Долу майчинството!


Втори ден духовете са разбунени от изтеклата информация за безумните мерки за икономии по време на криза, които правителството ще предложи според медиите. Всички мерки почти са насочени към социално най-слабите групи: пенсионери, майки в отпуск за гледане на малко дете, малките деца. Изглежда от тях е най-лесно да се вземе… Анкетата за орязване на майчинството, все така активна, показва тотално единомислие по въпроса: 97% от хората са против такава мярка. Не е нужно човек да е кой знае колко на ‘ти’ с икономиката, за да може и сам да прецени, че такава стъпка би била крайно недомислена и саката.

До какво би довела такава мярка? Поразсъждавахме над темата заедно с Шаманката от бг-мамма:

* Мнооого бебета чакащи за ясли, които не могат да поемат нито бройката, нито да се справят с толкова много малки бебета на куп. Нима се оплаквате? Ето, има възможност за яслена група, даже за бебета на 3 месеца. О, струва ви се рано? Мислите, че за бебето е далеч по-добре в емоционален и физически план да се отглежда у дома от родител? Ваша воля, разбира се… можете да си останете у дома с бебето в неплатен отпуск – ние ви даваме съмнителна алтернатива с ‘успех’ под сериозен въпрос и отречена от много проучвания за благоденствието и доброто развитие на бебето, а вие както си решите.

* Майките, които кърмят са принудени да отбият и захранят бързо. До тук с препоръките на МЗ, ЛЛЛ и СЗО, а като се има предвид, че не малко майки просто няма да могат да си позволят и без това скъпото АМ, пак се връщаме към „доброто“ старо кисело мляко. А, какво значи тук някакво си кърмене! Бездруго процентите на кърмени деца стремително спадат още от втория месец, не без помощта на активна дезинформация, която новите родители получават и са принудени да правят стъпки, каквито вероятно не са искали. Кой ще загуби от това, все повече деца да не се кърмят или да се кърмят за кратък период от време? Всички. На първо място губи самото дете; следва го семейството му, а също и обществото в лицето на работодатели, чиито работници излизат в отпуск за гледане на болно дете, както и данъкоплатци, с чиито пари се лекуват по-често боледуващите деца.

* Много повече боледуващи и алергични бебета, от там разходи за лечение. Майки в болнични, което води до сърдити шефове и майки без работа. Или пък просто родители без избор, водещи болни бебета на ясла, а от там още болни бебета. Ранното захранване доказано увеличава риска от алергии и куп заболявания, за които кърменето действа като превенция изцяло или отчасти. По-кратък период на кърмене със сигурност ще доведе до повишена заболеваемост сред бебетата и малките деца, което пряко засяга родителите им (почти не останаха неработещи баби), което на свой ред засяга работодателите, чиито работници отсъстват от работното място; всичко това пряко засяга здравеопазването, за което постоянно ще плащаме всички ние.

* Много сиво в сферата на осигуряването. В момента има смисъл една млада жена или майка да се бори да бъде осигурявана или да се самоосигурява на реалната си висока заплата. Уви, ако сметката не излиза, ако няма смисъл да се внасят толкова  пари под формата на осигуровки, повечето осигуровки просто ще станат нереално ниски. Когато стимула да се осигуряваме реално отпадне, просто ще спрем да го правим и ще си харчим стотинките. Според предложението на Дянков, освен заплахата за орязване на майчинските, трябва да се гледа осигурителният доход две или три години назад. Ах, вие нямате толкова стаж? Не са ви осигурявали на реална заплата? Може би сте студентка или млада майка, която е сглупила да ражда, преди да се е погрижила да се осигурява на висока заплата три години? ДГД. Който го осигуряват на високи пари, пичели. Който е няма как да направи тази еквилибристика – ни пичели. Нас това не ни интересува, ние реализираме икономии.

* Много безработни майки, вероятно напуснали работа „по взаимно съгласие“ или поради липса на избор за несъгласие. Статистиката за безработицата у нас и без това не е много позитивна, но това ще повлияе да стане още по – зле. Ранното връщане на работа има три алтернативи: бебето минава изцяло на адаптирано мляко с всички здравни и финансови негативи, които може да има от това; бебето е частично отбито, т.е. кърми се от гърда само когато е заедно с майка си, а през останалото време получава адаптирано мляко, или бебето е частично отбито, а майка му цеди през работно време, за да може то да получава кърма, когато не са заедно. Въпреки че са защитени от Кодекса на труда, който задължава работодателя да дава отпуск за кърмене (цедене) на работничката в рамките на 2 часа при бебе под 8 месеца и до час при бебе над тази възраст, много малко работодатели се съобразяват с това. Още по-малко от тях се грижат да създадат „стаи за жени“, както е заложено в закона. Чувствате ли се доволни от това, че сте станала майка сега?

