-4 часа или по няколко часа на ден. Ако искаш да работиш го оставяш в 8 и си го прибираш в 6-7.
    Честно опитах се да си представя какво е да пропускаш винаги първия път, когато детето ти прави нещо ново, защото искаш да се върнеш за социални контакти на работа … в крайна сметка всички сме различни!

  47. А между другото аз покрай тези новини за яслата от 3 месеца научих, че имало и седмични ясли. Може би и на това трябва да се обърне повече внимание.
    Според мен трябва да има, както има в много страни, горна граница на часовете, които едно дете може да прекарва на ден в колективна грижа и те да са регламентирани според възрастта. Не може дете, особено в яслена възраст, да бъде обгрижвано от държавата цяла седмица без прекъсване. Това би трябвало да е нарушение на неговите права.
    Като данъкоплатец не бих желала да плащам за подобни грижи. Все пак да си родител е някаква отговорност, не е само хоби за през уикенда. Седмичните детски заведения са си на практика отглеждане в институция и не са в интерес на обществото.

  48. Pingback: По-добри грижи за децата ни, по-добро майчинство за нас - сега! « Царството на Бу

  49. Съгласна съм!Само дето не знам какво да правя-синът ми е на 5 години,през седмица е на детска градина!Една седмица на детска,следващата е с ангина, отит,конюктивит или просто с висока температура у дома!ТАМ в градината,в момента няма парно,децата спят на обяд облечени,една „духалка“ се мести от стаята за игра,в столовата после в спалното след това…където е необходимо?!Водят се болни деца с лекарствата,въпреки,че има забрана за това!защото няма кой да ги гледа у дома-родителите са на работа!Дори напълно здравите деца се разболяват в тази обтановка!?Да не говорим затова,много малко родители правят пълните изследвания на децата си при постъпване на есента!А те са задължителни по закон,ако детето не е посещавало градината 1 месец!Извинявайте,но аз в този случай нямам нужда от детегледачка за детето си,а от лекар на 24 часово разположение за детето си!?

  50. Съгласна съм!Само дето не знам какво да правя-синът ми е на 5 години,през седмица е на детска градина!Една седмица на детска,следващата е с ангина, отит,конюктивит или просто с висока температура у дома!ТАМ в градината,в момента няма парно,децата спят на обяд облечени,една „духалка“ се мести от стаята за игра,в столовата после в спалното след това…където е необходимо?!Водят се болни деца с лекарствата,въпреки,че има забрана за това!защото няма кой да ги гледа у дома-родителите са на работа!Дори напълно здравите деца се разболяват в тази обтановка!?Да не говорим затова,много малко родители правят пълните изследвания на децата си при постъпване на есента!А те са задължителни по закон,ако детето не е посещавало градината 1 месец!Извинявайте,но аз в този случай нямам нужда от детегледачка за детето си,а от лекар на 24 часово разположение за детето си!? Добре,че прекрасно се спавят с грижите за децата от 1до 4 група т.е.3-6 годишните,та предсавям си какви грижи ще бъдат положени за 3-месечните бебета!

  51. Pingback: Пука ли ви? « Царството на Бу

  52. Смятам,че държавата ни е безогледна,безочлива и безхаберна.Коя е държавата:самите ние.Тоест не ни пука какво става с децата ни.Въпреки всичко,системата описана от Бу, съществува с чужбина .Ако ви кажа какви ясли и къде съм виждала в Испания,няма да повярвате.Майчинството там е 4м.,така,че бебето,реално е в яслата от 3м.възраст или го гледа някоя латиноамериканска гледачка,ако семейството може да си го позволи.Моделът,предложен от умните ни държавни глави,отново е видян и заимстван от някъде,не са толкова умни да измислят нещо.Но както практиката показа,ние винаги усвояваме само най-лошите схеми и системи на „ЗАПАДА“,а после ги и побългаряваме.Тежко им на децата ни!!!

  53. mnogo pravilno tova sa palni prostotii,i neznam dali tezi koito gi izmislqt,sa pomislili za decata,ili po skoro sa mislili za sebe si

  54. Pingback: Антикризисна мярка: да ударим по семействата с малки деца « Царството на Бу

Вашият коментар