* Много малко българки ще си позволяват да имат повече от едно или максимум две деца. Много българки дълго ще отлагат момента, в който да се откажат от високия си доход за да имат дете. Това едва ли ще засегне ромското население обаче. Добра новина.

***

Документът, който „не съществува“ според МФ, предоставен на сайта на Кросс

23 responses to “Долу майчинството!

  1. Тъпанарщина.
    Само така мога да коментирам безумията на правителството.Явно много им се видяха парите за майките.

  2. ДеЩоВиди

    Към спиране на кърменето или по-ранно захранване може да се добави и психологическият момент – бебета отделени толкова рано от майките си, оставени на баби, детегледачки, ясли и тн…. нека ставаме все по-отчуждени, разделени и тн, все по-Западни…много весело. Дянков плаче да се връща от където е дошъл.

  3. Гергана

    Това са част от мерките, които ВДянков е предложил. И тези мерки далеч не засягат само майките.
    Предлагат 10% данък върху пенсиите.
    Данък върху брутния доход.
    Предложение ако пенсионер работи – да не получава пенсия.
    Предлагат абсолютно задължителни 2 седмици неплатен отпуск в годината.
    Завишение на всички други данъци с поне два процента.
    Бе, ужас някакъв! Ако дори и част от тези безумици се приемат, мисля, че ще сменяме правитеството по не особено мирен начин…

  4. Като прочетох за какви предложения става въпрос уау, тоя човек нещо не е наред. Май ще има нова вълна емиграция или отприщване на народното недоволство. По стечение на обстоятелствата живея в Австрия, тука такова животно нема майката и децата са свещенни. Множество са семействата с 3 деца. Държавата полага грижи за тях, е има и изцепки. Например от тази година д. градини във Виена са безплатни, но хората не са си направили сметката и съответно наплива за д. градина е огромен, места и служители няма. За положителните неща не искам да пиша, за да не развалям настроението на никого.

  5. Определено съм против скъсяване на майчинството, но подкрепям идеята да се има предвид доходът за 2 или 3 години, вместо само за 1.
    С няколко уточнения:
    Ако работиш, трябва да се осигуряваш на реалната си заплата.
    Ако си била студентка (или ученичка) и след това си работила 1 година (примерно), да се смята доходът само за тази 1 година, вместо за 2 или 3.
    Ако си била безработна, да се смята минимална работна заплата за съответния период.

    По този начин ще се стимулира внясянето на реални осигуровки (вместо завишени само за времето на бременността), без да се ощетяват младите майки.

  6. „По този начин ще се стимулира внясянето на реални осигуровки“ – ако може да споделите как биха се стимулирали работодателите да внасят реални осигуровки, а не само върху МРЗ каквато е масовата практика-ще бъдете полезна на много хора. Имам доста познати, които застъпили се за това си право, било то защото така е справедливо, или защото мислят за бъдещото си майчинство, след отказ от работодателя, са били принудени да сменят работата си.

  7. Мяукащото

    Аз пък не разбирам защо да не се внасят завишени осигуровки само за бременността. Не виждам кого и как ощетява тази непорочна практика, нали пак се пълни хазната, пък било то и само една годита, вместо три 😉 Или може би по този начин стимулирме сивата икономика, хихик? Почес, почес… Да уточня, че се изказвам в качеството си на самоосигуряващо се лице без постоянен доход и все пак майка на две деца.

  8. Pingback: Данък върху платения данък. | Даниела и Михаил

  9. ПО-голяма глупост не бях чувала! Не стига, че ни тъпчат както си искат, но си позволяват да посегнат и на децата ни. Вдянков е добре, той може да се прибере в Америка и неговата няма да се обърка. Младите с право не смеят да имат деца, как да се раждат деца при такива условия в такав държава. Аз предлагам вместо да орязват майчинството да орежат заплатите на депутатите! Да не говорим, че има и родители, които не вземат и детски, заради надхвърляне на дохода със левчета, нима децата на тези родители не са деца, а какво са питам аз? То, ако майките имат сигурна работа с добра заплата, няма да чакаме някакъв си Дянков да ни каже какво да правим!

  10. От цялата работа , ще се увеличат още повече абортите и отрицатлния прираст . А малкото майки героини , които ще изберат да родят дете, ще си блъскат главата как да свържат 2та края.

  11. Pingback: Майки героини « teddy bears and rabbits / мечета и зайчета

  12. Аз не подкрепям поробни антикризисни мерки, според мен това не са антикризисни, а прокризисни. Обаче има и друго – пействам съобщение от правителството, 17.03.2010 (http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=568&g=):

    Във връзка с публикуван днес в медиите списък с антикризисни мерки, приписани на българското правителство, пресслужбата на Министерския съвет е упълномощена да заяви:

    Антикризисни мерки като „намаляване от 410 на 225 дни на срока за получаване на обезщетение за бременност и раждане, облагане с 10% на пенсиите над минималната” и т. н. не са предлагани от Министерството на финансите за обсъждане нито на Министерския съвет, нито на министър-председателя Бойко Борисов.

    На днешното си оперативно заседание кабинетът дискутира пакет от антикризисни и насърчителни мерки. Окончателното решение за тях и за въвеждането им ще бъде взето след като бъдат подложени на разискване със социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Заседанието му е насрочено за идния понеделник.

  13. Maria, koe e sve6tenno pri ddecata i maikite vuv Avstria? Uveli4iha mai4instvoto za po-kratuk period. Taka prinugdavat mladite maiki da se vru6tat burzo na rabota, pod predtekst 4e se grigat za karierata im. I taka kakto e bezplatna detskata gradina (hranata se zapla6ta vse o6te okolo 100 evro na mesec) se izbivat koi da polu4i mqsto v qslite. Razlikata megdu Bulgariq i Avstriq, 4e tuk pone se dava vugmognostta na maikite sami da izberat modela na mai4instvoto – po-kratko za pove4e pari ili po-dulgo v ku6ti sre6tu po-malko pari. Nai dobriqt model bi izglegdal taka: Vsqka maika si gleda deteto do 3 godi6na vuzrast minimum v ku6ti sre6tu dostatu4no pari, za da ne se sruti semeiniqt budget.

  14. Гергана

    3 години, минимум, че и срещу достатъчно пари – дори и най-стабилната икономика няма да издържи на подобни мерки. Просто е твърде много.

  15. Ami trudno 6te izdurgi ikonomikata, no puk 6te vuzpitame pone normalni podrastva6ti. Za6toto tegko i na ikonomikata s dne6nata mladeg. Na nikoi ne mu se raboti i na nikoi ne mu se u4i. No horata sa kazali: kato lipsvat purvite sedem godini e trudno da se navaksat.

  16. Гергана

    Нашата икономика няма как да приеме подобно майчинство. Никоя икономика не може.
    Има един много груб лаф за … до края и душата в рая (много се извинявам). Хем 3 години да си кюташ вкъщи, хем да ти плащат добри пари (чисто държавни), хем да не ходиш на работа, хем като ти скимне пак да си те вземат на работа. Такъв филм никъде го няма.
    Навсякъде е така – игра на компромиси. Гледаш детето си по-дълго време, както е нормално и далеч по-здравословно, но забравяш за добри пари и за работата си, освен ако семейството не поддържа много добър стандарт на живот. Иначе оставяш детето на гледачки или ясла и печелиш пари. Всичко зависи от обстоятелствата и личното мнение.
    Не е задължително детенце на кариеристична майка да се превърне в хладнокръвно и лишено от чувства създание. Не е и задължително гледано от майка си с много любов дете да стане непременно добър човек. Има майки, които за малкото часове, в които са с отрочето си, успяват да му окажат страхотно положително влияние. И обратното, има такива, които по цял ден са с него и в крайна сметка отглеждат разглезено, капризно и злобно човече. Няма универсална формула.
    А и стандартът на живот играе огромна роля. Да гледаш с любов 24 часа на ден детето си не е равно на това да го нахраниш. Цинично, но факт – любовта и гледането не купуват ядене. Как да осъдиш тези жени като те просто трябва да се върнат на работа?! Обстоятелствата не ги правят по-малко майки, просто ги притискат.

  17. Когато говорим за компромиси, на първо място трябва да се зададе въпросът: на какви отстъпки е готова държавата, за да поощри раждаемостта и да се спре отрицателният прираст? Неща, които се обсъждат и срещу които всеки почти цъка от десетилетия. И въпреки това, малко се прави.

    А след това чак, да се пита кой къде кюта.
    Най-напред: майчинството в момента като продължителност е едно и също от 80-те насам, а именно, 2 години платено, трета – по желание който иска да я ползва – неплатено.
    Единствено в последните години се коригира размерът на платеното майчинство, което понастоящем е 90% от заплатата през първата година, МРЗ през втората и нищо – третата, за който я ползва.

    И при положение, че аз, примерно, се осигурявам последните 12 години, мъжът ми се осигурява последните 17, родителите ми се осигуряват… и така нататък, то съвсем не смятам, че след като цялото ми семейство плаща редовно данъци и осигуровки, парите, които получавам, за да съм в майчинство, са ми „подарени“ от държавата – напротив; фондът Общо заболяване и майчинство открай време работи на принципа на взаимоспомагателна каса. Всички внасяме и който има нужда, ползва, когато трябва.

    Икономиката на Румъния, например, явно е по-добра от нашата: там срещу 12 месеца осигуряване (минимум), майката получава 85% от заплатата си за двете години платено майчинство, не само за една.

  18. Да де, ама ние сме на тоя свят за да плащаме данъци и ако може да не искаме нищо в замяна. Ако има някак си да изчезнем от лицето на обществото когато решим да раждаме и гледаме деца, най-добре ще бъде. Хем клишето за щастие са усмихнати млади родители с малки деца, ама ако може сами да са си спестили пари като са решили да се размножават.Не дай си боже да тежат на данъкоплатците, на ВАШИТЕ данъци и удръжки.

  19. E haide puk ikonomikata da izdurgi bez osobeni trudnosti edno mai4instvo. Te puk kato sa se zaragdali deca, ta znae li se. Ne stava vupros za bezkraen srok ot vreme. Kato poslu6ni danukoplatki sme zaslugili pone edno normalno mai4instvo. A i nikoi ne o4akva milioni po vreme na mai4instvo. Samo tolkova, kolkoto pone nqkakvo normalno egednevie i su6testvuvane da se osigurqt na semeistvoto. No ina4e nqmalo ragdaemost, ami nqma da ima.“ Gledaneto na deca i igrata s decata ne e detska igra. „

  20. http://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU нищо, ние докато си говирим, Европа е залята от ислямски семейства с по 3-5-8 деца, живеещи от социални помощи в социални жилища. Това са бъдещите европейци, които дали ни харесва и не , са тук за да останат и да предяват правата и претенциите си когато се превърнат от малцинства в мнозинство….тогава да му мислим.

  21. Giveqt ot socialni pomo6ti za6toto takuv im e standartut na givot. V edno gili6te giveqt po 3 semeistva, decata iznosvat drehite na 3 pokoleniq i se sramuvat kato porastnat kak izglegdat. Blagofarq za socialnite pomo6ti ako takuv givot 6te vodq. Ot druga strana ako se pogledne na edin stroeg koi raboti, 6te ustanovite, 4e rabotqt po4ti samo turci, surbi i pro4ie. Za6toto modernite evropeici ne si capat rucete i ne vur6at tegka rabota. Dokato turcite mrat padnali ot skeletona stroega, evropeicite se gutvat ot ciroza i rak na belite drobove. Haide da ne slagame vsi4ki pod edin znamenatel, 4e poznavam pove4e svestni i rabotlivi turci, otkolkoto avstriici.

  22. Обществото и Държавата имат пряк интерес, в това число и икономически, децата да са добре отгледани, образовани и здрави – те ще произвеждат много повече и по-качествени блага, когато започнат да работят. Дори така студенокръвно и пресметливо погледнато, пак трябва да се погрижат за тях. Именно и с тази цел в развитите държави здравеопазването и образованието са приоритети – не защото „държавата е добра и дава“, държавата инвестира.
    Човешкият фактор пак прецаква нещата – защото „държавата“ сега са едни хора, които след 4 години няма да бъдат „държавата“, да не говорим за времето, когато Обществото ще получава дивидентите/негативите от инвестицията си в децата.
    Аз нямам проблем турски или някакви други семейства да имат по колкото искат деца, стига да ги гледат нормално – пак опираме до образование и очаквания за стандарт на живот. Не искам нито моите, нито албанските деца да спят по 4 в едно легло и да нямат обувки да ходят на училище. Но и затова ме интересува в какъв точно свят ще живеят децата ми. В този, който е сега – не ги давам.

  23. „От депресия страдат и децата – …Това се случва, ако по волята на съдбата детето е откъснато от майката и вече не е обект на нейното внимание. Още един парадокс: това често се случва при осигурени семейства, където детето има всякакви играчки, скъпо обзаведена собствена стая, с една дума – обезпечено е с всичко. Но вместо собствената му майка, която е заета с кариера и бизнес, с него се занимава друга жена. Това, разбира се, може да се случи и в бедни семейства – тогава майката е принудена да даде детето си в детска градина, за да може да работи. … “ > http://zdravno.com/ot-depresiqta-stradat-i-decata

Вашият коментар